Erdei Óvoda                

 

2016 tavaszán a Sárbogárdi Zengő Óvoda együttműködési megállapodást írt alá a Vadex Mezőföldi Erdő - és Vadgazdálkodási Zrt. -vel, melynek értelmében az erdei óvoda referencia intézménye lettünk.

A Soponyai Erdei óvoda  programjainak célja a környezeti nevelés természetes környezetben történő megvalósítása élménypedagógiai foglalkozásokkal.  Együttműködésünk alapja, hogy "az ifjúság minél jobban megismerje az őket körülvevő élővilágot és környezetet, az ott létrejövő folyamatokat, azok védelme érdekében hatékony ismereteket és módszereket tanuljon." Az erdei óvodai programokon keresztül megismertetjük őket hazánk természeti értékeivel, segítjük kialakítani a pozitív egészség- és környezet szemléletet. A foglalkozások keretein belül lehetőségük van megismerkedni az erdő életközösségével, azon belül is nagy hangsúlyt fektetünk azoknak az állatoknak a megismerésére, amelyek az erdőben élnek.

A Soponyai erdei óvodáról részletesen az alábbi linkre kattintva tájékozódhat:     Erdei óvoda

A 2016/17 - es nevelési évtől óvodánk rendszeresen részt vesz az erdei óvodai programokon. Ezek a foglalkozások az évszakokhoz igazodva nyújtanak élményt a gyermekeknek, kiegészítve az óvodai csoportban lévő programokat azok számára, akik fokozott érdeklődést mutatnak a természeti környezetünk iránt.

Oldalunkon ezekről a programokról és az élménybeszámolókról rendszeresen tájékozódhatnak.

 

Gilice Erdei óvoda - Soponya

Lezajlottak az idei erdei óvoda foglalkozások. Az elhúzódó tél miatt többször le kellett mondani és újabb időpontokat találni a téli kirándulásoknak, de a végül megkapták a gyerekek a várva várt élményt. Mindig nagy lelkesedéssel várják ezeket a programokat és sok pozitív élménnyel térnek haza. Az idén is részt vehettünk madárgyűrűzésen, ahol vörösbegyet, cinkéket fogtunk be és a Duna – Ipoly Nemzeti Park munkatársai bemutatták a gyűrűzés folyamatát, eszközeit, beszéltek fontosságáról és a madarak életmódjáról. A gyermekek érdeklődve hallgatták a sok érdekességet és reméljük, hogy ezek az élmények, tapasztalatok jó alapokat adnak majd a későbbi életükben a természeti értékeink megbecsüléséhez, szeretetéhez. A tavaszi foglalkozásokon bejártuk a már zöldellő erdőt, figyeltünk egy fészekrakó csuszkát, láttunk fekete harkályt. Kisétáltunk a nagyvadakhoz, a szárnyasvadkertbe és a halas tavakhoz, ahol a gyerekek megismerkedhettek az erdei és a vízi élőhelyeken élő állatokkal, életmódjukkal. Innen is pozitív élményekkel, tapasztalatokkal feltöltődve tértünk haza.

Toldi Miklósné

óvodapedagógus

 

 

 

 

 

Erdei ovisok Sukorón

 

„Amikor az erdőre kimégy, figyelve lépj és lábujjhegyen.”

/Wass Albert: Mese az erdőről/

 

A Sárbogárdi Zengő Óvoda Mikes közi és töbörzsöki óvodájából keltünk útra október 10-én a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadasparkba néhány „erdei ovis” gyermekkel.

Október 11 – én pedig a pusztaegresi és a sárszentmiklósi erdei ovisok utaztak erre a helyre. Ezek a gyermekek különösen fogékonyak a természet szépségeire és változásaira, és érdeklődnek a természettel kapcsolatos dolgok iránt.  Számukra szüleik tették lehetővé ezt a kirándulást, mi pedig megszerveztük.

Csodás és tanulságos élményekben volt részünk a nap során. A VADEX Zrt. szakembere, Kovács Norbert arborétum vezető fogadott és kalauzolt el bennünket az arborétumban.

A múzeumban, a gyermekeket bevonva osztotta meg ismereteit az arborétum és vadaspark területén élő vízi és szárazföldi élőlényekről. A gyermekek bátran kérdeztek a túravezetőtől, aki szívesen elégítette ki kíváncsiságukat.

A kilátóba felmászva – a tériszonyt legyőzve – gyönyörködhettünk a velencei tájban. Remek kilátás nyílik a Velencei-tóra, Velencei-hegységre, Pákozdra és a környékre.

A közelmúltban kialakított és átadott vadasparkban testközelből ismerkedhettek meg a gyermekek az állatokkal: vaddisznókkal, dám- és gímszarvasokkal, muflonnal, erdei őzzel, fácánfélékkel, pulykával. A vadőr mesélt az állatokról és a gondozásukról. A gyermekek nagyon élvezték a túrának ezt a részét is, különösen, hogy a magaslesről is megfigyelhették az állatokat.

Az arborétum területén igényesen kialakított pihenőhelyeken jóízűt falatoztunk és beszélgettünk a látottakról.

A túra során „kincseket” gyűjtöttünk: lehullott makkot, tobozt, különféle faleveleket, ágakat, kavicsokat. A természetet járva, csodálva, figyelve, vigyázva, tisztelve szívtuk magunkba az ismereteket és élveztük a természet szépségeit.

Csodás nap volt! Szeretettel ajánljuk mindenkinek ezt a kirándulóhelyet, mely, a táj értékeit megismerve remek kikapcsolódást kínál.

Mészáros Márta

óvodapedagógus

                                                        Sárbogárdi Zengő Óvoda 

 

 

 

 

 

Tavaszi Erdei Óvodai foglalkozások

Lezajlottak az Erdei Óvodai csoportok tavaszi, záró kirándulásai. Mindkét csoport a nevelési év utolsó kirándulásán a Gilice Erdészeti Erdei iskola – óvoda egy másik helyszínén, a Pákozd – Sukorói Arborétumban vehetett részt erdei óvodai foglalkozásokon.  A Pákozd – Sukoró Arborétum Tájmúzeumában játékos formában tekinthették meg a gyerekek a Velencei – hegység gazdag növény és állatvilágát, erdeinek életközösségét és a Velencei – tó vízi élővilágát. Erdei óvoda vezetőink: Eszter és Norbi élvezetes foglalkozásokat tartottak a csoportoknak. A múzeumtól nem messze egy rövid erdei túra út vezetett a kilátóig, ahová a gyerekekkel együtt felmászva beláthattuk az egész környéket.  A tanösvényen tovább sétálva lejutottunk a völgybe, ahol a gyerekek örömére egy kalandjátszótér várt rájuk. A „nagy játék” után közösen lesétáltunk a völgyi kis halas tóig, majd mielőtt hazaindultunk egy nehezebb út várt még ránk: feljutni a völgyből a tetőre, megmászni az emelkedőt a jól elfáradt gyereksereggel. Jó kis túra volt. Hazafelé úton fagylalt várta a gyerekeket Seregélyesen a fagyizóban. Sok – sok élménnyel gazdagodva tértünk haza.

Toldi Miklósné óvodapedagógus

 

 

 

                             

 

 

 

Nyári tábor a Soponyai Gilice Erdei Óvodában

Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselő – Testülete pályázatot hirdetett a Sárbogárdon működő köznevelési intézmények részére nyári táborozások, kirándulások támogatásának elnyerésére. Ezzel a lehetőséggel óvodánk is élt, és a nyertes pályázatok között 20 000 Ft támogatást kaptunk,és ezt az összeget önerőből kiegészítve  lehetőségünk nyílt, hogy egy három napos erdei óvodai kirándulást, nyári táborozást szervezzünk a nyári időszakban is járó, túrázni szerető nagycsoportosaink számára. 15 gyermek vett részt a kirándulásokon, heten a Mikes közi székhelyről és nyolcan a miklósi tagóvodából. Véninger Eszter erdei óvodavezetőnk mint mindig, most is tartalmas programmal készült a gyermekek számára. Erdei túrák, játékos vetélkedők, versengések, élményszerű foglalkozások várták őket, ahol természeti környezetben, cselekvések közepette rengeteg új élményt, tapasztalatot gyűjthettek. Mindegyik nap kilátogattunk a nagyvadkertbe, ahol Szelli a gímszarvas tehén már ismerősként üdvözölte a gyerekeket  és bemutatta nekünk a kicsinyét, akit a gyerekek pettyes háta miatt Bambinak neveztek el. A tóhoz kisétálva spektrum segítségével figyeltük a halastó gazdag vízi élővilágát. A gyerekek hamar megtanulták, hogy az erdő csendjét nem illik hangoskodással felverni,  az állatvilágot jobban megfigyelhetik ha csendben vannak.  Így láthattuk a vaddisznó kert malac családját is, amint dagonyászni indulnak a sűrűből, hallgathattuk az erdő gazdag madárvilágának énekét és még a félénk őzsuta is bátrabban közelebb jött a kerítéshez a gyerekek örömére. Mint mindig, most is nagyon jól éreztük magunkat Soponyán, a gyerekek is rengeteg új élményt és tapasztalatot gyűjtöttek a természetben, a természetről és reméljük, hogy a természeti környezethez fűződő viszonyuk még inkább pozitív irányba változott. Hisz Csukás István író gondolatai szerint „A gyermek még nem felejtette el a közös nyelvet, még vidáman és könnyedén tud beszélgetni fűvel, fával, felhővel, állatokkal.”……és ezt a képességét jó lenne minél tovább megtartani, esetleg tovább fejleszteni, alakítani, hogy felnőve egy a környezeti problémákra is érzékeny, a környezet megóvásáért tenni akaró, környezettudatos ember legyen belőle.

Köszönjük az Oktatási Közművelődési és Sport Bizottság és Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselő -Testületének támogatását.

Toldi Miklósné óvodapedagógus

                                                                                                 Zöld munkaközösség vezető

 

 

 

                          v                                 

 

 

 

 

Soponya a madarak paradicsoma

Az idei nevelési évben második alkalommal látogattunk el erdei óvodás foglalkozásra Soponyára 11 miklósi és 7 pusztaegresi óvodást kísérve. Rengeteg új ismerettel gazdagodtunk, Dani bácsi vezetett minket körbe a múzeumban. Sokat mesélt nekünk az állatok életéről. Halottunk az erdő királynőjéről: az erdei szalakótáról, a borzról, nyusztról, őzről az erdő királyáról: a gímszarvasról, dámszarvasról, fogolyról, a fészekrabló szürke varjúról, szarkáról, rókáról a vaddisznóról, aki nem is szereti annyira a makkot, mert keserű.

Nagy várakozással voltunk a szabadtéri foglalkozást illetően, madárgyűrűzésre voltunk hivatalosak. Elsőként az etető közelében kifeszített finom szövésű hálót figyelhettük meg, melynek zsebeibe landoltak a kismadarak, rövid idő után textilzsákokban szállítottuk őket a gyűrűzés helyszínére. A gyerekek nagyon óvatosan, vigyázva vitték a kis élőlényeket. A Duna- Ipoly Nemzeti Park munkatársai biztosították számunkra a programot. Először meghatároztuk a madarak faját, nemét, majd a szakemberek különféle adatokat vezettek fel a dokumentációba, a végén kóddal ellátott gyűrűt kapott minden madár. A legkedvesebb élményt mégis a madarak elengedése jelentette a gyermekek számára. Egyenként kezükbe foghatták a madarakat, majd visszaengedhették a természetbe.

Hazatérve a gyermekek örömmel meséltek társaiknak és hozzátartozóiknak az átélt élményekről.

 

Varga-Sepsi Ágnes

óvodapedagógus

                    

Erdei Óvoda

Az erdei óvoda második foglalkozását tartottuk február 22-én. A résztvevő nagycsoportosok izgatottan találgatták, hogy vajon most mit fogunk csinálni, mit játszunk, stb, mivel első alkalommal sok új ismeretet, kellemes élményeket szereztek. Soponyán a Vadex múzeumában kezdtük a napot ahol Dani bácsival felelevenítették, hogy melyik állat hol él, mit eszik, felsorolták jellemző jegyeiket. Megbeszélték a szarv és az agancs közötti különbségeket, a trófeák bírálatának szempontjait. Majd az udvaron találkoztunk a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaival, akik bemutatták a befogott madarak meggyűrűzését. Megtudhattuk, hogy erre miért van szükség, hogyan olvassák le azokat, mit tudnak meg róla a madarakról. Megfigyelhették a csuszkát, szén és fekete cinegét közvetlen közelről. Megbeszélték a jellemzőiket, honnan tudják, hogy “fiú” vagy “lány” madár, mit jegyeznek fel róluk gyűrűzéskor. A gyerekeket érdekelte az is, hogyan tudták megfogni a madarakat. Elsétáltunk a befogó hálóhoz ahol óvatosan kiszabadították a madarakat, majd zsákba rakták őket, és a gyerekek hozhatták el a gyűrűzés helyszínére. Volt, aki nagyon élvezte, hogy elengedheti a meggyűrűzött madarakat, de volt, aki először nem merte megfogni őket. Nekik segítettünk, együtt engedtük el a kis madarakat. Utána már ők is vállalkoztak a feladatra. Sok új ismerettel gazdagodva, az állatok szeretetével, a róluk való gondoskodás fontosságának tudatával tértünk vissza az óvodába, ahol lelkesen meséltek élményeikről társaiknak.

 

                                                                                         Pál Ildikó

                                                                                           óvodapedagógus

 

Őszi kirándulások a Soponyai Gilice Erdei Óvodába

A Vadex Mezőföldi Zrt-vel kötött együttműködés révén intézményközi gyermekcsoportokat szerveztünk a Soponyai Gilice Erdei Óvoda rendszeres látogatására. A három alkalmas foglalkozás sorozatra a 4 intézmény egységből 31 nagycsoportos gyermeket írattak be szüleik. A gyerekek 3 évszakon keresztül figyelhetik meg a természet változásait az erdei óvodában és ismerkedhetnek az erdő élővilágával. Az őszi erdei óvodai kirándulásokra október 26 és 27-én került sor. Szerencsére esőmentes, szép őszi nap volt mindkettő, így a csoportok zavartalanul élvezhették a kirándulást. Az erdei óvodai foglalkozások alkalmával játékos feladatokat kaptak az évszakokkal, az erdei állatok és növényekkel kapcsolatban. Ellátogattunk a nagyvadkertbe, ahol az erdőben élő nagyvadakat figyelhették meg a gyerekek természetes élőhelyükön. Szelli, a gímszarvas tehén nagyon barátságosan fogadott minket. Hagyta, hogy a gyerekek bátran simogassák és a többi állattal együtt szívesen fogadta tőlünk az eleségnek szánt kukoricát. A múzeumi foglalkozáson megismerkedhettünk a Sárvíz-völgyének élővilágával, az itt élő állatfajokkal. Nagyon tartalmasan és vidáman teltek a délelőttök. Igazán jól éreztük magunkat, sok új élménnyel és ismerettel térhettünk haza. Télen újra megyünk!

Toldy Miklósné

„Zöld” munkaközösség vezetője

 

                 

                    

             

 

 

Kirándulás Soponyán

 

Nyári táborozás Soponyán

A nyári ügyeletben lévő nagycsoportos korú gyermekek számára 3 napos nyári táborozási lehetőséget biztosítunk a Soponyai Erdei Óvodában, melynek programja:

Erdei Óvodai foglalkozások: 2016. július 26., július 28-29.

A nyitott szemmel erdőn, mezőn modul keretein belül az óvodások játékos feladatokat kapnak az évszakokkal, az erdei állatok és növényekkel kapcsolatban. Az életkori sajátosságoknak megfelelően elsősorban a természetismereti játékokra helyezzük a legnagyobb hangsúlyt, amelyek segítenek a gyerekeknek megismerni természetes környezetünket. A környezeti nevelés, fenntartható fejlődésre nevelést nem lehet elég korán kezdeni, ezért fontos számunkra, hogy foglalkozásainkkal segítsük kialakítani már óvodás korban is a pozitív egészség-és környezetszemléletet.

Lovaskocsizás szakvezetéssel: 2016. július 26., július 28-29.

A gyerekek  számára szintén egy izgalmas és hasznos program a lovaskocsikázással egybekötött szakvezetés a Soponyai Ökoturisztikai Központban. A program által lehetőség nyílik a távolabbi természeti szépségeket is megtekinteni ( halas tavak és élőviláguk).

Múzeumi tárlatvezetés: 2016. július 26., július 28-29.

Az ismeretek bővítése érdekében a tárlatvezetés lehetőséget nyújt a helyi jellegzetességek, növény és állatvilág megismerésére akkor is, ha egy-egy növény éppen nem akkor virágzik, illetve az adott állattal több, mint valószínű, hogy élőben nem találkozhatunk a tanösvény mentén.