Híreink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TÁJÉKOZTATÓ PSZICHOLÓGIAI TANÁCSADÁSRÓL

 

Kedves Szülők!  

 

Mint Önök is tudják, a jelen vírus járvány miatt az óvodák számára elrendelték a zárva tartást bizonytalan időre.

A pszichológiai szolgáltatást ettől függetlenül továbbra is igénybe vehetik!

Kérem Önöket, hogy telefonon, vagy emailben keressenek, hogy helyszínt tudjak Önökkel egyeztetni, amennyiben igénylik az ingyenes szolgáltatást! Az egyeztetés minden alkalommal egyénileg történik! Keressenek bizalommal!

Elérhetőségeim:

Bartha Éva

Telefon: 0620/933-4536

Email: barthaeva1224@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

2019/20 - as nevelési év

 

Jótékonysági bál

     „Buli volt Aprajafalván.”

 

2020. február 8-án tartottuk a Patkó Csárdában hagyományos jótékonysági bálunkat.

A vendégeket Farkasné Horváth Gabriella SZMK elnök köszöntötte.

A műsort a Pillangó csoport nagycsoportosai nyitották meg, akik zumbáztak. Az anyukák country zumbát jártak. Az idén a szülő-gyermek tánc egy megható, lassú résszel kezdődött, majd „kitört a buli”, rock and roll-lal zárták a táncukat.

Az ízletes vacsora elfogyasztása után megkezdődött a hajnalig tartó mulatozás. A talpalávalót Mészáros Gábor felajánlásként szolgáltatta.

A szülők és a vállalkozók által felajánlott értékes tombola tárgyak sorsolására éjfél után került sor.

Mindenki izgatottan leste a szelvényeit, és hogy mit nyert.

A bevételt a gyerekek óvodai életének még tartalmasabbá tételére ( pl.: játékok vásárlása, rendezvények szervezése, stb.) fordítjuk.

Köszönet mindazoknak, akik bármilyen formában részt vettek, vagy segítséget nyújtottak a bál szervezésében, lebonyolításában.

 

Köszönettel a gyermekek nevében,

Pál Ildikó óvodapedagógus.

 

   

Farsangoltunk

 

Farsangi mulatságba hívtuk 2020. február 7-én a gyerekeket, szülőket óvodánkba.

Feldíszítettük a csoportszobát, a folyosót színes lampionokkal, szerpentinekkel, lufikkal. Egész héten izgatottan készültünk a rendezvényre. Megbeszéltük a farsang jelentését, jelképeit, az ehhez az  időszakhoz kapcsolódó néphagyományokat, (pl. busójárás, stb). Pénteken reggel színes, ötletes jelmezekbe öltözve érkeztek a gyerekek, többen a szülők közül is az óvodába.

Télűző versek, mondókák, tréfás dalok előadása után mindenki bemutatkozott, hogy minek öltözött.

Aztán kezdetét vette a mulatozás, tánc, eszem-iszom, dínom - dánom.

Andi bohóc szórakoztatta a nagyérdemű közönséget. Interaktív műsorába bekapcsolódtak kicsik-nagyok. Mindenki választhatott kedvére való állatfigurát a hajtogatott lufikból.

Jó hangulatú délelőttöt töltöttünk együtt. Abban a reményben búcsúztunk el, hogy reméljük sikerült elűznünk a telet.

 

 Köszönjük a szülők segítségét a rendezvény sikeres lebonyolításában.

 

 Pál Ildikó

óvodapedagógus

   

 

 

 

 

 

Tökfaragás az Oviban

 

Az őszi időszakhoz kapcsolódó néphagyomány a töklámpás készítése. Egész héten lelkesen készülődtünk a pénteki rendezvényre. Feldíszítettük a csoportszobákat, az óvodát, az udvart. A gyerekek izgatottan várták délután szüleiket, akik tökkel, késsel, kanállal, gyertyával felszerelkezve érkeztek. Rövid kis műsor bemutatása után átrendeztük a termet, s megkezdődött a munkálkodás. A felnőttek kivágták a felesleges részeket, a gyerekek kivájták a tök belsejét. Aki megéhezett, tökből készült süteményeket falatozhatott. Az elkészült munkákat kitettük az asztalra, hogy mindenki megnézhesse. Jó hangulatban telt a délután, „tök” jó alkotások születtek.

 Köszönjük a szülők aktív részvételét a rendezvény sikeres lebonyolításában.

Pál Ildikó

óvodapedagógus

 

 

 

 

Komposztálás világnapja

A Komposztálás Világnapján megbeszéltük a komposztálás folyamatát, fontosságát, a lehullott lomb, levágott fű, stb. újra hasznosítását, a komposzt felhasználási lehetőségeit. Környezetvédő szemléletük környezettudatos magatartásuk alakítása érdekében beszélgettünk arról is, hogy ezzel az eljárással csökkentjük a levegő –szennyezését is (nem égetünk avart stb..)Az óvoda udvarán vödrökbe gyűjtöttük a leveleket, majd a komposztálóba öntöttük.

 Lelkesen dolgoztak, örömmel vettek részt a munkálatokban.

Pál Ildikó

óvodapedagógus 

 

 

 

Kézmosás világnapja

Kézmosás világnapja alkalmából beszélgettünk a kézmosás fontosságáról, bemutattuk, gyakoroltuk a helyes végrehajtását. Felhívtuk figyelmüket a körömkefe használatára, annak szükségességére. Különböző fajta, illatú szappanokat szagoltunk, ennek kapcsán szó volt a régi szappangyártásról, a házi szappankészítésről könyvet nézegettünk. Kézmosáshoz kapcsolódó énekeket énekeltünk, mondókákat mondogattunk.

Pál Ildikó

óvodapedagógus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Farsangoltunk

Télbosszantó, télbúcsúztató farsangi mulatságunkat február 8-án tartottuk.

Feldíszítettük a csoportszobát, a folyosót színes lampionokkal, szerpentinekkel, lufikkal. Egész héten izgatottan készültünk a rendezvényre. Megbeszéltük a farsang jelentését, jelképeit, az ehhez az időszakhoz kapcsolódó néphagyományokat, (pl. busójárás,stb). Pénteken reggel színes, ötletes jelmezekbe öltözve érkeztek a gyerekek–többen a szülők közül is-az óvodába.

Télűző versek, mondókák, tréfás dalok előadása után mindenki bemutatkozott, hogy minek öltözött. Aztán kezdetét vette a mulatozás, tánc, eszem-iszom, dínom-dánom.

A szülők által hozott süteményekből falatozhattak a megfáradt táncosok, gyümölcs leveketihattak a mulatság résztvevői. Jó hangulatú délelőttöt töltöttünk együtt. Boldogan vitték haza a zsákba macskában talált kincseket.

Abban a reményben búcsúztunk el, hogy reméljük sikerült elűznünk a telet.

 

Köszönjük a szülők segítségét a rendezvény sikeres lebonyolításában.

 

                                     A Pillangó csoport nevében:

                                                  Pál Ildikó

                                            Óvodapedagógus

 

 

 

Jótékonysági bál

 

2019 február 16-án tartottuk hagyományos jótékonysági bálunkat a Sárbogárdi Zengő Óvoda Töbörzsöki Telephelyének támogatására. A helyszínt a Patkó Csárda biztosította. A vendégeket Farkasné Horváth Gabriella SZMK elnök köszöntötte, megköszönve a támogatást és az aktív részvételt.

Az idén retró hangulatot varázsoltunk a műsorunkkal, amit a pillangó csoport nagycsoportosainak pom-pom tánca nyitott meg. Hetek óta lelkesen gyakoroltunk –hétvégét feláldozva a szülő-gyermek, és az anyukák táncát. A felkészülést nagyban nehezítették a betegségek. Mindenkinek köszönjük a lelkes, odaadó munkáját, amely elősegítette, hogy hangulatos előadásunkkal kedveskedjünk a vendégeknek.

Az ízletes vacsora elfogyasztása után kezdetét vette a tánc, a mulatozás. A talpalávalót Mészáros Gábor felajánlásként szolgáltatta. Köszönjük!

A tombola sorsolást mindenki izgatottan várta, hogy szülők és vállalkozók által felajánlott értékes tárgyak közül mit sikerül megnyerniük. Sokan örülhettek nyereményüknek. Tánctól megfáradva, kellemes hangulatban tértünk haza.

A bevételt a gyermekek óvodai életének még tartalmasabbá tételére (játékok vásárlására, rendezvények szervezésére, stb) fordítjuk.

Köszönet mindazoknak, akik bármilyen formában és módon (részvétellel, tombolatárgy adással, gyűjtéssel, sütemény sütéssel, pártoló jegy vásárlással. stb) segítséget nyújtottak a bál szervezésében, lebonyolításában.

 

                                                     Köszönettel:

                                                       Pál Ildikó

                                                 Óvodapedagógus

 

 

Decemberi hírek a Töbörzsöki Óvodából

 

Az idén november 30-án gyújtottuk meg az első gyertyát az adventi koszorúnkon. Megkezdődött az advent időszaka. Izgatottan vártuk a Mikulást, december 6-ánlátogatott el hozzánk, puttonyában sok csomaggal,ajándékkal. Feljegyzéseit lapozgatva néhány kisgyermeket „megdorgált”, de a többségüket megdicsérte. Együtt énekelt a gyerekekkel. Megígérte hogy jövőre is ellátogat hozzájuk, ha jók lesznek. A pillangó csoport középső és nagycsoportosai az Ady E. és a Tompa M. utcai Idősek Otthonába ünnepi hangulatot varázsolt rövid kis műsorával, ezzel kedveskedve az otthonok idős lakóinak. Itt is találkozhattunk a Mikulással, aki csomagokkal lepte meg őket. December  13-a Luca napja. Ünnepváró családi délelőttöt szerveztünk. A Mandula színház előadóművészének interaktív műsorát nézhették meg, amit nagyon élveztek. Luca naphoz kapcsolódó népszokást elevenítették fel a pillangó csoportosok. A fiúk lepedőbe burkolózva, a lányok boszorkánynak öltözve, seprűn lovagolva „ lucáztak ”. A délelőtt hátralévő részében karácsonyi zenéket hallgatva együtt játszottak a szülők a gyerekekkel, süteménnyel, innivalóval vendégeltük meg őket. Karácsonyi díszbe öltöztettük óvodánkat, a csoportszobákat, feldíszítettük a fánkat.        December 21-éntartottuk  karácsonyi ünnepélyünket. Délelőtt  a Huncutka csoportosokat és  szolgáltatást nyújtó kollégákat láttuk vendégül. A Pillangó csoportosok betlehemi népszokást jelenítettek meg. Találkozhattunk a Szent családdal, a napkeleti bölcsekkel, nyájukat őrző pásztorokkal. A Huncutka csoportosok karácsonyi versekkel, dalokkal készültek az ünnepre.    Közösen készített mézes süteménnyel, gyümölccsel kínáltuk vendégeinket.Délután a szülőkkel közösen ünnepeltünk. A műsor után együtt játszottak a karácsonyra kapott játékokkal.

 Jó hangulatú délutánt töltöttünk együtt!

 

Pál Ildikó

 Óvodapedagógus

 

 

 

 

Komposztálás világnapja

 

A Komposztálás Világnapján több kisgyermek kerti szerszámokkal, vödrökkel, talicskával érkezett az óvodába. Megbeszéltük a komposztálás folyamatát, fontosságát, a lehullott lomb, levágott fű, stb. újra hasznosítását, a komposzt felhasználási lehetőségeit.

Környezetvédő szemléletük környezettudatos magatartásuk alakítása érdekében beszélgetünk arról is, hogy ezzel az eljárással csökkentjük a levegő –szennyezését is (nem égetünk avart stb..)

A Huncutka csoportosok az óvoda udvarán gyűjtötték a leveleket.

A Pillangó csoportosok az iskola udvarán tevékenykedtek. Összegereblyézték a lehullott leveleket, vödrökbe rakták, zsákba öntötték, így hoztuk el a komposztálóba.

Lelkesen dolgoztak, örömmel vettek részt a munkálatokban.

Pál Ildikó óvodapedagógus

 

 

Víz világnapja

Március 22.-én tartottuk a víz világnapját. Földgömböt, térképeket nézegetve óceánokat, tengereket a Föld és Magyarország nagy folyóit, tavait kerestük meg. Beszélgettünk a vízről a vizes élőhelyek növény és állatvilágáról. Képeket, könyveket és természetfilmeket néztünk a témához kapcsolódóan. A víz az élet feltétele: építő, romboló hatása folyása hangja lehetséges felhasználási módjai, körforgás, halmazállapotai stb.

Szó volt a víz és az ember kapcsolatáról a takarékos vízfelhasználásról a víz tisztaságáról tisztítási módjáról, védelméről.

Találós kérdéseket mondtunk a vízről, vízi állatokról, növényekről. Halat, békát, hajót hajtogattunk úsztattunk. Kísérleteztünk a vízzel, töltögettük, méregettük, zenéltünk vizes poharakkal. Játszottunk horgász játékkal, vízzel, kapcsolatos memóriával, kártyával. A plüss és műanyag játékoknak tavat építettünk. Vízi világot alakítottunk ki színezéssel vágással ragasztással. A hét folyamán végig szem előtt tartottuk, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét a víz fontosságára megóvására, környezetünk védelmére.

 

Pál Ildikó

Óvodapedagógus

 

 

Tök faragás az oviban

 

Az őszi időszakhoz kapcsolódó néphagyomány a töklámpás készítése. Egész héten lelkesen készültünk a pénteki rendezvényre. Feldíszítettük a csoportszobákat, az óvodát az udvart. Zöldségfélékből salátát, tökből süteményt készítettünk. A gyerekek izgatottan várták a délutánt a szüleikkel, akik tökkel, zöldségfélékkel,késsel, kanállal, gyertyával felszerelkezve érkeztek. Rövid kis műsor bemutatása után átrendeztük a termet, s megkezdődött a munkálkodás. A felnőttek kivágták a felesleges részeket, a gyerekek kivájták a tök belsejét. Aki megéhezett tökpitét, tökkel töltött palacsintát, süteményeket falatozott. Az elkészült munkákat kitettük az ajtó elé, hogy mindenki megnézhesse. Jó hangulatban telt  a délután „tök” jó alkotások  születtek.

Köszönjük a szülők aktív részvételét a rendezvény lebonyolításában. 

Pál Ildikó

óvodapedagógus

                              

 

 

Kézmosás világnapja

 

Kézmosás világnapja (október 13.) alkalmából beszélgettünk a kézmosás fontosságáról. Bemutattuk,gyakoroltuk a helyes végrehajtását. Felhívtuk a figyelmüket a körömkefe megfelelő használatáról,annak szükségességéről. Különböző fajta és illatú szappanokat szagoltunk,ennek kapcsán  szó volt a régi szappan gyártásról és a mostani szappanokról,újfajta adagolókról. 

 

Komposztálás világnapja

 

Október 10 - én tartottuk a komposztálás világnapját. Több kisgyerek kerti szerszámokkal,vödrökkel,talicskával érkezett az óvodába. Megbeszéltük a komposztálás folyamatát, fontosságát a lehullott lomb,levágott fű stb. újrahasznosítási lehetőségeit. Környezetvédő szemléletük,környezettudatos magatartásuk alakítása érdekében beszélgettünk arról is hogy ezzel az eljárással csökkentjük a levegő szennyezést is (pl. hogy nem égetünk avart,stb.) Az udvaron összegereblyéztük a faleveleket és a komposztálóba hordtuk. Lelkesen dolgoztak a gyerekek, örömmel vettek részt a munkában.

 

Állatok világnapja

 

Október első hetében az állatokkal foglalkoztunk mivel 4.-én tartottuk az Állatok Világnapját. Állatokról szóló könyveket, puzzlet, plüss és műanyag állatokat hoztak a gyerekek. Beszélgettünk a találós kérdéssel kitalált állatokról, életmódjukról, tulajdonságaikról stb. Megbeszéltük az állattartás felelősségét,az állatok védelmét. Igyekeztünk állatszerető, állatbarát az állatokat oltalmazó gyerekekké nevelni őket. Játszottunk a plüss és műanyag állatokkal, lakhelyet építettek nekik. Színeztek állatos színezőket gyurmáztak különböző állatokat. Felkerestük, megfigyeltük a költöző madarak fészkét, beszéltünk az itt maradó állatok gondoskodásáról. Madáreleséget helyeztünk ki a madáretetőkbe. Játszottunk állatos memóriával, kártyával, dominóval,stb. Elhozhatták kedvenc állataikat a kisállat kiállításra. A szülők segítségével érkezett kacsa, nyúl, papagáj család, két nagy csiga, fürjek és kutya, amit megsimogathattak. Megbeszéltük a jellemző jegyeiket. A Dog Plusz egyesület is ellátogatott hozzánk, a gyermekek megismerkedhettek a terápiás kutyákkal, gyakorolhatták, hogy az általuk adott vezényszavakat hogyan hajtják végre a kutyák. A bemutatóért cserébe kutya eleséget ajándékoztunk a menhelyen élő kutyáknak. Köszönjük hogy a bemutatójukkal, a szülők az állatok behozatalával segítették hogy jobban megszeressék a gyerekek az állatokat.

 

Népmese napja

 

Szeptember 29 - én a népmese napja alkalmából Tósoki Anikó előadóművész volt vendégünk. A délelőttöt Ács Enikő énekével, gitárjátékával színesítette. A gyerekeken kívül néhány szülő is részt vett rendezvényünkön. A termet hintalóval,kutyával,macival és Rozi babával rendezte be Anikó, amiket felhasznált a versmondásokhoz. Élvezetes előadásban hallhattunk Weöres Sándor, Kányádi Sándor, Petőfi Sándor,és Nyulász Péter verseket. Többször elmondta a költők nevét hogy a gyerekek megjegyezhessék. Mesélt arról is hogy ő is ide járt óvodába, és most örömmel jött vissza,hogy találkozhasson a gyerekekkel. Enikő megzenésített verseket adott elő,közösen énekelték a gyerekekkel. Ügyesen megmozgatták, bevonták a gyerekeket akik nagyon élvezték az előadást. Sok új élménnyel gazdagodtak. Kellemes hangulatú délelőttöt töltöttünk együtt. Köszönjük a színvonalas előadást.

Takarítási világnap

 

Szeptember 19 - én tartottuk a takarítási világnapot. Megbeszéltük a takarítás, tisztaság fontosságát, hogyan őrizhetjük meg azt. Miben tudunk segíteni otthon, az óvodában. Közösen takarítottunk a csoportokban az otthonról hozott eszközökkel. Pókhálóztak,törölgettek a polcokon,stb. A lányok a babaszobában tettek rendet „kimosták” a babaruhákat,vasalva összehajtogatva rakták a helyére, ”elmosogattuk” a babaedényeket. A fiúk az autós polcokat rakták rendbe, törölgették az autókat, polcokat, söpörtek, porszívóztak. Az udvaron a nagycsoportosok a babaházban takarítottak a kisebbek az előforduló szemetet szedték fel. Nagy hangsúlyt fektettünk a környezet védelmére,a környezettudatos nevelésre. A gyerekek lelkesen dolgoztak,jó érzéssel töltötte őket el a rend a tisztaság.

 

 

 

Pál Ildikó

Óvodapedagógus

 

 

                                                        Szüreti mulatság Aprajafalván

 

Egész héten lelkesen készültünk a szüreti mulatságra.

Őszi gyümölcsökről beszélgettünk,mondókáztunk, verseltünk,énekeltünk dalos játékokat játszottunk. Közben feldíszítettük  a csoport szobákat,folyosót,óvodát,a szülők segítségével az udvart. Végre elérkezett a péntek amikor izgatottan gyülekeztek a gyerekek,szülők,többen néphagyománynak megfelelő öltözékben. Ahogy begördültek a szépen feldíszített lovas kocsik mindenki keresett magának helyett. Az első osztályosok is boldogan jöttek vissza rendezvényünkre,ők is végig járták velünk az utcákat ahol sokan megnéztek bennünket. Sajnos az idén nem volt zenész kíséretünk de pótoltuk énekléssel,néhányan CD-vel készültek. Visszatérve az óvodába,segíthettek a szőlő préselésében megkóstolhatták a mustot. Többen inkább süteményt falatoztak,gyümölcsöt ettek amit a szülők hoztak.

Kellemesen elfáradva új ismeretekkel gazdagodva mentünk ebédelni. Jó hangulatú délelőttöt töltöttünk együtt. Köszönjük a szülők részvételét a szervezésben,lebonyolításban,díszítésben. Külön köszönet a lovas kocsisoknak,jövőre visszavárjuk őket.

 

 

Pál Ildikó

Óvodapedagógus

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gólya gyűrűzésen jártunk.
 
Szerdán reggel felkereste óvodánkat Fenyvesi László, a Duna-Ipoly Nemzheti Park munkatársa, gólyagyűrűzésre hívta meg óvodásainkat. Örömmel fogadtuk a meghívást, izgatottan indultunk a gólyafészekhez, ahol az E-On munkatársai már kikapcsolták az áramot. Az emelőkosár működését is érdeklődve figyelték. A két kis gólya szerencsésen földet ért, a gyerekek óvatosan simogatták őket. Megbeszéltük a gólyák életmódját, vándorlását, jellemző jegyeit, összehasonlítottuk a fiókákat a nagy madarakkal stb. Végignéztük a gyűrűzés folyamatát, közben szó volt arról, hogy ezt miért teszik rájuk. Figyelemmel kísértük a fészekbe való "visszaköltöztetésüket" is. Kalitkába apró madarakat mutatott Zsuzsa néni. Ezeket az apróságokat is jól megfigyeltük. Elmondta, hogy melyiknek volt szüksége orvosi kezelésre, mit esznek stb. Beszélgettünk arról, melyiket ismerik a gyerekek, hogy etetjük, itatjuk mi is a madarakat stb. Sok új élményt, ismeretet szerezve tértünk vissza az óvodába. Köszönjük a lehetőséget, amely Bokányi Zsolt szervezésében jött létre.
 
Pál Ildikó
óvodapedagógus
 
 
 
 
Kirándultunk!
 

Izgatottan gyülekeztek a gyerekek és a kísérőik május 26-án az óvodában Kirándulni indultunk. Első úti célunk Veszprémben az állatkert volt. Nagy területet jártunk be,
míg minden állatot alaposan megfigyeltünk,elolvastuk a tájékoztató feliratokat. Örömmel üdvözöltek egy-egy ismertebb állatot,a különlegeseket megcsodálták.
A játszótéren rövid pihenőre megálltunk,hintáztak, mászókáztak a gyerekek. Utunk Balatonfüreden folytatódott,ahol a kikötőbe tett rövid séta után felszálltunk a hajóra,
amellyel Tihanyba hajókáztunk. Útközben megfigyeltük a tájat, a madarakat,a víz fodrozódását,hullámzását,stb. A kikötőben már várt bennünket a városnéző kis vonat,amellyel az Apátsághoz vonatoztunk. Mindenkinek jól esett a hűsítő fagylalt.
Kellemesen elfáradva,de sok-sok új élménnyel gazdagodva tértünk haza.

 

                                                                                  Pillangó csoport nevében:      Pál Ildikó
                                                                                                                        Óvodapedagógus

                                                                                 

 

Víz Világnapja alkalmából kirándultak a Huncutkák

A Víz világnapja alkalmából a Sárbogárdi Zengő Óvoda Huncutkái csoportos kiránduláson vettek részt. A kirándulásunk kezdeményezője a Reng család volt,akik szeretettel várták a gyerekeinket. A tanyájuk közelében láthattunk halastavat , az ott élő vízi növény- és állatvilággal együtt. A gyerekek nemcsak a napos, tavaszi délelőttben gyönyörködhettek, de megnézhették közelről a tanya állatait is. A vendéglátóink a gyerekek szórakoztatására különböző játékokat, valamint nassolni és innivalót készítettek ki a tó melletti kis faházikóba. Mindenki nagyon jól érezte magát ezen a szép világnapon. A gyerekek fáradtan,de annál boldogabban és sok látnivalóval a "tarsolyukban" tértek vissza az oviba. Köszönjük a Reng család szívélyes fogadtatását, a lehetőséget a kirándulásra!


 

A Huncutka csoport nevében: Ács Andrea óvodapedagógus

 

 

 

Bál a töbörzsöki óvodáért

Az immáron hagyományossá vált Nőnapi bálunkat tartottuk március 11-én a Patkó Csárdában. A bál az SZMK-s szülők szervezésének köszönhetően valósulhatott meg. A rendezvény a Pillangó csoport középső- és nagycsoportos gyermekeinek népi  dalosjáték fűzésével vette kezdetét. Majd az SZMK és a vezető óvónő – Huszárné Kovács Márta – köszöntőjével nyitották meg a bált. A hölgyeket virággal köszöntötték. Majd a meglepetés műsorszám következett, amire lelkesen, izgatottan készültünk  egy hónapon át. Az apa-lánya tánc nagy sikert aratott a közönség körében, megható élményt nyújtott. Köszönjük a szülőknek, hogy bevállalták a fellépést, a próbákat, és Gál Klaudiának a koreográfiát, a türelmes gyakorlást, a tánc betanítását. Az ízletes vacsora elfogyasztása után kezdetét vette az önfeledt, jó hangulatú mulatozás. A talpalávalót Szabó Gergő és Ricsli Dávid biztosította Nagykarácsonyból. Pihenni csak a tombolahúzás ideje alatt lehetett. Mindenki  feszülten figyelte számait, nagy öröm ujjongások voltak egy-egy asztaltársaságnál, ha nyertek. A sok felajánlásnak köszönhetően mindenki nyert valami „apróságot” vagy értékes ajándékot.

A bál bevételét a gyermekekre fordítjuk ( pl: játék vásárlás, rendezvények támogatása-családi nap)

Mindenkinek köszönjük a segítséget( süteménysütés,szerepelés, tombola tárgy felajánlása), amely lehetővé tette a rendezvény sikeres lebonyolítását, ezzel is támogatva gyermekeinket.

Külön köszönet az SZMK-s szülőknek a szervezésért.

                                                                                                                                                       Gyermekeink köszönetét tolmácsolva: 

                                                                                                                                                                                                                                       Pál Ildikó

                                                                                                                                                                                                                              Óvodapedagógus

 

Farsangoltunk

Február elején feldíszítettük a csoportszobát, folyosót színes lampionokkal, szerpentínekkel. Egész héten izgatottan készültünk a tél búcsúztató rendezvényünkre. Megbeszéltük az ehhez az időszakhoz kapcsolódó népi hagyományokat, a farsang jelentését, stb. Pénteken reggel színes, ötletes jelmezekbe öltözve érkeztek a gyerekek – többen a szülők közül is – az óvodába. Télűző versekkel, dalokkal kezdtük a napot, majd mindenki bemutatkozott, hogy minek öltözött. Aztán kezdetét vette a mulatozás, tánc, eszem-iszom, dínom-dánom. Játszottunk lufi ütögetést, seprű táncot, székfoglalót. Pihenés képpen a szülők által hozott finom süteményekből falatozhattak, gyümölcslevet ihattak a mulatság résztvevői. Jó hangulatú délelőttöt töltöttünk együtt, boldogan vitték haza a zsákbamacskában talált „kincseket”, és lufikat. Köszönjük a szőlők segítségét a rendezvény sikeres lebonyolításában.

                                                                                                                  Pillangó csoport nevében

                                                                                                                             Pál Ildikó

                                                                                                                        óvodapedagógus

 

 

 

December a töbörzsöki óvodában

November 25-én meggyújtottuk az első gyertyát az adventi koszorúnkon. Megkezdődött az advent időszaka.

Izgatottan vártuk a Mikulást aki december 6-án látogatott el hozzánk, puttonyában sok csomaggal.

December 13-a Luca napja. Az ide kapcsolódó néphagyományt elevenítették fel a Huncutka csoportos gyerekek: lucáztak, kotyoltak. Karácsonyi díszbe öltöztettük óvodánkat a csoportszobákat, feldíszítettük fáinkat.

December 16-án tartottuk karácsonyi ünnepélyünket. Délelőtt a Huncutka csoportosokat és a szolgáltatást végző kollegákat láttuk vendégül. A műsort a Pillangó csoport kiscsoportosai kezdték karácsonyi versekkel, dalokkal. A középső- és nagycsoportosok a betlehemi történetet  jelenítették meg. Találkozhattunk a Szent családdal a napkeleti bölcsekkel, nyájukat őrző pásztorokkal.

A Huncutka csoportosok karácsonyi versekkel, dalokkal készültek az ünnepre.

Az Intézményvezető Huszárné Kovács Márta gitár játékával kedveskedett a megjelenteknek.

Megkínáltuk vendégeinket a közösen készített mézes süteményünkkel, gyümölccsel. A délelőttöt közös énekléssel, csillagszóró gyújtással zártuk.

Délután a szülőkkel közösen ünnepeltünk. A műsor után együtt játszottak a karácsonyra kapott játékokkal. Jó hangulatú délutánt töltöttünk együtt.

 

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket, Boldog Új  Évet Kívánunk a gyerekeknek, szülőknek, az óvoda dolgozóinak!

 

 

                                                                                           Pillangó Csoport nevében

                                                                                                       Pál Ildikó

 

 

Erdei Óvoda

 

A természet iránt érdeklődő nagycsoportosoknak Erdei Óvodát szerveztünk. Nagy volt az izgalom, hogy el tudunk-e menni az első foglalkozásra, mert esett az eső. Kellemes őszi időben érkeztünk Soponyára ahol Eszter néni várt bennünket. Körül néztünk a Múzeumban, ahol erdei állatokat láthattak a gyerekek. Megbeszélték a jellemző jegyeket, tulajdonságaikat, életmódjukat, stb. Érdekes pillanat volt mikor összehasonlították a dám- és a gímszarvas agancsát. Ezután kisétáltunk az őszi erdőbe, ahol szép színes faleveleket gyűjtöttünk, megfigyeltük az ott élő állatokat (pl . a vaddisznó családot és a szarvasokat). Később játékkal fejeztük be a délelőttöt. Izgalmas játék volt mikor a gyerekek mint madárszülők eleséget gyűjtöttek felváltva, majd tojásokat hordtak a fészekbe kiskanállal. Végül a ”pockok és a cickányok”  versenyeztek, hogy kitud több eleséget megszerezni a bagolytól. Sok új ismerettel és élménnyel gazdagodva, kellemesen elfáradva tértünk vissza az óvodába.

                                                                                    Pál Ildikó

                                                                             óvodapedagógus

 

 

 

Állatok Világnapja

 

Október első hetében az állatokkal foglalkoztunk mivel ekkor tartottuk az Állatok Világnapját. Állatokról szóló könyveket, kirakót, képeket hoztak a gyerekek, amiből tablót készítettünk. Megbeszéltük az állattartás felelősségét, az állatok védelmét. Igyekeztünk állatszerető, állatbarát az állatokat oltalmazó gyermekekkel nevelni őket. Filmet néztünk az állatokról, lakhelyükről, életmódjukról. Gyurmáztunk állatokat. Megfigyeltük a költöző madarak fészkét, beszéltünk az itt maradó állatok gondoskodásáról ( madár etetés, állatok etetése az erdőben, stb.). Báboztunk is állatos meséket, verseket, dalos játékokat játszottunk.

Elhozhatták kedvenc háziállatukat, így nyuszit simogattunk, megbeszéltük a jellemző jegyeit, tulajdonságait, életmódját. Az egyik kisgyerek szülei lehetőséget biztosítottak arra, hogy megnézzük természetes környezetükben az állatokat, etethették, simogathatták a gyerekek.

Szabadidőben különböző állatokat gyurmáztak.

Nálunk jártak a DOG PLUSZ EGYESÜLET kutyusai. Bemutatót tartottak, hogy mire lehet megtanítani a kutyákat. A gyerekek is aktív résztvevői voltak a bemutatónak (pl.: kutyasétáltatás, szlalomozás, vezényszavak alkalmazása, stb.) A végén megsimogathatták a kutyákat. Bemutatóért cserébe kutyaeleséget adományoztunk a menhelyen élő kutyáknak.

Köszönjük, hogy bemutatójukkal segítették az állatok megszerettetését.

                                                                       Óvodások, dolgozók nevében

                                                                                        Pál Ildikó

 

 

 

 

Népmese Napja

A Népmese Napja alkalmából Nyulász Péter költő volt a vendégünk 2016.09. 29-én. A négy évszakon végig haladva mutatta be verseit, mondókáit, találós kérdéseit a gyerekeknek. Ezek közül többet el is játszottak, néhányat - amelyből rajzfilm is készült- le is vetített. Az általunk ismert verseit előadtuk neki, amit örömmel hallgatott. A nagycsoportosok közül többen kérdeztek is tőle pl.: hogyan ír verset, hogyan lett költő,stb. Ajándékba színezőt és kirakót kaptak a gyerekek. Barátságos viselkedése, közvetlen hangneme miatt a gyerekek aktívan részt vettek az interaktív foglalkozáson.

Jó hangulatú, kellemes délelőttöt töltöttünk együtt.

A gyerekek azóta is szívesen nézegetik könyveit, mondogatják verseit.

                                                          Köszönettel:

                                                                                                  az óvodások, dolgozók nevében

                                                                                                                       Pál Ildikó

 

Kézmosás Világnapja

 

Kézmosás világnapja alkalmából beszélgettünk a kézmosás fontosságáról, bemutattuk, gyakoroltuk a helyes végrehajtását. Felhívtuk figyelmüket a körömkefe megfelelő használatára, annak szükségességére. Különböző fajta, illatú szappanokat szagoltunk, ennek kapcsán szó volt a régi szappangyártásról, a házi szappankészítésről könyvet nézegettünk.

 

 

Komposztálás

 

2016. 10. 10-én tartottuk a Komposztálás Világnapját.  Több kisgyerek kerti szerszámokkal érkezett az óvodába. Megbeszéltük a komposztálás folyamatát, fontosságát, a lehullott lomb, levágott fű, stb újra hasznosítását, a komposzt felhasználási lehetőségeit. Környezetvédő szemléletük, környezettudatos magatartásuk alakítása érdekében beszélgettünk arról is, hogy ezzel az eljárással csökkentjük a levegőszennyezését is (hogy nem égetünk avart, stb.)

A Huncutka csoportosok a játszótéren gyűjtöttek két zsák falevelet.

A Pillangó csoportosok az udvaron gereblyézték össze a faleveleket, levágott füvet. Vödrökben hordták a komposztálóba.

Lelkesen dolgoztak, örömmel vettek részt a munkálatokban.

                                                                                                                            Pál Ildikó

 

 

Takarítási világnap a Pillangó csoportban!

                                                                                                                     

Takarítási eszközökkel a kezükben érkeztek a gyerekek ma reggel az óvodába.

Megbeszéltük a tisztaság fontosságát, a takarítás menetét, szereit, eszközeit, ki mit szokott otthon segíteni. Lelkesen kezdett mindenki munkába. A kisebbek lepakoltak a polcokról, a nagy lányok pókhálóztak, sepregettek, törölgettek, stb. A babaszobában mostak, mosogattak.

Az udvaron is folytatódott a munka. Összeszedtük az előforduló szemetet (amit az utcáról dobáltak be), kisöpörték a babaházat. Kellemesen elfáradva mentünk be ebédelni.

Pillangó csoport

 

 

 

Szüreti mulatság Aprajafalván

 

Egész héten lelkesen készültünk a rendezvényre. Feldíszítettük a csoportszobákat, az udvart, mondókáztunk, énekeltünk. Pénteken reggel sokan néphagyománynak megfelelő  ruhába öltözve jöttek az óvodába. Aztán sorra begördültek a szépen felszalagozott, virágozott lovaskocsik és egy kis traktor is érkezett az udvarunkba. Izgatottan keresett helyet magának gyerek, felnőtt egyaránt. Miután mindenki talált magának, elindult a menet, Puha Zsolt zenéjével kísérve jártuk végig az utcákat, integettünk a sok  érdeklődőnek. Visszatérve az oviba terített asztal várt bennünket  a szülők jóvoltából, akik pogácsával, süteménnyel kedveskedtek. A mulatozás mellett Andi óvónénivel préselni lehetett, mustot kóstolhattak. Nagy sikert aratott a pónizás, türelmesen álltak a gyerekek sorba, hogy felülhessenek. Hagyományainkhoz híven az idén is visszahívtuk a tavalyi nagycsoportosainkat, akik a tanító néni kíséretében jól érezték magukat, felszabadultan játszottak.

Kellemes hangulatú délelőttöt töltöttünk együtt.

Köszönjük a szülők részvételét a szervezésben, lebonyolításban. A lovaskocsisoknak, zenésznek, pónis lánynak, hogy rendelkezésünkre álltak, reméljük jövőre is számíthatunk rájuk.

                                                                               Köszönettel:

Az óvodások és dolgozók nevében

                                                                                          Pál Ildikó

                                                                                            óvodapedagógus