Szakmai beszámoló

EFOP-3.9.2-16-2017-00002 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ ÚJ HUMANIZMUS – HUMÁN KAPACITÁS FEJLESZTÉSE SÁRBOGÁRD TÉRSÉGÉBEN című projekt keretében megrendezett

 

 

Időpont:                     2020. szeptember 22.

Helyszín:                    Lengyel - Annafürdő

 

2020.szeptember 22.-én az EFOP 3.9.2.-16-2017-0002 azonosító számú pályázatnak köszönhetően ellátogathattunk a Lengyel – Annafürdő Erdészeti Központba, ahol egy nagyon élvezetes, és tartalmas kiránduláson vehettünk részt.

Reggel a gyerekekkel 8:45-kor útra keltünk, és 10:30 perckor megérkeztünk. Bár az út hosszú volt, de a gyerekek nagyon fegyelmezetten és türelmesen várták, hogy odaérjünk. Megérkezésünkkor az Erdészet egyik dolgozója várt minket. A féltető alatt letettük a csomagjainkat és kényelmes séta utunk során megnézhettük a Vadasparkot és kilátót, ahova egy lomkorona tanösvény vezetett fel. Nagyon tetszett a gyerekeknek, hogy az út során, több feladat is megtalálható volt, ami az állatokkal kapcsolatosak voltak. Miután visszaértünk a csomagokhoz, elfogyasztottuk az Eatrend által előre csomagolt szendvicseket,, majd a játszóteret is felfedeztük. Miután jól elfáradtunk visszamentünk a buszhoz. A haza felé vezető úton többen megpihentek. A buszról elszállva egy élményekkel gazdag, boldog, mosolygós gyermekekkel találkozhattak újra a szülők, aki már vártak bennünket. Nagyon jól éreztük magunkat, egy igazán csuda klassz napunk volt.

 

 

Sárbogárd, 2020. szeptember22.

Fekete Gáborné óvodapedagógus

 

Szakmai beszámoló

EFOP-3.9.2-16-2017-00002 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ ÚJ HUMANIZMUS – HUMÁN KAPACITÁS FEJLESZTÉSE SÁRBOGÁRD TÉRSÉGÉBEN című projekt keretében megrendezett

 

Őszölő programról

 

Időpont:                 2020. 09.23.

Helyszín: Sárbogárdi Zengő Óvoda Mikes köz 3.

 

 

2020.09.23 – án a Tulipán és Micimackó csoporttal közösen zenés, táncos őszölő programot szerveztünk óvodánk udvarán. A fergeteges jókedvről a Fantázia Pont együttes gondoskodott. A tőlük megszokott módon vidám hangulatot teremtve köszöntöttük az őszt. Igazi mulatság hangulatot keltettek a sok szüreti dallal, a Nád a házammal, és megtanulhattunk „csucsuázni” is.

A vírushelyzet miatt sajnos a szülők nem vehettek részt a programunkon, de szinte biztosak vagyunk abban, hogy a gyermekek szívesen meg fogják otthon tanítani szüleiknek, testvéreiknek az itt tanult táncmozdulatokat az általuk is ismert dallamokra.

A Tulipán és a Micimackó csoport óvodapedagógusai

 

Szakmai beszámoló

EFOP-3.9.2-16-2017-00002 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ ÚJ HUMANIZMUS – HUMÁN KAPACITÁS FEJLESZTÉSE SÁRBOGÁRD TÉRSÉGÉBEN című projekt keretében megrendezett

 

Kirándulás a Pákozd-Sukoró Arborétum és Vadasparkba.

 

Időpont:                    2020. 09.18.

Helyszín: Pákozd-Sukoró Arborétum és Vadaspark

 

2020.09.18 – án a Tulipán csoportos gyermekekkel kiránduláson vettünk részt a Pákozd-Sukoró Arborétum és Vadasparkba.

Nagy izgalommal készültünk erre a napra. Reggel 9 órára érkeztünk meg a Vadasparkhoz. A pénztárnál kedves útbaigazítást és egy térképet is kaptunk ahhoz, hogy felfedezhessük a területet. Mielőtt elindultunk volna, jóízűen elfogyasztottuk az óvodából hozott reggelinket, közben néhány madárodút is felfedezhettünk a fákon.

Elsőként a vadaspark felé vettük az útirányunkat, ahol elsőként az emukkal találkozhattunk. Megbeszéltük testfelépítésüket, miközben érdeklődve figyeltek minket. Tovább sétálva pulykákat, őzikéket, szarvasokat figyelhettünk meg. Közösen idéztük fel a dám és a gím szarvas közötti különbséget. Az őzikék után a vaddisznókat figyelhettük meg, mialatt vidáman szaladgáltak és hancúroztak a sárban. A madárházhoz érve több madárfajt is megismerhettünk, például az aranyfácánt, a kékpávát, a kacagó gerlét.

Egy kis pihenő és falatozás után közösen fedeztük fel a Kaland játszóteret, ahol bátran csúszdázhattak, szaladgálhattak a gyerekek. Kissé hosszú út vezetett ki a Tájmúzeumig, ahol a helyi állat-és növényvilágot tekinthettük meg testközelből.

Elfáradva, élményekkel telve tértünk vissza az óvodába. A jelenlegi vírushelyzet miatt sajnos szülők nem vehettek részt a kiránduláson, de örömünkre szolgált, hogy több kisgyermek is jelezte, hogy a családjukkal még biztosan vissza fognak ide térni kirándulni.

 

2020.09.18.

Horváthné Kovács Brigitta és Kovács Gáborné

                                                                                       Óvodapedagógusok

 

 

 

EFOP-3.9.2-16-2017-00002 azonosító számú "Új humanizmus-humán kapacitás fejlesztése Sárbogárd térségében" című pályázat

 

Szakmai beszámoló

EFOP-3.9.2-16-2017-00002 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ ÚJ HUMANIZMUS – HUMÁN KAPACITÁS FEJLESZTÉSE SÁRBOGÁRD TÉRSÉGÉBEN című projekt keretében megrendezett

SZÜLŐK AKADÉMIÁJA

 

Időpont:                     2020. március 4. 1630

Helyszín:                    Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodája

                                 7003 Sárbogárd Gesztenye sor 1.

 

Molnárné Koncz Éva gyógypedagógus mai előadásának a témája „A digitális eszközök használatának hatása a gyermek fejlődésére” címet kapta. Napjainkban a rohamosan fejlődő technikák miatt a gyermekek már születésüktől kezdve ismerik az internet, a számítógép, az okos telefonok világát. Mindamellett, hogy ezek az eszközök hozzátartoznak a mindennapjainkhoz, a gyermekekre káros hatással vannak, sőt függővé válhatnak.

A szülők feladata, hogy megtalálják a helyes arányt, mellyel nem okoznak kárt gyermekük értelmi, érzelmi fejlődésében. A képek, mesék, a különböző játékok nem helyettesítik azt, amikor az anyuka, vagy az apuka mesél, a társas játékozást, a beszélgetést, a meghitt családi együttlétet.

 Nem tesz jót a gyermekeknek az állandó vibrálás, elalvás előtt pedig semmiképpen nem szabad engedni, hogy képernyő előtt üljenek, telefonozzanak. A gyerekszobában elhelyezett televíziót egyáltalán nem javasolja a szakember. Étkezések során is ezzel kötik le a gyermekeket némely családban, ahelyett, hogy beszélgetéssel, kellemes együttléttel töltenék az időt.

Már csecsemőkorban kialakulhat a függőség, ha naponta több órát tölt a gyermek a telefon, tablet, számítógép, televízió nézegetésével. Olyan, mintha kokain lenne, az elvonás során hasonló tünetek jelentkeznek. Csak következetes, tudatos szülői magatartással lehet ezen túl lépni. A gyermekek értelmi képességei, az agy szürke állományának fejlődése sérül, ha nem lépek fel határozottan a szülők a digitális eszközök helytelen használatával szemben.

Kutatások eredményével, pszichológusok, pszichiáterek véleményével, személyes tapasztalatokkal támasztotta alá, hogy milyen káros következményei lehetnek a digitális eszközök túlzott használatának a 3-5 éves korosztály számára.

A szülők figyelmébe ajánlotta, hogy lehet ezeket az eszközöket fejlesztési céllalpróbálják használni. Próbáljanak olyan applikációkat letölteni, mely a finommozgást, a gondolkodást, az auditív percepciót fejleszti, az ismereteket bővíti. Mindenképpen ilyen játékokat keressenek gyermekük számára, és ennek használata legyen mindig közös játék, mese, családi együttlét.

Csuti Mária

intézményvezető helyettes

Sárbogárd, 2020. március 4.

 

 

 

Szakmai beszámoló

EFOP-3.9.2-16-2017-00002 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ ÚJ HUMANIZMUS – HUMÁN KAPACITÁS FEJLESZTÉSE SÁRBOGÁRD TÉRSÉGÉBEN című projekt keretében megrendezett

SZÜLŐK AKADÉMIÁJA

Időpont:                   2020. 02. 18. (kedd) 1630

Helyszín:                  Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodája 

                                 7003 Sárbogárd Gesztenye sor 1.

Dr. Mányoki Lídia, óvodánk gyermekorvosa szülők akadémiája keretében tartott előadást a szülőknek, a gyermekbetegségekről, azok kezeléséről, illetve megelőzéséről.

Elsőként a gyermek balesetekről, és azok megelőzéséről beszélt a doktornő, hogy mennyire fontos az autóban a gyermekülés, a biztonsági öv, kerékpározás során a bukósisak, könyök és térdvédő használata. Említést tett a félrenyelés veszélyeiről, és hogy mi a teendő ilyen esetekben.

Tanácsolta az anyukáknak, hogy betegségek esetén nem kell mindjárt csillapítani a lázat, a szervezet természetes védekezőképességét segítjük ez által, mert a láz a vírusok szaporodását akadályozza.

Beszélt a köhögésekről, a Croup és az asztmatikus hörghurut megkülönböztetéséről, és hogy mit kell tenni a gyermekekkel, ha ez kialakul. Abban az esetben, ha szükséges az inhalációs készülék használata, orvosi javaslattal az óvodába is behozhatják a szülők. Erősíteni kell a tüdőt, amit csak mozgás által lehet, így tanácsolta, hogy a fulladás kezelésére alkalmazott hörgőtágítók alkalmazása mellett mozoghassanak minél többet ezek a gyermekek is.

Képekkel szemléltetve bemutatta a tüdőgyulladás, a mandula, orrmandula, középfül gyulladásos megbetegedéseit, azok gyógyításának módjait.

Az óvodás gyermekek körében oly gyakori hányás, hasmenés elleni gyógymódokról is hallhattunk, hogy ilyen esetekben mit érdemes adni a gyermekeknek, és hogyan próbálják itatni őket, hogy ne kerüljenek körházba kiszáradás miatt.

A kötőhártya gyulladás is gyakori fertőző betegség a gyermekek között, megtudhattuk, hogyan kell a szemcseppet megfelelően használni.

A bárányhimlő ellen még az óvodás korosztály nem kapta meg a kötelező védőoltást, így kialakulhat a járvány. Ajánlotta a doktornő a bárányhimlő elleni oltást, mert gyakran jár súlyos szövődményekkel ez a betegség, mint például az agyhártyagyulladás.

Láthattuk a különféle kiütések, herpesz, ótvar tüneteit. Valamint a fejtetű, rüh terjedéséről, kezeléséről is beszélt. Felhívta a szülők figyelmét a higiéniás szabályok betartására.

Az epilepsziás görcs ijedelmet okoz a beteg környezete számára, de első a segítségnyújtás.

Tartalmas, érdekes és hasznos volt az előadás, a jelenlevő szülők érdeklődve figyelték.

A gyermekeinket úgy kell nevelnünk, hogy érzékenyek, elfogadóak legyenek beteg társaikkal szemben, és a segítőkészség kialakuljon bennük.

Csuti Mária

intézményvezető helyettes

 

 

 

Szakmai beszámoló

EFOP-3.9.2-16-2017-00002 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ ÚJ HUMANIZMUS – HUMÁN KAPACITÁS FEJLESZTÉSE SÁRBOGÁRD TÉRSÉGÉBEN című projekt keretében megrendezett

Szülőakadémia

 

Időpont:             2020. 02. 06. (csütörtök) 1630

Helyszín:            7003 Sárbogárd Gesztenye sor 1.

        Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodája    

 

Családi életvezetés témában „Szerepek a családban, problémahelyzetek feloldása, harmonikus együttélés” címmel tartott óvodánkban Fehérvári Krisztina életvezetési, vezetői és üzleti coch, tréner.

Az érdeklődő szülők interaktív előadáson vehettek részt, mely az előadó egyéniségéből fakadóan nagyon jó hangulatban telt.
A résztvevők közreműködésével a harmonikus együttélést segítő feltételeket, mint például: önismeret, társismeret, önbecsülés, reális önértékelés, szeretet, elfogadás, azonos értékrend (mely, pl. a következetes gyermeknevelés szempontjából különösen fontos), viselkedés, kommunikáció.

Ezt követően tért rá az életvezetési problémákra, mert mindenki életében előfordulnak nehéz időszakok, megpróbáltatások, amelyek igénybe veszik lelki erőforrásainkat.
Kétségbeeséssel járó válságot élhet át az, aki mer idejében változtatni.
Fehérvári Krisztina elmondta, hogy ő, mint életvezetési tanácsadó, coach, vagy pszichológus segíthet, ha valakinek hosszabb ideje fennálló lelki, életviteli problémája, konfliktusa, elakadása van. A bizalmi légkör alapfeltétel az önfeltárulkozáshoz, e folyamat elvezet az érzelmek egyre jobb tisztázásához, és a helyzet reálisabb értékeléséhez. A gyökérprobléma azonosítását követően reális cél közös kitűzése következik, melynek rövid időn belül való elérése a segítő felelőssége.
A hatékony életvezetés érdekében érdemes odafigyelni a kapcsolatban működtetett szerepekre, a játszmákra, és a hatékony, asszertív kommunikációra.

 

Sárbogárd, 2020. február 6.

Csuti Mária

intézményvezető helyettes

 

Szakmai Beszámoló

EFOP-3.9.2-16-2017-00002 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ ÚJ HUMANIZMUS – HUMÁN KAPACITÁS FEJLESZTÉSE SÁRBOGÁRD TÉRSÉGÉBEN című projekt keretében megrendezett

Szülőakadémia

 

Időpont:                   2020. január 28.

Helyszín:                  7000 Sárbogárd Mikes köz 3.
Sárbogárdi Zengő Óvoda Tornaszoba

Előadás témája: Gyermekbetegségek, tünetek, szülői teendők

Címe: Dióhéjban a gyermekbetegségekről

Óvodánk vendég előadója Dr. Mányoki Lídia gyermek szakorvos volt, aki széleskörű témáról lényegre törő tájékoztatást adott. Beszélt a gyakran előforduló gyermekbalesetekről, azok esetén mi a teendő, (112-es hívó szám), és arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel lehet megelőzni a veszélyes helyzeteket. Az óvodában történő balesetek esetén az óvodapedagógus is először a mentőt hívja, aztán a szülőt előírások szerint. Beavatkozást csak a törvényes képviselő hozzájárulásával tehet a szakorvos. Tipikus szezon betegségek tünetei: torokfájás, nátha, középfülgyulladás, tüdőgyulladás, influenza, hányás hasmenés- kezelési gyógymódok. Homlok, és arcüreg gyulladás az ovis korosztályban nem jellemző, mert a kicsik homlok, és arcüreg lebenye még kialakulatlan. Fontos a tünetek felismerése után elkülöníteni a beteget, ha óvodában észleli a pedagógus, akkor addig, amíg a szülő értesítése után várakoznia kell, ha a szülő otthon veszi észre a tüneteket, akkor ne vigye gyermekét óvodába a fertőzés veszélye miatt. Lázcsillapítást kell végezni (gyógyszer, fürdő), de 38 C alá nem kell levinni a gyermek testhőmérsékletét. Egyébként is a beteg gyermek immunrendszere legyengült állapotba kerül, ezért ilyenkor ők is más betegségekre is fogékonyabbak a közösségben. Szóba kerültek a fulladásos betegségek is. Asztma kialakulása már kicsi korban is előfordul, ilyenkor a friss, hűvös levegőt ablaknyitással kell biztosítani, vizes lepedőt is lehet lengetni, hogy a helyiség páratartalma jobb legyen. A készülékek használata nem bonyolult, de a kicsiknél fontos a Ventonill mellett a ballon használata is. Az epilepsziásokat a szakorvosi javaslat alapján rendszeres gyógyszeres kezelésben kell részesíteni otthon, és az óvodában is. Az információ csere szülő, és pedagógus között napi szinten kell, hogy működjön. Fulladást okozhatnak lenyelt tárgyak, vagy ételek pl. a dió. Fotón látható volt az az eljárás, amivel a gyermekek ebben a helyzetben megmenthetők. Javasolta a doktornő dió ledarálását, mert a vitaminok miatt szüksége van a szervezetnek rá, de olyan formában nem okoz fulladást. Látványos képeken szemléltette a doktornő a kiütéses fertőző, és nem fertőző bőrbetegségeket. Bárányhimlő, ótvar, pikkelysömör, rühesség, ekcéma, szájfertőzés, herpesz jellegzetes felismerhető jegyeit mutatta be prezentációjában. Szemléltette, hogy egy pohár segítségével, hogyan lehet meggyőződni arról, - és ezt a szülő is meg tudja tenni,- hogy a kiütés a gyermek bőrén csalánkiütése-e vagy agyhártyagyulladás tünete. Utóbbi esetén nem fehéredik el az üvegpohár alatt a bőr, ha rányomjukpl a gyermek kiütéses karjára, hanem ez idő alatt is pirosan virítanak a pöttyök. A bőr megfelelő ápolása szerepet kell, kapjon otthon, és az óvodában is, tehát a szülő vegyen gyermekének megfelelő, szappant, kézkrémet,vigye be az óvodába tájékoztassa az óvodapedagógusokat arról, hogy gyermekének miért szükséges a speciális kezelés. A doktornő felhívta a figyelmet a védőoltásokra pl. agyhártyagyulladás, bárányhimlő elleni. Ez utóbbi tüneteit is ismertette, hangsúlyozta, hogy fontos a megelőzés, szövődménye lehet az övsömör, és az övsömörös ember megfertőzheti a vírussal a kisgyermeket, aki ettől lesz bárányhimlős.A fejtetvesség kezelése, és bejelentése a szülő kötelezettsége, illetve a serke, és fejtetű irtását, aki észleli annak azonnal meg kell kezdenie.Végezetül a speciális étrendet igénylő gyermekek diétájának betartatására hívta fel a figyelmet, hiszen a helytelen diéta következtében súlyos állapotba kerülhetnek a gyermekek. Anyagcserezavar, hányás, hasmenés, fulladás léphet fel, ha arra érzékeny vagy allergiás a gyermek. Viszont kérte a jelenlévő szülőket, ha az óvodai csoportban ételérzékeny vagy allergiás gyermek van, akkor egy szülinapi eseménynél fordítsanak figyelmet a speciális étrendű ovisra is, hiszen ő a tortából nem ehet, de a neki megfelelő cukorkából, vagy csokiból igen.

Ez az alkalom is megerősített bennünket abban, hogy elengedhetetlen a szülő, és az óvoda dolgozói között az együttműködés, a másokra kiterjedő figyelem. A színvonalas, látványos előadásból nagyon sok hasznos információt kaptunk, amit a családban, és az óvodában is tudunk hasznosítani. A gyermekek érdekében pedig elengedhetetlen az előadó által is javasolt szülő- pedagógus kapcsolat. A közösségi élet velejárói a kisebb, nagyobb megbetegedések, de kellő figyelemmel enyhíthetünk rajta, vagy némely esetben el is kerülhetjük.

Sárbogárd,2020.01.28

 

Huszárné Kovács Márta

intézményvezető

Szakmai beszámoló

EFOP-3.9.2-16-2017-00002 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ ÚJ HUMANIZMUS – HUMÁN KAPACITÁS FEJLESZTÉSE SÁRBOGÁRD TÉRSÉGÉBEN című projekt keretében megrendezett

EGÉSZSÉG-HÉTRŐL

 

Időpont:                     2019. november 25-29.

Helyszín:                    Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodája

                                 7000 Sárbogárd Gesztenye sor 1.

 

Óvodánkban nagy hangsúlyt fektetünk az egészséges élet alakítására.

Évek óta részt vettünk a Gondolkodj Egészségesen Alapítvány novemberi programjában, ebben a nevelési évben is megvalósítottuk a BLUM hét javasolt tevékenységeit csoportjainkban a gyermekek életkori sajátosságainak megfelelően. Az általuk felkínált mesét bemutattuk, beszélgettünk a gondoskodásról, egymásnak való segítségnyújtásról. A szeretet, a testi-lelki egészség, a társas kapcsolatok volt a fő témája ennek a hétnek, és ehhez kapcsolódóan játékokat is szerveztünk.

A projektbe illeszkedett a gyümölcssaláta is, melyet a Ts-Gastro készített nekünk, hiszen sokat beszélgettünk arról is, hogy mi egészséges és mi nem. A gyermekek többsége nagyon szereti a gyümölcsöket, még azok a gyermekek is szívesen fogadják, akik otthon nem nagyon esznek.

Az óvodai élet során a gyermekek ízlésének formálása által a családok étkezési kultúráját is alakítjuk. Fontosnak tartjuk, hogy megkóstoljanak olyan egészséges ételeket is, melyek nem szerepelnek a köztudatban. Szülői értekezlet, nyílt nap és más családi nap keretében hangsúlyozzuk, hogy mennyire fontos az egészséges táplálkozás. Nyers zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával megőrizhetjük egészségünket, és megelőzzük a betegségek kialakulását.

 

Szakmai beszámoló

EFOP-3.9.2-16-2017-00002 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ ÚJ HUMANIZMUS – HUMÁN KAPACITÁS FEJLESZTÉSE SÁRBOGÁRD TÉRSÉGÉBEN című projekt keretében megrendez

 

Időpont:                      2019.11.04.

Helyszín:                    Soponyai Ökocentrum      

 

November 4-én  a Soponyai Ökocentrumba látogattunk az erdei oviban résztvevő nagycsoportos gyermekekkel.

Véninger Eszter szakvezető fogadott bennünket az esős napon.

Az erdészeti múzeumban megismerkedhettek az erdő élővilágával közvetett módon. A szakvezető érdekes információkat osztott meg a gyerekekkel az erdőről és a vadászatról és szívesen válaszolt az óvodások kérdéseire. Épített a meglévő kompetenciákra. Az átadott információkat visszakérdezéssel erősítette meg a gyerekekben.

Az eső sem riasztott vissza bennünket attól, hogy a vadasparkban tegyünk egy sétát és élőben figyelhessük meg az ott lévő erdei állatokat ( szarvasok,őzek). Tágra nyílt szemekkel figyelték a gyerekek Eszter néni igaz meséit az állatokról. A gyerekeket rendkívűl érdekelték a falevelek, ezért arról és a hozzájuk tartozó fákról, termésekről is esett szó.

Fedett részen, ahol asztalok és padok vannak, csapatokat szervezhettek a gyerekek, melyeknek maguk adhattak nevet, majd versenyeztek, hogy ki tudja előbb kirakni a kockákból azt az állatot, amit Eszter néni mondott egy füzet alapján. A maradék időben még lehetőség volt állatokat és lábnyomaikat párosítani képek alapján.

Élményekkel, új ismeretekkel tértünk vissza az óvodába. Várjuk a következő erdei ovit!

 

 

 

 

 

Szüret a Sárbogárdi Zengő Óvodában

2019.szeptember 13.-án tartottuk óvodánkban a már hagyománnyá vált szüreti mulatságot,az EFOP-3.9.2-16-2017-00002 Új humanizmus-humán kapacitás fejlesztése Sárbogárd térségében című projekt keretében. A gyermekek izgalommal készültek a jeles eseményre óvodapedagógus kolléganők segítségével, akik igyekeztek a szüret hangulatához igazodva vidámmá, örömtelivé tenni addig napjaikat. Az egész hét a szüret jegyében telt: szőlővel, szürettel,ősszel kapcsolatos dalokat,verseket, meséket tanultak, hallgattak. Az óvoda is díszbe öltözött. A szülők segítségével-akik beszerezték, kölcsön adták a szürethez szükséges eszközöket,- sikerült megismertetnünk a gyermekekkel a darálót, préselőt, hordót, demizsont, hébért, lopót, fokolót. Végre elérkezett a várva várt nap! A gyermekek a hagyományokhoz hűen csodálatos népviseletes ruhában érkeztek az óvodába. A gyakorlatban is lehetőséget kaptak a Géczi István nagypapa jóvoltából a szőlődarálásra,préselésre. Megtapasztalhatták a munka nehézségét, komolyságát. Eredményeként viszont mézédes mustot ihattak. A munka végeztével elérkezett a tánc, a mulatság ideje. Ehhez a zenét az Áldás zenekar szolgáltatta. A gyermekek életkori sajátosságaihoz igazodva,általuk ismert dalokat, mondókákat adtak elő megzenésített formában, játékos mozdulatokkal kísérve interaktív formában. A mulatság végén jól megtáncoltatták az óvoda apraját, nagyját, gyermeket, felnőttet egyaránt. Ezután következett a nap fénypontja, a várva várt lovas kocsikázás! A fogatok-a szülőknek köszönhetően- gyönyörűen feldíszítve várták a munkában, mulatozásban elfáradt kis gyermekeket. Örömmel foglalták el helyüket a kocsikon, vidáman, dalolva járták be a környékbeli utcákat. A nap végén sok, sok élménnyel gazdagodva, kellemesen elfáradva érkeztek vissza az óvodába. Köszönjük a lovaskocsik gazdáinak, hogy hozzájárultak gyermekeink öröméhez, napjuk tartalmasabbá tételéhez!

Név szerint:Simon Lászlónak, Zsemberi Tamásnak, Huszár Györgynek, Simon Attilának, Nagy Gergelynek, Nagy Dávidnak, Gárdony Jánosnak,Tóth Roxánának, Rostás Attilának.  Az anyukáknak köszönjük a sok finomságot amit a gyermekek a nap során jóízűen fogyasztottak el.

 

                                                                                                              Huszárné Várhelyi Ildikó

óvodapedagógus

 

 

 

Szakmai beszámoló

EFOP-3.9.2-16-2017-00002 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ ÚJ HUMANIZMUS – HUMÁN KAPACITÁS FEJLESZTÉSE SÁRBOGÁRD TÉRSÉGÉBEN című projekt keretében megrendezett

ŐSZ-KÖSZÖNTŐ CSALÁDI NAPRA

 

Időpont:                     2019. szeptember 20.

Helyszín:                    Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodája

                                 7003 Sárbogárd Gesztenye sor 1.

 

2019. szeptember 20-án, pénteken tartottuk óvodánkban az Ősz-köszöntő mulatságot. Ez az ünnep már hagyománnyá vált, hiszen hosszú évek óta a családokkal összefogva rendezzük a szürethez, illetve Mihály naphoz kapcsolódóan.

Erre a napra a szülők segítségével feldíszítjük az óvoda udvarát gyümölcsökkel, szőlővel, almával, körtével, kukoricával és más termésekkel az óvoda udvarát. Szalma bálákból, kukoricaszárból kunyhót építünk, melyet örömmel vesznek birtokba a gyermekek.

Nagyon sok gyermek érkezik ilyenkor népviseletben, a lányok nemzeti színű szalaggal szegett ruhában, piros kötényben, mellényben, pártában, a fiúk ingben, mellényben, kalapban.

Az idei évben az Áldás Együttes műsora színesítette a napot, akik népzenét adva elő hegedű, brácsa hangját is bemutatták a gyermekeknek. Műsorukhoz tartozott A szegény ember szőlője című magyar népmese, melyet ízes magyar nyelven, népdalokat énekelve adott elő az együttes énekesnője. A mesét követő tánc-házban kicsik és nagyok jókedvvel vettek részt.

Ezután a szülők által hozott pogácsát és gyümölcsöket falatozhatták, majd mindenki kedve szerint játszhatott, kukoricát morzsolt, szalma bálákon lovacskázhatott.

A családokkal való jó kapcsolat megőrzése, a néphagyományok ápolása, a szülőföldhöz és a természethez való pozitív érzések kialakítása volt a célunk az Ősz-köszöntő mulatsággal, mely megvalósult a tevékenységek által.

 

 

Szülő akadémia

Időpont: 2019.09.10. 16.30.

Helyszín: 7000 Sárbogárd Mikes köz 3. aula

Beszámoló

 

A nevelési év kezdetén a beszoktatás idejében jó alkalom volt a szülőknek ez a program arra, hogy tájékoztatást kapjanak gyermekeik beszédfejlődésével kapcsolatban. Felkért előadó, Orsós Dóra szakvizsgázott logopédus, gyógypedagógus volt. Prezentációjából (mellékelve) látható, hogy sokrétűen közelítette meg a témát. Felmérések eredményeit is ismertetve, alátámasztva mondanivalóját. A gyermekek kommunikációs fejlődését nagyban segíti vagy gátolja a családi környezet, hiszen a gyermekek utánzással tanulnak. Nem mindegy tehát, hogy milyen példát látnak a szüleiktől, testvéreiktől. A gyógypedagógus előadó javaslatokat tett arra, hogy milyen módon lehet pozitívan befolyásolni a beszédfejlődést. A cumiról (ha már van) való leszoktatás, minél korábbi megvalósítását javasolta, egyéb lehetőségeket, ötleteket adva. Kérte, hogy a családtagjai ne pöszén gügyögjenek a kicsiknek, akkor sem, ha kedveskedni akarnak ezzel, mert ez pont gátolja a tiszta beszéd kialakulását. A mese fontosságát is kiemelte. Nagyon jó, ha sok szóbeli mesét hallgatnak a gyerekek, szüleiktől, nagyszüleiktől. Ezzel fejlődik a fantáziájuk is, gyarapodik szókészletük is. Persze életkori sajátosságoknak megfelelő mesét kell választani, hogy a gyermekek érdeklődéssel hallgassák. Pl. Bogyó, és Babóca, nagyobbaknak már magyar népmeséket is javasolt. Felhívta a figyelmét a szülőknek arra is, hogy sokat beszélgessenek gyermekeikkel. A televízió nézést mellőzzék, vagy fokozatosan engedjék meghatározott időben, és válogatott műsorokkal a gyermekeik normális fejlődése érdekében. A gyermekek alvási igényéről is esett szó, jó, ha korán fektetik ágyba őket a szülők, mert a megfelelő pihenésre nagy szüksége van a kicsiknek. A logopédus kolléganő tájékoztatást nyújtott még az óvodai beszédfejlesztés lehetőségeiről, a logopédiai ellátásról, a kötelező szűrésekről, melynek célja a beszédhibás gyermekek megsegítése.

A szülők érdeklődéssel hallgatták az előadót, a végén kérdéseket is tehettek fel a témához kapcsolódva.

 

                                                                                   Huszárné Kovács Márta

intézményvezető

 

Szakmai beszámoló

EFOP-3.9.2-16-2017-00002 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ ÚJ HUMANIZMUS – HUMÁN KAPACITÁS FEJLESZTÉSE SÁRBOGÁRD TÉRSÉGÉBEN című projekt keretében megrendezett

 

 

Napsugár csoport kirándulása

Időpont:                     2019. június 11.

 

Helyszín:                    Budapest-Nagytétény, Tropicarium, Játszóház

 

Az óvoda épülete előtt találkoztunk 9 óra 5 perckor, busszal indultunk a vasútállomásra a  gyerekekkel és a szülőkkel. Anikó néni vonattal érkezett. Mikor megállt a vonat integetve köszöntött mindenkit, s közben jelezte melyik vonatrészre kell felszállnunk. Vidáman indult a nap. Felszállás, indulás, kalauz : ki kivel van, jegyellenőrzés, rendben.. A gyerekek azonnal éhesek lettek, így előkerültek az étkek. Felnőttek beszélgettek. Hosszú az út Budapestig! Sebaj egyszer mégis megérkeztünk. Kiszállás. Merre is kell menni?, ja, igen arra. Tömeg indul, izgatott gyerekek. Bementünk a Camponába, akkor most mindenki menjen el a mosdóba! Tropicarium jegyvásárlás, beözönlés. Elfoglaltuk a helyet az biztos, csak sajnos előttünk már mások is elfoglalták. Viszonylag sok látogató, de nem volt zavaró. nagyon élvezetes gyűjteményt nézhettünk végig. A végső állomás a rája simogató, na az valami csúcsszuper! Kiözönlöttünk. Szabad felhasználású ebédidő. Találkozzunk a játszóházban 13 órakor! Átvágtunk a Camponán, jó hosszú. Elfoglaltuk a játszóházat is. Szülők fáradtan kávéztak, üdítőztek, beszélgettek, gyerekekről 10 perc után folyt a víz. Az óvónénik lecsúsztak a csúszdán, néhány szülő is követte a példájukat. Gyerekek hullafáradtan könyörögtek: ne-ne-ne menjünk még. Nincs vita, indul a vonat. Camponából kisétáltunk, ó, még hiányzik valaki,  őket természetesen megvártuk. Álltunk a peronon jött a vonat, de… nem oda ahova vártuk. A pesti oldalról futottak át hozzánk, mi futottunk át hozzájuk. Gyors helycsere, addigra mire felértünk a felüljáró- átjáró tetejére, addigra Anikó néni már a kalauzzal beszélt: Kérem várjon, fel kell raknom a csoportomat! Kalauz morcos, de igennel bólint. Felszállás, indulás, kalauz, jegyek rendben. Hosszú az út hazáig! Pusztaszabolcson kocsicsere. Végre hamarosan hazaérünk. Közelgett Sárbogárd, apukák már telefonálgattak: mikor érkeztek? Megérkeztünk, kiszállás. Anikó néni marad, vonattal megy haza, integetés, mosolygás. Holnap találkozunk! Megkönnyebülés, uh, ez a nap azért igen jól sikerült.

 

Sárbogárd, 2019.06.11.

                                                                                   Pogány Tamásné      Visi Mihályné óvodapedagógusok

 

 

Szakmai beszámoló

EFOP-3.9.2-16-2017-00002 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ ÚJ HUMANIZMUS – HUMÁN KAPACITÁS FEJLESZTÉSE SÁRBOGÁRD TÉRSÉGÉBEN című projekt keretében megrendezett

Csoport-kirándulás

Időpont:                   2019.05.24.

Helyszín:Budaörs Gyerekcenter Játszóház

                                                          Óvodai kirándulás

A mai napot izgatottan várta gyermek, felnőtt egyaránt. Az évvégi kirándulásunkat Budaörsre a Gyerekcenter Játszóházba terveztük. Nagyon örültünk, hogy sokan jelentkeztek a kirándulásra, a busz megtelt óvodásokkal, szülőkkel és többen voltak, akik elhozták iskoláskorú gyerekeiket is.

A cél felé haladva találgatták, hogy mi-minden lehet a játszóházban.

A barátságos és családias hangulat azonnal magával ragadott mindenkit, a gyermekszerető személyzetről nem is beszélve.

A Gyerekcenter játszóházban minden gyermek álma valóra vált, gyermek, szülő önfeledten vette birtokba a sok játékot. Mindenki megtalálta a kedvenc játékait, modern csarnokban élvezhették a játszóház nyújtotta szolgáltatásokat. Nagyon változatos játszási lehetőséget kínáltak. A képességfejlesztés és a nagymozgásos játékok együttesen megtalálhatóak voltak.

 

Czeinerné  Takács Tünde

óvodapedagógus

 

Szakmai beszámoló

EFOP-3.9.2-16-2017-00002 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ ÚJ HUMANIZMUS – HUMÁN KAPACITÁS FEJLESZTÉSE SÁRBOGÁRD TÉRSÉGÉBEN című projekt keretében megrendezett

 

”A Kihívás napja…” programról

 

Időpont:                     2019.05.17.

Helyszín:                    Sárbogárdi Zengő Óvoda, 7000 Sárbogárd, Mikes köz 3.

 

Egészséghetünk zárásaként 2019. május 17 - én tartottuk meg a Kihívás napi családi programunkat a Sárbogárdi Zengő Óvoda székhelyén. Szülők és gyermekek egyaránt várták már ezt a napot. Óvodánk udvarán és tornatermében több helyszínen különböző játékos, mozgásos, ügyességi játékokon vehettek részt a családok.

Reggel 9 órától az óvoda aulájában Tinódyné Liszi Helga játékos Zumba órát tartott, így kicsik és nagyok egyaránt bemelegíthettük izmainkat a délelőtti mozgáshoz.  A Sárbogárdi Rendőrfőkapitányságról egyik apukánk Fekti Csaba rendőr őrnagy, alosztályvezető és kollégái Sebestyén-Kövér Beáta rendőr főtörzsmester, előadó, valamint Puha Péter rendőr törzsőrmester, balesethelyszínelő irányításával futóbiciklikkel és rollerekkel kerékpáros ügyességi játékon vehettek részt a gyermekek, ahol nem csak ügyességüket próbálhatták ki, hanem az úttesten való helyes átkelést is gyakorolhatták rendőri segítséggel. A pálya végén jutalomként minden kisgyermek egy láthatósági karszalagot kapott.

A tornateremben Szabó Attila, óvodánk Bozsik foci edzője és segítője Őri Attila erőnléti és ügyességi pályákat alakítottak ki, így nem csak a gyerekek,de a szülők is kipróbálhatták milyen egy edzés és ki hogyan tud bánni a labdával. Az udvaron is több helyszínen játszhattak a családok: volt kötélhúzás, ugróiskola, kötél - labirintus pálya, célbadobás, zsákban futás és sítalpazás. Aki elfáradt, az a csoportjában pihenésként ásványvizet és almát fogyaszthatott.

Tartalmasan és sok-sok mozgással telt ez a délelőtt, ahol a családok együtt mozoghattak, játszhattak és egy kis időre minden felnőtt újra gyermek lehetett.

 

 

Horváthné Kovács Brigitta és Pálinkásné Horváth Erzsébet óvodapedagógusok

 

Szakmai beszámoló

EFOP-3.9.2-16-2017-00002 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ ÚJ HUMANIZMUS – HUMÁN KAPACITÁS FEJLESZTÉSE SÁRBOGÁRD TÉRSÉGÉBEN című projekt keretében megrendezett

Családi nap

Időpont:          2019.05.10.                                  

Helyszín:        Sárbogárdi Zengő Óvoda Pusztaegresi Telephelye.

Családi nap

 

 

Harmadik alkalommal került megrendezésre óvodánkban családi nap, melyen kicsik és nagyok együtt szórakozhattak a délelőtt folyamán .

Volt itt minden, mi gyermekszívnek kedves lehet: pónin lovaskocsikázás, tűzoltó autó, traktor megnézése, kipróbálása, bábszínházi előadás, és arcfestés.

A nap főszereplői az ovis apróságok voltak, családi nap lévén a felnőttekről, szülőkről, nagyszülőkről sem feledkeztünk meg.

A családi nap csodás alkalmat adott arra, hogy mindenki, aki ellátogatott az eseményre egy igazi ünnepet élhetett meg , a család és az összetartozás ünnepét.

Elmondhatjuk, hogy azoknak a közösségeknek, van igazán jövőjük, ahol önzetlen összefogással közösséget tudnak építeni és talán ez különösen igaz ez az óvodára, ahová parányi gyerekek nap mint nap fejlődni, tanulni járnak.

Nem kevés szervezést és tervezést, időt és energiát vett igénybe a rendezvény előkészítése, de a sok munka meghozta gyümölcsét.

Kellemesen elfáradva, de felejthetetlen élményekkel tele tért haza minden gyerek.

A szülők pedig ismét meggyőződhettek , szerencsés, aki a pusztaegresi ovi kis látogatója le

                                                                                                                             Czeinerné Takács Tünde

óvodapedagógus

Szakmai beszámoló

EFOP-3.9.2-16-2017-00002 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ ÚJ HUMANIZMUS – HUMÁN KAPACITÁS FEJLESZTÉSE SÁRBOGÁRD TÉRSÉGÉBEN című projekt keretében megrendezett

Nyuszi futás – Családi napról

 

Időpont:                     2019. április 17.

Helyszín:                    Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodája

                                 7003 Sárbogárd Gesztenye sor 1.

 

A Tavaszi Kippkopp Napok keretében szoktuk megrendezni a már hagyományos Nyuszi futást.

A játék, mozgás, tanulás, környezetvédelem, népi hagyományok egységet alkotnak programunkban. A mozgásnak fontos szerepe van az egészség megőrzésében, megóvásában, felerősíti és kiegészíti a gondozás és egészséges életmódra nevelés hatását.

A rendszeres testmozgás kedvezően befolyásolja a gyermeki szervezet növekedését, hozzájárul a légző- és keringési rendszer teljesítőképességének, a csont- és izomrendszer teherbíró képességének fejlesztéséhez. A mozgáskultúra fejlesztése mellett segíti a térben és időben való tájékozódást, a helyzetfelismerést, a döntést, fejleszti az alkalmazkodás képességét, valamint a személyiség akarati tényezőinek alakulását.

Célunk, hogy a mozgás jelentsen örömforrást a gyermekek számára, mely során természetes mozgásuk (járás, futás, ugrás, támasz, függés, egyensúlyozás stb.) fejlődik.

A mozgás a gyermekek személyiségtulajdonságaikat erősíti (bátorság, kitartás, egymásra való odafigyelés, egymás segítése, tolerancia, együttműködés, egészséges versenyszellem).

Hozzájárul az egészséges életmód kialakításához, az egészség megőrzéséhez.

Az idei évben a családokat is bevontuk a húsvéti ünnephez kapcsolódó Nyuszi futásba, melyre eljöttek anyukák, apukák, és velük együtt futottuk körbe az óvodát. Az udvarra visszaérve zöldséget kínáltunk a futóknak.

A családok étkezési kultúráját szeretnénk változtatni azáltal, hogy a zöldségek, gyümölcsök, különböző magvak fogyasztására ösztönözzük a gyermekeket.

Azzal, hogy a gyermekek a szüleikkel futhattak különleges élményben volt részük. A mozgásöröm átélése kapcsolódott a családi szeretet kötelékének erősítéséhez.

 

 

 

 

Szakmai beszámoló

EFOP-3.9.2-16-2017-00002 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ ÚJ HUMANIZMUS – HUMÁN KAPACITÁS FEJLESZTÉSE SÁRBOGÁRD TÉRSÉGÉBEN című projekt keretében megrendezett

Nyúlkaland című mesejáték – Családi napról

 

Időpont:                     2019. április 12.

Helyszín:                    Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodája

                                 7003 Sárbogárd Gesztenye sor 1.

A Tavaszi Kippkopp Napok második napján Nyári Bernadettet hívtuk óvodánkba, aki a Nyúlkaland című klasszikus bábjátékot adta elő, mely kapcsolódott a húsvéti ünnepkörhöz.

Ez a történet két kisnyúlról, két testvérről szólt, akik sokszor veszekednek, de aztán mindig kibékülnek. Csupa olyan dolog történt velük, ami ismerős lehetett a gyerekeknek és a szülőknek is.

Az előadó, akieredetileg óvónőként végzett, időről időre megszólította a közönséget, így végül az előadás a gyerekek bevonásával jött létre. Mindenki kiélhette a szereplési vágyát, játszhattak, beszélhettek közben, színesítve ötleteikkel, megszólalásaikkal az előadást. A gyerekek mellett természetesen a vállalkozó kedvű szülők is részt vehettek a játékban.

A bábjáték a népmesék világába kalauzolta a gyermekeket, melyek örökérvényű kérdéseket boncolgatnak. Az igazságról, leleményességről, erkölcsösségről szólt a történet, mely a gyermekek személyiségfejlődésére pozitívan hatott.

A mese erkölcsi, érzelmi, értelmi töltésű volt, emberi kapcsolatokra tanított, segítette a világ megismerését. Mozgásba hozta a gyermeki képzeletet, segítette megbékíteni félelmeivel, erősítette a gyermekek önbizalmát.

Az előadást áthatotta a humor, a játékosság, és az interaktív játék során mindenki érezhette a szereplők és alkotók felől sugárzó szeretet és odaadást.

 

 

 

 

 

 

Szakmai beszámoló

EFOP-3.9.2-16-2017-00002 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ ÚJ HUMANIZMUS – HUMÁN KAPACITÁS FEJLESZTÉSE SÁRBOGÁRD TÉRSÉGÉBEN című projekt keretében megrendezett

Tavaszi Kippkopp Napok megnyitója - Családi nap

 

Időpont:                     2019, április 11.

Helyszín:                    Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodája

                                 7003 Sárbogárd Gesztenye sor 1.

 

 

2019. április 11-én tartottuk óvodánk udvarán a már hagyománynak számító Tavaszi Kippkopp Napok megnyitóját. Évekkel ezelőtt kezdtük, és mindig a húsvéti ünnepekhez kötjük ezeket a napokat. A hagyományos programok mellett igyekszünk újdonságokkal is meglepni az óvoda apraja-nagyját.

Az idei évben a diófánkat díszítettük fel a hímes tojásokkal, melyek száma évről-évre gyarapodik.

A pályázat segítségével a megnyitóra meg tudtuk hívni a Fantázia Pont együttest, akik vidám zenés műsorukba bevonták a gyermekeket és a szülőket is.

A már jól ismert dallamok segítségével interaktívan megmozgatták a gyermekeket, akik jókedvvel táncoltak együtt a „húsvéti nyuszival”.

A családok és az óvoda kapcsolatát erősítette ez a délután, hiszen arra törekszünk, hogy minél több olyan programot tudjunk szervezni, melyen a gyermekek szüleikkel, testvéreikkel együtt tudnak részt venni.

Az óvodai nevelés a családi nevelésre épül. A kettő összhangja, az óvoda folyamatos együttműködése a szülőkkel, a gyermekek harmonikus fejlődésének feltétele.

 

Szakmai beszámoló

EFOP-3.9.2-16-2017-00002 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ ÚJ HUMANIZMUS – HUMÁN KAPACITÁS FEJLESZTÉSE SÁRBOGÁRD TÉRSÉGÉBEN című projekt keretében megrendezett

SZÜLŐK AKADÉMIÁJÁRÓL

 

Időpont:                     2019. március 6.

Helyszín:                    Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodája

                                 7003 Sárbogárd Gesztenye sor 1.

2019. március 6-án óvodánkban előadást tartott a szülőknek Illés Györgyi Terézia a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat logopédusa, gyógypedagógusa. Innovációs munkáit, elért eredményeit a szakmai berkekben elismerik, neves helyeken szokott előadásokat tartani.  Óvodánkban évek óta ő foglalkozik a gyermekekkel, jó kapcsolatban áll a szülőkkel is.

Előadásának címe „A beszéd általános és eltérő fejlődési menete a terápiák tükrében”.

Napjainkban egyre több a beszédfejlődésben megkésett, és beszédhibával, szövegértéssel küzdő gyermek, ezért fontosnak tartottuk, hogy a szülők segítséget kapjanak e területen.

Az előadás során hallhatták,hogyan fejlődik a gyermekek nonverbális és verbális képességei a születéstől óvodáskorig.

Tanácsokat kaptak, hogy mivel segíthetik elő a kommunikáció fejlődését, és hogyan ismerhetik fel, hogy gyermekük beszédfejlődése eltér a megszokottól.

A beszédfejlesztés - vagyis az anyanyelv szép és helyes használatának megtanítása - már akkor megkezdődik, amikor az anya a gagyogó gyermekéhez beszél. Majd azzal folytatódik, amikor a gyermek első szavaira a környezete egyszerű mondatokkal reagál.

A beszédfejlesztés jelentősége akkor nő meg, amikor a gyermek beszédkedve felébred. Ekkor a környezete segíti a szókincs gyarapodását. Ez segíti a gyermeket abban, hogy a szavakat ne csak szándékainak, panaszainak kifejezésére alkalmazza, hanem új ismeretek megszerzésére. Itt újabb feladat vár a környezetére: dalokkal, versekkel, mondókákkal, mesékkel gazdagítani a gyermek ismereteit, képzeletvilágát a beszédkészségét.

Felhívta a figyelmet arra a logopédus, hogy az óvodai beszédnevelés során az anyanyelv fejlesztésének eszközei a szókincs további gyarapítása, a szavak jelentésének mélyebb megértése, a nyelvtanilag helyes mondatalkotás játékos formában, módszeresen, rendszeresen történik.

A mondókák, ölbeli játékok, a dajkálás elősegíti a beszéd, a mozgás, az értelmi képességek alakulását. Már a kisbaba is reagál a visszajelzésekre a hangokat így gyakorolja. A gyermeknek visszajelzést kell adni, hogy növekedjen a beszédkedve. Nagyon fontos, hogy mindig figyeljenek a szülők gyermekükre, teljes figyelemmel hallgassák.

A gyermekekkel mindig szépen kell beszélni, nem szabad gügyögni, hiszen úgy tanulja meg a kifejező helyes beszédet, ha a körülötte élő felnőttektől is ezt hallja.

Nagyon sokat segítenek a mesék, melyek fejlesztik a szókincset, a kifejezőkészséget, a belső képalkotást.

A legkorábbi beszédprobléma a megkésett beszédfejlődés. Ha a gyermek 2-2,5 éves kora körül nem vagy alig beszél, fontos logopédus segítségét kérni, aki logopédiai tanácsadás keretében nyújt segítséget a szülőknek.

Ha egy ép hallású, ép értelmi képességű 3 éves gyermek még nem beszél, akkor valószínűsíthető, hogy a gyermek akadályozott beszédfejlődésű. A beszéd elsajátításának nehézsége, zavara áll fent, mely lehet enyhébb vagy súlyosabb. Ebben az esetben elsősorban a beszéd feldolgozása és megértése nehezített.

Ennek többféle oka lehet: lassúbb agyi érés, szülés előtti, szülés közbeni, szülés utáni sérülés, öröklött beszédgyengeség, ingerszegény környezet. A tüneteit a nyelv minden szintjén tapasztalhatjuk, azaz az érintettség tapasztalható a hangok, szavak, ragok, mondatalkotás szintjén. Ezért fontos, hogy minél korábban kiderüljön a probléma és megkezdődjön a logopédiai fejlesztés!

Az előadó érintőlegesen beszélt a leggyakrabban előforduló beszédhibákról, a dadogásról.

Az érdekes, magával ragadó előadás során segítséget kaptak a szülők gyermekük beszédfejlődésének elősegítésére.

 

 

 

Szakmai beszámoló

EFOP-3.9.2-16-2017-00002 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ ÚJ HUMANIZMUS – HUMÁN KAPACITÁS FEJLESZTÉSE SÁRBOGÁRD TÉRSÉGÉBEN című projekt keretében megrendezett

Farsangi mulatságról

 

Időpont:                     2019. február 15.

Helyszín:                    7003 Sárbogárd Gesztenye sor 1.

 

Óvodánkban 2019. február 15-én tartottuk a már hagyományos farsangi mulatságot.

A gyermekek izgatottan várták ezt a napot, hetek óta beszélgettek róla, hogy ki milyen jelmezbe öltözik.

A csoportokban is folyt a készülődés, feldíszítettük a termet, bejáratokat, öltözőket. A tél végi komor hangulatot megtörte a színes dekoráció. A sok lufi, szalag látványától vidámabbak lettek a gyermekek felnőttek.

Sokat beszélgettünk a gyermekekkel a farsangi néphagyományról, és a farsanghoz kötődő népszokásokról. Sokan hallottak már a mohácsi busójárásról, de nézegettünk ehhez kapcsolódó képeket, filmet is. Lakóhelyünkön nem szokás, de megemlítettük a kiszebáb égetést, mely ugyancsak a tél elkergetését jelképezi, sok helyen még ma is él ez a szokás.

Bohócot, álarcokat készítettek a gyermekek a csoportjukban. Színeztek, festettek, ragasztottak színes papírral, terméssel, tésztával. Közben vidáman énekelték az Itt a farsang kezdetű gyermekdalt, hallgatták Gryllus Vilmos farsangi dalait. Énekeltek, táncoltak, ritmus hangszerekkel zenekart alkottak.

A farsangi bál napján izgatottan érkeztek, örömmel mutogatták egymásnak az ötletes jelmezeket. A szülők, nagyszülők nagyon segítőkészek voltak, süteménnyel, gyümölccsel járultak hozzá a mulatsághoz.

Mindenki jól érezte magát, először a csoportokban táncoltak, vidám játékokat játszottak, majd a tornaszobában Bíró Kriszti koncertjén „buliztunk”. Összegyűlt az óvoda összes gyermeke, és közösen hallgattuk a vidám dalokat, melyek között voltak a gyermekek számára ismertek, és Kriszti most megjelent CD-jéről új dalok is.

Mindenki jól érezte magát, együtt táncolt, mozgott, vonatozott, nevetett kicsi és nagy egyaránt. A gyermekekkel együtt örültek a szülők is, emlékezetes, élményszerű volt ez a tél-kergető mulatság óvodánkban.

 

 

 

 

Szakmai beszámoló

EFOP-3.9.2-16-2017-00002 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ ÚJ HUMANIZMUS – HUMÁN KAPACITÁS FEJLESZTÉSE SÁRBOGÁRD TÉRSÉGÉBEN című projekt keretében megrendezett

Szakmai fórum

 

Időpont:                     2019. január 21. 10 óra

Helyszín:                    Sárbogárdi Zengő Óvoda aula

 

Dr. Duró Zsuzsa volt vendég előadó a Sárbogárdi Zengő Óvoda székhelyén. A sokrétű előadó ez alkalommal a tehetségfejlesztésről, gondozásról osztotta meg szakmai tapasztalatait, véleményét, és pedagógiai ismereteit. A tehetségfejlesztő szakember a tehetségazonosításhoz is segítséget nyújtott ismertetve azokat a személyiségjegyeket, melyről felismerhetők a tehetségígéretes gyermekek. Előadásában hangsúlyozta a család szerepét, mint extrém erővel ható szociális közeget. A genetikai alapokon túl , az intézményes nevelés, jelen esetben az óvoda mellett a szülők azok, akik sokat segíthetnek gyermekeiknek a képesség kibontakoztatásban. Alapvetően az ő feladatuk, hogy utódaikat megfelelő neveléssel fejlesszék. Több híres ember családi példáját is szemléltette, melyben egyéni vallomások alapján a család került elsőhelyre. Azonban előadásában kitért azokra a gyermekekre is, akik hátrányos körülmények között nőnek fel, és nem számíthatnak másra csak a pedagógusokra, az óvodai nevelés hatékonyságára. Illetve arról sem szabad megfeledkezni, hogy a pedagógusoktól kapott információk, nevelési tanácsok, és más szakemberek bevonása a gyermek nevelésébe pozitív erővel befolyásolja aa szülőket tehetségfejlesztésben.

Duró Zsuzsa szuggesztív előadása mindvégig érdeklődést váltott ki a hallgatóságból. Sok-sok gyakorlati példával alátámasztva segítette az elméleti téziseket megérteni.

 

Kelt, Sárbogárd 2019.01.21.   

                                                                                 Huszárné Kovács Márta

intézményvezető

 

Szakmai beszámoló

EFOP-3.9.2-16-2017-00002 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ ÚJ HUMANIZMUS – HUMÁN KAPACITÁS FEJLESZTÉSE SÁRBOGÁRD TÉRSÉGÉBEN című projekt keretében megrendezett

Egészségnap

Időpont:                 2018.12.04.                           

Helyszín:                Sárbogárdi Zengő Óvoda Pusztaegresi Telephelye

 

Egészségnap

A gyermekek harmonikus fejlődésének elősegítése, az egészséges életmód szokásainak megismertetése és kialakítása a mentálhigiénés, szociális és testi nevelés eszközeivel, az óvodai nevelés egyik legfontosabb feladata. Gondozási, prevenciós és korrekciós tevékenység ellátása a családdal való együttműködésben, illetve a családi nevelés kiegészítéseként. Óvodánkban kiemelt jelentőségű az egészséges életmód és életvitel megalapozása. Az egészség definíciójához igazodva ez testi, lelki és szociális jólét együttes meglétét kívánja, ezért az egészségnevelés az óvodai élet minden mozzanatában jelen van, a nevelési folyamat egészét áthatja.

Az egészséges testkultúra kialakítása érdekében minél több mozgásos alkalmat teremtünk gyermekeink számára. A napi fél óra szabad levegőn történő intenzív, irányított mozgásos játék nagyon fontos, elősegíti izmaik megerősödését, testsúlyuk gyarapodását, szívük és tüdejük egészséges fejlődését, a betegségek megelőzését.

A mai nap ellátogatott óvodánkba Kovács István a Mikulás nagykövet, aki egy kis mozgásra invitálta az óvodásokat, szüleiket és a falu lakosságát is. Nagy örömünkre szolgált, hogy a falu lakossága is megmozdult ezen az eseményen és sokan részt vettek a Mikulás futáson.

Kovács István elmondta, hogy: „ Célom, hogy olyan akciókat szervezzek a gyerekeknek, amelyek során megismerkedhetnek a mozgás és a természet szépségeivel-vagyis a két fő csodával, amit a futás kínál az embereknek.”

A faluban futottak gyerekek, szülők, és a falubeliek, akik nagyon élvezték ezt a kis testmozgást.

A futás befejeztével az óvoda udvarán lévő madáretetők feltöltése is megtörtént, amit nagyon élveztek a gyerekek. Búcsúzóul szaloncukorral kedveskedett az óvodásoknak.

A gyerekek jövőre is visszavárják a Mikulás nagykövetet egy kis testmozgásra.

 

Czeinerné Takács Tünde

óvodapedagógus

 

Szakmai beszámoló

EFOP-3.9.2-16-2017-00002 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ ÚJ HUMANIZMUS – HUMÁN KAPACITÁS FEJLESZTÉSE SÁRBOGÁRD TÉRSÉGÉBEN című projekt keretében megrendezett

Szülőakadémia

Időpont:              2018.11.28.                              

Helyszín:Sárbogárdi Zengő Óvoda Pusztaegresi Telephelye

 

Szülők Akadémiája

 

Sárbogárdi Zengő Óvoda Pusztaegresi Telephelyén Szülők Akadémiája címmel tartott Illés Györgyi Terézia a Pedagógiai Szakszolgálat logopédusa.

 

Az előadás témája:

·         Általános és eltérő menetű beszédfejlődés

·         A nyelvi fejlődés elmaradásának következményei

·         Információs eszközök segítő és hátráltató hatása

·         Fonológia iskolakészültség

 

Preverbális rész

·         Észlelés-értés kezdetei

·         Integráció (hallás-beszéd, beszéd-mozgás)

·         Preverbális fejlődés megsegítése

·         Taktilis-kinesztetikus észlelése és ingerek.

 

Verbális rész

·         Nonverbális kommunikáció

·         Érzelmek

·         Szemkontaktus, taktilis…

·         Konkrét verbális tréning

·         „A valódi figyelem”

·         Kognitív szint érintése

·         Verbális fejlődés megsegítése

 

              Logopédiai ellátás

·         Szűrés

·         Diagnózis

·         Ellátás

·         Team munka

·         Füzethasználat

·         Iskolakészültség

·         Komplex ellátás

Igen érdeklődő, konstruktív közönség, kitűnő kérdések, jó hangulat, pozitív hozzáállás jellemezte a légkört. Kiemelkedő az apukák jelenléte! A szülői tudatosság kihangsúlyozódott, mint hosszútávú stratégia.

 

Czeinerné Takács Tünde

óvodapedagógus

Szakmai beszámoló

EFOP-3.9.2-16-2017-00002 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ ÚJ HUMANIZMUS – HUMÁN KAPACITÁS FEJLESZTÉSE SÁRBOGÁRD TÉRSÉGÉBEN című projekt keretében megrendezett

Adventi készülődés

Időpont: 2018. november 27.

Helyszín: Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodája

Már hagyománnyá vált óvodánkban, hogy az adventi időszak elején közös alkotásra hívjuk a szülőket. Így történt ez ebben az évben is: november 27-re vártuk a szülőket az óvoda tornaszobájába. Az alapanyagokat, szükséges eszközöket már előző nap előkészítettük, az érkező szülőket teával, pogácsával kínáltuk. Az óvó nénik és az anyukák, illetve apukák gazdag fantáziával, kreativitással készítették a szebbnél szebb adventi koszsorúkat, asztal- és ajtódíszeket.

A karácsonyi hangulatban eltöltött délelőtt, a közös tevékenység tovább erősítette óvodánk és a családok között kialakult jó kapcsolatot.

Csuti Mária

intézményvezető helyettes

 

Szakmai beszámoló

EFOP-3.9.2-16-2017-00002 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ ÚJ HUMANIZMUS – HUMÁN KAPACITÁS FEJLESZTÉSE SÁRBOGÁRD TÉRSÉGÉBEN című projekt keretében megrendezett

Egészségnapról

Időpont:                     2018. november 23.

Helyszín:                    Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodája

                                 7003 Sárbogárd Gesztenye sor 1.

 

Óvodánkban nagy hangsúlyt fektetünk az egészséges élet alakítására. Évek óta részt veszünk a Gondolkodj Egészségesen Alapítvány novemberi programjában. Az általuk felkínált mesét feldolgozzuk, ehhez kapcsolódóan játékokat szervezünk.

Az egész hét az egészség megőrzéséről szólt a csoportokban:

-       Sokat mozogtunk, nagyokat sétáltunk a friss levegőn.

-       Beszélgettünk az egészségmegőrzésről, betegségek megelőzéséről, a tisztálkodás, alapos kézmosás fontosságáról.

-       Vásároltunk a helyi zöldségboltban, gyógyszertárban.

-       Meséket, verseket. mondókákat közvetítettünk a témával kapcsolatban.

-       Vizuális tevékenységek során is a testrészek, és az egészség megőrzés dominált.

A projekt zárásaként szerveztük meg az egészségnapot, melyen a pályázati támogatásból vásárolt gyümölcsökből, zöldségekből salátákat, és más egészséges finomságokat készítettünk. Már reggel gyülekezés idején elkezdtünk tevékenykedni a gyermekekkel. Meghámoztuk a gyümölcsöket, amit a gyermekek kis deszkákon nekik való késekkel darabolhattak. Befőttel kevertük össze a sokféle gyümölcsdarabot, mézzel, citrommal ízesítettük. Mindenki saját ízlése szerint állította össze, így csoportonként más-más saláta készült.

 Az érkező gyermekek szüleikkel, kistestvérükkel folyamatosan kapcsolódtak be a tevékenységbe. Családias légkörben, jó hangulatban készültek a finomságok. Almából és zabpehelyből még kókuszgolyót is készítettünk.

Miközben válogatták, darabolták a gyümölcsöket lehetőség nyílt a beszélgetésre, ismeretek átadására. A játékos cselekvés során megfigyelhették a részeket, összehasonlították a formákat, színeket, ízeket.

Az óvodai élet során a gyermekek ízlésének formálása által a családok étkezési kultúráját is alakítjuk. Fontosnak tartjuk, hogy megkóstoljanak olyan egészséges ételeket is, melyek nem szerepelnek a köztudatban. Szülői értekezlet, nyílt nap és más családi nap keretében hangsúlyozzuk, hogy mennyire fontos az egészséges táplálkozás. Nyers zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával megőrizhetjük egészségünket, és megelőzzük a betegségek kialakulását.

Ez a családokkal közös program is ezt a célt szolgálta. A szülők aktívan részt vettek, a gyermekükkel közös tevékenység erősítette a családi és az óvodai nevelés összhangját.

 

 

 

 

Szakmai beszámoló

EFOP-3.9.2-16-2017-00002 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ ÚJ HUMANIZMUS – HUMÁN KAPACITÁS FEJLESZTÉSE SÁRBOGÁRD TÉRSÉGÉBEN című projekt keretében megrendezett

Egészségnap

Időpont:                   2018.11.19.

Helyszín:                  Sárbogárdi Zengő Óvoda Pusztaegresi Telephelye

 

Egészségnap

 

Sárbogárdi Zengő Óvoda Pusztaegresi Telephelyén november 19-én egészségnapot tartottunk.

Célkitűzés:

 Rövidtávú:

A projekt megvalósítása. A személyes higiénia kialakítása. Az egészséges ételek megismertetése, és az igény kialakítása ezek fogyasztására. Napi mozgásos tevékenységek végzése.

Középtávú:

A kooperatív együttműködésre való nevelés. Az egészséges, adalékanyagmentes élelmiszerek fogyasztására való ösztönzés. Együttes munkára nevelés. A szabadtéri elfoglaltságok előtérbe helyezése.

Hosszútávú:

A korszerű táplálkozás és annak jelentősége. A gyümölcsökben lévő vitaminok és ásványi anyagok ismerete és tudatos felhasználásuk. Az étkezéshez és a mindennapi élethez kapcsolódó tisztálkodási szokások elmélyítése. A rendszeres mozgás iránti vágy felkeltése és tudatosítása.

Várt hatás, eredmény:

Az egészséges ételek fogyasztására való igény kialakítása.

Helyes táplálkozási szokások elsajátítása, igény a tisztálkodásra.

A mindennapi testmozgásra való ösztönzés.

A gyermekekkel és szüleikkel, közösen készítettünk gyümölcssalátákat, gyümölcsleveket, közben beszélgettünk a gyümölcsök fogyasztásának fontosságáról. A szülők is, gyermekeik is nagyon élvezték a közös tevékenységeket, jóhangulatban telt a délelőtt a csoportban.

 

Czeinerné Takács Tünde

óvodapedagógus

 

 

Szakmai beszámoló

EFOP-3.9.2-16-2017-00002 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ ÚJ HUMANIZMUS – HUMÁN KAPACITÁS FEJLESZTÉSE SÁRBOGÁRD TÉRSÉGÉBEN című projekt keretében megrendezett

Adventi készülődés programról

Időpont:  2018. november 28.

Helyszín: Sárbogárdi Zengő Óvoda Tulipán csoport, 7000 Sárbogárd, Mikes köz 3.

 

2018. november 28 - án tartottuk adventi készülődésünket. A hét folyamán igyekeztünk az adventi ünnepkörre hangolni a gyerekeket. Beszélgettünk az adventi koszorúról, a gyertyagyújtásról, a karácsony várásról, gyertyát festettünk parafa dugó nyomattal. Szerdán délelőtt a gyermekekkel közösen elkészítettük a csoportunk adventi koszorúját.

A nap folytatásaként 16 órától vártuk a szülőket egy kis barkácsolásra. A szülők rengeteg ötlettel és vidámsággal érkeztek erre a munkadélutánra. Aktivitásuk és kreativitásuk eredményeként csodálatos adventi díszek készültek.

Ennek a délutánnak nem csak az ünnepre hangolódás volt a célja. Kiscsoportosok lévén, nagy közösségformáló szerepe volt. A szülők megismerkedhettek egymással, segítették egymást. Úgy gondoljuk, hogy ez a jó hangulatban telt délután az elkövetkezendő évekre kellően megalapozta a gyermekeik érdekében végzett közös munkánkat.

Horváthné Kovács Brigitta és Kovács Gáborné

óvodapedagógusok

 

 

Szakmai beszámoló

EFOP-3.9.2-16-2017-00002 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ ÚJ HUMANIZMUS – HUMÁN KAPACITÁS FEJLESZTÉSE SÁRBOGÁRD TÉRSÉGÉBEN című projekt keretében megrendezett

Szakmai fórum

 

Időpont:                     2018. december 01.

Helyszín:                    7000 Sárbogárd Mikes köz 3. Sárbogárdi Zengő Óvoda aula

 

Szakmai fórum keretében volt vendégünk:

 Dr. Kádár Annamária mesepszichológus-tréner-előadó-író.

Az előadás témája: Mesepszichológia- az érzelmi intelligencia fejlesztése gyermekkorban

Élettörténetek mesélésével indult az előadás, és a bemutatkozás, mellyel az előadó megteremtette azt a hangulatot, ami hozzásegített bennünket a téma elmélyülésében. Fontos, hogy a gyermekeink megismerjék a családi történeteket, amiket mi felnőttek már lehet, hogy sokszor hallottunk, de gyermekeink még nem. A családi összejöveteleken a gyerekeket se zárjuk ki a beszélgetésekből, mert nekik is tudniuk kell, hogy mi történt a szüleikkel, amikor kicsik voltak. Mit csinált nagymama, és nagypapa régen. Milyen közös élmények voltak, amiket még máig is emlegetnek. Életünkben azonban nemcsak jó dolgok történnek, hanem sajnos olyan is, ami szomorúsággal tölt el bennünket. Ezeket sem szabad elhallgatni gyermekeink elől. Beszélni kell a halálról, betegségekről, és más rossz dolgokról is, mert ezek is az élet velejárói. Nem szabad eltitkolni előlük, hanem megfelelő módon segíteni kell őket a megértésben, ezzel is a problémák megoldásában nyújthatunk mintát számukra.

Az előadótól megtudhattuk azt is, hogy kutatások igazolják, hogy a magas önbecsülés és a rugalmas alkalmazkodó képesség kialakulásában jelentős szerepe van saját életmesénk és családtörténetünk ismeretének. Az önbecsülés kialakításában játszó folyamatot nem az idealizált, hanem az életszerű történetek támogatják. Hibázni lehet, de mindig van kiút, és a kudarcokból is lehet tanulni. A szülők élettörténetei segíthetik a gyermekeket jó, és rossz példákkal is az életükben jelentkező megoldandó feladatok kihívásaiban. A mesehősök megismerése, és furfangos gondolkodása is mutathat mintát a gyermekeknek, ezért meséljünk sokat otthon is esténként, és amikor csak mód van rá, vagy igényli a gyermek.

Kádár Annamária jó humorú, gyakorlatias előadásával, olyan tanácsokkal látott el bennünket, pedagógusokat, szülőket, melynek alkalmazásával biztosítani tudjuk óvodába járó gyermekeink számára az érzelmek, és kapcsolatok világában való eligazodást. Mesékkel is megmutathatjuk, a konfliktusok kezelésének módját, és a harmonikus együttélés szabályait.

 

Kelt, Sárbogárd, 2018.12.01.

                                                                                  Huszárné Kovács Márta

intézményvezető

 

 

Szakmai beszámoló

EFOP-3.9.2-16-2017-00002 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ ÚJ HUMANIZMUS – HUMÁN KAPACITÁS FEJLESZTÉSE SÁRBOGÁRD TÉRSÉGÉBEN című projekt keretében megrendezett

Magyar népmese napja

 

Időpont:                     2018. október 1. 10 óra

Helyszín:                    7000 Sárbogárd Mikes Köz 3.
Sárbogárdi Zengő Óvoda aula

 

Népmese napját Benedek Elek születése napján ünnepeljük hazánkban.

Ebből az alkalomból óvodánkban is megünnepeltük e jeles napot.

A gyerekek és hozzátartozóik számára olyan előadást szerveztünk, ahol megismerkedhettek régi magyar népmesével, az előadók által hallhatták, milyen módon meséltek a felnőttek a gyerekeknek, megismerhették a magyar nyelv szépségét, a magyar népdalok dallamát, és gyönyörködhettek az esztétikusan elkészített bábokban, díszletekben, melyekben a magyar népművészeti motívumokat is fellelhették.

Mindezt megtalálhatták, tapasztalhatták, az Álomzug Társulat előadásában.

Az EFOP-3.9.2.-16 -2017-00002 azonosító számú pályázat támogatásából lehetőségünk adódott finanszírozni az előadást.

Célunk volt, hogy minél több gyermeket bevonjuk a számukra biztosított programokba, ez által is biztosítva számukra a komplex óvodai neveléshez való hozzáférést.

Segítettük ezzel a hátrányos helyzetben élő családokat is, lehetőséget biztosítottunk arra, hogy gyermekük színvonalas előadáson vegyen részt, értelmi, érzelmi fejlődését ezzel is elősegítve.

Óvodai rendezvényünk a komplex óvodai szolgáltatásfejlesztés, különös tekintettel a hátrányos helyzetű gyerekek óvodai neveléshez való hozzáférésének biztosítására szervezett tevékenységben valósult meg.

Sárbogárd, 2018. 10.01.

 

Fiserné Farkas Csilla

 

Szakmai beszámoló

EFOP-3.9.2-16-2017-00002 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ ÚJ HUMANIZMUS – HUMÁN KAPACITÁS FEJLESZTÉSE SÁRBOGÁRD TÉRSÉGÉBEN című projekt keretében megrendezett

Tökfesztivál a Sárbogárdi Zengő Óvodában

 

Időpont:                     2018. október 26.

Helyszín:                    Sárbogárdi Zengő Óvoda

 

Az idei évben is megrendezésre került az immáron rendhagyónak számító Tökfesztivál óvodánkban, melyet igyekeztünk minél színesebbé tenni gyermekeink és családjaik számára. A rendezvényt a Sárbogárdi Csókavirág Népi Együttesből érkezett szólista táncospár, Tóth Réka és Bakonyi Balázs nyitotta meg, akik az erdélyi Kalotaszegről mutattak be táncokat.

Ezt követően minden kisgyermek a családjával együtt visszament a csoportjába, ahol közösen szebbnél szebb töklámpásokat faragtak. Ez az elfoglaltság egy nagyon jó lehetőség a családoknak arra, hogy egy kicsit közelebbről is megismerhessék egymást. Nagyon vidám hangulatban telt a délután. Miután elkészültek a lámpások kitettük őket a csoportszobák ablakainak párkányaira, ígymindenki megcsodálhatta az elkészült műveket. A nap lezárásaként felvonulást szerveztünk óvodánk körül.

Egész rendezvényünk alatt Huszár Károly, Huszár Tibor, Kocsis-Veres Julianna és Nagy Viktorné az óvoda aulájában népi kismesterségeket mutattak be az érdeklődő családoknak.

Sárbogárd, 2018. október 26.

 

Vitéz Mariann

óvodapedagógus

Szakmai beszámoló

EFOP-3.9.2-16-2017-00002 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ ÚJ HUMANIZMUS – HUMÁN KAPACITÁS FEJLESZTÉSE SÁRBOGÁRD TÉRSÉGÉBEN című projekt keretében megrendezett

 

Óvodai kirándulásról

 

Időpont:                     2018. október 5.

Helyszín:                    Tamási

 

2018. október 5-én, az Új humanizmus-humánkapacitás fejlesztése a Sárbogárd térségben EFOP-3,9,2-16-2017-00002 pályázatnak köszönhetően kirándulást szerveztünk óvodánk két csoportjának Tamásiba, a vadas parkba.

A Napsugár és a Tappancs csoport gyermekeinek szemében örömteli várakozás csillogott, amikor kilenc órakor felszálltunk az autóbuszra. Szerencsénk volt az időjárással, hiszen péntek reggelre kisütött a nap. Majd egy órás utazás után érkeztünk meg Tamásiba. Először egy fahídon keltünk át a horgásztó partjára, ahol elfogyasztottuk a tízórainkat. A fák tövében, a fűben, az avarban több bogarat is felfedeztünk. Együtt örültünk a repkedő színes pillangóknak. Miután jól laktunk a vadas park felé vettük az irányt. A bejáratnál Stefi a túravezetőnk és Sára a gímszarvas köszöntött bennünket. Óriási élményt jelentett gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt a testközeli találkozás egy gímszarvassal, aki egész erdei túránk során szelíden kísért minket. Túravezetőnktől részletes tájékoztatást kaptunk az erdő növény- és állatvilágáról. Értékes információkkal szolgáltak az ismeretterjesztő táblák is. Több földbe süllyesztett les kunyhó volt kialakítva, melyeket speciális üveggel láttak el, hogy a vadak számára láthatatlanok maradjanak a látogatók, így közvetlen közelről csodálhattuk meg a szarvasok etetését. Az erdei sétánkhoz, a természetben való gyönyörködéshez pontosan jó volt az idő, az őszi nap pazarul ontotta sugarait.

Nagy élményt jelentett a kirándulás, álomszép őszi erdőben jártunk, sok színes falevelet, makkot gyűjtöttünk.

 

2018. 10. 08.

Hegedüsné Czechmeiszter Tünde

óvodapedagógus

 

 

 

 

Szakmai beszámoló

EFOP-3.9.2-16-2017-00002 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ ÚJ HUMANIZMUS – HUMÁN KAPACITÁS FEJLESZTÉSE SÁRBOGÁRD TÉRSÉGÉBEN című projekt keretében megrendezett

 

Óvodai kirándulásról

 

Időpont:                     2018. szeptember 19.

Helyszín:                    Siófok

Beszámoló:

Élmény teli kirándulás Siófokra!

 

A Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodájának Nyuszi és Cica csoportos gyermekeivel kirándulni mentünk Siófokra.

Az autóbusz először a Bella Állatparkba vitt bennünket. Kellemes, állatbarát környezetben, élmény teli programot nyújtott az állatkerti séta, ahol a gyerekek felfedezhették a szelíd és vadon élő állatok csodálatos világát (teve, kecske, ormányos medve, halak, stb.). Találkozhattak kedvenceikkel is, bátran simogathatták a szabadon kószáló póni lovakat, kiskecskéket, cicát, kutyát. Az állatpark kerti tavában lenyűgöző látványt nyújtottak a szivárvány minden színében pompázó halak, vadkacsák.

A következő úti célunk a Jókai játszótér volt, ahol a gyerekek kedvükre kipróbálhatták az izgalmas játékokat.

Az játszótér után elsétáltunk a kikötőbe és jegyet váltottunk a Tünde nevű sétahajóra. Az 1 órás út alatt a gyerekek megcsodálhatták a Balatont, láthattak vitorlásokat, vízimadarakat.  Bekukucskálhattak a vezetőfülkébe, megfigyelhették a horgonyfelhúzást, a hajókikötést.

Élményekkel telve indultunk vissza az óvodába.