2023/24-es nevelési év

 

Foglalkozások témahét

 

 

 

Tevefarm kirándulás

  

 

 

 

Campona kirándulás

 

 

Családi nap

 

 

Föld napja

 

Cicaterápia

 

   

   

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Larke Egyesület érzékenyítő programja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Húsvét

   

 

 

 

 

 

Március 15.

 

 

 

 

Veteményezés

 

   

 

 

 

Farsang

 

       

  

   

 

 

Látogatás egy állatgazdaságnál

 

Luca búza vetés

 

 

Mikulás

 

Látogatás a védőben

 Állatok világnapja

2022/23-as nevelési év

 

Ballagóink utolsó napja

 

 

 

Veszprémi kirándulás

 

 

 

 

Előszállási állatsimogató

 

 

 

 

Látogatás a tűzoltóságon

 

 

 

Látogatás az állatorvosi rendelőben

 

 

 

Séta a réten

 

 

Tavaszi erdei óvoda Sukoró

 

 

 

 

Vakvezető kutyás bemutató

 

 

Föld napja

 

 

Húsvét

 

 

 

 

Farsang

 

 

 

Karácsony

 

 

 

 

Adventi készülődés

Luca búza vetés

 

 

 

 

Őszi erdei óvoda

 

 

 

Tök jó hét

Szüret

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2021/22 - es nevelési év

 

 

Húsvét

 

 

 

 

 

Víz világnapja

 

     

 

   

 

 

 

 

 

 

Március 15.

 

   

   

   

   

   

 

 

Farsangi mulatság

 

   

 

 

 

 

 

Mikulás a Pillangó csoportban

 

 

 

 

 

Tök hét

 

 

 

Állatok világnapja

 

 

 

 

Népmese napja

 

 

 

 

 

Szüret

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2019/20 - as nevelési év

 

 

 ÖNKORMÁNYZATI TÁJÉKOZTATÁS A KORONAVÍRUSSAL KAPCSOLATOSAN

 

 

INTÉZMÉNYI TÁJÉKOZTATÁS A KORONAVÍRUSSAL KAPCSOLATOSAN

 

 

 

 

 

Jótékonysági bál

     „Buli volt Aprajafalván.”

 

2020. február 8-án tartottuk a Patkó Csárdában hagyományos jótékonysági bálunkat.

A vendégeket Farkasné Horváth Gabriella SZMK elnök köszöntötte.

A műsort a Pillangó csoport nagycsoportosai nyitották meg, akik zumbáztak. Az anyukák country zumbát jártak. Az idén a szülő-gyermek tánc egy megható, lassú résszel kezdődött, majd „kitört a buli”, rock and roll-lal zárták a táncukat.

Az ízletes vacsora elfogyasztása után megkezdődött a hajnalig tartó mulatozás. A talpalávalót Mészáros Gábor felajánlásként szolgáltatta.

A szülők és a vállalkozók által felajánlott értékes tombola tárgyak sorsolására éjfél után került sor.

Mindenki izgatottan leste a szelvényeit, és hogy mit nyert.

A bevételt a gyerekek óvodai életének még tartalmasabbá tételére ( pl.: játékok vásárlása, rendezvények szervezése, stb.) fordítjuk.

Köszönet mindazoknak, akik bármilyen formában részt vettek, vagy segítséget nyújtottak a bál szervezésében, lebonyolításában.

 

Köszönettel a gyermekek nevében,

Pál Ildikó óvodapedagógus.

 

     

 

Farsangoltunk

 

Farsangi mulatságba hívtuk 2020. február 7-én a gyerekeket, szülőket óvodánkba.

Feldíszítettük a csoportszobát, a folyosót színes lampionokkal, szerpentinekkel, lufikkal. Egész héten izgatottan készültünk a rendezvényre. Megbeszéltük a farsang jelentését, jelképeit, az ehhez az  időszakhoz kapcsolódó néphagyományokat, (pl. busójárás, stb). Pénteken reggel színes, ötletes jelmezekbe öltözve érkeztek a gyerekek, többen a szülők közül is az óvodába.

Télűző versek, mondókák, tréfás dalok előadása után mindenki bemutatkozott, hogy minek öltözött.

Aztán kezdetét vette a mulatozás, tánc, eszem-iszom, dínom-dánom.

Andi bohóc szórakoztatta a nagyérdemű közönséget. Interaktív műsorába bekapcsolódtak kicsik-nagyok. Mindenki választhatott kedvére való állatfigurát a hajtogatott lufikból.

Jó hangulatú délelőttöt töltöttünk együtt. Abban a reményben búcsúztunk el, hogy reméljük sikerült elűznünk a telet.

 

 Köszönjük a szülők segítségét a rendezvény sikeres lebonyolításában.

 

 Pál Ildikó

óvodapedagógus

 

   

 

Tökfaragás az Oviban

 

Az őszi időszakhoz kapcsolódó néphagyomány a töklámpás készítése. Egész héten lelkesen készülődtünk a pénteki rendezvényre. Feldíszítettük a csoportszobákat, az óvodát, az udvart. A gyerekek izgatottan várták délután szüleiket, akik tökkel, késsel, kanállal, gyertyával felszerelkezve érkeztek. Rövid kis műsor bemutatása után átrendeztük a termet, s megkezdődött a munkálkodás. A felnőttek kivágták a felesleges részeket, a gyerekek kivájták a tök belsejét. Aki megéhezett, tökből készült süteményeket falatozhatott. Az elkészült munkákat kitettük az asztalra, hogy mindenki megnézhesse. Jó hangulatban telt a délután, „tök” jó alkotások születtek.

 Köszönjük a szülők aktív részvételét a rendezvény sikeres lebonyolításában.

Pál Ildikó

óvodapedagógus

 

 

 

 

Komposztálás világnapja

A Komposztálás Világnapján megbeszéltük a komposztálás folyamatát, fontosságát, a lehullott lomb, levágott fű, stb. újra hasznosítását, a komposzt felhasználási lehetőségeit. Környezetvédő szemléletük környezettudatos magatartásuk alakítása érdekében beszélgettünk arról is, hogy ezzel az eljárással csökkentjük a levegő –szennyezését is (nem égetünk avart stb..)Az óvoda udvarán vödrökbe gyűjtöttük a leveleket, majd a komposztálóba öntöttük.

 Lelkesen dolgoztak, örömmel vettek részt a munkálatokban.

Pál Ildikó

óvodapedagógus

 

 

     

Kézmosás világnapja

Kézmosás világnapja alkalmából beszélgettünk a kézmosás fontosságáról, bemutattuk, gyakoroltuk a helyes végrehajtását. Felhívtuk figyelmüket a körömkefe használatára, annak szükségességére. Különböző fajta, illatú szappanokat szagoltunk, ennek kapcsán szó volt a régi szappangyártásról, a házi szappankészítésről könyvet nézegettünk. Kézmosáshoz kapcsolódó énekeket énekeltünk, mondókákat mondogattunk.

Pál Ildikó

óvodapedagógus

 

  

 

 

 

 

Szüret és családi nap

EFOP 3.9.2 számú pályázat

 

2019.09.13-án szüreti mulatságot tartottunk az óvodánkban. Néphagyományainknak megfelelő viseletbe érkezett több kisgyermek és szülő is. Izgatottan várták a felvonulás kezdetét.   Az alkalomhoz illő dekorációval ellátott udvarra, sorra gördültek be a szépen feldíszített lovaskocsik. Miután mindenki elfoglalta a helyét, hangos zeneszóval-amit az egyik szülő biztosított-jártuk végig a falu utcáit. Sokan megnéztek bennünket, cukrot dobáltak fel a kocsikra. Visszatérve az óvodába gyümölcsöt csipegettek, süteményt ettek, amit a szülők készítettek. A Pályázat jóvoltából az Áldás együttes interaktív műsorát élvezhették a gyerekek, felnőttek egyaránt.Őszi gyermekdalokat énekeltek, tréfás mozdulatokkal kísérve. A szülők közül is többen is beállhattak közénk is táncolni, együtt énekeltek velünk.Az első osztályosok is nagyon jól érezték magukat, erre az alkalomra mindig visszahívjuk a tavalyi nagycsoportosainkat.

Kellemesen elfáradva mentünk be ebédelni.

Pál Ildikó

óvodapedagógus

 

 

Takarítás világnapja

 

Szeptember 19-én tartottuk a Takarítási világnapot. Megbeszéltük a takarítás, tisztaság fontosságát, hogyan őrizhetjük meg azt. Miben tudnak segíteni otthon, az óvodában. Közösen takarítottunk a csoportszobában az otthonról hozott eszközökkel. Pókhálóztak, törölgettek a polcokon ,stb. A lányok a babaszobában tettek rendet, ”kimosták” a babaruhákat, vasalva, összehajtogatva rakták a helyére. ”Elmosogatták a babaedényeket, stb. A fiúk az autós polcokat rakták rendbe, törölgették az autókat, polcokat. Söpörtek, porszívóztak, stb. Az udvaron a nagycsoportosok a babaházban takarítottak, a kisebbek az előforduló szemetet szedték fel. Nagy hangsúlyt fektettünk a környezet védelmére, a környezettudatos nevelésre. A gyerekek lelkesen dolgoztak, jó érzéssel töltötte el őket a rend, a tisztaság.

 

                                                                                                   Pál Ildikó

                                                                                     Óvodapedagógus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2018 - as nevelési év

 

Az állatok Világnapja

 

Október első hetében az állatokkal foglalkoztunk, ekkor tartottuk az Állatok Világnapját. Állatokról szóló könyveket , kirakót, puzzle-t, műanyag és plüss állatokat hoztak a gyerekek. Beszélgettünk a találós kérdéssel kitalált állatok jellemzőiről, életmódjukról, hasznukról stb. Ellátogattunk az egyik kislányékhoz ,ahol természetes környezetükben figyelhettünk meg több fajta házillatot. Megfigyeltük a költöző madarak fészkét, beszéltünk az itt maradó állatok gondoskodásáról (madáretetés stb.). Báboztunk, állatos meséket, verseket mondogattunk, dalokat énekeltünk. Filmet néztünk különböző állatokról és gyurmáztak mindenféle állatokat. Mancs Ranch az Állati Suli két kutyája ellátogatott hozzánk, bemutatójukat érdeklődve figyelték a gyerekek. A kis állatok kiállítására elhozhatták kedvenc állataikat. A szülők segítségével érkeztek: kiscsibék, papagájok, gekko, kiskacsák, fürjek, stb. Vendégeink voltak a Dog Plust Egyesület kutyái is. Megismerkedhettek a terápiás kutyákkal, hogyan tudnak segíteni az embereknek. Gyakorolhatták, hogy az általuk adott vezényszavak segítségével hogyan hajtják végre a kutyák a feladatokat. A bemutatóért cserébe kutyaeleséget ajándékoztunk a menhelyen élő kutyáknak. Beszéltünk az állattartás felelősségéről. Igyekeztünk állatszerető, állatbarát, az állatokat védő, oltalmazó gyerekekké nevelni őket.

 

 

 

A kézmosás világnapja

 

Október 15.-én a Kézmosás Világnapja alkalmából beszélgettünk a kézmosás fontosságáról. Bemutattuk, gyakoroltuk a helyes végrehajtását. Felhívtuk figyelmüket a körömkefe megfelelő használatára, annak szükségességére. Különböző fajtájú és illatú szappanokat szagoltunk. Kézmosáshoz kapcsolódó énekeket énekeltünk, mondókákat mondogattunk.

 

 

Komposztálás világnapja

A Komposztálás Világnapján több kisgyermek kerti szerszámokkal, vödrökkel, talicskával érkezett az óvodába. Megbeszéltük a komposztálás folyamatát, fontosságát, a lehullott lomb, levágott fű, stb. újra hasznosítását, a komposzt felhasználási lehetőségeit.

Környezetvédő szemléletük környezettudatos magatartásuk alakítása érdekében beszélgetünk arról is, hogy ezzel az eljárással csökkentjük a levegő –szennyezését is (nem égetünk avart stb..)

A Huncutka csoportosok az óvoda udvarán gyűjtötték a leveleket.

A Pillangó csoportosok az iskola udvarán tevékenykedtek. Összegereblyézték a lehullott leveleket, vödrökbe rakták, zsákba öntötték, így hoztuk el a komposztálóba.

                       Lelkesen dolgoztak, örömmel vettek részt a munkálatokban.

 

 

 

 

 

Takarítási világnap

Szeptember 19-én tartottuk a Takarítási világnapot. Megbeszéltük a takarítás, tisztaság fontosságát, hogyan őrizhetjük meg azt. Miben tudnak segíteni  otthon, az óvodában. Közösen takarítottunk a csoportszobában az otthonról hozott eszközökkel. Pókháloztak, törölgettek a polcokon ,stb. A lányok a babaszobában tettek rendet, ”kimosták” a babaruhákat, vasalva, összehajtogatva rakták a helyére. ”Elmosogatták a babaedényeket, stb. A fiúk az autós polcokat rakták rendbe, törölgették az autókat, polcokat. Söpörtek, porszívóztak, stb. Az udvaron a nagycsoportosok a babaházban takarítottak, a kisebbek az előforduló szemetet szedték fel. Nagy hangsúlyt fektettünk a környezet védelmére, a környezettudatos nevelésre. A gyerekek lelkesen dolgoztak, jó érzéssel töltötte el őket a rend, a tisztaság.

Pál Ildikó

óvodapedagógus

               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Víz világnapja

Március 22.-én tartottuk a víz világnapját. Földgömböt, térképeket nézegetve óceánokat, tengereket a Föld és Magyarország nagy folyóit, tavait kerestük meg. Beszélgettünk a vízről a vizes élőhelyek növény és állatvilágáról. Képeket, könyveket és természetfilmeket néztünk a témához kapcsolódóan. A víz az élet feltétele: építő, romboló hatása folyása hangja lehetséges felhasználási módjai, körforgás, halmazállapotai stb.

Szó volt a víz és az ember kapcsolatáról a takarékos vízfelhasználásról a víz tisztaságáról tisztítási módjáról, védelméről.

Találós kérdéseket mondtunk a vízről, vízi állatokról, növényekről. Halat, békát, hajót hajtogattunk úsztattunk. Kísérleteztünk a vízzel, töltögettük, méregettük, zenéltünk vizes poharakkal. Játszottunk horgász játékkal, vízzel, kapcsolatos memóriával, kártyával. A plüss és műanyag játékoknak tavat építettünk. Vízi világot alakítottunk ki színezéssel vágással ragasztással. A hét folyamán végig szem előtt tartottuk, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét a víz fontosságára megóvására, környezetünk védelmére.

 

Pál Ildikó

Óvodapedagógus

 

Víz világnapja a Huncutka csoportban

 

     

  

     

        

 

 

 

 

Jótékonysági bál

 

2018. február 10-én tartottuk hagyományos jótékonysági bálunkat a Sárbogárdi Zengő Óvoda Töbörzsöki Telephelyének támogatására a Patkó Csárdában.

A vendégeket Farkasné Horváth Gabriella SZMK elnök és Huszárné Kovács Márta intézményvezető köszöntötte. Az este első felébe countrys hangulatot varázsoltunk műsorunkkal, amit a Pillangó csoport nagycsoportosainak tánca nyitott meg. Utána szülő- gyermek tánc következett. A műsort az anyukák tánca zárta.

Az ízletes vacsora elfogyasztása után egy volt töbörzsöki óvodás Farkas Gábor felajánlásaként stend up előadást hallgathattunk, amin jól szórakoztunk. Azután kezdetét vette a tánc. A talpalávalót Mészáros Gábor felajánlásként szolgáltatta.

A szülők és vállalkozók által felajánlott értékes tombolák sorsolására éjfél után került sor. Mindenki izgatottan leste a szelvényeit, s hogy mit nyert.

A bevételt a gyerekek óvodai életének még tartalmasabbá tételére (játékok vásárlása, rendezvények szervezése stb.) fordítjuk.

Köszönjük mindazoknak, akik bármilyen formában és módon segítséget nyújtottak a bál szervezésében, lebonyolításában.

Köszönettel:

A gyermekek nevében:

Pál Ildikó

Óvodapedagógus

   

 

 

Karácsonyi ünnepély

A Pillangó csoportosok műsora

 

   

 

 

 

Téma hét: Állatok készülődése a télre

 

       

     

 

Tökfesztivál

 

           

           

   

   

   

 

 

 

 

Egészség megőrzés és betegség megelőzés vitaminokkal

 

     

     

  

     

  

 

 

 

 

Állatok Világnapja

        

     

          

   

 

 

Komposztálás Világnapja

     

   

 

 

Népmese napja

 

         

 

 

 

 

Szüreti mulatság 2017

 

 

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gólya gyűrűzésen jártunk.

   

   

     

     

 

 

 

 

 

Veszprémben kirándult a Pillangó csoport.

 

   

 

 

Víz Világnapja.

Kirándult a Huncutka csoport

                       

 

"Öltözz Zöldbe"

               

 

 

 

Bál az óvodáért

     

 

 

Farsang

                                                      

                  

 

Karácsonyi műsor

   

   

      

  

   

 

 

 

Állatok világnapja

                     

 

Kézmosás világnapja

   

 

Komposztálás világnapja

     

 

Szüret 2016

 

         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirándult a Pillangó Csoport!

 

Mivel sok kis csoportos korú gyermekünk van, így csak rövidebb kirándulást terveztünk. 2016. május 20-án Székesfehérvárra látogattunk. Túránkat a Hetedhét Játékmúzeumban kezdtük, ahol régi babákat, bababútorokat,  játékokat, terepasztalt láttunk. Majd felszálltunk a városnéző kisvonatra, amellyel körbejártuk a város nevezetességeit. A Bory várnál szálltunk le ahol  megmásztuk a vártornyokat, megnéztük a festményeket,szobrokat. Játszóházba buszoztunk, ahol önfeledten játszott gyermek,  felnőtt egyaránt. Fagyizással zártuk a napot. Kellemesen elfáradva, sok-sok új élménnyel gazdagodva tértünk haza.

 

                                                                              Pál Ildikó

                                                                             óvodapedagógus

                                   


         

Családi nap az Óvodában

 

Az immár hagyománnyá vált családi napunkat az idén május 14-én tartottuk. Sajnos az időjárás nem kedvezett nekünk, szemerkélt az eső, így a póni lovaglás elmaradt. A többi programot a csoportszobákban rendeztük meg. A gyerekek izgatottan várták, hogy felfújodjon az ugrálóvár, találgatták vajon mi lesz a tetején. Aztán fáradhatatlanul ugráltak egész délelőtt. Pihenőt csak Andi Bohóc műsora alatt tartottak, aki megmozgatott gyereket, felnőttet egyaránt. A végén lufit hajtogatott a lelkes résztvevőknek. A délelőtt folyamán a szülők és az óvoda dolgozói szebbnél-szebb arcokat festettek. Készült pillangó, katica, tigris, stb. Még néhány vállakozó kedvű apukát is „ kidekoráltak”.  Szerencsére a rendőrautó érkezésekor  nem esett, így a gyerekek birtokukba vehették a járműveket, ismerkedhettek a rendőrök munkájával.  Nagy sikert aratott a zsákbamacska, izgatottan bontogatták a csomagokat. Az időjárás ellenére kellemes hangulatú délelőttöt töltöttünk együtt.

Mindenkinek köszönjük a rendezvény lebonyolításában nyújtott segítségét.

                                                                                                                  

                                                                                                                                                 Pál Ildikó

óvodapedagógus

   
 
                                


 

Megszépült az óvodánk udvara!

Megújult a töbörzsöki óvodánk udvara

Hegedüs János szülő kezdeményezésének köszönhetően  óvodánk alapítványarészt vehetett az Alcoa Alapítvány ACTION nevű programjában. Ennek eredményeként az Alcoa-Köfém Kft. dolgozóiból alakult önkéntes munkacsoport tette szebbé a Pillangó csoportban dolgozó kollégák és szülők támogató részvételével a töbörzsöki óvodánk udvarát, és újították meg festéssel az udvari játékok egy részét. A környezetrendezés nyáron még folytatódik, mert egy nagyobb összegű anyagi támogatásban is részesül az óvoda a program révén.

A Sárbogárdi Zengő Óvoda nevében köszönöm az önkéntesek tevékenységét és mindenkinek a munkáját, aki segítette a program megvalósulását. Külön köszönetemet fejezem ki Hegedüs Jánosnak, aki szülőként fontosnak tartja, hogy segítse óvodánkat, példát mutatva mindenkinek gyermeke közössége iránti felelősségérzetével, elkötelezettségével.

                                                                                                                                                                                Huszárné Kovács Márta

                                                                                                                                                                                       Intézményvezető


             

Bál a töbörzsöki óvodáért      

2016.03.19-én tartottuk meg a hagyományos óvodai bálunkat a Patkó Csárdában. A bált a Pillangó csoport középső- és nagycsoportos gyerekeinek mesedramatizálása nyitotta meg. A középsősök A három pillangó, a nagyok A kis kakas gyémánt félkrajcárja című mesét játszották el. A vacsora elfogyasztása után a Trióda zenekar szolgáltatta a talpalá valót hajnalig. A tombola sorsolást mindenki izgatottan várta, hogy megnyeri-e a kinézett tárgyat. Sokan örültek nyereményüknek. Megfáradva a sok tánctól, kellemes hangulatban tértünk haza.

Köszönjük mindenkinek a segítségét aki bármilyen formában részt vett a bál sikeres lebonyolításában ( részvéttel, tombola tárgy adás, gyűjtés, sütemény sütés, stb.)

A bevételt a gyerekekre fordítjuk!

                                                                                        Az óvoda dolgozói,gyermekei nevében

                                                                                                                                                                 Pál Ildikó

                                                                                                                                                          óvodapedagógus

 

                                               

 

 

Téli örömök

     

Tök jó délután az oviban

Az őszi időszakhoz kapcsolódó néphagyomány a töklámpás készítése. Mi is lelkesen készülődtünk : verseket, dalokat, tréfás dalokat, mondókákat mondogattunk, feldíszítettük a csoportszobáinkat, az óvodát. Sajnos a betegségek miatt sokan hiányoztak, de aki eljött, az lelkesen dolgozott. A szülők felrajzolták a mintákat, kivágták a felesleges darabokat, a gyerekek pedig kiszedték a tök belsejét. Volt aki zöldségfélékből fabrikált különböző bábokat. Munka közben sütőtököt kóstolhattak, tökből készült süteményekkel kínáltuk a „munkásokat”.

Jó hangulatban telt a délután, „tök” jó alkotások születtek.

                                                                                                                                                        Aprajafalva Óvoda nevében:

                                                                                                                                                                  
                                                                                                                                                                     Pál Ildikó        

                                                                                                                                                                óvodapedagógus