2022/23-as nevelési év

 

Farsang a Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodájában

 

Hagyományainkhoz híven ebben az évben is megtartottuk a farsangi mulatságunkat. Ez a beöltözős nap, amikor a gyerekek vágyai megvalósulnak, átváltozhatnak hősökké, vagy a környezetükben megtalálható élőkké és élettelen dolgokká, idén február 17.-re esett.

 A várva várt eseményt hosszú készülődés előzte meg. Folyamatosan díszítettük a csoportokat, öltözőket, a dekoráláshoz felhasználtuk a gyerekek által készített alkotásokat (pl. álarc, szemüveg, fejdísz, farsangi bohóc). Farsangi mondókákat, verseket, énekeket tanultunk, kántáltunk , játékos mozgásos, ügyességi tevékenységeket szerveztünk  a megelőző időszak  mindennapjaiban. Fontosnak tartottuk, hogy az érzelmeikre hatva, tevékenykedve pozitív tapasztalatot szerezzenek a gyerekek. A farsangi mulatság napján a gyerekek mellett az óvodapedagógusok és a dajka nénik is jelmezbe bújtak, együtt bolondozva, mulatozva  a gyerekekkel, aminek ők igazán örültek. Az óvó nénik ezen a napon egy igazi vidám, farsangi mesével (A vajaspánkó) is színesítették a délelőtti programot.  A meseelőadás mindig nagy élmény az összes óvodás számára, így volt ez most is, önfeledten, belefeledkezve figyelték a gyerekek az előadott mesét. Ezután a csoportokban folytatódott a farsangi mulatozás, falatozás, játék, télűzés.

Farkasné Fürész Márta Némethné Steinbach Renáta

óvodapedagógusok

 

 

   

 

Adventi időszak

 

A karácsonyi vásár hangulata járta át óvodánkban december hónap napjait. Az őszi dekorációt felváltották a Mikulások, hóemberek, rénszarvasok, angyalkák.

Az adventi időszak az egyik leginkább várt ünnep mind az óvodások, mind az óvodai dolgozók körében. A kicsik életében varázslatos időszak. Az adventi hetek a karácsonyi ünnepre való felkészülés jegyében teltek. Óvodánkat adventi díszbe öltöztettük, az ünnep felé haladva folyamatosan bővítettük.

November végén karácsonyi díszek, adventi koszorúk készültek szülői segítséggel. Adventi vásárt szerveztünk. Udvarunkon péntek délelőttönként összegyűltünk a nagy óvodai adventi koszorú körül. A négy gyertya a hit, remény, szeretet, öröm jelképe, melyeknek meggyújtásával, a növekvő fénnyel az ünnep közeledését jeleztük. Közösen verseltünk, énekeltünk.

December 6-án látogatott el hozzánk a Mikulás. A közös üdvözlés után minden csoportban dallal, verssel, mondókával várták a gyermekek.

Az ünnepi készülődés heteiben sokféle tevékenység, tapasztalat, élmény várta a gyerekeket: virágoztattunk Borbála napi gyümölcsfaágat, ültettünk Luca búzát, ismerkedtünk a régi, népi időjóslással, babonákkal, szokásokkal. Néhányan ellátogattuk a Hősök terére, a város ünnepi díszeit csodálni. Minden gyermek megnézhette a templomban a kis betlehemi jászolt. Teáztunk, kézműveskedtünk, mézeskalácsot sütöttünk. Minden kisgyermek korának, fejlettségének megfelelően örömmel készítette el apró, jelképes ajándékát a családjának.

Az óvónénik pásztorjátékkal kedveskedtek, az előadás ideje alatt került a sok meglepetés a csoportok karácsonyfája alá.

Gyermekeink a változatos tevékenységek által megélték a karácsonyvásár hangulatát, átérezték az összetartozás örömét.

 

Sárbogárd, 2022.12.19.

Hegedüsné Cz. Tünde

Óvodapedagógus

 

 

 

Márton napi lámpás felvonulás

2022. november 11-én pénteken Márton napján a libáké, a lámpásoké volt a főszerep. Az egész hét az ünnep jegyében zajlott. Az óvó nénik életkoruknak megfelelően megismertették a gyermekekkel Szent Márton legendáját, valamint a néphagyományt, mely szerint ezen a napon ünneplik meg az őszi betakarítási munkák befejezését. Kis lámpásokat készítettünk a csoportokban, vidám libacsapattal díszítettük az öltözőkben a faliújságokat. Libás mondókákat mondogattunk, dalokat énekeltünk, dalos játékokat játszottunk.

A hét zárásaként, pénteken az iskolába voltak hivatalosak a nagycsoportosaink, ahol az alsós tanító nénik készültek, libás énekekkel, játékokkal. Este pedig a családokkal közösen vonultak fel az óvodás gyermekek az elkészített lámpásokkal.

Az estét Márton történetével nyitottuk meg, majd a Napsugár csoportos gyermekek Márton napi mondókákat és játékot adtak elő. Utána a Sárréti Csókavirág Népi Táncegyüttes néhány tagja hangulatos táncházat tartott Kipilla – Zámbó Zsuzsanna és férje Kipilla Csaba vezetésével.

A műsor után együtt vonultunk fel az óvodát körülvevő utcákon. A világító lámpások Márton önzetlenségét, jóságát jelképezve szeretetet hoznak az emberek szívébe. A gyermekek csillogó szemmel óvták kis lámpásaikat a meghitt hangulatban vonuló felnőttek közt.

Az udvarra visszaérve már várt bennünket a dajka nénik által előkészített „lakoma”: Zsíros kenyér zöldségekkel és meleg teával, melyet jókedvvel fogyasztottak a családok.

Köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult az est sikeréhez:

- Erős Gábornak és Soós – Szabó Csillámnak, hogy az udvar megvilágításban a segítségünkre volt

- fellépő vendégeinknek, hogy előadásukkal színesebbé tették a néphagyományőrző rendezvényünket

- Domján Tibornak, hogy a lakoma elkészítéséhez a kenyeret felajánlotta

- Baloghné Horváth Nórának a zsírt

- Az Eatrendnek- hogy a teát felajánlotta, s kiszállította.

- A sárbogárdi Polgárőrségnek, hogy a biztonságunkra figyeltek.

Köszönjük a szülőknek, nagyszülőknek is, hogy a gyermekek örömére sokan részt vettel a lámpás felvonulásunkon!

 

Fekete Gáborné

intézményvezető helyettes

     

 

 

 

Mihály napi mulatság a Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodájában

A néphagyomány szerint Szent Mihály napján hajtották be a tavasszal kihajtott jószágokat. Állatvásárokat rendeztek, ilyenkor kapták meg a bérüket a csikósok, gulyások, pásztorok, juhászok, kondások. Mulatságok, bálok időszaka volt ez.

E néphagyomány nyomán szerveztük meg óvodánkban a Mihály napi mulatságot. Már előző nap feldíszítettük a babaházat és környékét a szülők által hozott természetes anyagokkal. A programot a Kakas és a Pipe című magyar népmese dramatizálásával kezdtük, az óvodapedagógusok előadásában,mivel szeptember 30.-án a magyar népmese világnapja van. Ezen részt vettek az első osztályosok is a Sárszentmiklósi Általános Iskolából. Tavalyi óvodásaink örömmel fogadták a volt óvó néniket, régi fiatalabb barátaikat és a mesehallgatás után szívesen vették birtokba az óvodai udvari játékokat.

Közben az egyik nagycsoportos kislányt láthattuk, hallhattuk, aki a zárt focipályánkon cserregtetett ostorral. Kívülről figyeltük őt a baleset megelőzés miatt. Érdekes, hagyományos, szuper volt.

A délelőtt további részében párhuzamosan vehettek részt a gyerekek a különböző tevékenységekben:

Ř  Néptánc, népi játék zenével

Ř  Kukoricamorzsolás

Ř  Mászás, egyensúlyozó járás szalmabálákon

Ř  Bujkálás kukoricaszárból készített kunyhóból be-ki-át.

 

A kukorica csutákból spontán építő játék alakult ki a gyerekek kezdeményezésére. Hamar eltelt a délelőtt, kicsik és nagyok nagyon jól érezték magukat, pozitív feltöltődéssel mentek be a csoportok ebédelni. Többoldalú fejlesztés, nemzeti nevelés, érzelmi feltöltődés valósult meg ezen a napon.

Sárbogárd, 2022.09.29.                                                    

      Visi Mihályné óvodapedagógus

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2021/22-es nevelési év

 

       

 

 

VÍZ világnapja

 

   

 

 

 

Farsang

 

   

   

   

   

     

 

Erdei óvoda kirándulás

 

             

 

 

 

 

Komposztálás világnapja

 

 

DOG PLUS bemutató

 

 

Állatok világnapja

 

         

   

 

Mihály nap

 

    

 

 

 

Takarítási világnap

 

 

 

 

 

2020/21-es nevelési év

 

Katica csoport mindennapjai

2020/2021-es tanév

 

A tanév során két kiránduláson vehettünk részt egy pályázatnak köszönhetően. Lengyel – Annafürdőn jártunk, ahol megnézhettük az állatokat és sétáltunk az erdőben, a játszótéren jókedvűen és önfeledten szórakoztunk. Mindenki nagyon jól érezte magát.

Egy másik alkalommal Dinnyésen a parasztudvarban voltunk. A hűvösebb idő ellenére mindenki kíváncsian nézelődött. A lovagolás mindenki számára nagy öröm volt.

Zöld Óvodaként nagy hangsúlyt fektetünk a környezettudatos magatartás fontosságára, jó példát mutatva a gyerekeknek. A Komposztálás Világnapja alkalmából a hét folyamán zöldségbábok készültek, amit az utolsó munkanapon együtt vittünk ki az óvoda udvarán található komposztálóba.

A parkban található kupakgyűjtőhöz is egész évén át ellátogatunk, a gyerekek szívesen mennek és dobják bele a kupakokat, amit otthonról hoznak.

A Méhek Világnapja alkalmából Gombosné Hajni felajánlásának köszönhetően megismerkedhettek a gyerekek a méhész felszereléssel és egy üveg akácmézet is kaptunk ajándékba, amit megkóstolhattak magában, teában, gyümölcssalátán.

Sajnos az idén a Mikulás nem látogathatta meg a gyerekeket az óvodában, a vírus miatt, de a nekik szánt csomagokat eljuttatta, s nagyon örültek neki. Készültünk verssel, énekkel, amit rövid videó üzenetben eljuttatunk hozzá.

Az idei fenyő ünnepély is más volt. nem volt közös ünneplés a többi csoporttal, nem volt Betlehemi műsor. Próbáltuk a gyermekeknek a meghitt ünnepet becsempészni a csoportszobába. Az egyik szülő felajánlásának köszönhetően gyönyörű karácsonyfa díszítette a csoportszobát. Énekeltetünk, verseltünk és szép ruhába öltözünk. A fa alatt pedig számtalan apró ajándék várta a gyermekeket, aminek nagyon örült mindenki.

Farsangkor maskarába bújtunk és elűztük a telet, szülői támogatásnak köszönhetően Kisze bábot is égettünk.

Tavasz beköszöntével megköszöntötték a fiúk a lányokat a csoportszobában Nőnap alkalmából. Készítettek ajándékot, tanultak verset. Nagy volt az izgalom a fiúk részéről.

Majd a következő héten ismét bezárás következett a vírus helyzetre való tekintettel. Idén már rutinosabban kezdtünk bele az online munkába. A zárt facebook csoportban ajánlásokat tettünk fel, hogy a gyermekek számára is érhető és figyelemfelkeltő módon emlékezzenek meg a márciusi ifjakról. Volt zászlófestés, kokárda készítés…….

A Víz Világnapja és a nyuszi várás is még online formában zajlott.

A Föld Világnapját már együtt az óvodában tartottuk meg. Virágot ültettünk közösen, és szülői felajánlásoknak köszönhetően 15 smaragd tuját ültetethettünk az új kerítés mellé. A közösen készített komposztot ezen a napon felhasználtuk.

Májusban megünnepeltük az édesanyákat. Készítettünk videót nekik, melyet vasárnap a zárt csoportban tettünk közzé. De egész héten ajándékot készítettünk a gyerekekkel. Virág, rajz, képeslap, melyet az utolsó napon pénteken hazavittek és otthon megköszönthették őket.

Júniusban 7 kisgyermektől csoport szinten elköszöntünk, mivel ők már szeptembertől iskolások lesznek. Készültünk verssel, ajándékkal, meglepetéssel.  Megható és szívet melengető érzés azt látni, hogy nemrég még kicsik voltak és szeptembertől iskolások lesznek.

A lehetőségekhez mérten igyekeztünk mindent megadni a gyermekeknek, hogy igazán érdekes és izgalmas legyen az óvoda.

Fekete Gáborné

Óvodapedagógus

 

     

  

 

Tappancs csoport életképek

   

    

   

 

 

 

 

Karácsony

 

   

    

 

 

Mikulás

 

             

 

 

 

Márton nap

                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2019/20-as nevelési év

 

 

Katica csoport kirándulása

Lengyel - Annafürdő

 

                                           

 

 

 

 

 

 

 

 

2019/20-as nevelési év

 

Farsang

 

     

 

 

 

Karácsony

 

       

 

 

 

 

 

 

Állatok világnapja

 

                                           

 

 

 

 

Őszköszöntő

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2018/19-es nevelési év

 

Föld napja

Víz világnapja

 

Húsvét

 

 

Farsang

 

 

Karácsony

 

Mikulás

   

 

Népmese napja

 

 

 

 

Márton nap

     

 

 

 

Állatok világnapja

         

 

Mihály napi ünnepség

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Madarak és fák napja

 

        

 

Víz világnapja

     

         

     

     

     

 

 

 

Méz, méz, méz

   

        

  

 

 

Komposztálás világnapja

 

       

 

 

Népmese napja

 

        

 

 

Szüret 2017

 

           

         

 

 

 

Madarak és fák napja

           

Anyák napja

     

Majális

     

Föld napja

 

         

Kipp-Kopp Napok megnyitó ünnepség

   

 

Tavaszi hangverseny

     

 

Nyuszi futás

     

 

Víz Világnapja

 

 

 

 

Március 15.

 

   

Farsang

 

             

 

Megjött a Mikulás!

         

     

       

 

Mikulás futás

       

 

 

Kirándulás a Soponyai Erdei Óvodában

 

             

 

 

 

Népmese napja

 

 

Állatok Világnapja

     

 

Szüreti felvonulás 2016

 

         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CSALÁDI GYERMEKNAP SÁRSZENTMIKLÓSON AZ ÓVODÁBAN

 

2016. május 27-én, délután nagyon sokan részt vettek óvodánk gyermeknapi rendezvényén. Az óvodás gyermekeken és családjukon kívül, eljöttek a volt óvodások és a leendő kiscsoportosok is a szüleikkel.

Rendezvényünket Huszárné Kovács Márta intézményvezető nyitotta meg. Köszöntőjében felhívta a figyelmet a gyermeknap üzenetére, arra, hogy a gyermekek sajátos világát figyelembe véve mindenkinek tiszteletben kell tartani a gyermekek jogait. A közös játék fontosságát hangsúlyozva ajánlotta, hogy a szülők is aktívan vegyenek részt az ügyességi játékokban. Megköszönte mindenki segítségét, aki támogatta a rendezvény megvalósítását, a felajánlásokat, és a szülői szervezet munkáját.

Ezt követően a „Mese-kuckó” tehetséggondozó csoport előadásával folytatódott a rendezvény. Középső és nagycsoportos gyermekek játszották el Az aranyszőrű bárány című népmese változatát.

Ezt követte a DancingFeetHiphop tánciskola óvodás és iskolás csoportjainak bemutatója, melynek végén jókedvű táncba kezdett a közönség is, beálltak kicsik és nagyok egyaránt.

Az óvó nénik az idei évben is érdekes ügyességi játékokat szerveztek. Mezítlábas park, karikadobáló, elefánttalpas lépegető és „Bomba-jó mulatság” várta a családokat. A szülőkkel együtt játszhattak a gyermekek, és igyekeztek, hogy minél több feladatot elvégezzenek, mert azokért pontokat kaptak, amit édességre cserélhettek be. Pörgő-forgót és a fonalgrafikát készíthetett, aki inkább kézművességet választotta.A játékok közben a tűzoltók várták a gyermekeket, beülhettek a tűzoltó autóba, kipróbálhatták a felszereléseket, és ügyességi játékot játszhattak.A dajka nénik folyamatosan kínálták a zsíros kenyeret, és hozzá a szülők által hozott zöldségféléket. Az óvodások a Hell Energy Magyarország Kft. által felajánlott XIXO gyümölcs italt kaptak.A hosszú várakozási idő sem vette el a kedvét azoknak, akik csillámtetoválást szerettek volna készíttetni. A jó hangulatú délutánt Sebestyén István, bukovinai székely mesemondó előadása zárta. A tábortűz körül ülve kicsik és nagyok élvezettel hallgatták a népművészet mesterének ízes, népies nyelven szóló meséit.

Köszönjük mindazoknak, akik rendezvényünk sikerességéhez hozzájárultak: - Elsősorban a szülők támogatását és segítségét, és Kristóf Sándornak, hogy a hangosítást biztosította. Domján Tibornak a kenyeret, melyet adományozott, a tűzoltóknak a türelmüket és a gyermekszeretetüket, melyet tanúsítottak. Gászler Dórának és a táncosoknak az előadást, Plájer Veronikának,hogy egész délután segített a csillámtetoválásban és Kaszás  Györgynének a pattogatott  kukoricát.

A Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodájának munkaközössége nevében:

Csuti Mária

intézményvezető helyettes

          

                                

                                

                                                                                                                                                                                           

 

Föld napi események a miklósi óvodában

 

Óvodánkban idén kiemelt jelentőségű volt április 22-e hete, nemcsak azért mert környezetvédelmi jelesnap, hanem mert idei nyílt napjaink is ezen ünnep köré szerveződtek. A „föld” szónak a magyar nyelvben sok jelentése ismert: - a Föld, mint bolygó,-a mindennapi nyelvben a talaj szinonímája, - az „anyaföld”, ahová születtünk, ahova visszavágyunk.

Rendkívül színes, mozgalmas napjaink voltak ezen ünnep kapcsán. Csak néhány történést hadd említsek a hét eseményeiből. A szülőkkel közös virágültetés, parkosítás jó előkészülete volt az anyák napi ünneplés méltó megvalósulásának, mert udvarunk és előkertünk szépen virágba borult. A legkisebbek tornáztak az űrben, később a földön sétáltak. Lefestettük a földgömböt a különböző kontinensek és „színes”(sárga, fehér, fekete) nemzetek felvázolásával. Ínycsiklandó zöldség- és gyümölcssalátákat készítettünk a gyerekek örömére. Zöld óvoda lévén szó esett a szelektív hulladékgyűjtésről, ehhez kapcsolódó játékokat szerveztünk, tanultunk „kuka mondókát”, mellyel könnyedén megtanultuk a szelektív kukák színét és a válogatás lényegét. Üveglapon homokrajzok készültek. Egyes csoportokban előkerültek a bábjáték kellékei, a gyerekek beöltözve adták elő A répa című mesét. A nagycsoportosaink terepasztalt készítettek, szabadtéri játékokban vettek részt. Sárbogárd kinagyított térképén mindenki elhelyezhette a saját fényképével ellátott házát. Több csoport is kihasználta a jó időt a szabadban történő mozgásra: ők lovaskocsikáztak, biciklire pattantak. Köszönetet mondunk minden szülőnek és Nagy Dezsőnek a sok szép virágért, Fekete Jánosnak a lovaskocsiért.

Varga-Sepsi Ágnes

Óvodapedagógus

Sárbogárdi Zengő Óvoda

Sárszentmiklósi Tagóvodája


Dégi kirándulás a Víz Világnapján

  
 

 Tavaszi hangverseny

         


Nyuszi futás 2016.


Tavaszi Kippkopp Napok 2016.

 

A Sárszentmiklósi Óvodában március 18-án, pénteken tartottuk a már hagyományos tavaszi rendezvénysorozatunk megnyitóját.

Az óvoda udvarán gyűltek össze a gyermekek és a szülők, ahol az „Eszterlánc” népi játékos csoportunk előadásával nyitottuk meg a húsvéti vásárt. 

Délelőtt már tojást festettek a csoportokban a gyermekek és megrendeztük a Nyuszi-futást. Az óvoda körbefutása után zöldségféléket kínáltunk, melyeket jóízűen fogyasztottak.

Hétfőn a zeneiskolások tavaszi koncertjén voltunk. Köszönjük az iskolásoknak és Jákob Zoltánnak a színvonalas előadást, melyet figyelmesen hallgattak az óvodások. Mindig megörvendeztetnek bennünket egy-egy új zenei élménnyel.

Március 22-én, a Víz napján Dégre kirándult az óvoda minden csoportja. Zöld Óvodához méltóan ünnepeltük ezt a jeles napot, körbesétáltuk a tavat, az újjá épített hidakon átlelve megfigyelhették a gyermekek a vizek és vízpart növény és állatvilágát. A legkisebbeket elkísérték az anyukák apukák, velük együtt hosszú sétát tettek.

A szerdai mese-délelőttön Móra Ferenc Húsvéti tojások című meséjét láthatták a gyermekek az óvó nénik előadásában.  A húsvéti nyuszi érkezését fészkek készítésével vártuk, és nagyon örültek a kis ajándékoknak a gyermekek.

A Tavaszi Kippkopp Napok sikerességét a Szülőknek köszönhetjük, segítségükkel tudtuk szervezni a különböző programokat! Külön köszönjük, hogy az óvó nénik által készített apróságok megvásárlásával óvodánkat támogatták! 

                                                                                                       Csuti Mária

                                                                                              Óvodapedagógus, intézményvezető helyettes

   

Farsang

 


Betlehemi műsor


Mikulás futásKézmosás VilágnapjaKomposztálás Világnapja
Faültetés

 


Szüret

Együtt a környezetünkért és gyermekeinkért!


Április 22-én világszerte megünneplik a Föld napját, emlékeztetve az embereket, hogy csak egyetlen Földünk van, melyre nagyon kell vigyáznunk. Óvodánkban mindent megteszünk azért, hogy gyermekeink természethez való érzelmi kötődését megalapozzuk és környezettudatos magatartásukkal aktív részesei legyenek a környezetvédelemnek. Ezért vállaltuk a Zöld Óvoda programban való részvételt is.

Napok óta készültünk a Föld napjára. Szorgoskodtak gyermekeink: képeket gyűjtöttek, rajzoltak, festettek, sokan az otthoni földgömbjüket is elhozták az óvodába. Sokat beszélgettünk a környezetvédelemről, a szelektív hulladékgyűjtésről.

Április 22-én mindenki zöld pólóba bújt. Előkerültek a kisásók, - lapátok, - locsolókannák. A szülőktől rengeteg virágot kaptunk. Megteltek a kisebb – nagyobb virágládák óvodánk ablakaiban és az udvaron egyaránt. Jó hangulatban telt el a délelőtt. Kellemesen elfáradtunk. Gyermekeink délutáni hazamenetelkor örömmel újságolták és mutatták meg szüleiknek az elültetett növényeket.

Köszönjük gyermekeink szüleinek a sok-sok virágot, az elektronikai berendezések gyűjtését, és Fehérvári Norbertnek a friss folyami homokot az új homokozóinkba.


Hegedűsné Czechmeiszter Tünde
Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodája