2023/24-es nevelési év

 

Húsvét a Sárszentmiklósi Tagóvodában

Márciusban tartottuk a már hagyománnyá vált Tavaszi rendezvénysorozatunkat.

A programsorozat a Tavaszi vásár megnyitójával vette kezdetét, amelyen óvodánk középső-és nagycsoportos gyermekei a tavaszi ünnepkörhöz kapcsolódó versekkel, énekekkel köszöntötték a vendégeket. Ezt követően az Eszterlánc tehetséggondozó néptánccsoport lépett fel színvonalas műsorával. A műsort követően kezdődött meg a vásári forgatag, ahol a szülők és gyermekek az óvó nénik által készített portékákat vásárolhatták meg.

A következő nap az egészséges életmód jegyében zajlott. Nyuszifutással kezdődött a nap, majd ezt követően a gyermekek egy kis a nyuszi csemegét: répát, uborkát, karalábét, almát kaptak, amit  jóízűen ropogtattak el.

Ezt követően egy családi felajánlásnak köszönhetően a csoportoknak lehetősége nyílt egy kis állatsimogatásra, (nyuszi, bárány), melyet nagyon élveztek a gyerekek.

A csoportokban eközben folyamatosanzajlottak a húsvéti előkészületek:  tojásfestés, húsvéti ünnepkörrel valóismerkedés, nyílt napok, locsolkodásstb….

Az utolsó nap minden csoportban izgatottan várták a gyerekek nyuszi érkezését. Már a délelőtt folyamán sorban készültek a nyuszifészkek, melyek hamarosan ajándékokkal megtelve várták a gyermekeket.

 

Lukács Zsuzsanna, Győri Dóra

óvodapedagógusok

 

 

 

Március 22. - A víz világnapja

 

Fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek már óvodás korban rendelkezzenek ismeretekkel azzal kapcsolatban, hogy milyen mértékű természeti kincs a víz, így világnapja alkalmából a heti tevékenységeinket is a víz tematikája keretében valósítottuk meg.

2024. mácius 18-22. között zajlott a 14. HAPPY-hét, az ország legnépszerűbb vízfogyasztást népszerűsítő programja, amelyen a mi óvodánk is regisztrált.

Annak érdekében, hogy a gyermekek többrétű tapasztalatot szerezzenek, mára már hagyománnyá vált óvodánkban, hogy ezen a héten kirándulásokat is szervezünk víz közeli helyekre.

Március 20-án, a Nyuszi csoportosok vonatos kirándulásra indultak és Simontornyára látogattak el, ahol a Sió partján megcsodálhatták a folyó szépségeit. Ugyanezen a napon, a Cica csoportosok járatos busszal Székesfehérvárra utaztak, ahol a Csónakázó-tó körül sétáltak.

Március 20-án, a Katica, Tappancs és Hóvirág csoport együtt kerekedett útra, és Dunaföldvárra látogattak el, ahol a Duna vizével találkozhattak és ismerkedhettek meg. Ezen a napon indult útnak a Bóbita csoport is, akik Lajoskomáromba, a Békás tóhoz utaztak. A kirándulás során, a gyermekeknek a parton horgászók megmutattak egy nagy halat, amit sikerült kifogniuk, illetve egy kisebb halat is, amelyet a gyermekek meg is simogathattak.

 

Lukács Zsuzsanna

Győri Dóra

óvodapedagógusok

 

 

Március 15.

A nemzeti ünnepek megünneplése az állampolgári kultúra fontos eleme minden országban. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy már az óvodában elkezdjük a hazafias nevelést.  A nemzeti ünnepek kiváló alkalmat kínálnak arra, hogy a kisebb gyermekeknek bemutassuk saját múltunkat, kultúránkat fontos, hogy a gyerekek ezzel az érzéssel minél korábban találkozzanak. Erre a legmegfelelőbb alkalom az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc. Hagyományainkhoz, szokásinkhoz híven a csoportok készültek, hangolódtak.

Március 11.-ei héten a gyerekek az ünnepre hangolódva verset, éneket tanultak, mentetlek. Magyar zászlót festettek és kokárdákat készítettek krepp papírból. Március 14 -én pedig minden óvodásunk és óvodai dolgozó szíve fölött kokárdával érkezett az óvodába. De ebben a nevelési évben egy kicsit színesebbé tudtuk tenni az ünnepet. A Magyar Honvédség vegyiharc ezredétől érkezett hozzánk Juhász Csaba és Potyondi Zsolt. Elhozták azokat a felszereléseket, amelyeket a mindennapok során használnak. Megnézhettük és fel is próbálhatták a gyerekek. A bemutató után együtt metéltünk a katonákkal. A nagycsoportosaink közösen elszavalták Petőfi Sándor Nemzeti dal című versét. A bemutató és beszélgetés után kimentünk és beülhettek a gyerekek a katonai gépjárműbe, majd minden csoport ellátogatott egy kis csokor virággal, zászlóval az óvoda mellett található parkba a kopjafához.

Fantasztikus élmény volt kicsiknek és nagyoknak, hogy találkozhattak a katonákkal.

 

                                                                                                                      Fekete Gáborné

                                                                                                          igazgató helyettes

 

 

 

 

 

Farsang - télvégi, telet búcsúztató, tavaszt köszöntő ünnep

 

Óvodŕnkban ismét nagy készülődés vette kezdetét. Beszélgettünk a farsanghoz kapcsolódó szokásokról, pŕr héttel előtte megbeszéltük a készülődést. A gyermekek munkŕival díszítettük az óvodŕt. Vidŕm verseket, dalokat, mondókŕkat tanultunk, ezzel érzelmileg rŕhangolódtunk az ünnepre. Aztán elérkezett a várva várt nagy nap. Az óvoda megtelt hercegnőkkel, dínókkal, pókemerekkel, katicŕkkal és még sorolhatnánk.

Mókŕztunk, tŕncoltunk, farsangi fŕnkot ettünk. Amikor már minden kisgyermek kellemesen elfŕradt, a tornaszobŕban az óvó nénik és a Bóbita csoportos gyerekek előadták a Farsangi meséjüket, az Aranyszőrű bŕrŕny című mesét. Nagy sikert aratott a meseelőadás. Tartalmas, maradandó élményt nyújtó farsangi mulatsŕgot töltöttünk együtt, melyet mosolygós, vidám arcuk igazolt.

                                                                                                              Boros Mihályné, Fürészné Héricz Marianna óvodapedagógusok

 

 

            

 

 

Karácsonyi hangolódás

December első hétvégéjén, Advent első vasárnapja volt, amit az óvodában december 1-én (pénteken) tartottunk meg. Már hagyomány, hogy az óvó nénik által készített óriás koszorún lévő gyertyákat az udvaron a babaszobát körbe állva gyújtjuk meg. Verselünk, énekelünk, s közösen hangolódunk a közelgő ünnepre. Ezen napon nagycsoportosaink az iskolába voltak hivatalosak, hogy az Adventi koszorún az első gyertyát együtt gyújtsák meg az ovisokkal. A 4. osztályosok nagyon szép, hangulatos műsorral készültek és még egy táncházba is invitáltak bennünket.

December 5-én a Sárbogárdi Művelődési Központba látogattunk el a középső – és nagycsoportosainkkal ahol egy nagyon kedves báb előadást nézhettünk meg és még a Mikulás is ellátogatott a gyerekekhez. December 6-án pedig az óvodánkba is eljött, és ami igazán felejthetetlenné tette az érkezését, még a hó is elkezdett esni. Sok vidám dallal kedveskedtek a gyerekek neki, minden csoport elmondta a verset, amit erre az alkalomra tanultak. Sok – sok rajzzal köszönték meg a Mikulásnak, hogy idén is megtöltötte a kiscsizmákat.

December 7-én a Violin Alapfokú Művészeti Iskola növendékei látogattak el hozzánk. Közülük sokan ebben az óvodában cseperedtek és büszkén mutatták meg, hogy a zene világában milyen tehetségesek.

A Szülői Munkaközösséggel közösen adventi vásárt szerveztünk és a befolyt összegből a májusi családi napot fogjuk támogatni.

December 18-án a Sárszentmiklósi Katolikus templomba látogatott el minden csoportunk, ahol Varga László katolikus hitoktató mesélt a gyerekeknek az adventi koszorún található gyertyák jelentőségéről és Jézus születéséről. Már évek óta ellátogatunk a templomba karácsony közeledtével és minden alkalommal ámulatba ejt minket az orgona hangja. Közösen énekelünk orgonaszó mellett.

A sűrű, programmal teli napok zárása a Nyuszi csoportosok Betlehemi játéka volt. A gyerekek nagyon ügyesen adták elő műsorukat és kívántak mindenkinek Áldott, békés karácsonyi ünnepeket!

 

 

                                                                                                    Fekete Gáborné

igazgató helyettes

 

 

Márton napi lámpás felvonulás

2023. november 10.-én pénteken Szent Mártonra emlékeztünk. Egész héten a libáké, a lámpásoké volt a főszerep. Az óvó nénik életkoruknak megfelelően megismertették a gyermekekkel Szent Márton legendáját, valamint a néphagyományt, mely szerint ezen a napon ünneplik meg az őszi betakarítási munkák befejezését. Kis lámpásokat készítettünk a csoportokban, vidám libacsapattal díszítettük az öltözőkben a faliújságokat. Libás mondókákat mondogattunk, dalokat énekeltünk, dalos játékokat játszottunk.

A hét zárásaként, pénteken az iskolába voltak hivatalosak a nagycsoportosaink, ahol az alsós tanító nénik készültek, libás énekekkel, játékokkal.

A tavalyi évhez hasonlóan idén lámpás felvonulással szerettük volna zárni a hetet és emlékezni, de sajnos az időjárás ezt nem tette lehetővé. Varga László katolikus hitoktató felajánlásának köszönhetően még sem kellett elhalasztani az esti programot, mert kinyitotta nekünk az óvoda mellett található katolikus templom ajtait és befogadott bennünket. Amiért nagyon hálásak vagyunk. A rossz idő ellenére így is sokan eljöttek és megtöltöttük a templom sorait.

Az estét Márton történetével nyitottuk meg, amit Varga László katolikus hitoktató mesélt el és szemléltettet. Majd a középső és nagy csoportos (Bóbita, Nyuszi, Cica, Katica) gyerekek egy közös verssel – Mentovics Éva: Nézz szét a határba! címmel adtak elő. A vers után az óvoda néptánc tehetséggondozó csoportja, az „Eszterlánc” csoport Visi Mihályné és Fürészné Héricz Marianna óvó nénik vezetésével dalos játékokat mutattak be. A műsor zárásaként Sárréti Csókavirág Népi Táncegyüttes néhány tagja hangulatos táncházat tartott Kipilla Csaba vezetésével. Bár a hely szűkös volt, de ennek ellenére mindenki jól érezte magát.

Az eső a műsor végére sem állt el, így felvonulás része elmaradt a programnak, de a templomból való távozás során a dajka nénik mindenkit megvendégeltek egy kis zsíros kenyérrel.

Köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult az est sikeréhez:

- Erős Gábornak, hogy az udvar megvilágításban a segítségünkre volt (de sajnos nem volt rá szükségünk)

- fellépő vendégeinknek, hogy előadásukkal színesebbé tették a néphagyományőrző rendezvényünket:

- Varga László katolikus hitoktatónak

- A Sárréti Csókavirág Népi Táncegyüttesnek

- Domján Tibornak, hogy a lakoma elkészítéséhez a kenyeret felajánlotta

- A Dörögdy és a Farkas családnak a zsírt

- A sárbogárdi Polgárőrségnek, hogy a biztonságunkra figyeltek.

Köszönjük a szülőknek, nagyszülőknek is, hogy a gyermekek örömére sokan részt vettek ezen a rendezvényen!

 

Fekete Gáborné

intézményvezető helyettes

 

 

 

 

Az Eszterlánc tehetségműhely a Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodájából regisztrált a Népi játékok Napjára,melynek keretén belül az adott napon a megadott játékok közül válogattunk és játszottunk.

Visi Mihályné

óvodapedagógus

 

 

 

 

 

 

Komposztálás Világnapja

Október tizedike a zöld jeles naptárban a Komposztálás Világnapja, amikor egy kicsit talán még jobban odafigyelünk környezetünkre.

Óvodánk mindenapjaiban törekszünk a környezettudatosságra újrahasznosításra egyaránt. Zöld óvodaként a komposztálás napja sok jó lehetősége kínál,hogy gyermekeink ismereteit fejlessze, az óvodások életkori sajátosságait figyelembe véve sok-sok játékos cselekedtetéssel játék közben gazdagítsuk. A környezettudatos magatartásformálás megalapozása és alakítása érdekében többféle közvetlen tapasztalatszerzés tevékenységet biztosítunk a szabadban (szemétgyűjtés, gereblyézés, locsolás, seprés, levélhordás).A közös munka, élmények, beszélgetések, rácsodálkozások, megfigyelések (madarak rovarok békák madárodúk  rovarhotel) semmi mással nem pótolhatóak.

Megmutatjuk gyermekeinknek mik a komposztálható dolgok és mik, amelyek nem kerülhetnek a komposztálóba. A csoportszobákban gyűjtjük a gyümölcs-, zöldség hulladékot a ceruzahegyezéket, szalvétákat, papírzsebkendőt amiket aztán kiviszünk a komposztálóba. Fontos hogy gyermekink folyamatában lássák, milyen átalakulás zajlik illetve a keletkező komposzt tápanyag és élőhely egyben- környezetünk egészségesebb élhetőbb lesz általa. A konyhai és a kerti szerves hulladékból a természet számára hasznosítható tápanyag utánpótlást készítünk a kerti és csoportszobai növények örömére. A „készítünk” talán kicsit erős hiszen a baktériumok és a giliszták végzik a munka nehezét de azért rajtunk múlik az hogy mennyivel kevesebb megy a kukába vagy mennyivel több a komposztálóba. A komposztálás is szelektív hulladékgyűjtés olyan tevékenység, amelysorán közvetlenül tapasztalhatják meg és hasznosítják fel az eredményt a gyermekeinkkel.

Felújítottuk a rovarszállodát apró ágakkal, levelekkel béleltük ki. Kukacos almát kettévágtuk nagyítóval figyelhették meg a kukac testét, mozgását Séta közben szemetet gyűjtöttünk. Egyszerű cselekedetekkel jobbá fenntarthatóbbá változtatjuk közvetlen környezetünket.

A szülőknek is kedvet csinálunk az otthoni komposztáláshoz, hiszen ez nem drága és kevés eszközzel megvalósítható egyszerű módszer.

 

 

Sárbogárd, 2023. október 10.

                                                                                              Hegedüsné Czechmeiszter Tünde

                                                                                                          óvodapedagógus

 

 

   

 

 

 

 

 

Állatok Világnapja

 

Óvodánkban nagy figyelmet fordítunk az állat- és természetvédelemre. Az Állatok Világnapja két hetes intervallumban valósult meg, október 2-15-ig.Minden napra szerveztünk programot, előadást a gyermekeknek, ezzel is minél közelebb hoztuk őket a természethez és az állatokhoz.

Október2-án Határ Eszter rendőr törzsőrmester és Kálmán Gyula vadőr tartottak előadást a felelős állattartásról, háziállatok gondozásáról, betegségeik kezeléséről, etetésükről, a kutyafajtákról, tömegközlekedés a kutyákkal, s az állatokra leselkedő veszélyekről. A gyermekek nagy érdeklődéssel fogadták az előadást, melynek végén Bütyök kutyát,aki egy vadászkutya, megsimogathatták.

A következő napon a Dog Plusz Egyesület mentett kutyái tartottak egy rövid bemutatót, amibe a gyerekeket is bevonták. Magnum, Pici és Ében kutyusoknak adományt gyűjtöttünk a szülők felajánlásaiból. Nagyon sok száraz eledel, kis és nagy dobozos konzerv, kutya szalámi, jutalomfalat, valamint kutyajáték gyűlt össze.

Az Állatok Világnapján, október 4-én a Cica és a Nyuszi csoportos gyermekek kiránduláson vehettek részt a Zoo ElőszállásEgzotikus Állatparkba. Itt a gyerekek testközelből láthatták az állatokat, simogatásra és etetésre is volt lehetőség.

Október 5-én a Hóvirág és a Bóbita csoport a Simontornyai Teve és Állatsimogatóba látogatott el. A gyermekek hatalmas élményekkel gazdagodtak a nap folyamán.

A Napsugár, a Tappancs és a Katica csoport egy-egy közelben lakó gyermek családjához sétált el, ahol a háziállatokkal ismerkedhettek meg.

A hét zárásaként kisállat kiállítást szerveztünk, ahová a szülők zárt hordozókban, kalitkában, terráriumban hozták el házi kedvencüket. A gyermekek így még több állatot ismerhettek meg.

Óvodánk is csatlakozott az Állatvédelmi Témahéthez, mely az Igazságügyi Minisztérium jóvoltából készült ajánlás.

A csoportok a beszélgetések során nagy hangsúlyt fektettek az állatokkal és a fenntarthatósággal kapcsolatos ismeretek bővítésére,az állatok védelmére, szeretetére, gondozására.

Úgy gondolom, ez a két hét nagyon tartalmas és tanulságos volt a gyermekek számára, és ismereteiket otthon, a családban is tudják hasznosítani, alkalmazni.

 

Burjánné Rigó Mónika

óvodapedagógus

 

       

 

 

Mihály napi mulatság a Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodájában

 

A Mihály napi mulatság már több éves hagyományra tekint vissza óvodánkban. Az előző évekhez hasonlóan a szülők által hozott termésekből, virágokból díszítettük fel az udvart a nagycsoportosokkal. Készült kukoricaszárból csőszkunyhó, szalmabálából kukoricamorzsoló sarok és az udvari babaházunk is ünnepi díszbe öltözött.

Mihály napi programunkra átlátogattak az első osztályosok is, nagy örömmel vették birtokba újra az óvoda udvarát. A program kezdeteként az óvónénik bábozták el az óvodásoknak, iskolásoknak a Gyors munka c. bolgár népmesét, ami nagy sikert aratott. A mese után megvendégeltük a kicsiket, nagyokat egyaránt, és kezdődhetett a táncmulatság népzenére, a kukoricamorzsolás, csutából várépítés és a két korosztály közös, szabad játéka a délelőtt hátralévő részében.

                                                                         Farkasné Fürész Márta

                                                                         Némethné Steinbach Renáta

 

 

 

 

 

Óvoda –iskola barátságos focimérkőzés

Már jó néhány alkalommal került sor arra, hogy az első osztályosok és a nagycsoportosok együtt fociznak. Így történt ez most is. 2023. szeptember 22.-én 5 perces mérkőzések alatt mérték össze erejüket az iskolások és a nagycsoportosok. A délelőtt nagyon jól sikerült. A napsütéses őszi időjárás pedig igazán kedvezett, hogy megszámlálhatatlan gól születhessen

Köszönjünk szépen Luczek Rolandnak a Sárbogárd SE edzőjének, hogy eljött és levezényelte a mérkőzéseket.

 

 

 

Fekete Gáborné

intézményvezető helyettes

 

 

 

 

 

2022/23-as nevelési év

 

 

Egészséghét, véradás a Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodájában

Nagyon fontos számunkra, hogy a hozzánk járó gyermekek mindennapjaiban megjelenjen az egészségvédelem. Az Óvó nénik a nevelést- oktatás munkakörben dolgozókkal közösen arra törekszenek, hogy a kiscsoportostól egészen a nagycsoportos gyermekekig megtanulják, hogy mit tehetnek azért, hogy egészségesebbek legyenek.
Ennek érdekében minden évben projektszerűen dolgozza fel minden csoport az egészséghét témakörét.. Ilyenkor a szülők támogatásával még több gyümölcshöz vagy zöldséghez jutnak a csoportok. Egészségük védelmében nem csak az étkezésen van a hangsúly, hanem a mozgás fontosságán is.
A mozgás számos területen is hatékony. A hétköznapok során az udvari játékok, a mozgásfoglalkozások fejlesztik a gyermekek különböző készségeit és képességeit. Óvodánkban lehetőségük van a sporttal megismerkedni a gyerekeknek. Már évek óta a Bozsik programnak köszönhetően járhatnak a gyermekek focira.
Kicsit színesebbé téve a hetet, minden napra egy-egy új programot hoztunk el a gyerekek számára, hogy más sportotokkal is megismerkedhessenek, Terveink szerint a műfüves pálya adott volna helyszínt ezeknek a programoknak, de sajnos az időjárás közbe szólt, így a tornaszobában tudtuk megvalósítani őket.
A mozgás a gyerekek számára nélkülözhetetlen. Hatással van egész életükre, növekedésükre, semmi mással nem helyettesíthető és nem pótolható a testi és lelki fejlődésük során.
A csontok és az izmok csak felnőttkorra fejlődnek ki teljesen, gyermekkorban a csontok nyúlnak, az izmok gyarapodnak, miközben szerkezetük is változik.
A mozgás nem csak a fizikai állapotunkra van hatással, hanem nagymértékben segíti az észlelést, a tapasztalatszerzést, alapját képezi a magasabb gondolkodási funkcióknak, és a beszédfejlődés szempontjából is kiemelt jelentősége van. A mozgás befolyásolja az idegrendszer fejlődését.
Számos terület fejlesztésében nyújt segítséget a sport, mozgás.
Például:
- koncentráció,
- figyelem,
- fegyelem
- problémamegoldás
- mozgáskoordináció
- kitartás és még számos más területen.
Az iskolai tanulási zavarok megelőzésében kulcsfontosságú a sokoldalú mozgásfejlesztés.

Gyermekkorban a játékos mozgás közben tanulják meg a stresszes helyzetek könnyebb elviselését, a sport segíti őket a szociális beilleszkedésben és az egészséges önbizalom kialakulásában is. A gyermekek és serdülők körében biztosított és serkentett testedzés, sportolás jobb egészségi állapotot biztosíthat felnőtt, de akár időskorban is.
A sport nagyon fontos az egészségünk megőrzése, a betegségek megelőzése és az elhízás elkerülése érdekében. A rendszeresen végzett testedzés már gyermekkorban is nagyon fontos, hiszen a növekedésben lévő szervezet számára, az izmok, csontok és az egészséges idegrendszer fejlődéséhez is elengedhetetlen.

Az első napon (hétfőn) Kovács Zoltán edző 3.danoskarate mester a NIHON KARATE KYOKAI SE-től tartott edzést a gyerekeknek. A gyerekek nagyon élvezték. Megtanultak japánul számolni, és az ütések, rúgások alapjaival is megismerkedhettek. Zoli bácsi várja 1. osztályos kortól azokat a gyerekeket, akik szeretnének jobban megismerkedni ezzel a sporttal.

Második napon (kedden) Luczek Roland Sárbogárdi SE edzője , aki óvodánkban a BOZSIK program edzője is , nagyon jó hangulatú futball mérkőzéseket vezetetett le. Rengeteg gól született, és aki nem volt pályán szurkolással buzdította a kedvenc csapatát.

Harmadik napon (szerdán) a gyermekek Tóth Szilviával tölthették a délelőttöt. Szilvi(Szilka) Gymstick KidsTrainer, aki megtornáztatta őket .
Egy kis bemelegítés után volt figyelem, állóképesség, egyensúlyérzék, szem - kéz koordináció fejlesztés.... stb játékos formában, majd nyújtással értek véget az edzések.
Mindenki nagyon jól érezte magát

Negyedik napon (csütörtökön) ismét egy újabb sporttal ismerkedhettek meg a gyerekek. Egy kicsit lecsendesedett az óvoda . Téglás Anita jógaoktató látogatott el hozzánk. Megmutatta, hogy hogyan erősítsük a testünket, mindezt nyugodtan, lassan. Jó volt látni, hogy minden kisgyermek koncentrálva hallgatta Anita utasításait.
A jóga relaxációs, egészségügyi és belső kiteljesedési technikákat tanít minden korosztály számára. Emellett az önbecsülést és a testtudatosságot is ösztönzi, hogy növelje a gyermek általános jólétét. A jógának számos előnye van a gyerekek számára, ami ideális tevékenységgé teszi. Az ászanák segíthetnek a rugalmasságban, növelhetik az egyensúlyt és a koordinációt, valamint fejleszthetik a fókuszt és a koncentrációt. Emellett növeli az önbecsülést és az önbizalmat, és erősíti az elme és a test kapcsolatát.

A hét zárásaként Visi Mihályné Gabi óvó néni tartott „Így tedd rá” foglalkozást, aki az "Eszterlánc" népi játékok, néptánc tehetségműhely vezetője. A Tulipános módszert alkalmazva mutatta meg a gyerekeknek a lépéseket, énekeket. Ebből kaptunk egy kis ízelítőt.
Először a legkisebbek vehettek részt a foglalkozáson, akik fegyelmezetten figyeltek Gabi óvó néni szavaira. Majd a nagyobbak, akik már többségében ismerik ezt a módszert, így ők már együtt énekeltek az óvó nénikkel.

A hét zárásaként pedig véradásnak adott helyszínt az óvoda tornaszobája. A Magyar Vöröskereszttel és a Vérellátó Szolgálat dolgozóival közös szervezésnek köszönhetően nagyon eredményesen zárult a mai nap. 51 egy fő adott vért. Köztük voltak rendszeres véradók és voltak olyanok, akik első véradásukon voltak.

Nagyon szépen köszönjük minden oktatónak, edzőnek, hogy megszínesítették a hetünket és külön öröm, hogy közösen a szülőkkel tudtunk azért tenni, hogy másnak segíthessünk.

A hét mottója: Ép testben, ép lélek!
Fekete Gáborné
intézményvezető helyettes

 

   

   

   

 

 

 

 

 

 

 

Madarak és Fák napja

 

Óvodánk „Örökös Zöld Óvoda” -ként, nagy hangsúlyt fektet erre a jeles napra is, amelyet egy országos felhívással kötöttünk egybe, ez pedig az „Énekelj az erdőben – erdei dalostalálkozó” volt. Ez egy nemzetközi mozgalom, melynek keretében május 12-én énekszóval mondunk köszönetet az erdőnek kint a természetben. A dalokat az óvoda választhatta ki, amelyeket közösen, együtt énekeltünk el. Sajnos az időjárás nem igazán kedvezett nekünk, ezért benti programként oldottuk meg. A Napsugár csoport falára a 4 évszaknak megfelelően vannak felfestve a fák, ezért közösen beálltunk eléjük és úgy énekeltük el a dalokat, amelyeket Renáta óvó néni kísért gitárral. A gyerekek nagyon ügyesen énekelték a dalokat, ezzel is erősítettük bennük a természet iránti szeretet.

 

                                                                                                                      Nagy Tünde

                                                                                                          óvodapedagógus

 

 

STOP! Közlekedj biztonságosan

 

Óvoda – iskola átmenet erősítése

 

Az idei nevelési évben már jó néhány programot szervezetünk közösen az iskolával az 1. osztályosoknak és a leendő elsősöknek.

Áprilisban és májusban ismét ennek adtunk teret.

 Április 28.-án az óvodások látták vendégül az első osztályosokat és közösen díszítettek májfát. Majd Visi Mihályné Gabi óvó néni vezetésével egy nagyon hangulatos buli folytatta. Aki nem szeretett volna díszíteni vagy táncolni, ők az udvar adottságait kihasználva érezhették jól magukat.

Nagyon fontos minden kolléga számára, hogy a gyermekekben kialakuljon és rögzüljön a biztonságos közlekedés szabályai. Bár a mai világban egyre gyakoribb, hogy a gyermekek szüleikkel, autóval érkeznek, de azért vannak, akik gyalogosan illetve kerékpárral jönnek. Ennek érdekében témahetek keretében foglalkoznak a közlekedéssel, és hogy még jobban rögzüljön, bennük a Sárbogárdi Rendőrkapitánysággal közösen a gyermekeknek KRESZ napot szervezünk.

Május 4.-én az első osztályosok és a leendő elsősökkel közösen csapatokat alakítottak ki. Négy helyszínt alakítottak és forgószínpad szerűen váltották egymást a csapatok.

1.      helyszín : kerékpáros ügyességi feladatok.

2.       Kirakó. Kresz táblákat kellett kirakni egy óriási kirakó segítségével.

3.      Totó : csapatban dolgoztak a gyerekek és az óvó nénik segítségével átbeszélték, hogy igaz vagy hamis az állítás.

4.       rendőrautó megtekintése belülről.

Bár a reggel elég borongósan indult, de a délelőtt folyamán szépen kisütött a nap. Mindenki nagyon vidáman végezte el a feladatokat és igazi kis csapatmunka volt a totó kitöltése.

Nagyon szépen köszönjük Demeterné Pető Kornélia r.alezredesnek, hogy segítségünkre volt ezen a napon.

Bízunk benne, hogy az itt megszerzett tudást, a gyermekek kamatoztatni tudják a mindennapok során.

KÖZLEKEDJ BIZTONSÁGOSAN, KÖZLEKEDJ OKOSAN!

 

 

                                                                                                          Fekete Gáborné

                                                                                                    intézményvezető helyettes

 

 

 

   

 

Kippkopp Napok

a Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodájában

2023.03.30.-04.05. között zajlott az évek óta hagyománnyá vált (bár a pandémia miatt elmaradt) Kippkopp Napok óvodánkban.

03.30-án közös énekléssel, vásári kikiáltókkal nyitottuk meg a tavaszi vásárunkat, melynek keretében az óvó nénik kézműves munkáit vásárolhatták meg a szülők. Fekete Gáborné tagintézmény vezető is köszöntötte a szülőket és elmondta, hogy az ebből befolyó bevételt a gyermeknapra fogjuk fordítani.

03.31-én a Miklósi Klubban a zeneiskolások tavaszi hangversenyén vehettünk részt Jákob Zoltán vezetésével. Örömmel hallgattuk, többek között, volt óvodásainkat is.

04.03-án Nyuszifutást rendeztünk az óvoda körül, melyet végül a kellemetlen időjárás miatt a nagycsoportosok valósítottak meg. Minden csoportban a szülők segítségével zöldségeket rágcsálhattak a gyerekek, amit a nyuszi is szeret

04.04.-e a tojásfestés napja volt, melyet több csoportban összekötöttek a nyílt nappal, vagyis a szülők is részt vehettek a különféle technikájú tavaszi díszek, tojások készítésében, játszhattak gyermekükkel szabadon és az óvodapedagógusok irányításával egyaránt. A tojásgurítást különösen élvezték gyerekek és felnőttek is.

04.05-én A gomba alatt című bábjátékot (V.Szutyejev nyomán) láthatták a gyerekek a tornaszobában az óvodapedagógusok előadásában. A dalokat Némethné Steinbach Renáta óvó néni kísérte gitárral.

A délelőtt további részét nyuszi fészek keresgéléssel töltötték a csoportok, ki-ki az óvodában, vagy óvodán kívül. A kedves kis csomagokat délután hazavihették a gyerekek.

Sok-sok élménnyel zártuk a Kippkopp Napokat. Köszönjük a Szülők támogatását!

 

Sárbogárd, 2023.04.12.                                                                  

       Visi Mihályné óvodapedagógus

   

   

 

 

Víz Világnapja

 

Pedagógiai Programunkban zöld óvodaként fontos szerepe van a víz világnapjának.

Ebben az időszakban a tevékenységeket egy héten át projekt jelleggel ebben a témakörben tervezzük, s valósítjuk meg. Így a gyerekek közvetlenül és közvetett módon tapasztalatokat és élményeket szereznek a víz különböző formáiról, felhasználhatóságáról, védelméről.

Március 21-én a Hóvirág, Katica és Tappancs csoportos gyerekek Előszálláson jártak, s megtapasztalhatták, hogy milyen a kiszáradt tó medre, és felhívtuk a figyelmüket a környezetvédelem fontosságára.

Március 22-én a Bóbita csoportosok az egyik család kiépített tavának partján a szülőkkel közösen vizes játékokat játszottak, s egy vidám délelőttöt töltöttek el együtt.

Ugyan ezen a napon a Nyuszi és Napsugár csoportosok Siófokra kirándultak, s nem csak a víz természetes közegével ismerkedhettek meg, hanem egy fantasztikus Alma együttes koncerten is részt vettek.

Ezen a héten a Hóvirág és a Katica csoportosok HAPPY héten is részt vettek, ahol a víz fontossága volt a fő téma.

 

Burjánné Rigó Mónika és Fekete Gáborné

óvodapedagógusok

   

 

 

 

Farsang a Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodájában

 

Hagyományainkhoz híven ebben az évben is megtartottuk a farsangi mulatságunkat. Ez a beöltözős nap, amikor a gyerekek vágyai megvalósulnak, átváltozhatnak hősökké, vagy a környezetükben megtalálható élőkké és élettelen dolgokká, idén február 17.-re esett.

 A várva várt eseményt hosszú készülődés előzte meg. Folyamatosan díszítettük a csoportokat, öltözőket, a dekoráláshoz felhasználtuk a gyerekek által készített alkotásokat (pl. álarc, szemüveg, fejdísz, farsangi bohóc). Farsangi mondókákat, verseket, énekeket tanultunk, kántáltunk , játékos mozgásos, ügyességi tevékenységeket szerveztünk  a megelőző időszak  mindennapjaiban. Fontosnak tartottuk, hogy az érzelmeikre hatva, tevékenykedve pozitív tapasztalatot szerezzenek a gyerekek. A farsangi mulatság napján a gyerekek mellett az óvodapedagógusok és a dajka nénik is jelmezbe bújtak, együtt bolondozva, mulatozva  a gyerekekkel, aminek ők igazán örültek. Az óvó nénik ezen a napon egy igazi vidám, farsangi mesével (A vajaspánkó) is színesítették a délelőtti programot.  A meseelőadás mindig nagy élmény az összes óvodás számára, így volt ez most is, önfeledten, belefeledkezve figyelték a gyerekek az előadott mesét. Ezután a csoportokban folytatódott a farsangi mulatozás, falatozás, játék, télűzés.

Farkasné Fürész Márta Némethné Steinbach Renáta

óvodapedagógusok

 

 

   

 

Adventi időszak

 

A karácsonyi vásár hangulata járta át óvodánkban december hónap napjait. Az őszi dekorációt felváltották a Mikulások, hóemberek, rénszarvasok, angyalkák.

Az adventi időszak az egyik leginkább várt ünnep mind az óvodások, mind az óvodai dolgozók körében. A kicsik életében varázslatos időszak. Az adventi hetek a karácsonyi ünnepre való felkészülés jegyében teltek. Óvodánkat adventi díszbe öltöztettük, az ünnep felé haladva folyamatosan bővítettük.

November végén karácsonyi díszek, adventi koszorúk készültek szülői segítséggel. Adventi vásárt szerveztünk. Udvarunkon péntek délelőttönként összegyűltünk a nagy óvodai adventi koszorú körül. A négy gyertya a hit, remény, szeretet, öröm jelképe, melyeknek meggyújtásával, a növekvő fénnyel az ünnep közeledését jeleztük. Közösen verseltünk, énekeltünk.

December 6-án látogatott el hozzánk a Mikulás. A közös üdvözlés után minden csoportban dallal, verssel, mondókával várták a gyermekek.

Az ünnepi készülődés heteiben sokféle tevékenység, tapasztalat, élmény várta a gyerekeket: virágoztattunk Borbála napi gyümölcsfaágat, ültettünk Luca búzát, ismerkedtünk a régi, népi időjóslással, babonákkal, szokásokkal. Néhányan ellátogattuk a Hősök terére, a város ünnepi díszeit csodálni. Minden gyermek megnézhette a templomban a kis betlehemi jászolt. Teáztunk, kézműveskedtünk, mézeskalácsot sütöttünk. Minden kisgyermek korának, fejlettségének megfelelően örömmel készítette el apró, jelképes ajándékát a családjának.

Az óvónénik pásztorjátékkal kedveskedtek, az előadás ideje alatt került a sok meglepetés a csoportok karácsonyfája alá.

Gyermekeink a változatos tevékenységek által megélték a karácsonyvásár hangulatát, átérezték az összetartozás örömét.

 

Sárbogárd, 2022.12.19.

Hegedüsné Cz. Tünde

Óvodapedagógus

 

 

 

Márton napi lámpás felvonulás

2022. november 11-én pénteken Márton napján a libáké, a lámpásoké volt a főszerep. Az egész hét az ünnep jegyében zajlott. Az óvó nénik életkoruknak megfelelően megismertették a gyermekekkel Szent Márton legendáját, valamint a néphagyományt, mely szerint ezen a napon ünneplik meg az őszi betakarítási munkák befejezését. Kis lámpásokat készítettünk a csoportokban, vidám libacsapattal díszítettük az öltözőkben a faliújságokat. Libás mondókákat mondogattunk, dalokat énekeltünk, dalos játékokat játszottunk.

A hét zárásaként, pénteken az iskolába voltak hivatalosak a nagycsoportosaink, ahol az alsós tanító nénik készültek, libás énekekkel, játékokkal. Este pedig a családokkal közösen vonultak fel az óvodás gyermekek az elkészített lámpásokkal.

Az estét Márton történetével nyitottuk meg, majd a Napsugár csoportos gyermekek Márton napi mondókákat és játékot adtak elő. Utána a Sárréti Csókavirág Népi Táncegyüttes néhány tagja hangulatos táncházat tartott Kipilla – Zámbó Zsuzsanna és férje Kipilla Csaba vezetésével.

A műsor után együtt vonultunk fel az óvodát körülvevő utcákon. A világító lámpások Márton önzetlenségét, jóságát jelképezve szeretetet hoznak az emberek szívébe. A gyermekek csillogó szemmel óvták kis lámpásaikat a meghitt hangulatban vonuló felnőttek közt.

Az udvarra visszaérve már várt bennünket a dajka nénik által előkészített „lakoma”: Zsíros kenyér zöldségekkel és meleg teával, melyet jókedvvel fogyasztottak a családok.

Köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult az est sikeréhez:

- Erős Gábornak és Soós – Szabó Csillámnak, hogy az udvar megvilágításban a segítségünkre volt

- fellépő vendégeinknek, hogy előadásukkal színesebbé tették a néphagyományőrző rendezvényünket

- Domján Tibornak, hogy a lakoma elkészítéséhez a kenyeret felajánlotta

- Baloghné Horváth Nórának a zsírt

- Az Eatrendnek- hogy a teát felajánlotta, s kiszállította.

- A sárbogárdi Polgárőrségnek, hogy a biztonságunkra figyeltek.

Köszönjük a szülőknek, nagyszülőknek is, hogy a gyermekek örömére sokan részt vettel a lámpás felvonulásunkon!

 

Fekete Gáborné

intézményvezető helyettes

     

 

 

 

Mihály napi mulatság a Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodájában

A néphagyomány szerint Szent Mihály napján hajtották be a tavasszal kihajtott jószágokat. Állatvásárokat rendeztek, ilyenkor kapták meg a bérüket a csikósok, gulyások, pásztorok, juhászok, kondások. Mulatságok, bálok időszaka volt ez.

E néphagyomány nyomán szerveztük meg óvodánkban a Mihály napi mulatságot. Már előző nap feldíszítettük a babaházat és környékét a szülők által hozott természetes anyagokkal. A programot a Kakas és a Pipe című magyar népmese dramatizálásával kezdtük, az óvodapedagógusok előadásában,mivel szeptember 30.-án a magyar népmese világnapja van. Ezen részt vettek az első osztályosok is a Sárszentmiklósi Általános Iskolából. Tavalyi óvodásaink örömmel fogadták a volt óvó néniket, régi fiatalabb barátaikat és a mesehallgatás után szívesen vették birtokba az óvodai udvari játékokat.

Közben az egyik nagycsoportos kislányt láthattuk, hallhattuk, aki a zárt focipályánkon cserregtetett ostorral. Kívülről figyeltük őt a baleset megelőzés miatt. Érdekes, hagyományos, szuper volt.

A délelőtt további részében párhuzamosan vehettek részt a gyerekek a különböző tevékenységekben:

Ř  Néptánc, népi játék zenével

Ř  Kukoricamorzsolás

Ř  Mászás, egyensúlyozó járás szalmabálákon

Ř  Bujkálás kukoricaszárból készített kunyhóból be-ki-át.

 

A kukorica csutákból spontán építő játék alakult ki a gyerekek kezdeményezésére. Hamar eltelt a délelőtt, kicsik és nagyok nagyon jól érezték magukat, pozitív feltöltődéssel mentek be a csoportok ebédelni. Többoldalú fejlesztés, nemzeti nevelés, érzelmi feltöltődés valósult meg ezen a napon.

Sárbogárd, 2022.09.29.                                                    

      Visi Mihályné óvodapedagógus

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2021/22-es nevelési év

 

       

 

 

VÍZ világnapja

 

   

 

 

 

Farsang

 

   

   

   

   

     

 

Erdei óvoda kirándulás

 

             

 

 

 

 

Komposztálás világnapja

 

 

DOG PLUS bemutató

 

 

Állatok világnapja

 

         

   

 

Mihály nap

 

    

 

 

 

Takarítási világnap

 

 

 

 

 

2020/21-es nevelési év

 

Katica csoport mindennapjai

2020/2021-es tanév

 

A tanév során két kiránduláson vehettünk részt egy pályázatnak köszönhetően. Lengyel – Annafürdőn jártunk, ahol megnézhettük az állatokat és sétáltunk az erdőben, a játszótéren jókedvűen és önfeledten szórakoztunk. Mindenki nagyon jól érezte magát.

Egy másik alkalommal Dinnyésen a parasztudvarban voltunk. A hűvösebb idő ellenére mindenki kíváncsian nézelődött. A lovagolás mindenki számára nagy öröm volt.

Zöld Óvodaként nagy hangsúlyt fektetünk a környezettudatos magatartás fontosságára, jó példát mutatva a gyerekeknek. A Komposztálás Világnapja alkalmából a hét folyamán zöldségbábok készültek, amit az utolsó munkanapon együtt vittünk ki az óvoda udvarán található komposztálóba.

A parkban található kupakgyűjtőhöz is egész évén át ellátogatunk, a gyerekek szívesen mennek és dobják bele a kupakokat, amit otthonról hoznak.

A Méhek Világnapja alkalmából Gombosné Hajni felajánlásának köszönhetően megismerkedhettek a gyerekek a méhész felszereléssel és egy üveg akácmézet is kaptunk ajándékba, amit megkóstolhattak magában, teában, gyümölcssalátán.

Sajnos az idén a Mikulás nem látogathatta meg a gyerekeket az óvodában, a vírus miatt, de a nekik szánt csomagokat eljuttatta, s nagyon örültek neki. Készültünk verssel, énekkel, amit rövid videó üzenetben eljuttatunk hozzá.

Az idei fenyő ünnepély is más volt. nem volt közös ünneplés a többi csoporttal, nem volt Betlehemi műsor. Próbáltuk a gyermekeknek a meghitt ünnepet becsempészni a csoportszobába. Az egyik szülő felajánlásának köszönhetően gyönyörű karácsonyfa díszítette a csoportszobát. Énekeltetünk, verseltünk és szép ruhába öltözünk. A fa alatt pedig számtalan apró ajándék várta a gyermekeket, aminek nagyon örült mindenki.

Farsangkor maskarába bújtunk és elűztük a telet, szülői támogatásnak köszönhetően Kisze bábot is égettünk.

Tavasz beköszöntével megköszöntötték a fiúk a lányokat a csoportszobában Nőnap alkalmából. Készítettek ajándékot, tanultak verset. Nagy volt az izgalom a fiúk részéről.

Majd a következő héten ismét bezárás következett a vírus helyzetre való tekintettel. Idén már rutinosabban kezdtünk bele az online munkába. A zárt facebook csoportban ajánlásokat tettünk fel, hogy a gyermekek számára is érhető és figyelemfelkeltő módon emlékezzenek meg a márciusi ifjakról. Volt zászlófestés, kokárda készítés…….

A Víz Világnapja és a nyuszi várás is még online formában zajlott.

A Föld Világnapját már együtt az óvodában tartottuk meg. Virágot ültettünk közösen, és szülői felajánlásoknak köszönhetően 15 smaragd tuját ültetethettünk az új kerítés mellé. A közösen készített komposztot ezen a napon felhasználtuk.

Májusban megünnepeltük az édesanyákat. Készítettünk videót nekik, melyet vasárnap a zárt csoportban tettünk közzé. De egész héten ajándékot készítettünk a gyerekekkel. Virág, rajz, képeslap, melyet az utolsó napon pénteken hazavittek és otthon megköszönthették őket.

Júniusban 7 kisgyermektől csoport szinten elköszöntünk, mivel ők már szeptembertől iskolások lesznek. Készültünk verssel, ajándékkal, meglepetéssel.  Megható és szívet melengető érzés azt látni, hogy nemrég még kicsik voltak és szeptembertől iskolások lesznek.

A lehetőségekhez mérten igyekeztünk mindent megadni a gyermekeknek, hogy igazán érdekes és izgalmas legyen az óvoda.

Fekete Gáborné

Óvodapedagógus

 

     

  

 

Tappancs csoport életképek

   

    

   

 

 

 

 

Karácsony

 

   

    

 

 

Mikulás

 

             

 

 

 

Márton nap

                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2019/20-as nevelési év

 

 

Katica csoport kirándulása

Lengyel - Annafürdő

 

                                           

 

 

 

 

 

 

 

 

2019/20-as nevelési év

 

Farsang

 

     

 

 

 

Karácsony

 

       

 

 

 

 

 

 

Állatok világnapja

 

                                           

 

 

 

 

Őszköszöntő

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2018/19-es nevelési év

 

Föld napja

Víz világnapja

 

Húsvét

 

 

Farsang

 

 

Karácsony

 

Mikulás

   

 

Népmese napja

 

 

 

 

Márton nap

     

 

 

 

Állatok világnapja

         

 

Mihály napi ünnepség

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Madarak és fák napja

 

        

 

Víz világnapja

     

         

     

     

     

 

 

 

Méz, méz, méz

   

        

  

 

 

Komposztálás világnapja

 

       

 

 

Népmese napja

 

        

 

 

Szüret 2017

 

           

         

 

 

 

Madarak és fák napja

           

Anyák napja

     

Majális

     

Föld napja

 

         

Kipp-Kopp Napok megnyitó ünnepség

   

 

Tavaszi hangverseny

     

 

Nyuszi futás

     

 

Víz Világnapja

 

 

 

 

Március 15.

 

   

Farsang

 

             

 

Megjött a Mikulás!

         

     

       

 

Mikulás futás

       

 

 

Kirándulás a Soponyai Erdei Óvodában

 

             

 

 

 

Népmese napja

 

 

Állatok Világnapja

     

 

Szüreti felvonulás 2016

 

         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CSALÁDI GYERMEKNAP SÁRSZENTMIKLÓSON AZ ÓVODÁBAN

 

2016. május 27-én, délután nagyon sokan részt vettek óvodánk gyermeknapi rendezvényén. Az óvodás gyermekeken és családjukon kívül, eljöttek a volt óvodások és a leendő kiscsoportosok is a szüleikkel.

Rendezvényünket Huszárné Kovács Márta intézményvezető nyitotta meg. Köszöntőjében felhívta a figyelmet a gyermeknap üzenetére, arra, hogy a gyermekek sajátos világát figyelembe véve mindenkinek tiszteletben kell tartani a gyermekek jogait. A közös játék fontosságát hangsúlyozva ajánlotta, hogy a szülők is aktívan vegyenek részt az ügyességi játékokban. Megköszönte mindenki segítségét, aki támogatta a rendezvény megvalósítását, a felajánlásokat, és a szülői szervezet munkáját.

Ezt követően a „Mese-kuckó” tehetséggondozó csoport előadásával folytatódott a rendezvény. Középső és nagycsoportos gyermekek játszották el Az aranyszőrű bárány című népmese változatát.

Ezt követte a DancingFeetHiphop tánciskola óvodás és iskolás csoportjainak bemutatója, melynek végén jókedvű táncba kezdett a közönség is, beálltak kicsik és nagyok egyaránt.

Az óvó nénik az idei évben is érdekes ügyességi játékokat szerveztek. Mezítlábas park, karikadobáló, elefánttalpas lépegető és „Bomba-jó mulatság” várta a családokat. A szülőkkel együtt játszhattak a gyermekek, és igyekeztek, hogy minél több feladatot elvégezzenek, mert azokért pontokat kaptak, amit édességre cserélhettek be. Pörgő-forgót és a fonalgrafikát készíthetett, aki inkább kézművességet választotta.A játékok közben a tűzoltók várták a gyermekeket, beülhettek a tűzoltó autóba, kipróbálhatták a felszereléseket, és ügyességi játékot játszhattak.A dajka nénik folyamatosan kínálták a zsíros kenyeret, és hozzá a szülők által hozott zöldségféléket. Az óvodások a Hell Energy Magyarország Kft. által felajánlott XIXO gyümölcs italt kaptak.A hosszú várakozási idő sem vette el a kedvét azoknak, akik csillámtetoválást szerettek volna készíttetni. A jó hangulatú délutánt Sebestyén István, bukovinai székely mesemondó előadása zárta. A tábortűz körül ülve kicsik és nagyok élvezettel hallgatták a népművészet mesterének ízes, népies nyelven szóló meséit.

Köszönjük mindazoknak, akik rendezvényünk sikerességéhez hozzájárultak: - Elsősorban a szülők támogatását és segítségét, és Kristóf Sándornak, hogy a hangosítást biztosította. Domján Tibornak a kenyeret, melyet adományozott, a tűzoltóknak a türelmüket és a gyermekszeretetüket, melyet tanúsítottak. Gászler Dórának és a táncosoknak az előadást, Plájer Veronikának,hogy egész délután segített a csillámtetoválásban és Kaszás  Györgynének a pattogatott  kukoricát.

A Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodájának munkaközössége nevében:

Csuti Mária

intézményvezető helyettes

          

                                

                                

                                                                                                                                                                                           

 

Föld napi események a miklósi óvodában

 

Óvodánkban idén kiemelt jelentőségű volt április 22-e hete, nemcsak azért mert környezetvédelmi jelesnap, hanem mert idei nyílt napjaink is ezen ünnep köré szerveződtek. A „föld” szónak a magyar nyelvben sok jelentése ismert: - a Föld, mint bolygó,-a mindennapi nyelvben a talaj szinonímája, - az „anyaföld”, ahová születtünk, ahova visszavágyunk.

Rendkívül színes, mozgalmas napjaink voltak ezen ünnep kapcsán. Csak néhány történést hadd említsek a hét eseményeiből. A szülőkkel közös virágültetés, parkosítás jó előkészülete volt az anyák napi ünneplés méltó megvalósulásának, mert udvarunk és előkertünk szépen virágba borult. A legkisebbek tornáztak az űrben, később a földön sétáltak. Lefestettük a földgömböt a különböző kontinensek és „színes”(sárga, fehér, fekete) nemzetek felvázolásával. Ínycsiklandó zöldség- és gyümölcssalátákat készítettünk a gyerekek örömére. Zöld óvoda lévén szó esett a szelektív hulladékgyűjtésről, ehhez kapcsolódó játékokat szerveztünk, tanultunk „kuka mondókát”, mellyel könnyedén megtanultuk a szelektív kukák színét és a válogatás lényegét. Üveglapon homokrajzok készültek. Egyes csoportokban előkerültek a bábjáték kellékei, a gyerekek beöltözve adták elő A répa című mesét. A nagycsoportosaink terepasztalt készítettek, szabadtéri játékokban vettek részt. Sárbogárd kinagyított térképén mindenki elhelyezhette a saját fényképével ellátott házát. Több csoport is kihasználta a jó időt a szabadban történő mozgásra: ők lovaskocsikáztak, biciklire pattantak. Köszönetet mondunk minden szülőnek és Nagy Dezsőnek a sok szép virágért, Fekete Jánosnak a lovaskocsiért.

Varga-Sepsi Ágnes

Óvodapedagógus

Sárbogárdi Zengő Óvoda

Sárszentmiklósi Tagóvodája


Dégi kirándulás a Víz Világnapján

  
 

 Tavaszi hangverseny

         


Nyuszi futás 2016.


Tavaszi Kippkopp Napok 2016.

 

A Sárszentmiklósi Óvodában március 18-án, pénteken tartottuk a már hagyományos tavaszi rendezvénysorozatunk megnyitóját.

Az óvoda udvarán gyűltek össze a gyermekek és a szülők, ahol az „Eszterlánc” népi játékos csoportunk előadásával nyitottuk meg a húsvéti vásárt. 

Délelőtt már tojást festettek a csoportokban a gyermekek és megrendeztük a Nyuszi-futást. Az óvoda körbefutása után zöldségféléket kínáltunk, melyeket jóízűen fogyasztottak.

Hétfőn a zeneiskolások tavaszi koncertjén voltunk. Köszönjük az iskolásoknak és Jákob Zoltánnak a színvonalas előadást, melyet figyelmesen hallgattak az óvodások. Mindig megörvendeztetnek bennünket egy-egy új zenei élménnyel.

Március 22-én, a Víz napján Dégre kirándult az óvoda minden csoportja. Zöld Óvodához méltóan ünnepeltük ezt a jeles napot, körbesétáltuk a tavat, az újjá épített hidakon átlelve megfigyelhették a gyermekek a vizek és vízpart növény és állatvilágát. A legkisebbeket elkísérték az anyukák apukák, velük együtt hosszú sétát tettek.

A szerdai mese-délelőttön Móra Ferenc Húsvéti tojások című meséjét láthatták a gyermekek az óvó nénik előadásában.  A húsvéti nyuszi érkezését fészkek készítésével vártuk, és nagyon örültek a kis ajándékoknak a gyermekek.

A Tavaszi Kippkopp Napok sikerességét a Szülőknek köszönhetjük, segítségükkel tudtuk szervezni a különböző programokat! Külön köszönjük, hogy az óvó nénik által készített apróságok megvásárlásával óvodánkat támogatták! 

                                                                                                       Csuti Mária

                                                                                              Óvodapedagógus, intézményvezető helyettes

   

Farsang

 


Betlehemi műsor


Mikulás futásKézmosás VilágnapjaKomposztálás Világnapja
Faültetés

 


Szüret

Együtt a környezetünkért és gyermekeinkért!


Április 22-én világszerte megünneplik a Föld napját, emlékeztetve az embereket, hogy csak egyetlen Földünk van, melyre nagyon kell vigyáznunk. Óvodánkban mindent megteszünk azért, hogy gyermekeink természethez való érzelmi kötődését megalapozzuk és környezettudatos magatartásukkal aktív részesei legyenek a környezetvédelemnek. Ezért vállaltuk a Zöld Óvoda programban való részvételt is.

Napok óta készültünk a Föld napjára. Szorgoskodtak gyermekeink: képeket gyűjtöttek, rajzoltak, festettek, sokan az otthoni földgömbjüket is elhozták az óvodába. Sokat beszélgettünk a környezetvédelemről, a szelektív hulladékgyűjtésről.

Április 22-én mindenki zöld pólóba bújt. Előkerültek a kisásók, - lapátok, - locsolókannák. A szülőktől rengeteg virágot kaptunk. Megteltek a kisebb – nagyobb virágládák óvodánk ablakaiban és az udvaron egyaránt. Jó hangulatban telt el a délelőtt. Kellemesen elfáradtunk. Gyermekeink délutáni hazamenetelkor örömmel újságolták és mutatták meg szüleiknek az elültetett növényeket.

Köszönjük gyermekeink szüleinek a sok-sok virágot, az elektronikai berendezések gyűjtését, és Fehérvári Norbertnek a friss folyami homokot az új homokozóinkba.


Hegedűsné Czechmeiszter Tünde
Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodája