Híreink

 

2019/20-as nevelési év

 

 

 

 

TÁJÉKOZTATÓ PSZICHOLÓGIAI TANÁCSADÁSRÓL

 

Kedves Szülők!  

 

Mint Önök is tudják, a jelen vírus járvány miatt az óvodák számára elrendelték a zárva tartást bizonytalan időre.

A pszichológiai szolgáltatást ettől függetlenül továbbra is igénybe vehetik!

Kérem Önöket, hogy telefonon, vagy emailben keressenek, hogy helyszínt tudjak Önökkel egyeztetni, amennyiben igénylik az ingyenes szolgáltatást! Az egyeztetés minden alkalommal egyénileg történik! Keressenek bizalommal!

Elérhetőségeim:

Bartha Éva

Telefon: 0620/933-4536

Email: barthaeva1224@gmail.com

 

 

 

 

 

 

Állatok Világnapja

 

2019.10.04-én emlékeztünk meg a Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodájában az Állatok Világnapjáról. Egész hetünket e témakör hatotta át. A Zöld faliújságot is ennek jegyében dekoráltuk: Assisi Szt. Ferencet és a foltos szalamandrát, az év kétéltűjét kiemelve. Több csoport kirándulást szervezett ez alkalomból:

·         Katica és Tappancs csoport: Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark 09.18.

·         Cica és Nyuszi csoport: Lengyel-Annafürdő 10.07.

·         Hóvirág csoport: Dég 10.04.

·         Bóbita csoport: Veszprémi Állatkert 10.09.

A Napsugár csoport és a Tappancs csoport kicsinyei az óvodában maradtak és állatos tevékenységeket szerveztek:

·         kártyák húzása egy dobozból: milyen állatot ábrázol, mit tudsz róla?

·         a kártyák felragasztása egy karpántra (hazavihetik)

·         mese: a Vityilló (orosz nm.)

·         kisállat kiállítást rendeztünk a tornaszobában a családok segítségével, melyet minden csoport megtekintett.

Sok új ismeretet, tapasztalatot szerezhettek a gyerekek az állatokról, de meglévő ismeretanyagukat is össze tudták foglalni, rendszerezni. Öko szemléletüket, az állatok iránti érzékenységüket is még jobban igyekeztünk fejleszteni ebből az alkalomból. A zöld színű felső viselésével is ezt erősítettük.

Visi Mihályné Gabi óvó néni 

 

 

Szakmai beszámoló

EFOP-3.9.2-16-2017-00002 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ ÚJ HUMANIZMUS – HUMÁN KAPACITÁS FEJLESZTÉSE SÁRBOGÁRD TÉRSÉGÉBEN című projekt keretében megrendezett

ŐSZ-KÖSZÖNTŐ CSALÁDI NAPRA

 

Időpont:                     2019. szeptember 20.

Helyszín:                    Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodája

                                 7003 Sárbogárd Gesztenye sor 1.

 

2019. szeptember 20-án, pénteken tartottuk óvodánkban az Ősz-köszöntő mulatságot. Ez az ünnep már hagyománnyá vált, hiszen hosszú évek óta a családokkal összefogva rendezzük a szürethez, illetve Mihály naphoz kapcsolódóan.

Erre a napra a szülők segítségével feldíszítjük az óvoda udvarát gyümölcsökkel, szőlővel, almával, körtével, kukoricával és más termésekkel az óvoda udvarát. Szalma bálákból, kukoricaszárból kunyhót építünk, melyet örömmel vesznek birtokba a gyermekek.

Nagyon sok gyermek érkezik ilyenkor népviseletben, a lányok nemzeti színű szalaggal szegett ruhában, piros kötényben, mellényben, pártában, a fiúk ingben, mellényben, kalapban.

Az idei évben az Áldás Együttes műsora színesítette a napot, akik népzenét adva elő hegedű, brácsa hangját is bemutatták a gyermekeknek. Műsorukhoz tartozott A szegény ember szőlője című magyar népmese, melyet ízes magyar nyelven, népdalokat énekelve adott elő az együttes énekesnője. A mesét követő tánc-házban kicsik és nagyok jókedvvel vettek részt.

Ezután a szülők által hozott pogácsát és gyümölcsöket falatozhatták, majd mindenki kedve szerint játszhatott, kukoricát morzsolt, szalma bálákon lovacskázhatott.

A családokkal való jó kapcsolat megőrzése, a néphagyományok ápolása, a szülőföldhöz és a természethez való pozitív érzések kialakítása volt a célunk az Ősz-köszöntő mulatsággal, mely megvalósult a tevékenységek által.

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2018/19-es nevelési év

 

Állatok világnapja

 

- 2018. október 4.-én a Sárszentmiklósi Tagóvodában kisállat kiállítást nézhettek meg a gyerekek. Az állatok ketrecben, kalitkában, akváriumban lakó egyedek voltak.

- A Cica és a Nyuszi csoport Siófokon járt a Bella Tanyán. Majd hajókiránduláson vettek részt a Balatonon.

- Október 5-én Tamási Miklósvár Vadaspark volt a célunk. Két csoport vett részt a kiránduláson, Napsugár, Tappancs. 34 gyermek, 7 felnőtt kísérő élvezhette a park adta lehetőségekből eredő szépségeket. Egy szarvas (Sára) egészen a túra végéig kísérte a gyerekeket, köztük sétált egész délelőtt. Szabó Stefánia vezette a túrát, aki a Gyulaj Zrt. képviseletében mutatta be nekünk a parkot. Láttunk gímszarvas csapatot, vaddisznókat, valamint dám szarvasokat. Jártunk dombon, völgyben, vadregényes ösvényeken. Felmászhattunk egy kilátó tetejére, szerencsére senki sem volt tériszonyos. Helyi kísérőnk javaslatára a nap végét a közelben található nagyon szép, szuper játékokkal berendezett, autentikus játszótéren, egy hatalmas vidámkodással, önfeledt játékkal koronáztuk meg.

- Az állatok világnapja alkalmából záró momentumként a Dog Plussz Egyesület kutyás,udvaron felvonulós, játékos bemutatóján vettek részt az óvoda csoportjai.

                             

                 Visi Mihályné       Pogány Tamásné óvodapedagógusok

                                                                                                                                

Márton napi lámpás felvonulás a Sárszentmiklósi Óvodában

 

2018. november 9-én, pénteken rendeztünk először óvodánkban Márton napi lámpás felvonulást, melyen szinte az összes kisgyermek és családja részt vett.

Az egész hét az ünnep jegyében zajlott. Az óvó nénik életkoruknak megfelelően megismertették a gyermekekkel Szent Márton legendáját, valamint a néphagyományt, mely szerint ezen a napon ünneplik meg az őszi betakarítási munkák befejezését. Kis lámpásokat készítettünk a csoportokban, vidám libacsapattal díszítettük az öltözőkben a faliújságokat.Libás mondókákat mondogattunk, dalokat énekeltünk, dalos játékokat játszottunk.

A pénteki ünnepet a Sárszentmiklósi Általános Iskola Pityer nevű énekegyüttese nyitotta (Varga Dorina, Hepp Boglárka és Berzeviczy Dávid). Kettő népdalcsokrot is énekeltek, melyet Horváth Ferencné, az énekkar vezetője tanított erre a napra a gyermekekkel.

Ezután Kovács Péter, az Alba Regia Néptáncegyüttes és a Kodolányi János Egyetem tánccsoportjának díjazott táncosa mutatott be egy pákozdi üveges táncot, majd kicsiknek és nagyoknak rövid táncházat tartott, melyben segítségére volt Kovács Zoltánné és Kipilla-Zámbó Zsuzsanna.

A műsor után együtt vonultunk fel az óvodát körülvevő utcákon. A világító lámpások Márton önzetlenségét, jóságát jelképezve szeretetet hoznak az emberek szívébe. A gyermekek csillogó szemmel óvták kis lámpásaikat a meghitt hangulatban vonuló felnőttek közt.

Az udvarra visszaérve már várt bennünket a dajka nénik által előkészített „lakoma”:

a libazsíros kenyér, sok-sok zöldségféle, a libatepertős pogácsa, és a meleg tea, melyet jókedvvel fogyasztottak a családok.

Köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult az est sikeréhez:

- fellépő vendégeinknek, hogy előadásukkal színesebbé tették a néphagyományőrző rendezvényünket

- Mádi Viktóriának, hogy segített beszerezni a zöldségféléket, kisütni a libazsírt, és pogácsát sütött.

- Zámbó Attilának az udvart bevilágító reflektort szerelt fel!

Köszönjük, hogya szülőknek, nagyszülőknek is, hogy a gyermekek örömére sokan részt vettel a lámpás felvonulásunkon!

 

Csuti Mária intézményvezető helyettes

 

 

 

                        

 

 

 

Madarak és Fák Napja

A Sárszentmiklósi Tagóvodában 2018.05.11-én,pénteken emlékeztünk meg a Madarak és Fák Napjáról néhány közös,szabadtéri programmal:

*zenés torna Kalap Jakab : Ültess fát és Kismadár című zenéjére.

*csoportonként 1-1 fa megkeresése és fatörzs mintavétel zsírkrétával

*”kukacgyűjtős” játék (fűben elszórt színes pálcikák,szívószál darabkák keresése).

A babaházat egy nagy,kartonból készült fával dekoráltuk,melyre Magyarország leggyakoribb madarainak képét ragasztottuk. Az elkészült fatörzs minták is ide kerültek.

Kellemes, vidám délelőtt volt!

 

                                                Visi Mihályné

óvodapedagógus

 

 

Méz, méz, méz

„Mézes Reggeli” elnevezéssel látogatott el hozzánk a Méhész Egyesülettől Gombos Ferenc és felesége Hajni, akik sárbogárdi lakosként fontosnak tartották, hogy a mi óvodánkba járó gyermekek is megismerkedhessenek a méz jótékony hatásával, s a méz készítés menetével.

Rövid kis film bemutatásával szemlélhették meg, hogy hogyan is készül a méz, majd a gyermekek kipróbálhatták a méhészek felszereléseit, nézhettek, foghattak kaptárt is.

A beszélgetés közben fogyaszthattunk mézet- kenyéren, kekszen, magában, s aki akart teával. Négy féle mézet ismerhettünk meg – akác, hárs, vegyes, repce – s szavazással döntöttük el, hogy a mi ovisainak a vegyes virágméz ízlett a legeslegjobban.

Ennek jegyében a hetünket az egészséges életmódra neveléssel tervezzük. Az óvónők meseelőadása is a méhecskéről fog szólni.

Nagyon szépen köszönjük a bemutatót, a finom mézet, s reméljük, hogy jövőre is ellátogatnak hozzánk szorgos kis barátaink őrző-védői.

 

 

                                                                                     Fekete Gáborné

                                                                                     óvodapedagógus

 

 

Durmi és Magnum látogatása a Miklósi oviban

 

Október 4.-e az Állatok Világnapja. Ezen a napon emlékezünk meg Assisi Szent Ferencről, az állatok védőszentjéről.

Zöld Óvodaként nagyon fontosnak tartjuk nemcsak a környezetünk óvását, hanem az állatok védelmét, szeretetét is. A csoportokban egész héten az állatok voltak a főszereplők. Verseltek, meséltek, beszélgettek, énekeltek az állatokról az óvónők és a gyermekek. Végeztek gyűjtőmunkát, hajtogattak, ragasztottak, barkácsoltak. A faliújságokat is állatos munkák díszítették.

A legkisebbek október 4.-én Papp Ádámékhoz lovas kocsival ellátogattak, papagájokkal és háziállatokkal ismerkedtek. A nagyobbak a természetes élőhelyükön ismerkedtek az állatokkal, Soponyán és Pákozdon kirándultak.

Október 6.-án második alkalommal jöttek el hozzánk a DOG PLUSZ Egyesület kutyusai, Durmi és Magnum. A gyermekek nagy évezettel vettek részt a bemutatón, s aktívan közre is működtek a feladatokban.

Az Egyesület adományokból tartja fent magát, és a szülőknek köszönhetően rengetek kutyaeledelt, játékot, plédet adhattunk át. Köszönjük a szülők támogatását!

 

                                                                                   Fekete Gáborné

                                                                           óvodapedagógus

 

 

 

 

Komposztálás Világnapja a Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodájában

 

Október 10.-én ünnepeltük óvodánkban a Komposztálás Világnapját.

Zöld óvoda lévén különösen fontosnak tartjuk, hogy a gyerekekben már óvodás korban kialakuljon a természet iránti szeretet és tisztelet, formálódjon a környezetükhöz való pozitív hozzáállásuk.

A csoportokban a hét folyamán a gyerekek a korosztályuknak megfelelően mesék, versek, dalok, alkotó tevékenységek segítségével ismerkedhették meg a komposztálás fontosságával.

 A Világnapon a gyerekek és a felnőttek zöld pólóba érkeztek az óvodába-ezzel is szimbolizálva a környezetvédelem fontosságát Ezt követően minden csoport elkészítette a maga alkotásait, olyan alapanyagokból, melyek a komposztálás során felhasználhatóak, újrahasznosíthatóak.

Nagyon szép alkotások születtek, melyből az óvoda udvaron „ mini –kiállítást „ rendeztünk, így  nap folyamán a csoportok és a szülők is megcsodálhatták az elkészült műveket.

 

Lukács Zsuzsanna, Emperger Jánosné

óvodapedagógusok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tavaszi Kippkopp Napok 2017

A Sárszentmiklósi Óvodában 2017. április 5-én, szerdán délután volt a megnyitója a Tavaszi Kippkopp Napoknak. Az évek óta hagyományként élő rendezvénysorozat a tavaszi megújulás és a húsvét jegyében zajlik.

Feldíszítettük a megnyitóra óvodánk udvarát, tojásfákat készítettünk azzal a sok-sok hímes tojással, melyeket a szülők segítségével gyűjtöttünk. Ebben az évben is az „Eszterlánc” népi játékok tehetségfejlesztő foglalkozáson részt vevő gyermekek műsora nyitotta az ünnepet. Az időjárás sajnos nem kedvezett nekünk, így Visi Mihályné és Varga-Sepsi Ágnes színvonalas játékfűzését nem tudta megtekinteni mindenki, hiszen a tornaszobába szorultunk be.

Csütörtökön a zeneiskolások tavaszi hangversenyére mentünk. Jákob Zoltán és a gyermekek lelkesen készültek erre a napra,az ovisok pedig elvarázsoltan hallgatták a szebbnél szebb dallamokat. Közösen éneklésünk is csodásan zengett.

A sportnapot a hideg idő miatt hétfőn tudtuk megtartani. Ezen a napon mentünk ki a kispályára, ahol közös bemelegítés után együtt futottak a kicsik és a nagyobbak. A futás után Örkényi Zoltánné által felajánlott zöldségféléket, gyümölcsöket rágcsálhatták a gyermekek.

Kedden nyílt délelőttre vártuk a szülőket óvodánk nagyobb csoportjaiba. Mindenhol a húsvét jegyében folyt a tevékenység, tojást festhettek, asztali díszeket készítettek a gyermekek és szülők közösen. Igyekeztek az óvó nénik, hogy új tojásdíszítési technikákat mutassanak be. Emellett bepillantást kaptak a szülők az óvodai életbe, megfigyelhették hogyan vesznek részt gyermekeik a különböző tevékenységekben. A nagycsoportosokkal bemutattuk az új mozgáskotta eszközkészlet használatát. Nagyon örülünk, és köszönettel tartozunk a szülőknek, hogy az ősszel szervezett bál bevételéből meg tudtuk vásárolni, és a mindennapok során ezekkel az eszközökkel fejleszthetjük gyermekeink képességeit, készségeit.

Délután az iskolába menő gyermekekkel és szüleikkel „Iskolatárogató” során játékos tevékenységek által ismerhették meg a Sárszentmiklósi Általános Iskolát.

Szerdán mese délelőttöt tartottunk, a Vajaspánkó című mesét bábozták az óvó nénik gyermekek nagy örömére. Ezek a délelőttök a közösen átélt irodalmi élmény erejével hatnak gyermekeinkre. Miközben a belefeledkeztek mesébe megérkezett a nyulacska is. Izgatottan keresték fel a fészkeket, vagy kutattak a bokrok közt a gyermekek az ajándékot keresve.

A Sárszentmiklósi Óvoda gyermekei és dolgozói nevében köszönjük szépen a szülőknek és mindazoknak, akik hozzájárultak a Tavaszi Kippkopp napok sikeréhez!

Köszönjük Plézer Jánosnak és Király Miklósnak, akik nagy gépekkel segítettek nekünk föld szállításában és a régi sziklakert szétbontásában, mert Zöld Óvodaként áprilisban a Föld napjához kapcsolódóan a szülőkkel közösen szeretnénk óvodánk udvarát szépíteni, virágokkal beültetni.

 

Csuti Mária

 

Víz Világnapja a Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodájában

 

Március 22-én a Víz Világnapja alkalmából,Óvodánk hagyományainak megfelelően a csoportok sétákat, kirándulásokat szerveztek, mely során a gyerekek megtanulhatták, megismerhették a víz fontosságát, értékét.

A Nyuszi és a Cica csoportosok a Tisza utcai tóhoz látogatottak el, ahol vízi állatokat-, békákat, szitakötőket figyelhettek meg a gyerekek természetes környezetükben.

A Katica és Tappancs csoportosok Lajoskomáromba jártak a Béka-tónál, ahol a tanösvényen végigsétálva megfigyelték a tónak és környékének állat- és vízi világát, majd a séta után az újonnan elkészült tóparti játszóteret próbálhatták ki.

A Napsugár csoportosok a Székesfehérvári Csónakázó tónál „ünnepelték” a Víz napját.

A Bóbita csoportosok pedig Paksra utaztak, ahol a Duna parti séta után kompra szállva figyelhették meg a folyó szépségét.

 

Sárbogárd, 2017. március 24.                                                                                                      Emperger Jánosné    és  Lukács Zsuzsanna  óvodapedagógusok

 

 

 

Köszönet a bál szervezéséért

 

Óvodánk dolgozói és gyermekei nevében szeretném köszönetemet és tiszteletemet kifejezni mindazoknak, akik támogatták óvodánkat azáltal, hogy részt vettek a 2016. november 19-én, a Sárszentmiklósi Óvoda gyermekei javára rendezett jótékonysági bálon.

Nagyon sokan támogatták önzetlenül óvodánkat. Mindenki, aki részt vett a bálon, azok, akik pártoló jegyet vásároltak, süteményt sütöttek, tombola ajándékot, és pénzbeli támogatást ajánlottak fel, vagy munkájukkal segítették rendezvényünket. Olyan sokan vannak, hogy név szerint nem is tudjuk őket felsorolni. Hálásak vagyunk érte, és nagyra értékeljük mindezt!

Szeretném megköszönni a Szülői Szervezet tagjainak, hogy lelkesedésükkel és sok-sok munkájukkal hozzájárultak az esemény sikerességéhez, a jegyeket árulták, szervezték a rendezvényt.

Köszönetünket fejezzük ki:

Szabó Lászlónak és fiának Váradi-Szabó Mártonnak, akik a jó hangulatot biztosították zenéjükkel.

Az Eurest dolgozóinak, akik a vacsorát készítették számunkra.

A büfében álló szülőknek, akiknek már iskolások a gyermekeik.

A Városi Polgárőrség tagjainak, akik a parkoló autók biztonságára a vigyáztak.

Köszönjük, hogy a Sárszentmiklósi Általános Iskola aulájában tarthattuk a bálunkat.

A jó hangulatú, sikeres est bevételével a szülők és a vendégek hozzájárultak ahhoz, hogy gyermekeink karácsonyra játékokat, mesekönyveket kaphassanak, és az eszközkészletünket bővíthessük.

„Soha nem azért kell jónak lenni, mert megéri, vagy, mert megfizetik – egyszerűen csak azért, mert jónak lenni jó!

Ahogyan a ragyogó nyári napfényben jó az almafának zamatos gyümölcsöt érlelni, ugyanúgy az embernek is jó jót tenni!

A jó cselekedet magában hordozza a jutalmát!”

(Böjte Csaba)

Köszönjük szépen!

Csuti Mária

Sárbogárdi Zengő Óvoda

Sárszentmiklósi Tagóvodája

 

 

 

 

 

 

 

 

A népmese és a zene világnapja a Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodájában

2016. szeptember 30-án 11.00 órakor az óvodánk udvarán a kora őszi időben a Kiskakas gyémánt félkrajcárja című zenés mesejátékot az óvodapedagógusok adták elő a gyerekeknek és a kollégáknak.

 A furulyaszót, a gitár hangját, a drámajátékot „ tátott szájjal „ figyelte a közönség. A közben felcsendülő ismerős dallamokat együtt énekeltük :

-          Pál, Kata, Péter

-          Cifra palota

-          Mély kútba tekintek

-          Ácsorogjunk, bácsorogjunk

-          Erdő mélyén

 

                                                                                                                        Visi Mihályné, Pogány Tamásné Óvodapedagógusok Napsugár csoport

 

 

KOMPOSZTÁLÁS VILÁGNAPJA

 

Óvodánkban kiemelt szerepet kap a környezettudatos magatartás kialakítása, mely a mindennapok során valósul meg. A környezetvédelmi jeles napok programjai erősítik a gyermekekben a környezetünk értékeinek megbecsülését.

Nagyon fontosnak tartjuk az újrahasznosítást, így az udvaron összegereblyézett faleveleket, zöld hulladékot, a gyümölcs-napok során keletkezett maradékokat nap mint nap a komposztálóba visszük a gyermekekkel.

Október 10-én a komposztálás világnapján is együtt dolgoztunk. A csoportjában délelőtt mindenki terménybábokat készített, melyekből kiállítást rendeztünk. A lehullott faleveleket, a zöldség-gyümölcs maradékokat, az otthonról hozott komposztálható anyagokat, mint például a kávézacc, tojáshéj, szalma stb. a komposztálóba hordták a gyerekek.

Október 12-én, szerdán jött el óvodánkba Varga Gábor Béla, a Gaja Környezetvédő Egyesület elnöke, aki a szakszerű komposztálásról mesélt a gyermekeknek. Bemutatta a helyes technikát mellyel hamar elérhetjük, hogy a növényi hulladékokból humusz legyen. Érdeklődve figyelték kicsik és nagyok az óvoda udvarán a bemutatót.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Csuti Mária

 

Állatok Világnapja a Miklósi óvodában

Október 4. –e, az állatszeretetéről ismert Assisi Szent Ferenc ünnepe. Ekkor tartjuk az Állatok Világnapját. Az állatvédők ez alkalomból felhívják az emberek figyelmét a házi – és vadon élő állatok helyzetére. Mi is így tettünk ezen a napon. Zöld Óvodások révén nagy hangsúlyt fektetünk a bennünket körülvevő környezet megóvására, ezért a hét folyamán minden csoportban az állatok játszották a főszerepet. A csoportok sokat beszélgettek az állatokról, (beszélgető kör), utánozták hangjukat, állatos verseket, meséket hallgattak, a faliújságokat pedig állatos munkák díszítették.A Napsugár csoportosok ellátogattak Faragó Lauráékhoz, akiknél házi állatokat néztek meg. Pátkai Dóriék pedig egy kis nyuszit vittek a csoportba, aki erre a napra Napsugár csoportossá vált. Ebből az alkalomból október 11.-én a Dog Plusz Egyesület jóvoltából élményekben gazdag kutyás bemutató részesei lehettünk. A gyermekek nagyon élvezték, hogy aktívan részt tudtak venni a bemutatóban, megsimogathatták, akadályokon át vezethették, jutalom falatokkal kínálhatták a barátságos kutyusokat. Mivel az Egyesület adományokból tartja fent magát, a szülőknek köszönhetően rengetek kutyaeledelt, játékot, plédet adhattunk át.

                                                                                                                                          Fekete Gáborné

                                                                                                                                          óvodapedagógus

 

 

Takarítás Világnapja

A takarítás világnap nem kötődik konkrét dátumhoz, minden évben szeptember 20-a körüli ünneplik. Jelszava: Gondolkodj világméretekben és cselekedj otthon!

 Szeptember 19-én arra buzdítottuk gyermekeinket, hogy segítsenek óvodánk udvarának és környékének megtisztításában. Összegyűjtöttük a letört faágakat, lenyestük a lehajló fák ágait, falevelet gereblyéztünk, szemetet szedtünk – hogy óvodánk környezete még szebb legyen. A csoportszobákban a lányok mosogathattak a babaszobában, s a fiúk is szép számban segítettek a takarításban.

  Mindannyiunk közös érdeke, hogy tiszta, rendezett környezetben éljünk. Mindannyiunk közös érdeke, hogy tegyünk is érte.

                           

                                             Hegedüsné Czechmeiszter Tünde

 

 

 

 

 

 

Bóbita csoport szüretelt

 

2016. szeptember 23-án, pénteken csoportunkat meghívta Dala Dorina nagypapája szüretelni.

Lelkesen indultunk kisvödrökkel, ollókkal felszerelkezve.  Amikor odaértünk kipróbálhatták a kereplőt, és a korbáccsal való csattogtatást, mellyel a seregélyeket tartják távol.

Ezután a gyerekek örömmel álltak neki a munkának. Az erősebb fiúk a puttonyt vitték, a többiek a szőlőt szedték. Hamar megteltek a kisvödrök, vidáman énekszó kísérte a munkát.

Amikor végeztünk, kipróbálhatták a szőlő darálását is, majd jóízűen ették a finom pogácsát, mellyel megkínálták a „kis munkásokat”.

Köszönjük szépen a meghívást!

Csuti Mária

     

 

 

Szüreti felvonulás a Sárszentmiklósi Óvodában

 

2016. szeptember 22-én, csütörtökön rendeztük óvodánkban a már hagyományos szüreti felvonulást. A gyermekek örömmel készülődtek erre a napra. A nagycsoportosok szalmabálákkal, tökkel, gyümölccsel, paprikafüzérekkel, virággal, kukoricával díszítették fel az udvart. Kukoricaszárból készült a csőszkunyhó, ahova szívesen bújtak be a kicsik-nagyok. A udvari árnyékoló alatt a szüreteléshez szükséges eszközök voltak kiállítva.

A felvonulás napján a lányok közül sokan magyar népviseletbe öltöztek, a fiúk kalapot hoztak. Izgatottan várták, hogy felülhessenek a lovaskocsikra. Kilenc lovas kocsit díszítettek fel az anyukák, apukák, nagymamák a sok szép őszi virággal. Énekszóval, vidáman vonultunk az utcákon.

Az óvodába visszaérkezésünk után pogácsát, gyümölcsöt ehettek a gyerekek.

A szüreti délelőtt zenével, tánccal folytatódott. Nagy Imolát hívtuk meg erre az alkalomra, aki ismert őszi népdalokat, és gyermekdalokat énekelt, melyet citerán kísért. Potesz Tamás tangóharmonikán játszott. Óvodánk apraja-nagyja vidáman táncolt, énekelt.

A tánc után kukoricát morzsolhattak és együtt játszhattak a gyerekek a szülőkkel az udvaron.

Köszönjük a szülőknek, hogy olyan sokat segítettek a lovas kocsik díszítésében, pogácsát és gyümölcsöt hoztak. Külön köszönetet mondunk azoknak, akik a szalmabálákat, kukoricaszárat, és a szüreti eszközöket hozták a dekorációhoz.

Köszönettel tartozunk Dömsödi János, Bögyös János, Németh Mihály, Raffai József, Nagy Gergely, Szabó János, Zámbó Gábor, Simon Attila kocsisoknak, hogy vállalták az izgő-mozgó gyereksereg kocsikáztatását. Köszönjük, hogy útvonalunkat a rendőrség végig biztosította.

 

A gyermekek még másnap is a szalmabálákon ülve lovas kocsiztak az óvoda udvarán, morzsolták a kukoricát, bujkáltak a csőszkunyhóban és eszegették a szőlőt, körtét almát.

Sokáig megmarad bennük szép emlékként ez a nap!

 

Csuti Mária