Híreink

 

 

2023/24-es nevelési év

 

Ép testben, ép lélek!

Egészséghét, véradás a Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodájában

 

Második alkalommal került megrendezésre az Egészséghét óvodánkban. Nagyon fontos számunkra, hogy a hozzánk járó gyermekek mindennapjaiban megjelenjen az egészségvédelem. Az óvó nénik a nevelést- oktatás munkakörben dolgozókkal közösen arra törekszenek, hogy a kiscsoportostól egészen a nagycsoportos gyermekekig megtanulják, hogy mit tehetnek azért, hogy egészségesebbek legyenek.

Szülők támogatásának köszönhetően még több gyümölcshöz vagy zöldséghez jutnak a csoportok. Egészségük védelmében nem csak az étkezésen van a hangsúly, hanem a mozgás fontosságán is.

A mozgás számos területen is hatékony. A hétköznapok során az udvari játékok, a mozgásfoglalkozások fejlesztik a gyermekek különböző készségeit és képességeit. Óvodánkban lehetőségük van a sporttal megismerkedni a gyerekeknek. Már évek óta a Bozsik programnak köszönhetően járhatnak a gyermekek focira.

A mozgás a gyerekek számára nélkülözhetetlen. Hatással van egész életükre, növekedésükre, semmi mással nem helyettesíthető és nem pótolható a testi és lelki fejlődésük során.

A csontok és az izmok csak felnőttkorra fejlődnek ki teljesen, gyermekkorban a csontok nyúlnak, az izmok gyarapodnak, miközben szerkezetük is változik.

A mozgás nem csak a fizikai állapotunkra van hatással, hanem nagymértékben segíti az észlelést, a tapasztalatszerzést, alapját képezi a magasabb gondolkodási funkcióknak, és a beszédfejlődés szempontjából is kiemelt jelentősége van. A mozgás befolyásolja az idegrendszer fejlődését.

Az iskolai tanulási zavarok megelőzésében kulcsfontosságú a sokoldalú mozgásfejlesztés.

A rendszeresen végzett testedzés már gyermekkorban is nagyon fontos, hiszen a növekedésben lévő szervezet számára, az izmok, csontok és az egészséges idegrendszer fejlődéséhez is elengedhetetlen.

Nagy öröm volt számunkra. hogy az idei évben az időjárás is kegyes volt hozzánk és a programokat az óvoda udvarán található műfüves pályán tarthattuk meg. Nem csak sportoltunk, de azt a friss levegőn tehettük meg.

 

Első nap:

A gyermekek Tóth Szilviával tölthették a délelőttöt. Szilvi (Szilka) Gymstick Kids Trainer, aki megtornáztatta őket .

Egy kis bemelegítés után volt figyelem, állóképesség, egyensúlyérzék, szem - kéz koordináció fejlesztés.... stb játékos formában, majd nyújtással értek véget az edzések.

Mindenki nagyon jól érezte magát

 

Második nap:

Luczek Roland Sárbogárdi SE edzője , aki óvodánkban a BOZSIK program edzője is , nagyon jó hangulatú futball mérkőzéseket vezetetett le. Rengeteg gól született.

 

Harmadik nap:

Kaszás Ivett látogatott el hozzánk és hozta el nekünk ezt az óvodásaink körében is igen népszerű mozgásformát. A BOSU egy speciális, egyedülálló sporteszköz, mely instabil közeget hoz létre edzés közben. Miért előnyös az instabil közegben történő edzés? Mert nem csak egy-egy izomcsoport dolgozik izoláltan, mint a hagyományos edzés közben, hanem instabil közegben aktivizálódik az összes izmunk, idegrendszerünk, hiszen meg kell őriznünk az egyensúlyunkat!

A BOSU (Both Side Utilized = mindkét oldalán használva) integrált egyensúlyi tréner leginkább egy félbevágott labdára hasonlít. Fontos szerepet tölt be a CORE stabilitás fejlesztésében. A Core izomzat a legfontosabb kapcsolat a felső és alsó test közötti mozgásokban és biztosítja, hogy a mozgás minták és készségek -, melyekre szükségünk van a sportban, és a napi tevékenységeinkben – kiemelkedően fejlesszük. A Core izmok azokat a mély-izmokat jelentik, amelyek az első ingereket kapják az agyból is továbbítják a további izomcsoportok felé. Fejlettebb Core izomzattal a többi izomcsoport is jobb eredményre képes.

Fejleszti:

§   az egyensúlyérzéket és a mozgáskoordinációt,

§  Növeli az ízületi stabilitást, így megelőzöd a sérüléseket,

§  Fejleszti a testtudatot

§  Növeli a teljesítményt és az állóképességet,

§  Fejleszti mélyizmokat,

§  Javítja a reakcióidőt.

 

Negyedik nap:

Téglás Anita jógaoktató látogatott el hozzánk. Megmutatta, hogy hogyan erősítsük a testünket, mindezt nyugodtan, lassan.

A jóga relaxációs, egészségügyi és belső kiteljesedési technikákat tanít minden korosztály számára. Emellett az önbecsülést és a testtudatosságot is ösztönzi, hogy növelje a gyermek általános jólétét. A jógának számos előnye van a gyerekek számára, ami ideális tevékenységgé teszi. Az ászanák segíthetnek a rugalmasságban, növelhetik az egyensúlyt és a koordinációt, valamint fejleszthetik a fókuszt és a koncentrációt. Emellett növeli az önbecsülést és az önbizalmat, és erősíti az elme és a test kapcsolatát.

 

Ötödik nap:

Egy fergeteges Zumba partival zártuk a hetet, Gászler Dóra Zumba oktatóval. Mindenki táncolt kicsik és nagyok is.

Sajnos itt az időjárás nem engedte meg, hogy kint legyünk a szabad levegőn, de a tornaszoba is nagyon jó helyszínt biztosított.

A zumba Kolumbiából származó, könnyen elsajátítható, latin ritmusokra épülő tánc, mely fitneszprogram is egyben. A mozdulatok aerobik és különböző táncok lépéseiből tevődnek össze. Olyan ismert táncok alaplépéseit tartalmazza, mint a salsa, merengue, cumbia, flamenco, calypso, reggaetón és a hastánc.

A zumba eredetlieg az aktív korosztály számára lett kifejlesztve, de ma már 4 éves kortól is tartanak edzéseket.

 

A hét zárásaként pedig ismét véradásnak adott helyszínt az óvoda tornaszobája. A Magyar Vöröskereszttel és a Vérellátó Szolgálat dolgozóival közös szervezésnek köszönhetően bár nem olyan eredményesen, mint tavaly, de idén is szép számmal jöttek el rendszeres véradók és volta első véradók is. 26 fő jelent meg.

Nagyon szépen köszönjük minden oktatónak, edzőnek, hogy megszínesítették a hetünket és külön öröm, hogy közösen a szülőkkel tudtunk azért tenni, hogy másnak segíthessünk.

A hét mottója: Ép testben, ép lélek!

 

Fekete Gáborné igazgató helyettes

 

 

Majális a Sárszentmiklósi Tagóvodában

 

A májusfa állítása egy régi hagyomány, mellyel eredetileg az udvarló legény lepte meg a leányt, egészen addig, minden évben, míg feleségül nem kérte. Május elsejére virradó éjjel vitték és Pünkösdig álltak a májfák. A jóidő eljöttét pedig piknikkel, kirándulásokkal, ringlispizéssel, célbalövős majálisokkal ünnepelték.

Hazánkban több helyen is fennmaradtak ezek a hagyományok, csak most már egyszerűen a fiúk, a lány ismerősöknek, rokonoknak és persze a szerelmüknek állítják a májfát és több helyszínen is rendeznek majálisokat.

2024. 04.30-án mi is majálist rendeztünk az óvodánk udvarán. Zöld Óvoda lévén, egy élő fát díszítettek fel színes szalagokkal a nagycsoportosok. Szólt a zene, akinek kedve volt táncolhatott is. A csoportokban az óvó nénik elmesélték a gyerekeknek a régmúlt hagyományait. Ezen a programon a Sárszentmiklósi Általános Iskola 1.osztályos tanulói (volt óvodásaink) is részt vettek

 

 

                                                                                                                      Visi Mihályné

                                                                                                                      óvodapedagógus

 

 

Virágültetés a Miklósi Tagóvodában!

 

Nagyszerű napra ébredtünk április 22-én reggel! Ránk ragyogtak a kelő nap halvány sugarai. Kellemesen bizsergető látvány volt ahogy a hajnali harmat megcsillant a növények bontakozó levelein, virágain.

 

Ma van Földanya nemzetközi napja!

 

Elérkezett a virágok kiültetésének ideje. A virágok várták már a gondos, ovis kezek érkezését.

A gyerekek és a felnőttek földdel töltötték meg a virágládákat,  beültették a bakopákat, muskátli kat, vinkákat, illatos kakassarkantyúkat. Az Óvoda Kert pályázaton nyert tartályban gyűjtött eső vízzel itatták meg kis kertészeink, a szép számmal ültetett virágok szomjas testét.

A magaságyások egyikébe fűszernövények kerültek, amiket  később szagolgatni és kóstolgatni is lehet.

 

Hálásan gondolunk Nemes Jánosnéra Nemes Léna anyukájára, a rengeteg adományba kapott virágért cserébe!

Köszönettel tartozunk Baráth Máté szüleinek az esővíz gyűjtő tartályért.

Elismerésünk Gábris Tibornak a mérhetetlen mennyiségű virágföldért!

 

Pogány Tamásné

óvodapedagógus

 

 

 

KRESZ nap

 

Biztonságos Óvodaként fontosnak tartjuk, hogy gyermekeink megismerkedjenek a közlekedés szabályaival. A hatékonyabb baleset-megelőzés érdekében, már kisgyermek korban el kell kezdeni a tudatos közlekedésre nevelést. Az óvodába járó gyermekek többsége autóval érkezik, de sok szülő hétvégente kerékpárra pattan, vagy kirándulni megy. Ezért is emeljük ki a gyerekeknek a kerékpáros és gyalogos közlekedés szabályait.

A biztonságos közlekedés érdekében minden csoportunk sokat sétál, alkalmanként kérjük a szülők támogatását, hogy a gyermekek az adott napon kerékpárral jöjjenek az óvodába és az óvoda mellett található biztonságos, részben zárt pályán gyakorolni tudnak. A séták és a kerékpározást minden esetben beszélgetés előzi meg. Mit szabad? Mit nem?

A hatékonyabb nevelés érdekében és a programot színesítjük azáltal, hogy minden nevelési évben ellátogatat hozzánk Demeterné Pető Kornélia alezredes Asszony, aki a sárbogárdi Rendőrkapitányság állományához tartozik.

A gyermekek életkoruknak megfelelően tájékoztatást kapnak, hogy mire kell figyelni, ha sétálni mennek, s hogyan kell helyesen közlekedni kerékpárral. Megismerkednek a közlekedési táblák jelentésével. Biztonságos környezetben gyakorlati oktatásban is részesülnek. A foglalkozások leginkább középső és nagycsoportos gyermekek szól, de fontos számunkra, hogy a legkisebb korosztály is részt vegyen.

Az idei KRESZ-napunkat sajnos az időjárás miatt a tornaszobában kellett megtartani.

 

A délelőtt nagyon jól sikerült, a gyerekek ügyesen vettek részt a feladatokban és sok – sok kérdésre kaptunk választ.

 

 

                                                                                                          Fekete Gáborné

                                                                                              igazgató helyettes

 

 

 

Húsvét a Sárszentmiklósi Tagóvodában

Márciusban tartottuk a már hagyománnyá vált Tavaszi rendezvénysorozatunkat.

A programsorozat a Tavaszi vásár megnyitójával vette kezdetét, amelyen óvodánk középső-és nagycsoportos gyermekei a tavaszi ünnepkörhöz kapcsolódó versekkel, énekekkel köszöntötték a vendégeket. Ezt követően az Eszterlánc tehetséggondozó néptánccsoport lépett fel színvonalas műsorával. A műsort követően kezdődött meg a vásári forgatag, ahol a szülők és gyermekek az óvó nénik által készített portékákat vásárolhatták meg.

A következő nap az egészséges életmód jegyében zajlott. Nyuszifutással kezdődött a nap, majd ezt követően a gyermekek egy kis a nyuszi csemegét: répát, uborkát, karalábét, almát kaptak, amit  jóízűen ropogtattak el.

Ezt követően egy családi felajánlásnak köszönhetően a csoportoknak lehetősége nyílt egy kis állatsimogatásra, (nyuszi, bárány), melyet nagyon élveztek a gyerekek.

A csoportokban eközben folyamatosanzajlottak a húsvéti előkészületek:  tojásfestés, húsvéti ünnepkörrel valóismerkedés, nyílt napok, locsolkodásstb….

Az utolsó nap minden csoportban izgatottan várták a gyerekek nyuszi érkezését. Már a délelőtt folyamán sorban készültek a nyuszifészkek, melyek hamarosan ajándékokkal megtelve várták a gyermekeket.

 

Lukács Zsuzsanna, Győri Dóra

óvodapedagógusok

 

 

 

Március 22. - A víz világnapja

 

Fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek már óvodás korban rendelkezzenek ismeretekkel azzal kapcsolatban, hogy milyen mértékű természeti kincs a víz, így világnapja alkalmából a heti tevékenységeinket is a víz tematikája keretében valósítottuk meg.

2024. mácius 18-22. között zajlott a 14. HAPPY-hét, az ország legnépszerűbb vízfogyasztást népszerűsítő programja, amelyen a mi óvodánk is regisztrált.

Annak érdekében, hogy a gyermekek többrétű tapasztalatot szerezzenek, mára már hagyománnyá vált óvodánkban, hogy ezen a héten kirándulásokat is szervezünk víz közeli helyekre.

Március 20-án, a Nyuszi csoportosok vonatos kirándulásra indultak és Simontornyára látogattak el, ahol a Sió partján megcsodálhatták a folyó szépségeit. Ugyanezen a napon, a Cica csoportosok járatos busszal Székesfehérvárra utaztak, ahol a Csónakázó-tó körül sétáltak.

Március 20-án, a Katica, Tappancs és Hóvirág csoport együtt kerekedett útra, és Dunaföldvárra látogattak el, ahol a Duna vizével találkozhattak és ismerkedhettek meg. Ezen a napon indult útnak a Bóbita csoport is, akik Lajoskomáromba, a Békás tóhoz utaztak. A kirándulás során, a gyermekeknek a parton horgászók megmutattak egy nagy halat, amit sikerült kifogniuk, illetve egy kisebb halat is, amelyet a gyermekek meg is simogathattak.

 

Lukács Zsuzsanna

Győri Dóra

óvodapedagógusok

 

 

Március 15.

A nemzeti ünnepek megünneplése az állampolgári kultúra fontos eleme minden országban. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy már az óvodában elkezdjük a hazafias nevelést.  A nemzeti ünnepek kiváló alkalmat kínálnak arra, hogy a kisebb gyermekeknek bemutassuk saját múltunkat, kultúránkat fontos, hogy a gyerekek ezzel az érzéssel minél korábban találkozzanak. Erre a legmegfelelőbb alkalom az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc. Hagyományainkhoz, szokásinkhoz híven a csoportok készültek, hangolódtak.

Március 11.-ei héten a gyerekek az ünnepre hangolódva verset, éneket tanultak, mentetlek. Magyar zászlót festettek és kokárdákat készítettek krepp papírból. Március 14 -én pedig minden óvodásunk és óvodai dolgozó szíve fölött kokárdával érkezett az óvodába. De ebben a nevelési évben egy kicsit színesebbé tudtuk tenni az ünnepet. A Magyar Honvédség vegyiharc ezredétől érkezett hozzánk Juhász Csaba és Potyondi Zsolt. Elhozták azokat a felszereléseket, amelyeket a mindennapok során használnak. Megnézhettük és fel is próbálhatták a gyerekek. A bemutató után együtt metéltünk a katonákkal. A nagycsoportosaink közösen elszavalták Petőfi Sándor Nemzeti dal című versét. A bemutató és beszélgetés után kimentünk és beülhettek a gyerekek a katonai gépjárműbe, majd minden csoport ellátogatott egy kis csokor virággal, zászlóval az óvoda mellett található parkba a kopjafához.

Fantasztikus élmény volt kicsiknek és nagyoknak, hogy találkozhattak a katonákkal.

 

                                                                                                                      Fekete Gáborné

                                                                                                          igazgató helyettes

 

 

 

Farsang - télvégi, telet búcsúztató, tavaszt köszöntő ünnep

 

Óvodànkban ismét nagy készülődés vette kezdetét. Beszélgettünk a farsanghoz kapcsolódó szokásokról, pàr héttel előtte megbeszéltük a készülődést. A gyermekek munkàival díszítettük az óvodàt. Vidàm verseket, dalokat, mondókàkat tanultunk, ezzel érzelmileg ràhangolódtunk az ünnepre. Aztán elérkezett a várva várt nagy nap. Az óvoda megtelt hercegnőkkel, dínókkal, pókemerekkel, katicàkkal és még sorolhatnánk.

Mókàztunk, tàncoltunk, farsangi fànkot ettünk. Amikor már minden kisgyermek kellemesen elfàradt, a tornaszobàban az óvó nénik és a Bóbita csoportos gyerekek előadták a Farsangi meséjüket, az Aranyszőrű bàràny című mesét. Nagy sikert aratott a meseelőadás. Tartalmas, maradandó élményt nyújtó farsangi mulatsàgot töltöttünk együtt, melyet mosolygós, vidám arcuk igazolt.

                                                                                                              Boros Mihályné, Fürészné Héricz Mariann óvodapedagógusok

 

            

 

 

Karácsonyi hangolódás

December első hétvégéjén, Advent első vasárnapja volt, amit az óvodában december 1-én (pénteken) tartottunk meg. Már hagyomány, hogy az óvó nénik által készített óriás koszorún lévő gyertyákat az udvaron a babaszobát körbe állva gyújtjuk meg. Verselünk, énekelünk, s közösen hangolódunk a közelgő ünnepre. Ezen napon nagycsoportosaink az iskolába voltak hivatalosak, hogy az Adventi koszorún az első gyertyát együtt gyújtsák meg az ovisokkal. A 4. osztályosok nagyon szép, hangulatos műsorral készültek és még egy táncházba is invitáltak bennünket.

December 5-én a Sárbogárdi Művelődési Központba látogattunk el a középső – és nagycsoportosainkkal ahol egy nagyon kedves báb előadást nézhettünk meg és még a Mikulás is ellátogatott a gyerekekhez. December 6-án pedig az óvodánkba is eljött, és ami igazán felejthetetlenné tette az érkezését, még a hó is elkezdett esni. Sok vidám dallal kedveskedtek a gyerekek neki, minden csoport elmondta a verset, amit erre az alkalomra tanultak. Sok – sok rajzzal köszönték meg a Mikulásnak, hogy idén is megtöltötte a kiscsizmákat.

December 7-én a Violin Alapfokú Művészeti Iskola növendékei látogattak el hozzánk. Közülük sokan ebben az óvodában cseperedtek és büszkén mutatták meg, hogy a zene világában milyen tehetségesek.

A Szülői Munkaközösséggel közösen adventi vásárt szerveztünk és a befolyt összegből a májusi családi napot fogjuk támogatni.

December 18-án a Sárszentmiklósi Katolikus templomba látogatott el minden csoportunk, ahol Varga László katolikus hitoktató mesélt a gyerekeknek az adventi koszorún található gyertyák jelentőségéről és Jézus születéséről. Már évek óta ellátogatunk a templomba karácsony közeledtével és minden alkalommal ámulatba ejt minket az orgona hangja. Közösen énekelünk orgonaszó mellett.

A sűrű, programmal teli napok zárása a Nyuszi csoportosok Betlehemi játéka volt. A gyerekek nagyon ügyesen adták elő műsorukat és kívántak mindenkinek Áldott, békés karácsonyi ünnepeket!

 

 

                                                                                                    Fekete Gáborné

igazgató helyettes

 

 

Márton napi lámpás felvonulás

2023. november 10.-én pénteken Szent Mártonra emlékeztünk. Egész héten a libáké, a lámpásoké volt a főszerep. Az óvó nénik életkoruknak megfelelően megismertették a gyermekekkel Szent Márton legendáját, valamint a néphagyományt, mely szerint ezen a napon ünneplik meg az őszi betakarítási munkák befejezését. Kis lámpásokat készítettünk a csoportokban, vidám libacsapattal díszítettük az öltözőkben a faliújságokat. Libás mondókákat mondogattunk, dalokat énekeltünk, dalos játékokat játszottunk.

A hét zárásaként, pénteken az iskolába voltak hivatalosak a nagycsoportosaink, ahol az alsós tanító nénik készültek, libás énekekkel, játékokkal.

A tavalyi évhez hasonlóan idén lámpás felvonulással szerettük volna zárni a hetet és emlékezni, de sajnos az időjárás ezt nem tette lehetővé. Varga László katolikus hitoktató felajánlásának köszönhetően még sem kellett elhalasztani az esti programot, mert kinyitotta nekünk az óvoda mellett található katolikus templom ajtait és befogadott bennünket. Amiért nagyon hálásak vagyunk. A rossz idő ellenére így is sokan eljöttek és megtöltöttük a templom sorait.

Az estét Márton történetével nyitottuk meg, amit Varga László katolikus hitoktató mesélt el és szemléltettet. Majd a középső és nagy csoportos (Bóbita, Nyuszi, Cica, Katica) gyerekek egy közös verssel – Mentovics Éva: Nézz szét a határba! címmel adtak elő. A vers után az óvoda néptánc tehetséggondozó csoportja, az „Eszterlánc” csoport Visi Mihályné és Fürészné Héricz Marianna óvó nénik vezetésével dalos játékokat mutattak be. A műsor zárásaként Sárréti Csókavirág Népi Táncegyüttes néhány tagja hangulatos táncházat tartott Kipilla Csaba vezetésével. Bár a hely szűkös volt, de ennek ellenére mindenki jól érezte magát.

Az eső a műsor végére sem állt el, így felvonulás része elmaradt a programnak, de a templomból való távozás során a dajka nénik mindenkit megvendégeltek egy kis zsíros kenyérrel.

Köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult az est sikeréhez:

- Erős Gábornak, hogy az udvar megvilágításban a segítségünkre volt (de sajnos nem volt rá szükségünk)

- fellépő vendégeinknek, hogy előadásukkal színesebbé tették a néphagyományőrző rendezvényünket:

- Varga László katolikus hitoktatónak

- A Sárréti Csókavirág Népi Táncegyüttesnek

- Domján Tibornak, hogy a lakoma elkészítéséhez a kenyeret felajánlotta

- A Dörögdy és a Farkas családnak a zsírt

- A sárbogárdi Polgárőrségnek, hogy a biztonságunkra figyeltek.

Köszönjük a szülőknek, nagyszülőknek is, hogy a gyermekek örömére sokan részt vettek ezen a rendezvényen!

 

Fekete Gáborné

intézményvezető helyettes

 

 

 

 

Az Eszterlánc tehetségműhely a Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodájából regisztrált a Népi játékok Napjára,melynek keretén belül az adott napon a megadott játékok közül válogattunk és játszottunk.

Visi Mihályné

óvodapedagógus

 

 

 

 

 

 

Komposztálás Világnapja

Október tizedike a zöld jeles naptárban a Komposztálás Világnapja, amikor egy kicsit talán még jobban odafigyelünk környezetünkre.

Óvodánk mindenapjaiban törekszünk a környezettudatosságra újrahasznosításra egyaránt. Zöld óvodaként a komposztálás napja sok jó lehetősége kínál,hogy gyermekeink ismereteit fejlessze, az óvodások életkori sajátosságait figyelembe véve sok-sok játékos cselekedtetéssel játék közben gazdagítsuk. A környezettudatos magatartásformálás megalapozása és alakítása érdekében többféle közvetlen tapasztalatszerzés tevékenységet biztosítunk a szabadban (szemétgyűjtés, gereblyézés, locsolás, seprés, levélhordás).A közös munka, élmények, beszélgetések, rácsodálkozások, megfigyelések (madarak rovarok békák madárodúk  rovarhotel) semmi mással nem pótolhatóak.

Megmutatjuk gyermekeinknek mik a komposztálható dolgok és mik, amelyek nem kerülhetnek a komposztálóba. A csoportszobákban gyűjtjük a gyümölcs-, zöldség hulladékot a ceruzahegyezéket, szalvétákat, papírzsebkendőt amiket aztán kiviszünk a komposztálóba. Fontos hogy gyermekink folyamatában lássák, milyen átalakulás zajlik illetve a keletkező komposzt tápanyag és élőhely egyben- környezetünk egészségesebb élhetőbb lesz általa. A konyhai és a kerti szerves hulladékból a természet számára hasznosítható tápanyag utánpótlást készítünk a kerti és csoportszobai növények örömére. A „készítünk” talán kicsit erős hiszen a baktériumok és a giliszták végzik a munka nehezét de azért rajtunk múlik az hogy mennyivel kevesebb megy a kukába vagy mennyivel több a komposztálóba. A komposztálás is szelektív hulladékgyűjtés olyan tevékenység, amelysorán közvetlenül tapasztalhatják meg és hasznosítják fel az eredményt a gyermekeinkkel.

Felújítottuk a rovarszállodát apró ágakkal, levelekkel béleltük ki. Kukacos almát kettévágtuk nagyítóval figyelhették meg a kukac testét, mozgását Séta közben szemetet gyűjtöttünk. Egyszerű cselekedetekkel jobbá fenntarthatóbbá változtatjuk közvetlen környezetünket.

A szülőknek is kedvet csinálunk az otthoni komposztáláshoz, hiszen ez nem drága és kevés eszközzel megvalósítható egyszerű módszer.

 

 

Sárbogárd, 2023. október 10.

                                                                                              Hegedüsné Czechmeiszter Tünde

                                                                                                          óvodapedagógus

 

 

   

 

 

 

 

 

Állatok Világnapja

 

Óvodánkban nagy figyelmet fordítunk az állat- és természetvédelemre. Az Állatok Világnapja két hetes intervallumban valósult meg, október 2-15-ig.Minden napra szerveztünk programot, előadást a gyermekeknek, ezzel is minél közelebb hoztuk őket a természethez és az állatokhoz.

Október2-án Határ Eszter rendőr törzsőrmester és Kálmán Gyula vadőr tartottak előadást a felelős állattartásról, háziállatok gondozásáról, betegségeik kezeléséről, etetésükről, a kutyafajtákról, tömegközlekedés a kutyákkal, s az állatokra leselkedő veszélyekről. A gyermekek nagy érdeklődéssel fogadták az előadást, melynek végén Bütyök kutyát,aki egy vadászkutya, megsimogathatták.

A következő napon a Dog Plusz Egyesület mentett kutyái tartottak egy rövid bemutatót, amibe a gyerekeket is bevonták. Magnum, Pici és Ében kutyusoknak adományt gyűjtöttünk a szülők felajánlásaiból. Nagyon sok száraz eledel, kis és nagy dobozos konzerv, kutya szalámi, jutalomfalat, valamint kutyajáték gyűlt össze.

Az Állatok Világnapján, október 4-én a Cica és a Nyuszi csoportos gyermekek kiránduláson vehettek részt a Zoo ElőszállásEgzotikus Állatparkba. Itt a gyerekek testközelből láthatták az állatokat, simogatásra és etetésre is volt lehetőség.

Október 5-én a Hóvirág és a Bóbita csoport a Simontornyai Teve és Állatsimogatóba látogatott el. A gyermekek hatalmas élményekkel gazdagodtak a nap folyamán.

A Napsugár, a Tappancs és a Katica csoport egy-egy közelben lakó gyermek családjához sétált el, ahol a háziállatokkal ismerkedhettek meg.

A hét zárásaként kisállat kiállítást szerveztünk, ahová a szülők zárt hordozókban, kalitkában, terráriumban hozták el házi kedvencüket. A gyermekek így még több állatot ismerhettek meg.

Óvodánk is csatlakozott az Állatvédelmi Témahéthez, mely az Igazságügyi Minisztérium jóvoltából készült ajánlás.

A csoportok a beszélgetések során nagy hangsúlyt fektettek az állatokkal és a fenntarthatósággal kapcsolatos ismeretek bővítésére,az állatok védelmére, szeretetére, gondozására.

Úgy gondolom, ez a két hét nagyon tartalmas és tanulságos volt a gyermekek számára, és ismereteiket otthon, a családban is tudják hasznosítani, alkalmazni.

 

Burjánné Rigó Mónika

óvodapedagógus

 

       

 

 

Mihály napi mulatság a Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodájában

 

A Mihály napi mulatság már több éves hagyományra tekint vissza óvodánkban. Az előző évekhez hasonlóan a szülők által hozott termésekből, virágokból díszítettük fel az udvart a nagycsoportosokkal. Készült kukoricaszárból csőszkunyhó, szalmabálából kukoricamorzsoló sarok és az udvari babaházunk is ünnepi díszbe öltözött.

Mihály napi programunkra átlátogattak az első osztályosok is, nagy örömmel vették birtokba újra az óvoda udvarát. A program kezdeteként az óvónénik bábozták el az óvodásoknak, iskolásoknak a Gyors munka c. bolgár népmesét, ami nagy sikert aratott. A mese után megvendégeltük a kicsiket, nagyokat egyaránt, és kezdődhetett a táncmulatság népzenére, a kukoricamorzsolás, csutából várépítés és a két korosztály közös, szabad játéka a délelőtt hátralévő részében.

                                                                         Farkasné Fürész Márta

                                                                         Némethné Steinbach Renáta

 

 

 

 

 

Óvoda –iskola barátságos focimérkőzés

Már jó néhány alkalommal került sor arra, hogy az első osztályosok és a nagycsoportosok együtt fociznak. Így történt ez most is. 2023. szeptember 22.-én 5 perces mérkőzések alatt mérték össze erejüket az iskolások és a nagycsoportosok. A délelőtt nagyon jól sikerült. A napsütéses őszi időjárás pedig igazán kedvezett, hogy megszámlálhatatlan gól születhessen

Köszönjünk szépen Luczek Rolandnak a Sárbogárd SE edzőjének, hogy eljött és levezényelte a mérkőzéseket.

 

 

 

Fekete Gáborné

intézményvezető helyettes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2022/23-as nevelési év

 

Egészséghét, véradás a Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodájában

Nagyon fontos számunkra, hogy a hozzánk járó gyermekek mindennapjaiban megjelenjen az egészségvédelem. Az Óvó nénik a nevelést- oktatás munkakörben dolgozókkal közösen arra törekszenek, hogy a kiscsoportostól egészen a nagycsoportos gyermekekig megtanulják, hogy mit tehetnek azért, hogy egészségesebbek legyenek.
Ennek érdekében minden évben projektszerűen dolgozza fel minden csoport az egészséghét témakörét.. Ilyenkor a szülők támogatásával még több gyümölcshöz vagy zöldséghez jutnak a csoportok. Egészségük védelmében nem csak az étkezésen van a hangsúly, hanem a mozgás fontosságán is.
A mozgás számos területen is hatékony. A hétköznapok során az udvari játékok, a mozgásfoglalkozások fejlesztik a gyermekek különböző készségeit és képességeit. Óvodánkban lehetőségük van a sporttal megismerkedni a gyerekeknek. Már évek óta a Bozsik programnak köszönhetően járhatnak a gyermekek focira.
Kicsit színesebbé téve a hetet, minden napra egy-egy új programot hoztunk el a gyerekek számára, hogy más sportotokkal is megismerkedhessenek, Terveink szerint a műfüves pálya adott volna helyszínt ezeknek a programoknak, de sajnos az időjárás közbe szólt, így a tornaszobában tudtuk megvalósítani őket.
A mozgás a gyerekek számára nélkülözhetetlen. Hatással van egész életükre, növekedésükre, semmi mással nem helyettesíthető és nem pótolható a testi és lelki fejlődésük során.
A csontok és az izmok csak felnőttkorra fejlődnek ki teljesen, gyermekkorban a csontok nyúlnak, az izmok gyarapodnak, miközben szerkezetük is változik.
A mozgás nem csak a fizikai állapotunkra van hatással, hanem nagymértékben segíti az észlelést, a tapasztalatszerzést, alapját képezi a magasabb gondolkodási funkcióknak, és a beszédfejlődés szempontjából is kiemelt jelentősége van. A mozgás befolyásolja az idegrendszer fejlődését.
Számos terület fejlesztésében nyújt segítséget a sport, mozgás.
Például:
- koncentráció,
- figyelem,
- fegyelem
- problémamegoldás
- mozgáskoordináció
- kitartás és még számos más területen.
Az iskolai tanulási zavarok megelőzésében kulcsfontosságú a sokoldalú mozgásfejlesztés.

Gyermekkorban a játékos mozgás közben tanulják meg a stresszes helyzetek könnyebb elviselését, a sport segíti őket a szociális beilleszkedésben és az egészséges önbizalom kialakulásában is. A gyermekek és serdülők körében biztosított és serkentett testedzés, sportolás jobb egészségi állapotot biztosíthat felnőtt, de akár időskorban is.
Asportnagyon fontos az egészségünk megőrzése, a betegségek megelőzése és az elhízás elkerülése érdekében. A rendszeresen végzett testedzés már gyermekkorban is nagyon fontos, hiszen a növekedésben lévő szervezet számára, az izmok, csontok és az egészséges idegrendszer fejlődéséhez is elengedhetetlen.

Az első napon (hétfőn) Kovács Zoltán edző 3.danoskarate mestera NIHON KARATE KYOKAI SE-tőltartott edzést a gyerekeknek. A gyerekek nagyon élvezték. Megtanultak japánul számolni, és az ütések, rúgások alapjaival is megismerkedhettek. Zoli bácsi várja 1. osztályos kortól azokat a gyerekeket, akik szeretnének jobban megismerkedni ezzel a sporttal.

Második napon (kedden) Luczek Roland Sárbogárdi SE edzője , aki óvodánkban a BOZSIK program edzője is , nagyon jó hangulatú futball mérkőzéseket vezetetett le. Rengeteg gól született, és aki nem volt pályán szurkolással buzdította a kedvenc csapatát.

Harmadik napon (szerdán) a gyermekek Tóth Szilviával tölthették a délelőttöt. Szilvi(Szilka) GymstickKidsTrainer, aki megtornáztatta őket .
Egy kis bemelegítés után volt figyelem, állóképesség, egyensúlyérzék, szem - kéz koordináció fejlesztés.... stb játékos formában, majd nyújtással értek véget az edzések.
Mindenki nagyon jól érezte magát

Negyedik napon (csütörtökön) ismét egy újabb sporttal ismerkedhettek meg a gyerekek. Egy kicsit lecsendesedett az óvoda . Téglás Anita jógaoktató látogatott el hozzánk. Megmutatta, hogy hogyan erősítsük a testünket, mindezt nyugodtan, lassan. Jó volt látni, hogy minden kisgyermek koncentrálva hallgatta Anita utasításait.
A jóga relaxációs, egészségügyi és belső kiteljesedési technikákat tanít minden korosztály számára. Emellett az önbecsülést és a testtudatosságot is ösztönzi, hogy növelje a gyermek általános jólétét. A jógának számos előnye van a gyerekek számára, ami ideális tevékenységgé teszi. Az ászanák segíthetnek a rugalmasságban, növelhetik az egyensúlyt és a koordinációt, valamint fejleszthetik a fókuszt és a koncentrációt. Emellett növeli az önbecsülést és az önbizalmat, és erősíti az elme és a test kapcsolatát.

A hét zárásaként Visi Mihályné Gabi óvó néni tartott „Így tedd rá” foglalkozást, aki az "Eszterlánc" népi játékok, néptánc tehetségműhely vezetője. A Tulipános módszert alkalmazva mutatta meg a gyerekeknek a lépéseket, énekeket. Ebből kaptunk egy kis ízelítőt.
Először a legkisebbek vehettek részt a foglalkozáson, akik fegyelmezetten figyeltek Gabi óvó néni szavaira. Majd a nagyobbak, akik már többségében ismerik ezt a módszert, így ők már együtt énekeltek az óvó nénikkel.

A hét zárásaként pedig véradásnak adott helyszínt az óvoda tornaszobája. A Magyar Vöröskereszttel és a Vérellátó Szolgálat dolgozóival közös szervezésnek köszönhetően nagyon eredményesen zárult a mai nap. 51 egy fő adott vért. Köztük voltak rendszeres véradók és voltak olyanok, akik első véradásukon voltak.

Nagyon szépen köszönjük minden oktatónak, edzőnek, hogy megszínesítették a hetünket és külön öröm, hogy közösen a szülőkkel tudtunk azért tenni, hogy másnak segíthessünk.

A hét mottója: Ép testben, ép lélek!
Fekete Gáborné
intézményvezető helyettes
 

 


 

   

   

   

 

 

 

 

 

 

 

Madarak és Fák napja

 

Óvodánk „Örökös Zöld Óvoda” -ként, nagy hangsúlyt fektet erre a jeles napra is, amelyet egy országos felhívással kötöttünk egybe, ez pedig az „Énekelj az erdőben – erdei dalostalálkozó” volt. Ez egy nemzetközi mozgalom, melynek keretében május 12-én énekszóval mondunk köszönetet az erdőnek kint a természetben. A dalokat az óvoda választhatta ki, amelyeket közösen, együtt énekeltünk el. Sajnos az időjárás nem igazán kedvezett nekünk, ezért benti programként oldottuk meg. A Napsugár csoport falára a 4 évszaknak megfelelően vannak felfestve a fák, ezért közösen beálltunk eléjük és úgy énekeltük el a dalokat, amelyeket Renáta óvó néni kísért gitárral. A gyerekek nagyon ügyesen énekelték a dalokat, ezzel is erősítettük bennük a természet iránti szeretet.

 

                                                                                                                      Nagy Tünde

                                                                                                          óvodapedagógus

 

 

 

Látogatás az Eatrend sárbogárdi konyháján

 

Áprilisban óvodánk nagycsoportosainak lehetősége nyílt arra, hogy ellátogassanak az Eatrend sárbogárdi konyhájára, ahol megnézhettek hol és hogyan készül az az étel, ami aztán az óvodában az asztalukra kerül.

Rita néni elmondta a gyerekeknek, hogy milyen ruhában dolgoznak a konyhás nénik, majd ennek megfelelően ők is megkapták a szükséges felszerelést, amibe beöltözhettek és egy alapos kézmosást követően indulhatott is a „túravezetés”:

A gyerekek megnézhették, hol tárolják a konyhán a különböző élelmiszereket, megfoghatták milyen nehéz 5 kg lekvár vagy 5 kg tészta. Mi az a száraz áru, mi a tejtermék….?

Megismerkedhettek a főzéshez használt eszközökkel, kipróbálhatták az óriási habverőt, fakanalat, merőkanalat is. Megnézhették hol sül meg a hús vagy fő meg a tészta éshogy hol tisztítják meg a konyhás nénik a főzéshez használt eszközöket.

A séta végén egy kis pogácsával és teával is megvendégelték a gyerekeket a konyha dolgozói és búcsúszóul még egy kis ajándékot is kaptak, amit hazavihettek magukkal.

A gyerekek sok élménnyel gazdagodtak a látogatás során.

 

                                                                        Lukács Zsuzsanna

óvodapedagógus

     

 

 

Víz Világnapja

Pedagógiai Programunkban zöld óvodaként fontos szerepe van a víz világnapjának.

Ebben az időszakban a tevékenységeket egy héten át projekt jelleggel ebben a témakörben tervezzük, s valósítjuk meg. Így a gyerekek közvetlenül és közvetett módon tapasztalatokat és élményeket szereznek a víz különböző formáiról, felhasználhatóságáról, védelméről.

Március 21-én a Hóvirág, Katica és Tappancs csoportos gyerekek Előszálláson jártak, s megtapasztalhatták, hogy milyen a kiszáradt tó medre, és felhívtuk a figyelmüket a környezetvédelem fontosságára.

Március 22-én a Bóbita csoportosok az egyik család kiépített tavának partján a szülőkkel közösen vizes játékokat játszottak, s egy vidám délelőttöt töltöttek el együtt.

Ugyan ezen a napon a Nyuszi és Napsugár csoportosok Siófokra kirándultak, s nem csak a víz természetes közegével ismerkedhettek meg, hanem egy fantasztikus Alma együttes koncerten is részt vettek.

Ezen a héten a Hóvirág és a Katica csoportosok HAPPY héten is részt vettek, ahol a víz fontossága volt a fő téma.

 

Burjánné Rigó Mónika és Fekete Gáborné

óvodapedagógusok

 

 

Kippkopp Napok

a Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodájában

2023.03.30.-04.05. között zajlott az évek óta hagyománnyá vált (bár a pandémia miatt elmaradt) Kippkopp Napok óvodánkban.

03.30-án közös énekléssel, vásári kikiáltókkal nyitottuk meg a tavaszi vásárunkat, melynek keretében az óvó nénik kézműves munkáit vásárolhatták meg a szülők. Fekete Gáborné tagintézmény vezető is köszöntötte a szülőket és elmondta, hogy az ebből befolyó bevételt a gyermeknapra fogjuk fordítani.

03.31-én a Miklósi Klubban a zeneiskolások tavaszi hangversenyén vehettünk részt Jákob Zoltán vezetésével. Örömmel hallgattuk, többek között, volt óvodásainkat is.

04.03-án Nyuszifutást rendeztünk az óvoda körül, melyet végül a kellemetlen időjárás miatt a nagycsoportosok valósítottak meg. Minden csoportban a szülők segítségével zöldségeket rágcsálhattak a gyerekek, amit a nyuszi is szeret

04.04.-e a tojásfestés napja volt, melyet több csoportban összekötöttek a nyílt nappal, vagyis a szülők is részt vehettek a különféle technikájú tavaszi díszek, tojások készítésében, játszhattak gyermekükkel szabadon és az óvodapedagógusok irányításával egyaránt. A tojásgurítást különösen élvezték gyerekek és felnőttek is.

04.05-én A gomba alatt című bábjátékot (V.Szutyejev nyomán) láthatták a gyerekek a tornaszobában az óvodapedagógusok előadásában. A dalokat Némethné Steinbach Renáta óvó néni kísérte gitárral.

A délelőtt további részét nyuszi fészek keresgéléssel töltötték a csoportok, ki-ki az óvodában, vagy óvodán kívül. A kedves kis csomagokat délután hazavihették a gyerekek.

Sok-sok élménnyel zártuk a Kippkopp Napokat. Köszönjük a Szülők támogatását!

 

Sárbogárd, 2023.04.12.                                                                  

       Visi Mihályné óvodapedagógus

 

 

 

 

 

 

 

Farsang a Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodájában

 

Hagyományainkhoz híven ebben az évben is megtartottuk a farsangi mulatságunkat. Ez a beöltözős nap, amikor a gyerekek vágyai megvalósulnak, átváltozhatnak hősökké, vagy a környezetükben megtalálható élőkké és élettelen dolgokká, idén február 17.-re esett.

 A várva várt eseményt hosszú készülődés előzte meg. Folyamatosan díszítettük a csoportokat, öltözőket, a dekoráláshoz felhasználtuk a gyerekek által készített alkotásokat (pl. álarc, szemüveg, fejdísz, farsangi bohóc). Farsangi mondókákat, verseket, énekeket tanultunk, kántáltunk , játékos mozgásos, ügyességi tevékenységeket szerveztünk  a megelőző időszak  mindennapjaiban. Fontosnak tartottuk, hogy az érzelmeikre hatva, tevékenykedve pozitív tapasztalatot szerezzenek a gyerekek. A farsangi mulatság napján a gyerekek mellett az óvodapedagógusok és a dajka nénik is jelmezbe bújtak, együtt bolondozva, mulatozva  a gyerekekkel, aminek ők igazán örültek. Az óvó nénik ezen a napon egy igazi vidám, farsangi mesével (A vajaspánkó) is színesítették a délelőtti programot.  A meseelőadás mindig nagy élmény az összes óvodás számára, így volt ez most is, önfeledten, belefeledkezve figyelték a gyerekek az előadott mesét. Ezután a csoportokban folytatódott a farsangi mulatozás, falatozás, játék, télűzés.

Farkasné Fürész Márta Némethné Steinbach Renáta

óvodapedagógusok

 

 

 

 

 

ADVENTI IDŐSZAK

A karácsonyi vásár hangulata járta át óvodánkban december hónap napjait. Az őszi dekorációt felváltották a Mikulások, hóemberek, rénszarvasok, angyalkák.

Az adventi időszak az egyik leginkább várt ünnep mind az óvodások, mind az óvodai dolgozók körében. A kicsik életében varázslatos időszak. Az adventi hetek a karácsonyi ünnepre való felkészülés jegyében teltek. Óvodánkat adventi díszbe öltöztettük, az ünnep felé haladva folyamatosan bővítettük.

November végén karácsonyi díszek, adventi koszorúk készültek szülői segítséggel. Adventi vásárt szerveztünk. Udvarunkon péntek délelőttönként összegyűltünk a nagy óvodai adventi koszorú körül. A négy gyertya a hit, remény, szeretet, öröm jelképe, melyeknek meggyújtásával, a növekvő fénnyel az ünnep közeledését jeleztük. Közösen verseltünk, énekeltünk.

December 6-án látogatott el hozzánk a Mikulás. A közös üdvözlés után minden csoportban dallal, verssel, mondókával várták a gyermekek.

Az ünnepi készülődés heteiben sokféle tevékenység, tapasztalat, élmény várta a gyerekeket: virágoztattunk Borbála napi gyümölcsfaágat, ültettünk Luca búzát, ismerkedtünk a régi, népi időjóslással, babonákkal, szokásokkal. Néhányan ellátogattuk a Hősök terére, a város ünnepi díszeit csodálni. Minden gyermek megnézhette a templomban a kis betlehemi jászolt. Teáztunk, kézműveskedtünk, mézeskalácsot sütöttünk. Minden kisgyermek korának, fejlettségének megfelelően örömmel készítette el apró, jelképes ajándékát a családjának.

Az óvónénik pásztorjátékkal kedveskedtek, az előadás ideje alatt került a sok meglepetés a csoportok karácsonyfája alá.

Gyermekeink a változatos tevékenységek által megélték a karácsonyvásár hangulatát, átérezték az összetartozás örömét.

 

Sárbogárd, 2022.12.19.

Hegedüsné Cz. Tünde

Óvodapedagógus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2021/22-es nevelési év

 

Óvoda – iskola kapcsolata

2022. március 24.-én ismét foci. Ősszel az első osztályosok és leendő elsősök az Európai Diáksort Napja alkalmából egy barátságos focimérkőzésen vehettek részt. A jól sikerült pogromot ismételtük meg most ezen a napon.

Luczek Roland edző vezetésével izgalmas meccseken vehettek részt azok a gyermekek, akik szeretnek focizni. Az óvoda apraja – nagyja együtt drukkolt a hazai csapatnak. Mindenki nagyon jól érezte magát.

A meccs végeredménye:

Óvoda:Iskola 1:1

Reméljük, hogy még sok ilyen sportos napban lesz még részünk.

 

 

 

Költészet napja

József Attila születése napján az óvodások (leendő elsősök) az iskolába voltak hivatalosak. Ebből az alkalomból minden évben magyar kortárs író verseit szavalják el. Idén Nagy Bandó András verseiből válogattak.

A 3.tanórában az iskola belső udvarán felsorakozott az összes alsós osztály és az óvodások.

Az óvodások Hamuban sült pogácsa című verset választották, amit nagyon szép kiejtéssel, bátran, határozottan adtak elő.

Ezen a linken megtekinthetőek az előadások

https://drive.google.com/drive/folders/1OBWRg7jYd-LU76vl6IIROmTYjOTVvmBU?fbclid=IwAR2ncliR1854p9DCtTPRDQsAiFPHPvfb4DmMIf0QdCZZRgeiwqyP1q5cTos

 

                                                                                              Fekete Gáborné

                                                                                  intézményvezető helyettes

 

 

 

 

 

A Víz Világnapja 2022

 

A Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodájában 2022.03.22-én szinte az összes csoport szabadtéri programot szervezett.

Pedagógiai Programunkban Zöld Óvodaként fontos szerepe van a Víz Világnapját ebben az időszakban a tevékenységeket hetekig, projekt jelleggel ebben a témakörben tervezzük és valósítjuk meg. Így a gyerekek közvetlenül és közvetett módon tapasztalatokat, élményeket szereznek a víz különböző formáiról, felhasználhatóságáról, körforgásáról, fontosságáról, védelméről.

Ezen a csodálatos tavaszi napon, március 22-én kirándulni indultunk hazánkban, a környékünkön felfedezhető vizes területekre:

Nyuszi és Cica csoport Rácalmásra,

Katica csoport Lajoskomáromba,

Tappancs csoport Rétimajorba,

Napsugár és Hóvirág csoport a Sóstói Látogatóközpontba.

 

„Egyetlen csepp vízben benne van a végtelen óceán rejtélye” /Márai Sándor/

 

 Sárbogárd, 2022. 03. 23.                                                   

  Visi Mihályné óvodapedagógus

 

 

 

 

Erdei óvoda - Soponya

Január 13.-án egy igen csípős, hideg téli napon lehetőségünk nyílt, hogy az óvodánkból 15 kisgyermekkel ellátogathassunk Soponyára az Ökoturisztikai Központba, ahol Kristóf várt bennünket. Mivel előbb értünk oda, mint a megjelölt időpont, így volt időnk egy kicsit sétálni, futkározni, amit a gyermekek a hideg ellenére is nagyon élveztek. Zöld Óvodaként nagyon fontos számunkra a környezettudatosságra való nevelés, az állatok szeretetének fontossága, és hogy ezeket az élőlényeket természetes élőhelyükön is megismerhessék.

A Mezőföld tengelyét képező mintegy 100 km hosszú, 3-5 km széles Sárvíz - völgy szívében terül el az 1000 ha kiterjedésű, országos jelentőségű, védett Soponya-Csőszi Sárrét. A terület a múlt század elejéig mocsárvilág volt, amelynek szétterülő vizeit két csatorna, a Nádor - és a Malom - csatorna vezeti le. A mélyebb fekvésű részeken kisebb nagyobb, állandó vagy időszakos tavak jöttek létre, víztározó és halastó rendszer létesült. A csodálatos erdős - tavas környezetű Ökoturisztikai Központ Soponya község DK-i határában található.A terület igazi "vadvízország": a nyílt vízfelületek, nádasok, mocsarak, rétek és erdők nagyszerű életfeltételeket biztosítanak a gazdag növény - és állatvilág számára. A térség védett értékekben leggazdagabb növénytárulásai a szikes – sztyepptársulások. Az eddigi botanikai kutatások szerint 25 védett, illetve fokozottan védett növényfaj előfordulása bizonyított, köztük a téltemető és a pókbangó. A terület egyharmadán található erdőket a XIX. század végén telepítették. Főbb társulások: fűz, - nyár, - égerligetek, tölgy, - kőris, - szil ligeterdők, pusztai völgyesek. A legjelentősebb természeti értéket az itt fészkelő, táplálkozó és vonuláskor megpihenő madárvilág adja. A fészkelő fajok közül kiemelkednek a gémfélék, a megye legnagyobb bakcsó, kis kócsag és üstökös gém kolóniája a tájvédelmi körzet védelmét élvezi. Messze földön híres a terület vadállománya is. Valamennyi hazánkban előforduló, vadászható apró - és nagyvadfaj megtalálható itt.

Az Ökoturisztikai Központ ad helyet aGilice Erdészeti Erdei Iskola és Óvodának, s ennek köszönhetően igazán izgalmas, foglalkozáson vehettünk részt a gyermekekkel. A foglalkozás után meglátogattuk a helyi múzeumot is, ahol még több információt tudhattunk meg az erdei állatokról.

A délelőtt zárásaként még egy nagyot sétáltunk, a csípős hideg sem rettentett el bennünket. Nagyon jól érezte magát mindenki, reméljük tavasszal újra lehetőségünk nyílik egy ilyen kirándulásra.

                                                                                  Fekete Gáborné

intézményvezető helyettes

 

 

 

 

A méz

Az ősidők óta az emberi táplálkozás része. Eleinte csak csemegének gyűjtötte az ősember, ma már azonban gyógymódként is használjuk.

A méz kiváló csemege, ám jó tulajdonsága nem csak ebben rejlik. Az aranysárga ragacsos folyadék ugyanis az egyik legrégebbi természetes gyógyhatású finomság – a sumérek, egyiptomiak, görögök egyaránt hódoltak pozitív tulajdonságai előtt. A mézzel (illetve egyéb méhészeti termékekkel) való gyógyításnak külön neve is van: ez az apiterápia.

A „Mézes reggeli” elnevezésű program 2014-ben vált ismertté. .Hogy miért is szeretnénk megismertetni a gyerekekkel és rajtuk keresztül a felnőttekkel, hogy a méz nem „egyízű”, számtalan eltérő karakterisztikájú méz létezik és hogy van világ az „akác-virág” pároson kívül is?

A méz nem csak édes, de nagyon egészséges is. Az egészségvédelem számunkra nagyon fontos feladat. Ezért most, is mint minden évben november 3. péntekén kerül megrendezésre a „Mézes Reggeli” elnevezésű program országszerte az OMME jóvoltából (Országos Magyar Méhész Egyesület). Ez a mi óvodánkban is már hagyománnyá vált. Gombos Ferenc és felesége Hajni sárbogárdi méhészek gondoskodnak arról, hogy a gyermekek közelebbről is megismerkedjenek a méhekkel illetve a mézzel. Sajnos már a tavalyi évben sem tudták személyesen megtartani a bemutatót és ez idén sem tudott megvalósulni. De a vírus nem jelenthet akadályt, a gyermekeknek az óvónénik mondták el, mutatták be a méhek fontos munkáját. Így történt ez a mostani alkalommal is. A csoportokban ezen a héten a méhek voltak a főszereplők. Verseltek, meséltek, a vizuális foglalkozások során is sok – sok méhecske készült.

Hajniék minden csoportot egy- egy üveg akácmézzel támogattak, és a méhek gondozása során használt illetve a méz készítése alkalmával használt eszközöket rendelkezésünkre bocsájtottak.

Petőné Nagy Ildikó pedagógiai asszisztens miden csoportot végigjárta méhészruhában és elmesélte a gyerekeknek, hogy a méhecskék milyen fontos munkát végeznek, illetve, hogy hogyan készül a méz.

A gyermekek nagyon élvezték az előadást. A felszerelések kipróbálása, felpróbálása mindenkinek felkeltette az érdeklődését.

 

Bízunk benne, hogy jövőre már a méhészek társaságában tölthetjük el ezt a napot.

 

                                                                                                          Fekete Gáborné

                                                                                              intézményvezető helyettes

 

 

 

 

 

Komposztálás világnapja

A Sárszentmiklósi Tagóvodában a komposztálás világnapjához kapcsolódóan a csoportokban a tevékenységek során az újrahasznosítás természetes módszereivel ismerkedhettek a gyerekek. Óvodánkban már évek óta gyakorlat, hogy a napi szinten elfogyasztott zöldségek, gyümölcsök maradékát a komposztálóban hasznosítjuk újra. Ezt már a legkisebbek is megtanulták és alkalmazzák. A nagyobb csoportokban sokféle tevékenység folyt a komposztálás hetében: - termésekből különböző figurákat készítettünk - a gyümölcsöket nagyítóval vizsgáltuk /nagy érdeklődés övezte a beteg, sérült terméseket/ - az összegyüjtött gallyakból, levelekből , stb. rovarhotelt építettünk - csipkebogyóteát, almakompótot kóstoltunk - a séták során gyüjtött gesztenyéből, dióból, mogyoróból, makkból szabályokat alkotva válogathattak a gyerekek - gyümölcs és zöldségpalotát építettünk. Az udvaron megfigyeltük, hogy a fűnyíró hogyan darabolja a leveleket, melyeket aztán a gyerekek segítségével az óvoda kertjében újrahasznosítottunk. A gyerekek örömmel, lelkesen vettek részt a tevékenységekben, új tudás birtokosai lettek, tapasztalatokat gyüjtöttek.

Emperger Jánosné

óvodapedagógus

 

 

 

Állatok világnapja

 

Az állatok világnapjának alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat. Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára Óvodánkban minden évben

megemlékezünk az állatok világnapjáról, ehhez kapcsolódva játékos tevékenységeket, programokat szervezünk a gyermekek számára.

Ebben az évben a Napsugár, a Hóvirág és a Tappancs csoport nagycsoportosai a Pákozdi Pagonyban voltak, ahol az erdő életközösségével ismerkedhettek a gyerekek közvetlenül és az interaktív múzeumban közvetve. A Nyuszi és a Cica csoportosok a Börgöndi Állatsimogatóba látogattak el, ahol sokféle állatot figyelhettek meg közelről. A legnagyobb kedvencek a nyuszik voltak, mert ezeket mindenki meg is simogathatta.

Némethné Steinbach Renáta

óvodapedagógus

 

Hajrá Foci!

 

Szeptember 24.-én pénteken az Európai Diáksport Napja alkalmából került megrendezésre az óvodások (nagy csoportosak) – iskolások (1. osztályosok) barátságos foci mérkőzése az óvoda műfüves pályáján. Az 5 perces mérkőzéseket Izsó Gergő (édesapa, focirajongó) vezette nagy lelkesedéssel és odaadással. Mindenki nagyon jól érezte magát, a nézők pedig önfeledten szurkoltak a csapatoknak. A napsütéses őszi időjárás pedig igazán kedvezett, hogy megszámlálhatatlan gól születhessen.

 

 

                                                                           Fekete Gáborné

                                                                  Intézményvezető helyettes

 

        

  

 

 

 

 

 

 

 

2019/20-as nevelési év

 

 

 

 

TÁJÉKOZTATÓ PSZICHOLÓGIAI TANÁCSADÁSRÓL

 

Kedves Szülők!  

 

Mint Önök is tudják, a jelen vírus járvány miatt az óvodák számára elrendelték a zárva tartást bizonytalan időre.

A pszichológiai szolgáltatást ettől függetlenül továbbra is igénybe vehetik!

Kérem Önöket, hogy telefonon, vagy emailben keressenek, hogy helyszínt tudjak Önökkel egyeztetni, amennyiben igénylik az ingyenes szolgáltatást! Az egyeztetés minden alkalommal egyénileg történik! Keressenek bizalommal!

Elérhetőségeim:

Bartha Éva

Telefon: 0620/933-4536

Email: barthaeva1224@gmail.com

 

 

 

 

 

 

Állatok Világnapja

 

2019.10.04-én emlékeztünk meg a Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodájában az Állatok Világnapjáról. Egész hetünket e témakör hatotta át. A Zöld faliújságot is ennek jegyében dekoráltuk: Assisi Szt. Ferencet és a foltos szalamandrát, az év kétéltűjét kiemelve. Több csoport kirándulást szervezett ez alkalomból:

·         Katica és Tappancs csoport: Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark 09.18.

·         Cica és Nyuszi csoport: Lengyel-Annafürdő 10.07.

·         Hóvirág csoport: Dég 10.04.

·         Bóbita csoport: Veszprémi Állatkert 10.09.

A Napsugár csoport és a Tappancs csoport kicsinyei az óvodában maradtak és állatos tevékenységeket szerveztek:

·         kártyák húzása egy dobozból: milyen állatot ábrázol, mit tudsz róla?

·         a kártyák felragasztása egy karpántra (hazavihetik)

·         mese: a Vityilló (orosz nm.)

·         kisállat kiállítást rendeztünk a tornaszobában a családok segítségével, melyet minden csoport megtekintett.

Sok új ismeretet, tapasztalatot szerezhettek a gyerekek az állatokról, de meglévő ismeretanyagukat is össze tudták foglalni, rendszerezni. Öko szemléletüket, az állatok iránti érzékenységüket is még jobban igyekeztünk fejleszteni ebből az alkalomból. A zöld színű felső viselésével is ezt erősítettük.

Visi Mihályné Gabi óvó néni 

 

 

Szakmai beszámoló

EFOP-3.9.2-16-2017-00002 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ ÚJ HUMANIZMUS – HUMÁN KAPACITÁS FEJLESZTÉSE SÁRBOGÁRD TÉRSÉGÉBEN című projekt keretében megrendezett

ŐSZ-KÖSZÖNTŐ CSALÁDI NAPRA

 

Időpont:                     2019. szeptember 20.

Helyszín:                    Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodája

                                 7003 Sárbogárd Gesztenye sor 1.

 

2019. szeptember 20-án, pénteken tartottuk óvodánkban az Ősz-köszöntő mulatságot. Ez az ünnep már hagyománnyá vált, hiszen hosszú évek óta a családokkal összefogva rendezzük a szürethez, illetve Mihály naphoz kapcsolódóan.

Erre a napra a szülők segítségével feldíszítjük az óvoda udvarát gyümölcsökkel, szőlővel, almával, körtével, kukoricával és más termésekkel az óvoda udvarát. Szalma bálákból, kukoricaszárból kunyhót építünk, melyet örömmel vesznek birtokba a gyermekek.

Nagyon sok gyermek érkezik ilyenkor népviseletben, a lányok nemzeti színű szalaggal szegett ruhában, piros kötényben, mellényben, pártában, a fiúk ingben, mellényben, kalapban.

Az idei évben az Áldás Együttes műsora színesítette a napot, akik népzenét adva elő hegedű, brácsa hangját is bemutatták a gyermekeknek. Műsorukhoz tartozott A szegény ember szőlője című magyar népmese, melyet ízes magyar nyelven, népdalokat énekelve adott elő az együttes énekesnője. A mesét követő tánc-házban kicsik és nagyok jókedvvel vettek részt.

Ezután a szülők által hozott pogácsát és gyümölcsöket falatozhatták, majd mindenki kedve szerint játszhatott, kukoricát morzsolt, szalma bálákon lovacskázhatott.

A családokkal való jó kapcsolat megőrzése, a néphagyományok ápolása, a szülőföldhöz és a természethez való pozitív érzések kialakítása volt a célunk az Ősz-köszöntő mulatsággal, mely megvalósult a tevékenységek által.

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2018/19-es nevelési év

 

Állatok világnapja

 

- 2018. október 4.-én a Sárszentmiklósi Tagóvodában kisállat kiállítást nézhettek meg a gyerekek. Az állatok ketrecben, kalitkában, akváriumban lakó egyedek voltak.

- A Cica és a Nyuszi csoport Siófokon járt a Bella Tanyán. Majd hajókiránduláson vettek részt a Balatonon.

- Október 5-én Tamási Miklósvár Vadaspark volt a célunk. Két csoport vett részt a kiránduláson, Napsugár, Tappancs. 34 gyermek, 7 felnőtt kísérő élvezhette a park adta lehetőségekből eredő szépségeket. Egy szarvas (Sára) egészen a túra végéig kísérte a gyerekeket, köztük sétált egész délelőtt. Szabó Stefánia vezette a túrát, aki a Gyulaj Zrt. képviseletében mutatta be nekünk a parkot. Láttunk gímszarvas csapatot, vaddisznókat, valamint dám szarvasokat. Jártunk dombon, völgyben, vadregényes ösvényeken. Felmászhattunk egy kilátó tetejére, szerencsére senki sem volt tériszonyos. Helyi kísérőnk javaslatára a nap végét a közelben található nagyon szép, szuper játékokkal berendezett, autentikus játszótéren, egy hatalmas vidámkodással, önfeledt játékkal koronáztuk meg.

- Az állatok világnapja alkalmából záró momentumként a Dog Plussz Egyesület kutyás,udvaron felvonulós, játékos bemutatóján vettek részt az óvoda csoportjai.

                             

                 Visi Mihályné       Pogány Tamásné óvodapedagógusok

                                                                                                                                

Márton napi lámpás felvonulás a Sárszentmiklósi Óvodában

 

2018. november 9-én, pénteken rendeztünk először óvodánkban Márton napi lámpás felvonulást, melyen szinte az összes kisgyermek és családja részt vett.

Az egész hét az ünnep jegyében zajlott. Az óvó nénik életkoruknak megfelelően megismertették a gyermekekkel Szent Márton legendáját, valamint a néphagyományt, mely szerint ezen a napon ünneplik meg az őszi betakarítási munkák befejezését. Kis lámpásokat készítettünk a csoportokban, vidám libacsapattal díszítettük az öltözőkben a faliújságokat.Libás mondókákat mondogattunk, dalokat énekeltünk, dalos játékokat játszottunk.

A pénteki ünnepet a Sárszentmiklósi Általános Iskola Pityer nevű énekegyüttese nyitotta (Varga Dorina, Hepp Boglárka és Berzeviczy Dávid). Kettő népdalcsokrot is énekeltek, melyet Horváth Ferencné, az énekkar vezetője tanított erre a napra a gyermekekkel.

Ezután Kovács Péter, az Alba Regia Néptáncegyüttes és a Kodolányi János Egyetem tánccsoportjának díjazott táncosa mutatott be egy pákozdi üveges táncot, majd kicsiknek és nagyoknak rövid táncházat tartott, melyben segítségére volt Kovács Zoltánné és Kipilla-Zámbó Zsuzsanna.

A műsor után együtt vonultunk fel az óvodát körülvevő utcákon. A világító lámpások Márton önzetlenségét, jóságát jelképezve szeretetet hoznak az emberek szívébe. A gyermekek csillogó szemmel óvták kis lámpásaikat a meghitt hangulatban vonuló felnőttek közt.

Az udvarra visszaérve már várt bennünket a dajka nénik által előkészített „lakoma”:

a libazsíros kenyér, sok-sok zöldségféle, a libatepertős pogácsa, és a meleg tea, melyet jókedvvel fogyasztottak a családok.

Köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult az est sikeréhez:

- fellépő vendégeinknek, hogy előadásukkal színesebbé tették a néphagyományőrző rendezvényünket

- Mádi Viktóriának, hogy segített beszerezni a zöldségféléket, kisütni a libazsírt, és pogácsát sütött.

- Zámbó Attilának az udvart bevilágító reflektort szerelt fel!

Köszönjük, hogya szülőknek, nagyszülőknek is, hogy a gyermekek örömére sokan részt vettel a lámpás felvonulásunkon!

 

Csuti Mária intézményvezető helyettes

 

 

 

                        

 

 

 

Madarak és Fák Napja

A Sárszentmiklósi Tagóvodában 2018.05.11-én,pénteken emlékeztünk meg a Madarak és Fák Napjáról néhány közös,szabadtéri programmal:

*zenés torna Kalap Jakab : Ültess fát és Kismadár című zenéjére.

*csoportonként 1-1 fa megkeresése és fatörzs mintavétel zsírkrétával

*”kukacgyűjtős” játék (fűben elszórt színes pálcikák,szívószál darabkák keresése).

A babaházat egy nagy,kartonból készült fával dekoráltuk,melyre Magyarország leggyakoribb madarainak képét ragasztottuk. Az elkészült fatörzs minták is ide kerültek.

Kellemes, vidám délelőtt volt!

 

                                                Visi Mihályné

óvodapedagógus

 

 

Méz, méz, méz

„Mézes Reggeli” elnevezéssel látogatott el hozzánk a Méhész Egyesülettől Gombos Ferenc és felesége Hajni, akik sárbogárdi lakosként fontosnak tartották, hogy a mi óvodánkba járó gyermekek is megismerkedhessenek a méz jótékony hatásával, s a méz készítés menetével.

Rövid kis film bemutatásával szemlélhették meg, hogy hogyan is készül a méz, majd a gyermekek kipróbálhatták a méhészek felszereléseit, nézhettek, foghattak kaptárt is.

A beszélgetés közben fogyaszthattunk mézet- kenyéren, kekszen, magában, s aki akart teával. Négy féle mézet ismerhettünk meg – akác, hárs, vegyes, repce – s szavazással döntöttük el, hogy a mi ovisainak a vegyes virágméz ízlett a legeslegjobban.

Ennek jegyében a hetünket az egészséges életmódra neveléssel tervezzük. Az óvónők meseelőadása is a méhecskéről fog szólni.

Nagyon szépen köszönjük a bemutatót, a finom mézet, s reméljük, hogy jövőre is ellátogatnak hozzánk szorgos kis barátaink őrző-védői.

 

 

                                                                                     Fekete Gáborné

                                                                                     óvodapedagógus

 

 

Durmi és Magnum látogatása a Miklósi oviban

 

Október 4.-e az Állatok Világnapja. Ezen a napon emlékezünk meg Assisi Szent Ferencről, az állatok védőszentjéről.

Zöld Óvodaként nagyon fontosnak tartjuk nemcsak a környezetünk óvását, hanem az állatok védelmét, szeretetét is. A csoportokban egész héten az állatok voltak a főszereplők. Verseltek, meséltek, beszélgettek, énekeltek az állatokról az óvónők és a gyermekek. Végeztek gyűjtőmunkát, hajtogattak, ragasztottak, barkácsoltak. A faliújságokat is állatos munkák díszítették.

A legkisebbek október 4.-én Papp Ádámékhoz lovas kocsival ellátogattak, papagájokkal és háziállatokkal ismerkedtek. A nagyobbak a természetes élőhelyükön ismerkedtek az állatokkal, Soponyán és Pákozdon kirándultak.

Október 6.-án második alkalommal jöttek el hozzánk a DOG PLUSZ Egyesület kutyusai, Durmi és Magnum. A gyermekek nagy évezettel vettek részt a bemutatón, s aktívan közre is működtek a feladatokban.

Az Egyesület adományokból tartja fent magát, és a szülőknek köszönhetően rengetek kutyaeledelt, játékot, plédet adhattunk át. Köszönjük a szülők támogatását!

 

                                                                                   Fekete Gáborné

                                                                           óvodapedagógus

 

 

 

 

Komposztálás Világnapja a Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodájában

 

Október 10.-én ünnepeltük óvodánkban a Komposztálás Világnapját.

Zöld óvoda lévén különösen fontosnak tartjuk, hogy a gyerekekben már óvodás korban kialakuljon a természet iránti szeretet és tisztelet, formálódjon a környezetükhöz való pozitív hozzáállásuk.

A csoportokban a hét folyamán a gyerekek a korosztályuknak megfelelően mesék, versek, dalok, alkotó tevékenységek segítségével ismerkedhették meg a komposztálás fontosságával.

 A Világnapon a gyerekek és a felnőttek zöld pólóba érkeztek az óvodába-ezzel is szimbolizálva a környezetvédelem fontosságát Ezt követően minden csoport elkészítette a maga alkotásait, olyan alapanyagokból, melyek a komposztálás során felhasználhatóak, újrahasznosíthatóak.

Nagyon szép alkotások születtek, melyből az óvoda udvaron „ mini –kiállítást „ rendeztünk, így  nap folyamán a csoportok és a szülők is megcsodálhatták az elkészült műveket.

 

Lukács Zsuzsanna, Emperger Jánosné

óvodapedagógusok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tavaszi Kippkopp Napok 2017

A Sárszentmiklósi Óvodában 2017. április 5-én, szerdán délután volt a megnyitója a Tavaszi Kippkopp Napoknak. Az évek óta hagyományként élő rendezvénysorozat a tavaszi megújulás és a húsvét jegyében zajlik.

Feldíszítettük a megnyitóra óvodánk udvarát, tojásfákat készítettünk azzal a sok-sok hímes tojással, melyeket a szülők segítségével gyűjtöttünk. Ebben az évben is az „Eszterlánc” népi játékok tehetségfejlesztő foglalkozáson részt vevő gyermekek műsora nyitotta az ünnepet. Az időjárás sajnos nem kedvezett nekünk, így Visi Mihályné és Varga-Sepsi Ágnes színvonalas játékfűzését nem tudta megtekinteni mindenki, hiszen a tornaszobába szorultunk be.

Csütörtökön a zeneiskolások tavaszi hangversenyére mentünk. Jákob Zoltán és a gyermekek lelkesen készültek erre a napra,az ovisok pedig elvarázsoltan hallgatták a szebbnél szebb dallamokat. Közösen éneklésünk is csodásan zengett.

A sportnapot a hideg idő miatt hétfőn tudtuk megtartani. Ezen a napon mentünk ki a kispályára, ahol közös bemelegítés után együtt futottak a kicsik és a nagyobbak. A futás után Örkényi Zoltánné által felajánlott zöldségféléket, gyümölcsöket rágcsálhatták a gyermekek.

Kedden nyílt délelőttre vártuk a szülőket óvodánk nagyobb csoportjaiba. Mindenhol a húsvét jegyében folyt a tevékenység, tojást festhettek, asztali díszeket készítettek a gyermekek és szülők közösen. Igyekeztek az óvó nénik, hogy új tojásdíszítési technikákat mutassanak be. Emellett bepillantást kaptak a szülők az óvodai életbe, megfigyelhették hogyan vesznek részt gyermekeik a különböző tevékenységekben. A nagycsoportosokkal bemutattuk az új mozgáskotta eszközkészlet használatát. Nagyon örülünk, és köszönettel tartozunk a szülőknek, hogy az ősszel szervezett bál bevételéből meg tudtuk vásárolni, és a mindennapok során ezekkel az eszközökkel fejleszthetjük gyermekeink képességeit, készségeit.

Délután az iskolába menő gyermekekkel és szüleikkel „Iskolatárogató” során játékos tevékenységek által ismerhették meg a Sárszentmiklósi Általános Iskolát.

Szerdán mese délelőttöt tartottunk, a Vajaspánkó című mesét bábozták az óvó nénik gyermekek nagy örömére. Ezek a délelőttök a közösen átélt irodalmi élmény erejével hatnak gyermekeinkre. Miközben a belefeledkeztek mesébe megérkezett a nyulacska is. Izgatottan keresték fel a fészkeket, vagy kutattak a bokrok közt a gyermekek az ajándékot keresve.

A Sárszentmiklósi Óvoda gyermekei és dolgozói nevében köszönjük szépen a szülőknek és mindazoknak, akik hozzájárultak a Tavaszi Kippkopp napok sikeréhez!

Köszönjük Plézer Jánosnak és Király Miklósnak, akik nagy gépekkel segítettek nekünk föld szállításában és a régi sziklakert szétbontásában, mert Zöld Óvodaként áprilisban a Föld napjához kapcsolódóan a szülőkkel közösen szeretnénk óvodánk udvarát szépíteni, virágokkal beültetni.

 

Csuti Mária

 

Víz Világnapja a Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodájában

 

Március 22-én a Víz Világnapja alkalmából,Óvodánk hagyományainak megfelelően a csoportok sétákat, kirándulásokat szerveztek, mely során a gyerekek megtanulhatták, megismerhették a víz fontosságát, értékét.

A Nyuszi és a Cica csoportosok a Tisza utcai tóhoz látogatottak el, ahol vízi állatokat-, békákat, szitakötőket figyelhettek meg a gyerekek természetes környezetükben.

A Katica és Tappancs csoportosok Lajoskomáromba jártak a Béka-tónál, ahol a tanösvényen végigsétálva megfigyelték a tónak és környékének állat- és vízi világát, majd a séta után az újonnan elkészült tóparti játszóteret próbálhatták ki.

A Napsugár csoportosok a Székesfehérvári Csónakázó tónál „ünnepelték” a Víz napját.

A Bóbita csoportosok pedig Paksra utaztak, ahol a Duna parti séta után kompra szállva figyelhették meg a folyó szépségét.

 

Sárbogárd, 2017. március 24.                                                                                                      Emperger Jánosné    és  Lukács Zsuzsanna  óvodapedagógusok

 

 

 

Köszönet a bál szervezéséért

 

Óvodánk dolgozói és gyermekei nevében szeretném köszönetemet és tiszteletemet kifejezni mindazoknak, akik támogatták óvodánkat azáltal, hogy részt vettek a 2016. november 19-én, a Sárszentmiklósi Óvoda gyermekei javára rendezett jótékonysági bálon.

Nagyon sokan támogatták önzetlenül óvodánkat. Mindenki, aki részt vett a bálon, azok, akik pártoló jegyet vásároltak, süteményt sütöttek, tombola ajándékot, és pénzbeli támogatást ajánlottak fel, vagy munkájukkal segítették rendezvényünket. Olyan sokan vannak, hogy név szerint nem is tudjuk őket felsorolni. Hálásak vagyunk érte, és nagyra értékeljük mindezt!

Szeretném megköszönni a Szülői Szervezet tagjainak, hogy lelkesedésükkel és sok-sok munkájukkal hozzájárultak az esemény sikerességéhez, a jegyeket árulták, szervezték a rendezvényt.

Köszönetünket fejezzük ki:

Szabó Lászlónak és fiának Váradi-Szabó Mártonnak, akik a jó hangulatot biztosították zenéjükkel.

Az Eurest dolgozóinak, akik a vacsorát készítették számunkra.

A büfében álló szülőknek, akiknek már iskolások a gyermekeik.

A Városi Polgárőrség tagjainak, akik a parkoló autók biztonságára a vigyáztak.

Köszönjük, hogy a Sárszentmiklósi Általános Iskola aulájában tarthattuk a bálunkat.

A jó hangulatú, sikeres est bevételével a szülők és a vendégek hozzájárultak ahhoz, hogy gyermekeink karácsonyra játékokat, mesekönyveket kaphassanak, és az eszközkészletünket bővíthessük.

„Soha nem azért kell jónak lenni, mert megéri, vagy, mert megfizetik – egyszerűen csak azért, mert jónak lenni jó!

Ahogyan a ragyogó nyári napfényben jó az almafának zamatos gyümölcsöt érlelni, ugyanúgy az embernek is jó jót tenni!

A jó cselekedet magában hordozza a jutalmát!”

(Böjte Csaba)

Köszönjük szépen!

Csuti Mária

Sárbogárdi Zengő Óvoda

Sárszentmiklósi Tagóvodája

 

 

 

 

 

 

 

 

A népmese és a zene világnapja a Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodájában

2016. szeptember 30-án 11.00 órakor az óvodánk udvarán a kora őszi időben a Kiskakas gyémánt félkrajcárja című zenés mesejátékot az óvodapedagógusok adták elő a gyerekeknek és a kollégáknak.

 A furulyaszót, a gitár hangját, a drámajátékot „ tátott szájjal „ figyelte a közönség. A közben felcsendülő ismerős dallamokat együtt énekeltük :

-          Pál, Kata, Péter

-          Cifra palota

-          Mély kútba tekintek

-          Ácsorogjunk, bácsorogjunk

-          Erdő mélyén

 

                                                                                                                        Visi Mihályné, Pogány Tamásné Óvodapedagógusok Napsugár csoport

 

 

KOMPOSZTÁLÁS VILÁGNAPJA

 

Óvodánkban kiemelt szerepet kap a környezettudatos magatartás kialakítása, mely a mindennapok során valósul meg. A környezetvédelmi jeles napok programjai erősítik a gyermekekben a környezetünk értékeinek megbecsülését.

Nagyon fontosnak tartjuk az újrahasznosítást, így az udvaron összegereblyézett faleveleket, zöld hulladékot, a gyümölcs-napok során keletkezett maradékokat nap mint nap a komposztálóba visszük a gyermekekkel.

Október 10-én a komposztálás világnapján is együtt dolgoztunk. A csoportjában délelőtt mindenki terménybábokat készített, melyekből kiállítást rendeztünk. A lehullott faleveleket, a zöldség-gyümölcs maradékokat, az otthonról hozott komposztálható anyagokat, mint például a kávézacc, tojáshéj, szalma stb. a komposztálóba hordták a gyerekek.

Október 12-én, szerdán jött el óvodánkba Varga Gábor Béla, a Gaja Környezetvédő Egyesület elnöke, aki a szakszerű komposztálásról mesélt a gyermekeknek. Bemutatta a helyes technikát mellyel hamar elérhetjük, hogy a növényi hulladékokból humusz legyen. Érdeklődve figyelték kicsik és nagyok az óvoda udvarán a bemutatót.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Csuti Mária

 

Állatok Világnapja a Miklósi óvodában

Október 4. –e, az állatszeretetéről ismert Assisi Szent Ferenc ünnepe. Ekkor tartjuk az Állatok Világnapját. Az állatvédők ez alkalomból felhívják az emberek figyelmét a házi – és vadon élő állatok helyzetére. Mi is így tettünk ezen a napon. Zöld Óvodások révén nagy hangsúlyt fektetünk a bennünket körülvevő környezet megóvására, ezért a hét folyamán minden csoportban az állatok játszották a főszerepet. A csoportok sokat beszélgettek az állatokról, (beszélgető kör), utánozták hangjukat, állatos verseket, meséket hallgattak, a faliújságokat pedig állatos munkák díszítették.A Napsugár csoportosok ellátogattak Faragó Lauráékhoz, akiknél házi állatokat néztek meg. Pátkai Dóriék pedig egy kis nyuszit vittek a csoportba, aki erre a napra Napsugár csoportossá vált. Ebből az alkalomból október 11.-én a Dog Plusz Egyesület jóvoltából élményekben gazdag kutyás bemutató részesei lehettünk. A gyermekek nagyon élvezték, hogy aktívan részt tudtak venni a bemutatóban, megsimogathatták, akadályokon át vezethették, jutalom falatokkal kínálhatták a barátságos kutyusokat. Mivel az Egyesület adományokból tartja fent magát, a szülőknek köszönhetően rengetek kutyaeledelt, játékot, plédet adhattunk át.

                                                                                                                                          Fekete Gáborné

                                                                                                                                          óvodapedagógus

 

 

Takarítás Világnapja

A takarítás világnap nem kötődik konkrét dátumhoz, minden évben szeptember 20-a körüli ünneplik. Jelszava: Gondolkodj világméretekben és cselekedj otthon!

 Szeptember 19-én arra buzdítottuk gyermekeinket, hogy segítsenek óvodánk udvarának és környékének megtisztításában. Összegyűjtöttük a letört faágakat, lenyestük a lehajló fák ágait, falevelet gereblyéztünk, szemetet szedtünk – hogy óvodánk környezete még szebb legyen. A csoportszobákban a lányok mosogathattak a babaszobában, s a fiúk is szép számban segítettek a takarításban.

  Mindannyiunk közös érdeke, hogy tiszta, rendezett környezetben éljünk. Mindannyiunk közös érdeke, hogy tegyünk is érte.

                           

                                             Hegedüsné Czechmeiszter Tünde

 

 

 

 

 

 

Bóbita csoport szüretelt

 

2016. szeptember 23-án, pénteken csoportunkat meghívta Dala Dorina nagypapája szüretelni.

Lelkesen indultunk kisvödrökkel, ollókkal felszerelkezve.  Amikor odaértünk kipróbálhatták a kereplőt, és a korbáccsal való csattogtatást, mellyel a seregélyeket tartják távol.

Ezután a gyerekek örömmel álltak neki a munkának. Az erősebb fiúk a puttonyt vitték, a többiek a szőlőt szedték. Hamar megteltek a kisvödrök, vidáman énekszó kísérte a munkát.

Amikor végeztünk, kipróbálhatták a szőlő darálását is, majd jóízűen ették a finom pogácsát, mellyel megkínálták a „kis munkásokat”.

Köszönjük szépen a meghívást!

Csuti Mária

     

 

 

Szüreti felvonulás a Sárszentmiklósi Óvodában

 

2016. szeptember 22-én, csütörtökön rendeztük óvodánkban a már hagyományos szüreti felvonulást. A gyermekek örömmel készülődtek erre a napra. A nagycsoportosok szalmabálákkal, tökkel, gyümölccsel, paprikafüzérekkel, virággal, kukoricával díszítették fel az udvart. Kukoricaszárból készült a csőszkunyhó, ahova szívesen bújtak be a kicsik-nagyok. A udvari árnyékoló alatt a szüreteléshez szükséges eszközök voltak kiállítva.

A felvonulás napján a lányok közül sokan magyar népviseletbe öltöztek, a fiúk kalapot hoztak. Izgatottan várták, hogy felülhessenek a lovaskocsikra. Kilenc lovas kocsit díszítettek fel az anyukák, apukák, nagymamák a sok szép őszi virággal. Énekszóval, vidáman vonultunk az utcákon.

Az óvodába visszaérkezésünk után pogácsát, gyümölcsöt ehettek a gyerekek.

A szüreti délelőtt zenével, tánccal folytatódott. Nagy Imolát hívtuk meg erre az alkalomra, aki ismert őszi népdalokat, és gyermekdalokat énekelt, melyet citerán kísért. Potesz Tamás tangóharmonikán játszott. Óvodánk apraja-nagyja vidáman táncolt, énekelt.

A tánc után kukoricát morzsolhattak és együtt játszhattak a gyerekek a szülőkkel az udvaron.

Köszönjük a szülőknek, hogy olyan sokat segítettek a lovas kocsik díszítésében, pogácsát és gyümölcsöt hoztak. Külön köszönetet mondunk azoknak, akik a szalmabálákat, kukoricaszárat, és a szüreti eszközöket hozták a dekorációhoz.

Köszönettel tartozunk Dömsödi János, Bögyös János, Németh Mihály, Raffai József, Nagy Gergely, Szabó János, Zámbó Gábor, Simon Attila kocsisoknak, hogy vállalták az izgő-mozgó gyereksereg kocsikáztatását. Köszönjük, hogy útvonalunkat a rendőrség végig biztosította.

 

A gyermekek még másnap is a szalmabálákon ülve lovas kocsiztak az óvoda udvarán, morzsolták a kukoricát, bujkáltak a csőszkunyhóban és eszegették a szőlőt, körtét almát.

Sokáig megmarad bennük szép emlékként ez a nap!

 

Csuti Mária