2023/24-es nevelési év

 

Nyári élmények a fenntarthatóság jegyében

 

2024. július 1-5. között került megrendezésre a Sárbogárdi Zengő Óvoda ügyeleti időszakában részt vevő gyermekek részére a fenntarthatósági témahét. Idén rendhagyó módon az intézmény keretein belül szerveztünk változatos programokat a hét minden napjára.
Szerettük volna megismertetni a gyermekeket a fenntarthatóság fogalmával, közös beszélgetés keretein belül felhívni a figyelmüket arra, hogy mit tehetünk Földünk védelme érdekében.
Közös beszélgetéssel indítottuk a hetet, ahol felkeltettük a gyermekek érdeklődését a téma iránt. Együtt megnéztük Berta Kati a Föld meséje című kisfilmet. Arra kértük a gyerekeket, hogy a csoportjukkal gyűjtsenek a természet által „elengedett” kincseket (kavics, levél, gally, virág, stb.) és készítsenek belőlük közös alkotást. Az elkészült művek képeit a Zöld Faliújságon tettük közzé.

Második nap egy küldetésre invitáltuk a gyermekeket. Az óvodánk udvarán garázdálkodó rosszcsont kismanók mindenféle szemetet dobáltak szét, melyeket a gyermekeknek össze kellett szedniük és a szelektív kukába helyezniük. Dolgukat nehezítette, hogy különböző akadályokon egyensúlyozva kellett a szemeteket összegyűjteniük és a kukákig eljuttatniuk.
Miután minden csoport teljesítette a küldetését hátizsákunkat a hátunkra véve közös képzeletbeli kirándulásra indultunk az erdőben, miközben együtt énekeltünk a harkályokról, hangyákról, csigáról, rókáról Huszárné Kovács Márta igazgató gitárkíséretében.

Harmadik napunkon a Fejér Vármegyei Vadászkamarától Wallendums Péter  interaktív előadását tekinthettük meg a felelős állattartásról. Megismerhettük Roven, a vizsla kutyus közös munkáját Péterrel, valamint ezáltal megtudhattuk azt is, hogyan tudunk felelős gazdik lenni. A gyerekek megsimogathatták a kutyust, megismerhették munkaeszközeit és megtapasztalhatták engedelmességét gazdája iránt. A Süni és a Katica csoportos gyerekek egy vizsla kutyát ábrázoló mozaikképpel köszönték meg Péter előadását.

Csütörtökön a gyerekek ismét képzeletbeli utazásra indultak az erdőbe, ahol a fák között rejtőző madarakat kellett megtalálniuk és felismerni a madárfajokat. Majd egy kis mozgásos játékra hívtuk a gyermekeket, akik felelős „madárszülőkként” az udvaron szétszórt „kukacokat” csipesz segítségével összegyűjtötték és az „odúba” bebújva „fiókáikat megetették”.

A program zárásaként utolsó nap a Bábozd Zöldre Színtársulat bábelőadását tekinthették meg a gyerekek Mimó és Csipek az erdőben címmel. Az előadásból megtudhattuk, hogy mikor boldogok és mikor szomorúak a fák, mikor csobog a kispatak és miről énekel a szél. Együtt fedeztük fel egy közös erdei kiránduláson a természet- és a környezetvédelem világát Mimó és Csipek segítségével. A természetben tett séta során az erdő lakóival beszélgetve ismertük meg a környezetvédelem alapelveit, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát, a vizek védelmét és a víztakarékosság fontosságát. Megtudhattuk, hogy hogyan tudunk kevesebb energiát használni és mik a levegőszennyezés veszélyei.

A zenével és interaktív elemekkel gazdagított bábelőadás szerethetővé, követhetővé varázsolta az óvodánk által is vallott zöld alapelveket, így feledhetetlen élményt nyújtva óvodás gyermekeink számára. A bábelőadás költségét részben a Sárbogárd Város Önkormányzata által kiírt nyári táborozások, kirándulások támogatására szóló pályázatból finanszíroztuk, a fennmaradó összeget pedig alapítványunk pótolta ki.

Ezúton is szeretnénk megköszönni Sárbogárd Város Önkormányzati Testületének, hogy támogatta rendezvényünket.

 

Sárbogárd, 2024-07-05

 

Horváthné Kovács Brigitta és Kalóné Katona Eszter óvodapedagógusok

 

 

Az MLSZ által meghirdetett Bozsik-program élményeim című 2024. évi rajzpályázaton az intézményi kategóriában az első hat intézményt díjazták. A Sárbogárdi Zengő ÓvodaIII. hely díjazásban részesült május 29-én a Sóstói Stadionban. Köszönöm a felkészítő kolléganők, és a rajzokat készítő gyermekek munkáját. Az elismerő oklevél mellett 11 db bőrből készült foci labdát kapott az intézmény ajándékba, amivel óvodásaink vidáman focizhatnak.

                                                                                        Huszárné Kovács Márta

igazgató

 

           

 

Sportnap

2024.05.29-én tartottuk óvodánkban a Kihívás napját. A sport napunk reggel 9 órakor kezdődött egy ZumbaFitnessel, melyet Tinódyné Liszi Helga tartott az egész óvodának. Utána kilenc állomáshelyen forgásszerűen különböző feladatok voltak, melyeket teljesítettek a gyerekek. Volt foci, kötélhúzás, zsákbanfutás, ugróiskola, lengőteke, akadálypálya, célbadobás, trambulin, rendőrség jóvoltából ügyességi akadálypálya, óriás kirakó és végül, de nem utolsó sorba a szülők jóvoltából gyümölcs és vízkóstolás. Mozgalmas és tartalmas napon vagyunk túl. Szeretnénk köszönetet mondani Helgának, a Sárbogárdi Rendőrkapitányság munkatársainak és a szülőknek, hogy színesebbé tették a gyermekek napját.

 

                                                                                 Kovács Gáborné

óvodapedagógus

 

 

 

 

A mai napon átvettük a "Gyerekszáj pályázat" - on nyert 150.000 Ft értékű mozgásfejlesztő játékcsomag nyereményünket az Eatrend Kft képviselőitől gyermekeink nagy örömére.

Ezúton szeretnénk megköszönni az Eatrend Kft által nyújtott pályázati lehetőséget, valamint mindenkinek, aki szavazatával hozzásegítette a Sárbogárdi Zengő Óvoda Katica csoportját az értékes nyereményekhez.

 

Horváthné Kovács Brigitta

óvodapedagógus

 

 

 

 

 

Madarak és fák napja

 

2024. május 9 – én szülői segítséggel, Méhes Andrea közreműködésével a Fejér Vármegyei Vadászkamarától Wallendums Péter vadász tartott előadást óvodásainknak. Péter bácsi egy kedves történetben ismertette meg a gyerekeket az erdő szabályaival, hogy hogyan kell viselkednünk az erdőben és hogy miért is fontosak a túraútvonalak.

A gyerekek szájtátva hallgatták az előadást. Megismerhettünk néhány madár – és állathangot, láthattunk róka bundát, sakál bundát, szarvasagancsot és még egy kitömött mátyásmadarat is. Mesélt a kakukkról, vadkacsákról és arról is, hogy mikor váltanak agancsot a szarvasok, és az év melyik időszakában hallhatunk szarvasbőgést az erdőben. A Süni csoport ügyes nagycsoportos gyermekei szép rajzokkal köszönték meg a kedves előadást, Péter bácsi nagy örömére.

Ezúton is köszönjük még egyszer a szervezést és a lehetőséget, hogy közelebbről is megismerhettük az erdőt és lakóit, valamint köszönjük a Vadászkamarának, hogy minden gyermeknek kedveskedtek a Kisvadász kiadvánnyal, melyben játékos feladatokon keresztül mélyíthetik tovább, megszerzett ismereteiket.

2024-05-09

                        Horváthné Kovács Brigitta

óvodapedagógus

 

Az aulánkban madarak és  fák napja alkalmából kiállítás nyílt Kiss Anita madarakat ábrázoló csodálatos rajzaiból.  Óvodánk is csatlakozott a III. Erdei Dalos Találkozóhoz! , amit az  Erdő Ajándéka Alapítvány és Erdei Iskola hirdetett meg .

Örömmel tettünk eleget a felhívásnak és 05. 10-én közös énekléssel  köszöntöttük a lombosfák között lakó madarainkat. 

 

 

 

Sárbogárdi zengő Óvodások is a díjazottak között

 

Idén is sikerrel folytatódott az Aranyecset című, vizuális nevelési tehetségprogram az Árpád Úti Óvoda Vízivárosi Tagóvodájában Magony Henriett vezetésével. Az intézményben köszöntötték kedden délután azokat a gyerekeket, akiket a program keretében meghirdetett, megyei szintű, “Családom” című rajzpályázat keretében díjaztak.

 Fejér vármegyéből összesen 54 kreatív és szép alkotás érkezett, a díjazás pedig az alábbiak szerint alakult:

1.hely:Dalvári Janka - Sárbogárdi Zengő Óvoda
2. hely: Verbóczki Tamás - Maroshegyi Óvoda
3. hely: Németh Niké Anna - Rákóczi Utcai Óvoda

I. különdíjas: Wéninger Mirabel - Szent Imre Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda
II. különdíjas: Kiliti Damján - Árpád Úti Óvoda
III. különdíjas: Bődi Zselyke Milla - Sárbogárdi Zengő Óvoda

“Szívünknek kedves” díj:

Dobos Tamás - Árpád Úti Óvoda
Kovács Noémi Hanna - Gyöngyvirág Óvoda
Takács Emília - Tolnai Utcai Óvoda
Soós Viktória - Sárbogárdi Zengő Óvoda
Rácskai Bíborka - Árpád Úti Óvoda
Balogh Tamara - Sárbogárdi Zengő Óvoda

Gratulálunk minden díjazottnak, és mindenkinek, aki alkotást készített a pályázatra!

 

Forrás és bővebb információ:https://www.szekesfehervar.hu/tucatnyi-kisgyermeket-dijaztak-az-aranyecset-program-csaladom-cimu-rajzpalyazatan

 

 

 

 

 

Óvodákban fontos szerepet kap az állatvédelem, részt veszünk adomány gyűjtésben,  együtt működünk a Dog Plusz egyesülettel és legjobb tudásunk szerint veszünk részt az Állatvédelem gyerekeknek kezdeményezés kihívásaiban,  feladataiban, az Állatvédelmi témahét projektjeiben. 

 
A Közös ügyünk az állatvédelem projektjében való aktív munkánk révén, intézményünk  ajándékba kapta az állatasszisztált foglalkozást, 
amit a Terápiás és Segítő Macskákért Alapítvány terápiás Matyi cicája és az alapvizsgával már rendelkező Áfonya cicája - Plecskó Judit felvezetésével - valósított meg 2 foglalkozás keretében 33 kisgyermeknek. 

 

Plávits Kata

Óvodapedagógus

 

 

 

 

Adventi vásár

 

2023.12.11 - én megnyílott óvodánk aulájában az adventi vásár. 12.13 - ig reggel 7.30 - 8.30 - ig és délután 15.00 - 16.00 óráig vásárolhatnak a szülők és gyermekek, ezzel is támogatva az adott csoport gyermekeit.

 

A Sárbogárdi Városi Sportcsarnok átadó ünnepségén szerepeltek a Bóbita csoport és a Sajtkukac tehetségműhely gyermekei.

 

 

 

 

2023. október 21 - én a Sárbogárdi Művelődési Házban 2. alkalommal került megrendezésre Halloween-i partink a Szülői Munkaközösség szervezésében, melynek bevételét óvodánk alapítványának ajánlották fel. Ezúton szeretnénk megköszönni az SZMK tagjainak az aktív közreműködést az előkészületekben. Köszönetet szeretnénk mondani Farkas Tamásné Ivett SZMK elnöknek a dekorációért és az ötletekért, az egyéni felajánlásokért a szülőknek, valamint az Eatrend-nek, a Cosa Nostra Pizzériának és a Tesco-nak a felajánlott tombola tárgyakért.

Az óvoda dolgozói és gyermekei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Bóbita és Napraforgó csoportosok  2023.10.07 - én Csernik Szende erdélyi mesemondó Mesebölcső c. előadását tekinthették meg a városi könyvtárban.

           

 

 

 

 

Zöldítés az óvoda udvarán

Az összefogás erejével valósult meg ismét egyik régóta dédelgetett tervünk, amivel környezeti nevelésünk hatékonyságát tudjuk kiteljesíteni. A szülők segítségével magaságyásokat telepítettünk, és fenyőfákat ültettünk. Köszönöm az SZMK tagjainak, és a támogató szülőknek az önzetlen felajánlásokat, és a megvalósításban való aktív részvételt! Külön köszönetemet fejezem ki a Körmendi családnak, akiktől a fenyőfákat kaptuk, a Kalapács családnak,és a Farkas családnak, akik az előkészületekben, és szervezésben is nagy szerepet vállaltak! Látva az egyedi megoldású magas ágyásokat is arra lehet következtetni, hogy gondos kezek által készült sok munkával a csoportok részére. Köszönjük az odaadó munkáját mindenkinek, aki a háttérből, vagy a megvalósítás helyszínén, vagy mindkettő folyamatban hozzájárult valamilyen módon, hogy a környezetünkkel való tudatos bánásmódot megtapasztalhassák óvodásaink is. A példamutatással tudunk a leghatékonyabban nevelni, és ez alkalommal erre ez kiváló példa volt! Örültünk, hogy a kemény, száraz talajt sikeresen felásták az apukák, és a karbantartónk, és reméljük, a fenyőfák meghálálják majd, és szépen növekednek. A gyermekek másnap már a csoportjukkal örökbe fogadtak egy-egy fenyőfát, aminek a gondozásáért felelősséggel viseltetnek. Két csoport már növényt is telepített a magas ágyásukba, a többség még növény választás előtt áll. A feltételek adottak a növénygondozáshoz, és az elhivatott kolléganőimmel,- akiknek szintén köszönöm az aktív részvételt,- a gyermekek oktatásában-nevelésében megéljük a természet adta csodákat, a közvetlen környezetünk ápolásával formáljuk a gyermekek világ szemléletét. A természet a barátunk, ha tudunk bánni vele. Erre azonban csak alapos ismeretekkel tudunk szert tenni, amit sok-sok türelemmel, odafigyeléssel, mindennapi munkával tudunk elsajátítani.

„ Te egyszer és mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél. Felelős vagy a rózsádért…..”

                                                                   (Antoine De Saint- Exupéry- A kis herceg)

 

 

Köszönettel: Huszárné Kovács Márta

intézményvezető

 

          

 

 

 

Állatok Világnapja az óvodában

 

Intézményünk a Zöld Óvoda,a Madárbarát Óvoda és az Állatbarát Óvoda címmel is büszkélkedik, így október 4.-e – az Állatok Világnapja igen kiemelt fontosságú számunkra.

Óvoda – és csoportszinten is számos és igen színes programokat, tevékenységeket biztosítottunk a gyerekek részére. Idei évben is csatlakoztunk az Állatvédelmi témahéthez.

Célunk, hogy a gyerekek megismerkedjenek az állatvilággal,az állatgondozás, az állattartás szabályaival, minél több ismerettel, pozitív tapasztalatokkal, élményekkel gazdagodjanak. Ezáltal kialakuljon bennük a szeretet, a gondoskodás és a védelem érzése az állatok iránt.

Idén 10. alkalommal köszöntöttük a Dog Plusz Egyesületet az óvodánkban. Akik előző évekhez hasonlóan kutyás bemutatót tartottak a gyerekeknek. Majd egy közös játékkal zárult a bemutató. Ezúton is köszönjük a szülőknek a rengeteg adományt, amit az egyesület nagy örömmel fogadott.

A délelőtt folyamán még lehetőség volt az óvoda aulájában megtekinteni a gyerekek kiskedvencei közül néhányat. Nálunk vendégeskedett 2 tengerimalac, 2 papagáj, 2 ékszerteknős, egy hörcsög és 2 afrikai achát csiga.

Reméljük, hogy ezekkel a programokkal, élményekkel sok örömet szereztünk az óvodásainknak és egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy tudatos, gondoskodó, állatszerető emberekké váljanak.

                                                                          Pálinkásné Horváth Erzsébet

óvodapedagógus

 

 

 

Népmese napja

2023. nyarán Sárbogárd Város Önkormányzata által kiírt „Helyi alapítványok részére működési és rendezvényi támogatások” pályázatán óvodánk 100.000Ft támogatásban részesült, melyet a Népmese napjára szerettünk volna fordítani, erre igényeltük a támogatást.

A Sárbogárdi Zengő Óvoda Mikes közi épületében minden évben kedveskedünk a

gyermekeknek azzal, hogy mi, óvodapedagógusok vagy neves előadóművészek előadásában

magyar népmesét hallgathatnak, láthatnak ezen a napon. A pandémia óta idén először volt lehetőségünk arra, hogy újra meseelőadással kápráztassuk el gyermekeinket.

2023.. október 2 - án az Álomzug Társulat előadásában „Az aranyszőrű bárány” című népmesét tekinthették meg a gyermekek.

Az óvodások ámulva figyelték az előadást, csodálták az igényes kidolgozású díszletet és

bábokat. Tóth Krisztina vezetésével a Társulat lenyűgöző előadásmódjukkal, és interaktív

produkciójukkal tartalmas, értékeket hordozó szórakozást biztosítottak. Az előadás végén a

gyermekek nagy tapssal köszönték meg, hogy részesei lehettek e közvetlen, vidám hangulatú

bábjátéknak.

Sajnos a pályázati támogatásból az előadás egy részét tudtuk fedezni, a többi költséget

önrészből oldottuk meg, de örömünkre szolgált, hogy a támogatás által meg tudtuk

valósítani ezt a programot, ezzel is gazdagabbá téve a gyerekek szabadidős tevékenységét.

Köszönjük a Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselőtestületének, hogy támogatták alapítványunkat és azon keresztül a Sárbogárdi Zengő

Óvodát. Reméljük a jövőben is számíthatunk támogatásukra.

 

Horváthné Kovács Brigitta

óvodapedagógus

 

Autómentes nap rendőri közreműködéssel

 

A Sárbogárdi Zengő Óvodában 2023. szeptember 26-án, az autómentes világnap kapcsán a közlekedésbiztonságra hívtuk fel a gyermekek figyelmét. A csoportokban dolgozó óvónők a gyermekek életkori sajátosságainak megfelelően ismertették meg a környezetkímélő közlekedési formákat a közlekedési témahét folyamán. Ennek megkoronázásaként a Sárbogárdi Rendőrkapitányság közreműködésével igyekeztünk maradandó élményt nyújtani óvodásainknak. Árvainé Kocsis Bernadett, rendőr őrmester a kerékpáros közlekedés szabályait ismertette meg a gyermekekkel.  Határozott és kedves fellépése nyomán biztosan minden kisgyermek útravalóul magával vitte a hallottakat. Akadálypályát is készített, ahol a tanultakat gyakorolhatták a gyerekek. Társa, Demeter Dávid, rendőr őrmester a rendőrautót és a munkájuk során használt eszközöket mutatta meg az óvódásoknak. Részletes előadása minden kisgyermeket magával ragadott. Ez úton is köszönjük, hogy meglátogattak bennünket, és azt kívánjuk, lelkesedésük maradjon meg a jövőben is!

Dörögdy Blanka

óvodapedagógus

 

 

SZÜRET

 

Hagyományainkhoz híven az idei évben is megrendezésre került óvodánkban a szüreti mulatság.

A hétre hangolódva már hétfő délután a lelkes szülők mesébe illő őszi kompozíciókkal díszítették fel a csoportok teraszát és az óvoda bejáratát.

Pénteken reggel a kislányok és a kisfiúk népviseleti ruhába érkeztek az óvodába. Minden kisgyermek szeme csillogott a boldogságtól.

A mulatság megnyitójaként az óvoda udvarán Anita óvó néni, Ági óvó néni biztosította a zenét és közös táncra invitálta a gyerekeket és az óvoda dolgozóit.

Utána mindenki a beosztás szerint mehetett lovas kocsizni és szőlőt darálni, préselni, mustot kóstolni.

Szeretnénk köszönetet mondani Nagy Gergelynek, Huszár Györgynek, hogy eljöttek és a lovaskocsikkal velünk töltötték a délelőttöt, mellyel a gyerekeknek nagy örömet szereztek.

Takács Gábornénak aki elhozta a szőlő darálót és a prést. Kern Dánielnek aki segített a darálásba, préselésbe.

Az SZMK tagjainak pedig köszönjük, hogy feldíszítették a lovas kocsikat erre a napra.

Remek hangulatban telt a délelőtt. Mindenki nagyon jól érezte magát és reméljük jövőre is megtartjuk ezt a szép hagyományt.

 

Kovács Gáborné

óvodapedagógus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2022/23-as nevelési év

 

 

 

Intézményünk, a "Bozsik program élményeim" rajzpályázaton VI. helyezést ért el. Köszönjük!

 

 

 

 

 

 

 

Süti vásár

Köszönjük szépen az Szülői Munkaközösség tagjainak a szervezést!

 

 

  

 

       

 

        

 

 

 

 

 

Mackó kiállítás nyílt az óvoda aulájában!

Köszönjük a kiállításra hozott mackókat Farkas Tamásné Ivettnek, és az SZMK- ás anyukáknak a dekorációt! Pénteken a Micimackósokkal megfigyeljük, hogy kibújik- e a medve a barlangjából!

 

   

 

 

 

 

 

Óvodánk csatlakozott az Állatvédelmi témahét remek kezdeményezéséhez.  Ennek keretén belül, szuper foglalkozástervekkel gazdagíthattuk a projektjeinket és valósíthattunk meg ezzel kapcsolatos tevékenységeket.

A témahét keretén belül a szülőket bevonva csatlakoztunk a TeSétáltasd! és TeAdományozd! kezdeményezésekhez.  288 megtett kilométert és 41,72 kg tápot/konzervet sikerült összegyűjtenünk. Az eledellel a Dog Plusz egyesületet támogatjuk.

Az adományhoz a Bóbita, Tulipán, Süni, Margaréta és Szivárvány csoportos gyerekek és szüleik járultak hozzá, a kilométereket pedig két Szivárvány csoportos család gyűjtötte.

 

Köszönjük!

 

Plávits Kata, óvodapedagógus

 

 

 

 

 

Karácsonyi műsor a Református otthonban élő idősek számára.

 

Nagy izgalommal készültünk, mi Szivárványok a karácsonyi műsorra, melyet az időseknek, majd az óvodába járó gyermekeknek is előadhatunk.

2022. December 16-án, hosszú idő után újra elmehettünk a szép korúakhoz, hogy jó kívánságainkkal, énekeinkkel  örömet szerezzünk Nekik a szeretet ünnepére hangolódva.

A műsor mellett a gyerekek keze munkáival is készültünk  melyet el is  vittük nekik ajándékba s a műsor végén Veresné Dömötör Ágnesnek adtunk át.

Az otthonban élő idős nénik és gondozóik egy kis kézzel varrt kis csizmával, szaloncukorral és egy egy Bibliai idézettel készültek, hogy minket is meglepjenek egy kis kedvességgel.

Köszönjük, hogy elmehettünk!

 

Szivárvány csoport

Plávits Kata, óvodapedagógus

 

 

 

 

 

 

 

 

Az összefogás ereje

 

A Sárbogárdi Zengő Óvoda elmúlt heteiben sűrűn váltakoztak a jobbnál jobb közösségi programok, és nemcsak a gyermekek részére. A szülők talp - ösvényt készítettek az óvoda dolgozóival a székhely udvarán, új, és újrahasznosítható anyagokból. A munkálatokat alapanyag gyűjtés előzte meg, többszöri egyeztetés, és kivitelezési terv javaslat után történt a megvalósítás. Már az előkészületek ideje alatt nagy volt az érdeklődés, szülői aktivitás. Köszönjük a felajánlásokat: homok, kavics, lécek, geo textil, mulcs, fapác, mű fű, partvisnyél stb. minden összegyűlt, ami szükséges volt. Köszönjük a helyi Tüzelő és Építőanyag Kereskedés- Szakács Kft., és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Sárbogárdi Mérnökség  támogatását is, valamint a magán szülői felajánlásokat! Az óvoda udvarán lelkes csapat gyűlt össze, hogy valóra váltsák a megálmodott ösvényt. Az apukák szakszerű munkája nélkülözhetetlen volt, az anyukák, óvó nénik is szorgalmasan kivették a részüket a feltöltés munkafázisában.

A múlt héten az aula dekorációja újult meg, igazán őszi hangulata lett, népi tárgyak, és életkép jelenetek keltik fel a gyermekek érdeklődését. A fekete macska sem maradhatott el, és faragásra váró tökök sorakoznak a kiállítás mentén. Mesebeli kép fogadja az óvodánkba érkezőket. Köszönjük a kiállításra behozott tárgyakat: hímzett terítőket, kancsókat. Az óvodában a gyermekek megismerhették Salamon király történetét, és a hozzáfűződő legendák ihletettségével faragják a töklámpást, és kóstolják a sütőtököt a csoportokban.

 A székhely óvoda szülői szervezete pedig Jótékonysági Tökfaragó bulit szervezett a sárbogárdi József Attila Művelődési Házban. Nagyon jó családi program volt. A tökfaragás mellett ügyességi játékokat játszottak, fotófal díszítette a termet, és édesség is rengeteg volt. Köszönjük a sok-sok tombola tárgyat, amit az óvoda javára ajánlottak fel, szülők, magán személyek, kis-és nagyvállalkozók! A rendezvény bevételét – alapítványunkon keresztül- a gyermekek szabadidős programjaira, játékok vásárlására fordítjuk. Köszönöm mindenkinek, aki segítette a rendezvény létrejöttét, és külön köszönet illeti Farkas Tamásnét, aki az óvoda SZMK elnökeként kezdeményezte, szervezte, koordinálta a lelkes szülői csapatot!

                                                                               Huszárné Kovács Márta

intézményvezető

 

 

 

Szülői összefogással a mezítlábasért

 

Óvodánk már több alkalommal sikeresen pályázott a Zöld Óvoda címért, amit eddig sorra el is nyert. Régi vágyunk és tervünk volt, hogy kihasználva az óvoda adottságát, nagy füves területeit egy mezítlábas ösvényt alakítsunk ki a gyerekek számára. Több szempontból okozott ez fejtörést nekünk: hogyan fogjunk hozzá, milyen részfeladatok szükségesek a megvalósításához, honnan szerezhetünk be különféle anyagokat az ösvény kialakításához és egyáltalán maga a munkafolyamat hogyan is épül fel, a részfeladatok, miként követik egymást.

A Zöld Munkaközösség az idei évben gondolt egy nagyot és elhatározta, hogy tervük kivitelezéséhez szülői segítséget kér.

Mivel még mi sem tudtuk pontosan mivel állunk szemben és a kivitelezés, az ösvény hosszúsága, minden egyéb a felajánlott anyagok mennyiségétől függött, ezért kicsit döcögősen, bizonytalanul indult maga az anyaggyűjtés is. Számtalan kérdéssel találtuk szembe magunkat: milyen mélyre kell leásni, mi kerüljön az aljára, milyen hosszú legyen, hova is helyezzük el, stb.
Minden várakozásunkat felülmúlta azonban a felajánlott anyagok mennyisége, sokfélesége, a folyamatosan érkező megkeresések: mire van még szükségünk a munka kivitelezésére. Nem csak magánszemélyektől, hanem a Tüzép-től és a Közúttól is érkeztek volna még felajánlások, mindenki azt kérdezte mire van még szükségünk. Mivel számtalan faanyag, vödörszámnyi homok, kavics, geotextil már rendelkezésünkre állt, ezért nem tudtunk mit mondani, és a Szülői Munkaközösség néhány képviselőjével úgy döntöttünk egyelőre ezekkel gazdálkodunk. Tényleg, hihetetlen példaértékű felajánlás, összefogás kezdett kialakulni a mezítlábasért.

Végül elérkezettnek láttuk az időt és egy kellemes őszi délutánon, október 14-én a szülők segítségével nekifoghattunk az ösvény kivitelezésének. Óvodánk dolgozói teával és zsíros kenyérrel várták a segítő szülőket, de az SZMK is előrelátó volt: pizzával és különféle üdítőkkel kedveskedett a jelen lévőknek.
Karbantartónk előre kiásta a kijelölt ösvényt, mellyel nagyban lerövidítette a munkánkat. A hozzáértő férfikezek pedig összeeszkábálták az – ugyancsak Gábor által – előre lekezelt fa deszkákat.
A kivitelezés során felmerültek olyan problémák is, amire nem is gondoltunk volna: vizszintes aljra, a fólián vízelvezetésre, a peremnél magasításra volt szükség.
Az egyszerűnek tűnő munkáról hamar kiderült, hogy sok apró dologra kell figyelni, ami bizony időigényes feladat volt. Végül aztán elkészült és mindenféle került az ösvénybe: csuta, toboz, műfű, partvisnyelek, fakorongok, térkő, mulcs, stb.
Az anyagok mennyiségén felbuzdulva a kerítés mellett elhelyezett használt gumiabroncsokba is töltöttünk anyagokat, így a területen végeredményben két ösvény is kialakításra került.

A megmaradt anyagokat szeretnénk tavasszal felhasználni és – most már a kivitelezés terén némi tapasztalattal gyarapodva – egy másik ösvény kialakításába belefogni.
Köszönjük a rengeteg felajánlást, mert mindez nélkületek nem valósulhatott volna meg!
Külön köszönjük a munkadélutánon résztvevő szülők segítségét és precíz, hozzáértő munkáját:
Katica csoportból: Szőnyegi Mariann, Sepsi-Pogány Zsuzsanna, Tulipán csoportból: Papp András, Plávits Kata, Takács Gáborné, Micimackó csoportból: Farkas Tamás, Farkas Tamásné és Nagy Lajos, Süni csoportból: Kelemen Tímea, Szakács András és Kaló Péter, Mazsola csoportból: Kővágó Dezső és Kövágóné Kőkuti Eszter.

                                                                                                                                                                                                                    Kalóné Katona Eszter óvodapedagógus

                                          

      

                                                                                           

 

    

 

ÁLLATOK VILÁGNAPJA

Állatok világnapja a Zengő Óvodában Óvodánk minden évben megemlékezik az állatok világnapjáról. A nevelési év folyamán ez az első jeles zöld nap a naptárban melyre izgatottan készülünk: a csoportok egész héten az állatok védelméről, gondozásuknak módjáról, az ember felelős állattartásáról beszélgettek és a heti tevékenységeiket is e téma köré összpontosították. Szeptember 30-án, idén már 9. alkalommal látogatott el intézményünkbe a Dog Plusz Egyesület három kutyával (név szerint: Picivel, Ébennel és Magnummal) és felvezetőikkel. Sajnos a rossz idő nem kedvezett a programnak, mindezek ellenére a gyerekek már nagyon várták a kutyusok produkcióit. A tornaszobában találtunk megfelelő helyszínt a bemutatónak, amit csoportbontásban tekinthettek meg a gyerekek. Természetesen az idén is készültünk a kutyusok fogadására így bőven került nekik szülői felajánlásokból kutyaeleség, sőt játék és még a gondozásokhoz szükséges eszközök is. Az állatok világnapját október 4-én ünnepeltük meg az óvodánkban. a pénteki kutyás bemutató eseményeinek felidézése jó alapot adott a következő hét kezdetének. A világnap alkalmából az aulában kisállat bemutató került megrendezésre, ahol a gyerekek láthattak nyulakat, galambot, hörcsögöket, papagájokat, galambokat, sőt csigát is. A bemutatót követően egy kis játékra invitáltuk az egyes csoportokat. Az udvaron elrejtett kirakó darabokból kellett egy állatot ábrázoló képet összeilleszteniük a gyerekeknek. Az izgalmas keresést követően a mozaik darabokból álló állatfigurákból és a keresést megörökítő képekből rendeztünk kiállítást a gyerekeknek. A hét folyamán pár – a természet és az élővilág iránt kiemelt érdeklődésű – gyermekkel a Sóstó Vadvédelmi Központba is ellátogattunk, ahol a sérült állatok gondozásába pillanthattunk be. A gyerekeknek igyekeztünk a hét folyamán átadni , hogy mi emberek felelőséggel tartozunk a nálunk kisebb, kiszolgáltatottabb élőlények iránt. Feladatunk gondozásuk, védelmük, de a legfontosabb talán mégis, hogy szeressük őket!

Kalóné Katona Eszter

óvodapedagógus

 

 

Szüreti mulatság a Sárbogárdi Zengő Óvodában.

Hagyományainkhoz híven az idei évben is megrendezésre került Mikes közi óvodánkban a szüreti mulatság.

Előző délután lelkes szülői csapat mesébe illő őszi kompozíciókkal díszítették fel minden csoport teraszát, az óvoda bejáratát.

Másnap reggel megérkeztek a gyerekek . Kislányok népviseletben, kisfiúk kalappal a fejükön. Minden gyermek szeme csillogott a szép látványtól, ami reggel fogadta őket.

Sajnos az időjárás nem kedvezett, az eső reggeltől esett. Ennek ellenére a hangulat remek volt. Minden gyermek tudott szőlőt darálni, amit saját kis kosarukban vittek ki, majd segítséggel préseltek is. Megkóstoltuk a finom, zamatos, édes mustot is.

A délelőtt folyamán eljött hozzánk Huszárné Ildikó néni is, aki a munkálatok után táncolni hívta az apróságokat. Nagyon jó, népi zenére roptuk a táncot. Utána mindenki még a saját csoportjában folytatta a mulatságot tánccal, énekléssel. A szülők által behozott ropogtatni valót a gyerekek jóízűen fogyasztottak el.

Remek hangulatban telt el a délelőtt. Mindenki jól érezte magát és reméljük jövőre is megtartjuk ezt a szép hagyományt.

Külön köszönet a Szülői Szervezet tagjainak és a segítő szülőknek, a nagypapáknak, apukáknak, akik a  darálás, préselés folyamatát megmutatták a gyerekeknek: Berkein György, Géczi Ferenc, Somogyi Gábor és Tábori István.

Megyeriné Fekete Ágnes, Fiserné Farkas Csilla

óvodapadagógusok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2021/22-es nevelési év

 

 

Tehetségnap a Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodájában

 

A Fejér Megyei Tehetségsegítő Tanács Együttműködünk! című pályázatának támogatásával ismét egy szakmai napot szerveztünk 2022.05.16-án  intézményünkben, ez alkalommal a helyszín a sárszentmiklósi tagóvodánkban volt.  Visi Mihályné óvodapedagógus osztotta meg tapasztalatait az érdeklődő pedagógusok számára az Így tedd rá! továbbképzésen elsajátított, és a tehetség kibontakoztatás céljából is hatékonynak bizonyuló Tulipános módszer alkalmazásáról.

Az intézményvezetői köszöntésben információt kaptak vendégeink a „Zengő szó a gyermekekért”tehetséggondozó programunkról, a Fejér Megyei Tehetségsegítő Tanács hálózati működéséről, melynek aktív tagja óvodánk is, hiszen Akkreditált Kiváló Tehetségpont vagyunk. Ezt követően Visi Mihályné mutatta be az általa vezetett „Eszterlánc” tehetséggondozó műhelyt. Rövid történeti áttekintés után gyakorlati bemutatóval szemléltette óvodásaink közreműködésével a módszer alkalmazását. A néptánc műhelybe járó gyermekek mosolyogva énekeltek, és táncoltak, élvezettel ugráltak a színes tulipánokon. Ők már mindegyik színű- kék, sárga, piros, zöld- tulipánnak ismerték a jelentését, és a hozzá kapcsolt mozgásritmust is önállóan „letáncolták”. Igazán lenyűgöző látvány volt a szereplésük.

A bemutató után a résztvevő pedagógusok is kipróbálhatták népzenei aláfestés mellett a „tulipánmezőt”.Vendéglátás közben pedig szívesen válaszoltunk a felmerülő kérdésekre, megosztottuk egymással a tapasztalatainkat.

                                                                                        Huszárné Kovács Márta

intézményvezető

 

 

Madarak és fák napja

 

Óvodánkban május 10-én ünnepeltük a Madarak és fák napját. Ebből az alkalomból Lendvai Gábor a Magyar Madártani Egyesület Fejér megyei csoportjának elnöke látogatta meg óvodásainkat. Gábor megmutatta a gyerekeknek a különböző madarak fészkeit és a mesterséges odúkat, amikkel a madarak fészkelését segíthetjük. A gyerekek érdeklődéssel figyelték a számukra óriásinak tűnő mesterséges szalakótaodút, rácsodálkoztak a "nagycsaládos cinege" tojásainak számára és megdöbbenve tapasztalhatták milyen aprók a feketerigó tojásai. Gábor közvetlen hangvételével annyira magával ragadta a hallgatósága figyelmét, hogy a bemutatóra szánt idő kevésnek tűnt és még ezt követően is számtalan kérdés, észrevétel merült fel a gyerekekben. A Zengő Óvoda csoportjai ezen jeles zöld nap alkalmából az év madarát, a zöld küllőt is ábrázolták különféle tecnikákkal, mely alkotásokból kiállítás is készült az óvoda alulájában. A gyerekek mindemellett játékos tevékenységeken keresztül ismerkedhettek a madarakkal, azok életmódjával. Így többek között az óvoda udvarán, fáin elrejtett papírkartonra festett fajokat kellett megtalálniuk, de a figyelmesebbek a játék során fel is figyeltek élő madarakra is. (Így került feljegyzésre például a vetési varjú, sárgarigó, rozsdafarkú és a fácán is.) Miután az összes elrejtett állatot megtalálták, kipróbálhatták milyen nehéz dolga is van a cinege szülőknek, mikor akár 12 éhes fiókát is etetniük kell. A gyerekek csipesszel szedegették fel a földre szórt madzag darabokat, amiket egy karikán átbújva kellett a "fiókák" csőrébe juttatniuk. Nagy volt a sürgölődés az "odú" körül. El is fáradtak a kimerült szülők, akik a délutáni pihenés során már sokadjára is lankadatlan figyelemmel hallgatták végig Lázár Ervin: A nagyravágyó feketerigó c. meséjét. Természetesen a mesében a nagyravágyó rigó első alkalommal zöld küllőnek pingálta magát. A reggeli és a délutáni óvodába érkezés során az Egyesület jóvoltából kitűzők és hűtőmágnesek közül szemezgethettek a szülők. A termékek megvásárlásával örömmel támogatták az egyesületet. A tartalmas nap után a gyerekek az Egyesülettől kapott matricákkal gazdagodva térhettek haza. A madarak és fák napja ezzel a rendezvénnyel azonban még nem ért véget, az óvodában az egész hét e téma körül zajlott. A csillogó és érdeklődő tekintetek meggyőztek minket arról, hogy érdemes és kell is, hogy megszerettessük a gyerekekkel ezeket a csodálatos élőlényeket. Reméljük jövőre is találkozunk és Gábor ismét a vendégünk lesz egy "madaras" délelőttön!

Kalóné Katona Eszter

óvodapedagógus

 

 

 

 

 Tehetségnap a Sárbogárdi Zengő Óvodában

A Fejér Megyei Tehetségsegítő Tanács Együttműködünk!című pályázatának támogatásával szakmai bemutató napot tartottunk a Sárbogárdi Zengő Óvoda székhelyén 2022.04.29-én. A Sárbogárdi Zengő Óvodában 2014 óta szervezett kereteken belül valósul meg a tehetséggondozás a „Zengő Szó a gyermekekért” tehetséggondozó program alapján. Az intézmény 2016 – ban regisztrált a Nemzeti Tehetség Programba, több lépcsős minősítési eljárásban 2020-ban elnyerte az Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet. A Fejér Megyei Tehetségsegítő Tanács tagjaként aktívan részt vesz óvodánk pályázati lehetőségekben is.  Az Együttműködünk! című pályázat a megye oktatási intézményeinek - óvodától a felsőoktatásig- nyújt jó lehetőséget a tudásmegosztásra, a bevált jó gyakorlatok bemutatására. Ez alkalommal mi voltunk a vendéglátók, és egyik jó gyakorlatunk megosztói.

Az intézményvezetői köszöntés után a szakmai bemutatón, a gyermekek logikai gondolkodását fejlesztő műhelyünk mutatkozott be. A résztvevők logikai műhelyfoglalkozás keretében ismerkedhettek meg a LÜK táblajátékokkal és az Okoskocka eszközök használatával.

A műhelyfoglalkozást megelőzően rövid tájékoztatást tartott Horváthné Kovács Brigitta óvodapedagógus a műhely működéséről, és az alkalmazott tehetség kibontakoztató eszközökről, a gyermekek beválogatásának eljárásáról. Ezt követően Pálinkásné Horváth Erzsébet kolléganővel, aki szintén a logikai műhelyben foglalkozik óvodásainkkal- bemutatót tartottak a gyermekek közreműködésével, akik nagyon megfontoltan, és ügyesen oldották meg a feladatokat. A foglalkozás után szakmai beszélgetéssel egybekötve a résztvevők is megismerkedhettek az eszközökkel, és ki is próbálhatták azokat.

Igazán jó hangulatú, tartalmas délelőtt volt, és jó alkalom volt arra, hogy tapasztalatot cseréljünk más óvodák pedagógusaival is.

 

 

                                                                                     Huszárné Kovács Márta

intézményvezető

 

 

         

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VÍZ világnapja

 

A VÍZ VILÁGNAPJÁnak megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhívva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét. A világnap egyik fő célja, hogy cselekvésre buzdítson. Jelenleg a projekt a 6. fázisnál tart, melynek megnevezése: Fenntartható Fejlődési Cél: 2030-ig legyen hozzáférhető a tiszta víz és a biztonságos szennyvízkezelés mindenki számára. A Sárbogárdi Zengő Óvoda Pedagógiai Programjában kiemelten foglalkozik a jeles zöld napok gyerekekkel és szülőkkel történő megismertetésével, az ezekhez a napokhoz köthető különféle játékok, mesék, dalok, versek, stb. óvodai tevékenységekbe történő beépítésével. A Víz világnapjával kapcsolatban természetesen nem tűztünk ki olyan magasztos célokat, mint az ENSZ, ugyanakkor nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy a gyerekek első sorban megismerkedjenek a víz tulajdonságaival, azzal, hogy mennyi mindenre használjuk a vizet, miért is van rá nagy szükségünk, nem csak nekünk, hanem a növényeknek, állatoknak is. Ismerjék meg közvetlen környezetük vizes élőhelyeit, az élőhelyek gazdag növény és állatvilágát, szerezzenek ismereteket arról is, hogyan takarékoskodhatnak a vízzel. Mindemellett szeretnénk érzelmi kötödést is kialakítani bennük, hogy tudjanak gyönyörködi a vízesés, a folyók, a tenger szépségeiben, szeressék a benne és körülötte élő állatokat, örömforrásként kínálunk nekik olyan játékokat melyek a vízzel kapcsolatosak. A nap tiszteletére felvett kék póló, az óvodai, csoportszobai dekorációk, a vizes projekthét minden tevékenysége olyan élményekkel gazdagítják a gyerekeket, melyek reményeink szerint maradandóak és általuk is megtapasztalhatják, hogy mindennapjaink milyen fontos eleme a víz. Már nagyon vártuk a lehetőséget, hogy a hosszas járványügyi korlátozásokat követően újra méltó módon ünnepelhessük óvodánkban eme jeles zöld napot. A Zöld Munkaközösség néhány tagjával pár nappal korábban buzgón készültünk a nap eseményére, hogy újabb élményt tudjunk nyújtani. A gyerekek és a pedagógusok természetesen idén is felvették a kék pólót. Az aulánkban most nem a tenger, hanem a hazai vizeink egy képkockája és annak élővilága elevenedett meg. A nap során a gyerekeknek két helyszínen (az alulában és a tornaszobában) volt lehetőségük játékos tevékenységeken, csoportonként részt venni. Az aulában halakat és kacsákat horgászhattak ki a vízből horgászbotok, illetve kanalak segítségével, illetve próbára tehették ügyességüket a mágneses horgászjátékokkal is. Ismerős dallamok csendültek fel, ha a különféle színnel ellátott, vízzel teli poharakat a színkotta szerint megütögették. Érdeklődéssel figyelték, hogy a vízzel még zenélni is lehetséges. A tornaszobában játékos akadálypályán kellett végigmenniük vigyázva, nehogy belelépjenek az alattuk fodrozódó patak vizébe (hídon keltek át, kavicsokon ugráltak és a mocsaras részeknél nagyon vigyázni kellett, mert igen kacskaringós út vezetett át rajta). A gyerekek másnap örömmel mesélték melyik játék tetszett nekik a legjobban. Reményeink szerint megvalósítottuk idén is a célunkat: szeressék a gyerekek a vizet és a vízzel kapcsolatos tevékenységeket. Aztán már csak pár lépés és nagyobb korukra bízunk benne, hogy óvni is fogják, tudják majd, mennyi fontos szerepe van a víznek a mindennapi életünkben.

Kalóné Katona Eszter óvodapedagógus

 

     

 

 

 

Ezúton szeretnénk megköszönni az összegyűjtött adományokat az ukrajnai menekültek megsegítésére!

A Sárbogárdi Zengő Óvoda dolgozói

           

 

 

A kézmosástól a merőkanálig (látogatás a menzán)

 

Február elején örömmel értesült óvodánk annak lehetőségéről, hogy az intézményünk gyermekétkeztetését biztosító Eatrend Kft. elindította ovis konyhalátogatási programját. A meghirdetett lehetőséggel boldogan élt több csoport is: a székhelyről a Mazsola, a Tulipán, a Micimackó, a Margaréta, a Szivárvány, a Napraforgó csoport valamint a töbörzsöki telephely nagycsoportos gyerekei képviseltették magukat összesen mintegy 85 fővel. A programra más más időpontokban érkezhettek a csoportok. Az esemény célja az volt, hogy a gyerekek megismerhessék azt a helyet, ahol az ételeik készülnek, láthassák a hatalmas üstöket, óriási fakanalakat, a beérkezett alapanyagok mennyiségét és minőségét, kiszerelésük nagyságát, tárulásuk módját. A fentieken túl játékos élelmiszerbiztonsági és higiéniai oktatásban is részt vehettek: felidézték a helyes kézmosás lépéseit, (a 20 másodperces kézmosásra mindenki emlékezett) megismerték a konyhai védőruhák elemeit (a hajháló igen viccesen mutatott mindenki fején, jókat is derültünk rajta) a gyerekek beléphettek a konyhába, a konyha helyiségeibe, ahol éppen az ebédet készítették. Láthatták az alapanyagokat és a - meglátásunk szerint óriásoknak készült- konyhai eszközök is csodálat tárgyát képezték. Erőművészkedhettek a tésztával, a majonézzel és összemérhették magunkat a merőkanállal. A látogatás végeztével teával és pogácsával kedveskedtek a látogatóknak, továbbá útravalóként (a müzliszeletek és a színező mellé), egy ígéretet is kicsikartak tőlünk: megesszük a mai ebédet!

Kalóné Katona Eszter

óvodapedagógus

 

    

   

 

   

   

   

 

 

 

Fókuszban a tehetségfejlesztés

Dr. Duró Zsuzsa tehetség fejlesztő szakértő volt vendége a Sárbogárdi Zengő Óvodának február 28-án. A sokrétű előadó ez alkalommal a tehetség feltárás folyamatáról, fejlesztésről, gondozásról osztotta meg szakmai tapasztalatait, véleményét, és pedagógiai ismereteit. Rövid átfogó képet nyújtott a tehetséggondozás történetéről: Platón, és az ókori Kína már hangsúlyozta a rendkívüli képességekkel rendelkező emberek létezését. Persze nem minden korszakban volt fontos a kiemelkedő képességek elismerése, például hazánkban az 50 –es években az átlagos emberek képzése volt az alapvető cél. Szerencsére ma már a köznevelésben is kiemelt feladat a tehetségfejlesztés. A tehetség fogalmának definiálása is szóba került. Harsányi István klasszikus meghatározását emelte ki „Tehetségen azt a velünk született adottságokra épülő, majd gyakorlás, céltudatos fejlesztés által kibontakoztatott képességet értjük, amely az emberi tevékenység egy bizonyos vagy több területén az átlagosat messze túlhaladó teljesítményeket tud létre hozni." Bemutatta a Renzulli-féle tehetségmodellt, annak továbbfejlesztéseként a Mönks-féle tehetség ábrát is láthattuk. MegismerhettükCzeizel Endre tehetségmodelljét, ami már a korábbiaknál is komplexebben ábrázolja a tehetség összetevőket. Dr. Duróa Gauss-féle görbén szemléltette a tehetség és az intelligencia összefüggéseit, illetve világossá tette, hogy az elemzésből az következik, hogy nem minden magasabb intelligenciájú ember tartozik a tehetséges emberek csoportjába, mert a tehetségnek van egyéb összetevője is. A tehetségfejlesztő szakember a tehetségazonosításhoz is segítséget nyújtott ismertetve azokat a személyiségjegyeket, melyről felismerhetők a tehetségígéretes gyermekek a mindennapi tevékenységeik közben. Előadásában hangsúlyozta a család szerepét, mint extrém erővel ható szociális közeget. A genetikai alapokon túl, az intézményes nevelés, jelen esetben az óvoda mellett a szülők azok, akik sokat segíthetnek gyermekeiknek a képesség kibontakoztatásban. Alapvetően az ő feladatuk, hogy utódaikat megfelelő neveléssel fejlesszék. Több híres ember családi példáját is szemléltette, melyben egyéni vallomások alapján a család került első helyre. Azonban előadásában kitért azokra a gyermekekre is, akik hátrányos körülmények között nőnek fel, és nem számíthatnak másra csak a pedagógusokra, az óvodai nevelés hatékonyságára. Illetve arról sem szabad megfeledkezni, hogy a pedagógusoktól kapott információk, nevelési tanácsok, és más szakemberek bevonása a gyermek nevelésébe pozitív erővel befolyásolja a szülőket. Dr. Duró Zsuzsa szuggesztív előadása mindvégig érdeklődést váltott ki a hallgatóságból. Sok-sok gyakorlati példával alátámasztva segítette az elméleti téziseket megérteni. Óvodáinkban a tehetségígéretek feltárása és fejlesztése szervezett kereteken belül valósul meg, mely alapján óvodánk már 2020-óta a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Által minősített Akkreditált Kiváló Tehetségpontként működik. A szakmai fórum az NTP- Fejér Megyei Tehetségsegítő Tanács- Együttműködünk! című pályázata, a „Vidám Egészséges Gyerekekért 2000 után is!” Alapítvány támogatásával valósult meg intézményünkben.

 

                                                                                 Huszárné Kovács Márta

intézményvezető

 

vvv    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TÖKéletes hét

Beszámoló a tökfesztiválról

 

Október 18-22 között Tökfesztivált tartottunk a Sárbogárdi Zengő Óvodában. Sajnos a járványügyi helyzet kedvezőtlen alakulása miatt nem rendezhettük meg a hagyományos programunkat, de igyekeztünk minél több érdekességgel kedveskedni a gyerekeknek.

A legkülönbözőbb színű és formájú dísztökök már az előző héten megérkeztek a csoportokba. A Szülői Munkaközösség, illetve egyéni felajánlások segítségével hangulatos kiállítást készítettünk az óvoda aulájába, melyet több napon keresztül megtekinthettek az óvodába járók. Ezúton is szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki segítségünkre volt ebben.

    Tevékenységeink alapjául a magyar hagyományokat vettük. Megismertettük az óvódásokkal a Salamon királyig visszavezethető szokást, mely szerint kifaragott töklámpásokkal világították ki a visegrádi Salamon-tornyot. Az óvoda legtöbb csoportjában faragtak tököt a gyerekek, és az őszi finomságot megsütve is megkóstolhatták. Némi papír, ragasztó és festék felhasználásával pár napon belül szebbnél szebb, sütőtök ihlette alkotások lepték el a csoportok faliújságait. A Micimackó csoportban tökgurító versenyt tartottunk, tökkel tornáztunk, mondókáztunk, és még a mese is az iciri-piciri kismacskáról szólt, aminek az ökröcskéi bevették magukat egy tökbe.

Összességében tökéletes hetet tudhatunk magunk mögött. Jó volt megtapasztalni az összefogást, a gyerekek fogyhatatlan kíváncsiságát és tettvágyát. Remélem, hogy a következő évben már a megszokott keretek között, de ugyanilyen élménydús hetet szervezhetünk.

 

 

Dörögdy Blanka

óvodapedagógus

 

 

Nélkülük nincs Állatok Világnapja

2021. október 4. az Állatok Világnapja. Ez alkalomból a Sárbogárdi Zengő Óvoda székhelyén már mintegy 8 éve - immár hagyománnyá vált jeles zöld napon - megrendezésre kerülő rendezvény keretében ismerkedhettek meg a gyerekek a felelős állattartással többek között a Dog Plusz Egyesület ebei és felvezetőik közreműködésével.

Az Állatok Világnapját megelőző héten a magyar népmese hete projekt keretében a gyerekek szebbnél szebb mesékkel gazdagodhattak, a mesék közül a hét vége felé előtérbe kerültek az állatokról szóló történetek is.

Néhány szülőnek köszönhetően ismét megrendezésre kerülhetett az aulában a kisállat kiállítás, ahol nyulakat és teknősbékát vehettek szemügyre óvodásaink.

A székhelyen a Margaréta csoportban a gyerekek megnézhették az akváriumi halakat, ami sok kisgyereknek új élménytjelentett.

Örömünkre szolgált, hogy óvodánk a járványhelyzet ellenére, az előírt közegészségügyi szabályok betartása mellett, valamint a szerencsés időjárásnak köszönhetően ezt a jeles zöld napot ez idáig minden évben, megszakítás nélkül megtarthatta.

Idén a Dog Plusz Egyesület nem csak a székhelyre látogatott el, de a hónap folyamán a tagóvodákban is tiszteletét teszi egy-egy kutyás bemutató megtartása erejéig. Az Egyesület a székhelyen tartott bemutatót követőena szülők támogatásával nem csekély mértékű adománnyal gazdagodott.

Tagadhatatlanul október 4-én a nap fénypontja az Egyesület jóvoltából megrendezésre kerülő kutyás bemutató volt. Három kutyussal érkeztek a gyerekekhez. Sajnos régi kedvenc vendégünk, Durmi már nem vendégeskedhetett nálunk, ugyanakkor a már régebbről is ismert kutyusok: Pici és Magnum új barátjukkal, Ébennel érkezett az óvodába.
A bemutatón nemcsak a kulturált kutyatartás és nevelés legalapvetőbb elemeivel ismerkedhettek meg a gyerekek, hanem megfigyelhették milyen ügyességi feladatok végrehajtására képesek a kutyák. Sőt az egyes játékos feladatoknak aktív részesei is lehettek: például megtapasztalhatták milyen magasságban tartsák az akadályokat, vagy vizuális ingerekre adott válasz esetén milyen ügyesen reagál a kutya, amit később – a kis kedvencek mozgását figyelve – ők maguk is kipróbálhattak.

Az élmény ismét feledhetetlen volt! Köszönjük nekik! Várjuk Őket jövőre is!

 

                                               Kalóné Katona Eszter

                                                   óvodapedagógus

 

 

Szüreti mulatság a Sárbogárdi Zengő Óvodában

Hagyományainkat éltetve ismét közösségi programot szerveztünk óvodánkban. Őszi ünnepkörhöz kapcsolódva elevenítettük fel a szüreti népszokásokat. 2021.szeptember 21-én ennek keretében szüreti mulatságot tartottunk a gyermekek örömére. Már előző héten a csoport foglalkozásokon sok őszi – szüreti dallal, mondókával, versekkel hangolódtunk rá erre a napra. Beszélgettünk a régi szüreti hagyományokról, szokásokról, ismerkedtünk a szüretkor használatos eszközökkel. A szülők segítségével sikerült egy kis kiállítást létrehoznunk az aulában, ahol a gyerekek meg is tekinthették ezeket a régi használati tárgyakat, szépen hímzett terítőket, viseleteket. A szüret napján őszi terményekkel, virágokkal gyönyörűen feldíszített udvar várta a gyermekeket. Már előző nap a szülői munkaközösség segítségével az óvoda dolgozói közösen díszítették fel a teraszokat. Ezen a napon óvodásaink ünnepi vagy többen népviseleti ruhában ropták a táncot a csoport szobákban. A Tálos Edit Alapítvány nevében Bergerné Szőnyi Anna és Varró János előadók a „Játsszunk, játsszunk valamit…. népi játékok és népi hangszerek gyermekeknek” című színvonalas, vidám mese előadással örvendeztették meg a gyerekeket, ahol számos különleges és érdekes hangszert mutattak be. Többet ki is próbálhattak a bátrabb jelentkezők. Köszönjük Jákob Zoltánnak is a lehetőséget, aki a zenei kapcsolatot létrehozta az óvoda, és az alapítvány között. Ezután Géczi István és Somogyi Gábor a teraszokon a szőlő darálókkal és présekkel várták a gyerekeket, ahol a gyakorlatban is megtekinthették és kipróbálhatták a szőlő feldolgozásának folyamatát. A mustkészítés mellett, akinek kedve volt kukoricát is morzsolhatott és kukoricaszárból készített kunyhóban bújócskázhatott.

Köszönjük a szülőknek, és a szervezést segítőknek a sok segítséget, hozzájárulást, ehhez a tartalmas, vidám délelőtthöz, és a kiállításhoz felajánlott tárgyakat!

  Az óvoda vezetősége

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2020/21 - es nevelési év

 

 

Tisztelt Szülők!

Diétás étrend igénylésére van lehetőség a 2021/22-es nevelési évre. Az igénylőlapot letölthetik ITT, vagy a letölthető dokumentumoknál.

Az igénylőlapok leadási határideje 2021.08.13.

 

 

 

Madarak és fák napja a Sárbogárdi Zengő Óvodában

 

A madarak és fák napja a Föld napjának a testvérünnepe, amelynek célja, hogy különböző megemlékezésekkel, rendezvényekkel különösen az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségét kialakítsa, elmélyítse. Időpontja minden év május 10-e. A hagyomány immáron több mint százéves. Hazánkban 1902-ben Chernel István ornitológus szervezte meg az első madarak és fák napját. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1979-ben indította el "Az év madara programját".Ennek célja, hogy a társadalommal megismertesse azokat a madárfajokat vagy fajcsoportokat, amelyek védelmében a lakosság vagy annak egyes csoportjai (például gazdálkodók, vadászok, pedagógusok) különösen fontos szerepet kaphatnak.

Az év fája mozgalmat Magyarországon az Országos Erdészeti Egyesület 1996-ban indította útjára. Célja, hogy a hazai erdők kevésbé ismert fafajait mind a szakmai, mind a nagyközönség számára bemutassa, közelebb hozza. 

Mindezek ismeretében az idei évben -a korábbi gyakorlatokhoz hasonlóan - szavazás útján választhatta meg a lakosság a 2021-es év madarát és fáját. Az év madara a cigánycsuk, az év fája a lisztes berkenye lett.


A Sárbogárdi Zengő Óvoda évek óta méltán büszkén viseli a Madárbarát Óvoda címet, hiszen az intézmény környezeti adottságai több madárfajnak jelentenek gazdag élőhelyet. Az óvodai környezettudatos szemléletformálás részét képezi a télen itthon maradó madarak folyamatos etetése, nyári időszakban itatása. A – korábban pályázat útján nyert - Mynest madármegfigyelő állomás is ezt a célt szolgálja az óvoda udvarán.

Sajnos a koronavírus járvány miatt az intézményben számtalan rendezvényt kényszerültünk „zárt ajtók mögött” (az adott óvodai csoporton belül) megrendezni.  A huzamosabb ideig tartó elszigetelődést követően, és a kormányzati döntéseknek köszönhetően azonban a Madarak és Fák napja lehetett idén az első olyan jeles nap, ahol a csoportok egy közös, mégsem tömeges eseményen vehettek részt.


Már május első hetében az óvodai csoportokban a madarak és a fák kerültek az érdeklődés középpontjába. A heti tevékenységeket ez a téma szőtte át. Visszatértek költöző madaraink, a gyerekek érdeklődéssel figyelték az óvodával szemközti füves területen méltóságteljesen sétáló – és évről évre visszatérő - gólyát.

Az ábrázoló tevékenység kimeríthetetlen változatossága volt jelen az egyes csoportokban: volt olyan csoport, ahol fonalakból készültmadarak díszítették a kis közösség papírból készült fáját, volt ahol gólyák, fecskék készültek különböző technikákkal. Előkerültek ezekről az állatokról szóló dalok, dalos játékok, versek, énekek. A gyerekek madarakról nézegethettek könyveket, madárhangokat hallgattak, és élő webkamerán keresztül is megfigyelhették, napról napra nyomon követhették, hogyan is etetik a széncinege szülők fiókáikat.

A jeles esemény kapcsán a madármegfigyelés került előtérbe. Az egyik csoport az újrahasznosítás jegyében még távcsöveket is készített e célból.
Május 10-én a gyerekek madárcsiripelés hangjaira érkeztek az óvodába, az aulában kellemes erdei hangulat fogadta őket. A délelőtt folyamán a csoportok 10 perces váltásokkal kereshették meg az óvoda hátsó udvarán természetes élőhelyük közelében elrejtett színes kartonból készült madarakat. A csoportoknak egy előre megadott lista alapján kellett az összes madarat megkeresniük, megnevezniük, továbbá lehetőségük nyílt arra is, hogy erre a lapra az élőben látott, hallott madarak neveit is feljegyezzék. Így hallhattak, láthattak a csoportok a fák között elrepülő sárgarigót, feketerigót, dankasirályokat az égen vagy rikácsoló szajkót. A korábbi hét tevékenységeinek meglett az eredménye, hiszen sok gyerek meg tudta nevezni a bokorban megbúvó cigánycsukot, az orgonabokor mögött rejtőzködő búbos bankát, a fenyőfán figyelő erdei fülesbaglyot, vagy a madáretetőre szálló tengelicet is. A sikeres madármegfigyelést követően Huszárné Kovács Márta intézményvezető adott elő a gyerekeknek gitárral megzenésített verseket –madarakról szóló – dalcsokrot, mozgásos tevékenységre ösztönözve a gyermekeket, akik közben átváltozhattak fűzfává, gólyamadárrá is. Furulyával pedig magyar népdal kincsünkből szólaltatott meg dalokat.

A gyerekek nagy örömmel és lelkesedéssel vettek részt a programban.

A Magyar Madártani Egyesület Fejér megyei Csoportja kedves felajánlásának köszönhetően minden – a programban részt vevő gyermek a nap végén madaras matricát és könyvjelzőt kaphatott. A csoportok pedig madaras falinaptárral gazdagodtak.
Köszönjük az Egyesület felajánlását! Bízunk benne, hogy továbbra is ilyen jó kapcsolatot ápolhatunk velük, és a további években közösen színesíthetjük óvodánkban ezt az igen fontos, természetközpontú jeles zöld napot!

  Kalóné Katona Eszter

programszervező- óvodapedagógus

 

 

 

 

 

Óvodanyitással kapcsolatos információk

 

 

Tájékoztató logopédiai szűrésről

 

 

Tájékoztatás a nyári nyitvatartási rendről

 

Tájékoztató a tankötelezettségről

 

 

Tájékoztatás gyermekvédelmi kedvezmény igényléséről

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2019/20-as nevelési év

 

 

Tájékoztató az óvodai beiratkozásról a 2020/21-es nevelési évre.

 

A beíratáshoz szükséges jelentkezési lap a Letölthető dokumentumok között megtalálható.

 

Ezúton szeretnénk a kedves szülők figyelmét felhívni, hogy a jelentkezési lapot, valamint a beíratással kapcsolatos kérdéseiket, gyermekükkel kapcsolatos

 fontos információkat a beiratkozas.zengo@gmail.com -ra szíveskedjenek elküldeni. Köszönjük!

 

 

 

 

 

 

TÁJÉKOZTATÓ PSZICHOLÓGIAI TANÁCSADÁSRÓL

 

Kedves Szülők!  

 

Mint Önök is tudják, a jelen vírus járvány miatt az óvodák számára elrendelték a zárva tartást bizonytalan időre.

A pszichológiai szolgáltatást ettől függetlenül továbbra is igénybe vehetik!

Kérem Önöket, hogy telefonon, vagy emailben keressenek, hogy helyszínt tudjak Önökkel egyeztetni, amennyiben igénylik az ingyenes szolgáltatást! Az egyeztetés minden alkalommal egyénileg történik! Keressenek bizalommal!

Elérhetőségeim:

Bartha Éva

Telefon: 0620/933-4536

Email: barthaeva1224@gmail.com

 

 

 

 

„Itt a farsang, áll a bál…”

2020. február 7-én vidám farsangi mulatságot tartottunk óvodánkban. Egész hét a készülődés jegyében telt el: termeket díszítettünk, verseket, dalokat tanultunk, ügyes gyermekkezek pedig állarcokat festettek, bohócokat ragasztottak.

Farsang reggelén maskarába öltözhetett gyerek, felnőtt egyaránt. Érkeztek hercegnők, kalózok, boszik és még számtalan sok ötletes jelmezbe bújt vidám óvodás. De nemcsak a gyerekek, hanem az óvónénik is ötletes jelmezekbe bújtak. Először minden csoport a saját szobájában szervezett közös játékokat, bohókás versengéseket, amit a gyerekek nagyon élveztek.

A vidám hangulatot fokozta az aulában való közös tánc, mulatozás. Nagyon jó volt látni a gyerekek örömét, felszabadultságát.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a szülőknek a sok süteményért, gyümölcsért, üdítőért és az ötletes jelmezekért, amelyekkel hozzájárultak a farsangunk sikeres lebonyolításához.

Győriné Varga Edit

óvodapedagógus

 

A Sárbogárdi Zengő Óvoda három óvodája másodszor

is elnyerte a „Zöld Óvoda” címet 

 

Az elismerő okleveleket 2020. január 23-án vehettük át, ünnepélyes szakmai nap keretében, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtárnak otthont adó Vajdahunyad várban.

Az Agrárminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett pályázat díjátadó ünnepségén az okleveleket László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára és Kisfaludy László az EMMI  köznevelésért felelős helyettes államtitkára adta át. A díjazottakat köszöntötte, és a címátadó ünnepséget megnyitotta Dr. Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár főigazgatója.

A pályázat célja: az óvodai környezeti nevelés feladatai az európai normáknak, ezen belül a hazai jellegzetességeknek megfelelő környezettudatos magatartásminták, értékek és életviteli szokások átadása, átvétele.

A fenntarthatóságra nevelés központi eleme óvodai nevelésünknek, a környezettudatosság beépült a mindennapi tevékenységekbe. Az óvodáinkba járó gyermekek szülei is aktív részesei programjainknak, legyen szó zöld jeles napok megvalósításáról, vagy hulladékgyűjtésről.  Ezért köszönjük a szülők együttműködését, hiszen ezzel ők is hozzájárultak ahhoz, hogy óvodáink a minősítési eljáráson sikeres eredményt értek el.  A Sárbogárdi Zengő Óvoda székhelye (Mikes köz 3.) és vidéki óvodái közül: Töbörzsökön (Szent István út 49.) és Pusztaegresen (Hatvani út 50.) 2022. 12. 31-ig jogosult a másodszori Zöld Óvoda cím viselésére. Kitűzött céljaink megvalósítása érdekében továbbra is számítunk a fenntartó, szülők és civil szervezetek együttműködő támogatására.

 

                                                                     Huszárné Kovács Márta

                                                                     Sárbogárdi Zengő Óvoda

intézményvezető

 

 

 

Mézes reggeli a Sárbogárdi Zengő Óvodában

 

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és az Agrárminisztérium idén, 2019. november 15-én (pénteken) rendezte meg az Európai Mézes Reggeli programot, melyen óvodánk is részt vett.

A program lebonyolításához többféle segédanyagot biztosítottak a számunkra. A gyermekek először A méhecskék csodálatos világa című kisfilmet nézhették meg, melynek segítségével ismereteik bővülhettek a méhekkel kapcsolatban. Betekintést nyerhettek a méz készítésének rejtelmeibe, megismerhették a méz felhasználási lehetőségeit és egészségmegőrző hatásait.

A film után 3 féle mézet kóstolhattak meg a gyerekek, melyet nagyon jóízűen fogyasztottak el. A mézes programunk itt még nem ért véget, mert ezután mindenki a saját csoportjában méhecskés színezőket és könyvjelzőket készített, melyeket a gyerekek hazavihettek.

Köszönjük az együttműködést az Országos Magyar Méhészeti Egyesületnek, Máténé Kőkuti Ágnesnek a finom mézeket, valamint Philip Zsoltnak a baguetteket.

 

                                                                                                                                             Horváthné Kovács Brigitta

óvodapedagógus

 

 

 

Tökfesztivál a Sárbogárdi Zengő Óvodában


Idén ősszel is megrendezésre került a Sárbogárdi Zengő Óvodában a már hagyományos Tökfesztivál. A rendezvényre 2019.október 25-én került sor a szülők, pedagógusok, de legfőként a gyermekek örömére. A fesztivált megelőző héten az aulában remek dekoráció fogadta az érkezőket. De a ráhangolódás természetesen ezzel még nem volt teljes. Az óvodapedagógusok minden nap tökkel kapcsolatos meséket, verseket mondtak a gyerekeknek, és a közös éneklésben is ez a téma volt a meghatározó. Nem telt el délelőtt a sütőben puhuló zöldség illata nélkül. Ugyanakkor a gyermekek otthon is készülődtek a nagy eseményre, ami méginkább fokozta a hangulatot.
Végre elérkezett a várva várt délután. A szülők, és a gyerekek nagy csomagokkal felpakolva érkeztek. Miután mindenki elfoglalta a helyét, 17 óra körül megkezdődött a tökfaragás. Jó volt látni a dolgos kezeket, melyek nyomán szebbnél szebb lámpások születtek. Közben pedig mindenki kedvére válogathatott a rengeteg sós és édes sütemény, illetve a finom üdítők között, melyeket a szülők biztosítottak. A jó hangulatú, közös munka után mindenki megcsodálhatta a kész alkotásokat. Sötétedés után pedig kígyózó sorban vonultak fel a csoportok az Ady lakótelep körül, a világító lámpásokkal.
Köszönjük a Tulipán és a Micimackó csoportnak, hogy megszervezték ezt a kiváló hangulatú programot. Külön köszönet Árvai Lászlónak, Horváth Péternek, Nemesné Sajtos Katalinnak, Szabóné Freschli Jankának, Szűcs Róbertnek és Takács Rolandnak, hogy hozzájárultak az aula díszítéséhez.
Reméljük jövőre is hasonló, sikeres Tökfesztiválról számolhatunk be.
 

Dörögdy Blanka
óvodapedagógus
 

 

Kedvenc vendégek egy napja a Sárbogárdi Zengő Óvodában

Óvodánk, mint Zöld Óvoda címet viselő intézmény kiemelt figyelmet fordít a jeles zöld napok megünneplésére, a gyerekek számára megfoghatóvá, élmény gazdaggá varázsolva ezeket az alkalmakat.
Az idei nevelési évben az első jeles zöld nap október 4-e az Állatok Világnapja volt. Ez a nap tisztelgés az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc előtt, aki azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen. A gyermek személyiségből adódó rácsodálkozása az őt körülvevő természeti jelenségek, növények, állatok világára remek lehetőséget kínál a pedagógusoknak ezen kimeríthetetlen kíváncsiság minél szélesebb körű, minél több érzékszervre ható kielégítésére, tapasztalatok nyújtására.
Csoportjainkban egy egész hét az állatok jegyében zajlott. A gyerekek szebbnél szebb alkotásokat készítettek, játszottak, beszélgettek, énekeket, dalokat tanultak, mesét hallgathattak az állatokról.
A hét várva várt eseménye a pénteki nap volt. Több csoportban a gyerekek állatos pólóban érkeztek, behozhatták kedvenc plüssfiguráikat. A szülők támogató hozzájárulásának köszönhetően ismét megrendezésre kerülhetett az aulában a kisállat kiállítás, ahol többek között tengerimalacokat, teknősbékát, nyulat vehettek szemügyre óvodásaink. Tagadhatatlanul a nap fénypontja a Dog Plusz Egyesület jóvoltából megrendezésre kerülő kutyás bemutató volt. Az Egyesület immár hatodik alkalommal látogatott el óvodánkba. A gyerekek közül volt, aki már ismerte a régóta visszatérő vendégeket: Durmit és Magnumot, de érkeztek új kutyusok Rév és Pici személyében.
“Mire is van szüksége egy kutyának?” Hangzott el a kérdés. Természetesen leginkább a szeretetünkre! A gyerekek között akadt olyan, aki tisztában volt azzal is, hogy az enni- innivalón, játékokon kívül bizony chipre, oltásra, sőt féreghajtó tablettára is szüksége van kis kedvencünknek.
A bemutatón nemcsak a kulturált kutyatartás és nevelés legalapvetőbb elemeivel ismerkedhettek meg a gyerekek, hanem megfigyelhették milyen ügyességi feladatok végrehajtására képesek a kutyák. Sőt az egyes játékos feladatoknak aktív részesei is lehettek: például megtapasztalhatták milyen magasságban tartsák az akadályokat, vagy milyen érzés is az, amikor apró tappancsok sétálnak a hátukon.
A kutyusok türelmesen tűrték, hogy apró gyerekkezek simogassák, érintsék őket, s nem is akadt olyan kisgyerek, aki ne szerette volna közelebbről is megtapasztalni a puha bunda érintésének érzését.
A tartalmas produkcióért cserébe - a szülők adományainak köszönhetően - kutyaeledelekkel, jutalomfalatokkal térhettek haza nem mindennapi kedves vendégeiknek! Várjuk őket jövőre is!

Kalóné Katona Eszter

óvodapedagógus


 

 

NÉPMESE NAPJA A SÁRBOGÁRDI ZENGŐ ÓVODÁBAN

 

15 éves a NÉPMESE NAPJA; Benedek Elek születésének 160., halálának 90. évfordulója.

Benedek Elek (1859) születésnapját, azaz szeptember 30-át választották a Népmese napjának a szervezők (Magyar Olvasástársaság és az Életfa Alapítvány), mely ünnepet 2005-ben tartottak meg először.

"Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, most fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!"

„Az olvasás világában segítő, tanító táltosunkként repítenek a népmesék. A kisgyermekkorban hallott, majd egyre jobban megismert mesék a későbbi sikeres próbatételek zálogai. Így adnak az anyák hamuba sült pogácsát, s az apák felszerszámozott lovat gyerekeiknek!
Ráadásul köztudottan a fejből mondott vagy felolvasott mese az az első „ábécéskönyv", amelyből a gyermek akaratlanul is megtanul saját lelkében olvasni. Hiszen a mesék szimbólumai, a hősök gondolkodásmódja, tettei, magatartása, konfliktusai, megküzdő stratégiái öntudatlan azonosulási folyamatokat indítanak el a hallgatóban. Ezek a belső képek pedig megfoghatóvá, megnevezhetővé teszik az addig csak tudattalan feszültségeket hordozó szorongásokat, vágyakat, mozgató rugókat. Tehát a mese hatása a gyermeki lélekre szükségképpen jóval sokrétűbb, rejtettebb, hosszabb távú, mintsem azt annak első elolvasása, hallása után mi felnőttek gondolhatnánk.”(www.nepmesenap.hu)

Az óvodában a mindennapi mesélés mellett lehetőségünk adódott arra, hogy neves előadó művészek előadásában magyar népmesét tekinthettek meg a Sárbogárdi Zengő Óvoda gyermekei.

A Központi Óvodát Segítő Alapítvány, Sárbogárd Város Képviselőtestülete által meghirdetett pályázaton anyagi támogatást nyert el, melynek egy részét az Álomzúg Társulat meghívására, előadására fordítottunk.

Az aranyszőrű bárány című magyar népmesét láthatták, játszhatták a gyerekek, mivel az előadók interaktív módon szereplőkké változtatták az erre bátran vállalkozó ovisokat.

A népi ihletésű jelmezek, bábok, díszletek még vonzóbbá és varázslatosabbá tették a mesét, a színészek előadásmódja, népi hangszerekkel kísért közös éneklések által a nézőközönség minden tagja a mese aktív szereplőjévé vált. Felejthetetlen, színvonalas előadás részesei lehettünk.

 

Fiserné Farkas Csilla, óvodapedagógus

 

 

 

 

 

Szüret a Sárbogárdi Zengő Óvodában

2019. szeptember 13 -án tartottuk óvodánkban a már hagyománnyá vált szüreti mulatságot, az EFOP-3.9.2-16-2017-00002 Új humanizmus-humán kapacitás fejlesztése Sárbogárd térségében című projekt keretében. A gyermekek izgalommal készültek a jeles eseményre óvodapedagógus kolléganők segítségével, akik igyekeztek a szüret hangulatához igazodva vidámmá, örömtelivé tenni addig napjaikat. Az egész hét a szüret jegyében telt: szőlővel, szürettel, ősszel kapcsolatos dalokat, verseket, meséket tanultak, hallgattak. Az óvoda is díszbe öltözött. A szülők segítségével - akik beszerezték, kölcsön adták a szürethez szükséges eszközöket, - sikerült megismertetnünk a gyermekekkel  a darálót, préselőt, hordót, demizsont, hébért, lopót, fokolót. Végre elérkezett a várva várt nap! A gyermekek a hagyományokhoz hűen csodálatos népviseletes ruhában érkeztek az óvodába. A gyakorlatban is lehetőséget kaptak a Géczi István nagypapa jóvoltából a szőlődarálásra, préselésre. Megtapasztalhatták a munka nehézségét, komolyságát. eredményeként viszont mézédes mustot ihattak. A munka végeztével elérkezett a tánc, a mulatság ideje. ehhez a zenét az Áldás zenekar szolgáltatta. A gyermekek életkori sajátosságaihoz igazodva, általuk ismert dalokat, mondókákat adtak elő megzenésített formában, játékos mozdulatokkal kísérve interaktív formában. A mulatság végén jól megtáncoltatták az óvoda apraja, nagyját, gyermeket, felnőttet egyaránt. ezután következett a nap fénypontja, a várva várt lovas kocsikázás! A fogatok - a szülőknek köszönhetően - gyönyörűen feldíszítve várták, a munkában, mulatozásban elfáradt kis gyermekeket. örömmel foglalták el helyüket a kocsikon, vidáman, dalolva járták be a környékbeli utcákat. A nap végén sok-sok élménnyel gazdagodva, kellemesen elfáradva érkeztek vissza az óvodába. Köszönjük a lovaskocsik gazdáinak, hogy hozzájárultak gyermekeink öröméhez, napjuk tartalmasabbá tételéhez!

Név szerint:Simon Lászlónak, Zsemberi Tamásnak, Huszár Györgynek, Simon Attilának, Nagy Gergelynek, Nagy Dávidnak, Gárdony Jánosnak,Tóth Roxánának, Rostás Attilának.  Az anyukáknak köszönjük a sok finomságot amit a gyermekek a nap során jóízűen fogyasztottak el.

 

                                                                                                              Huszárné Várhelyi Ildikó

óvodapedagógus

 

Szülő akadémia

Időpont: 2019.09.10. 16.30.

Helyszín: 7000 Sárbogárd Mikes köz 3. aula

Beszámoló

 

A nevelési év kezdetén a beszoktatás idejében jó alkalom volt a szülőknek ez a program arra, hogy tájékoztatást kapjanak gyermekeik beszédfejlődésével kapcsolatban. Felkért előadó, Orsós Dóra szakvizsgázott logopédus, gyógypedagógus volt. Prezentációjából (mellékelve) látható, hogy sokrétűen közelítette meg a témát. Felmérések eredményeit is ismertetve, alátámasztva mondanivalóját. A gyermekek kommunikációs fejlődését nagyban segíti vagy gátolja a családi környezet, hiszen a gyermekek utánzással tanulnak. Nem mindegy tehát, hogy milyen példát látnak a szüleiktől, testvéreiktől. A gyógypedagógus előadó javaslatokat tett arra, hogy milyen módon lehet pozitívan befolyásolni a beszédfejlődést. A cumiról (ha már van) való leszoktatás, minél korábbi megvalósítását javasolta, egyéb lehetőségeket, ötleteket adva. Kérte, hogy a családtagjai ne pöszén gügyögjenek a kicsiknek, akkor sem, ha kedveskedni akarnak ezzel, mert ez pont gátolja a tiszta beszéd kialakulását. A mese fontosságát is kiemelte. Nagyon jó, ha sok szóbeli mesét hallgatnak a gyerekek, szüleiktől, nagyszüleiktől. Ezzel fejlődik a fantáziájuk is, gyarapodik szókészletük is. Persze életkori sajátosságoknak megfelelő mesét kell választani, hogy a gyermekek érdeklődéssel hallgassák. Pl. Bogyó, és Babóca, nagyobbaknak már magyar népmeséket is javasolt. Felhívta a figyelmét a szülőknek arra is, hogy sokat beszélgessenek gyermekeikkel. A televízió nézést mellőzzék, vagy fokozatosan engedjék meghatározott időben, és válogatott műsorokkal a gyermekeik normális fejlődése érdekében. A gyermekek alvási igényéről is esett szó, jó, ha korán fektetik ágyba őket a szülők, mert a megfelelő pihenésre nagy szüksége van a kicsiknek. A logopédus kolléganő tájékoztatást nyújtott még az óvodai beszédfejlesztés lehetőségeiről, a logopédiai ellátásról, a kötelező szűrésekről, melynek célja a beszédhibás gyermekek megsegítése.

A szülők érdeklődéssel hallgatták az előadót, a végén kérdéseket is tehettek fel a témához kapcsolódva.

 

                                                                                   Huszárné Kovács Márta

intézményvezető

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2018/19 - es nevelési év hírei

 

Családi nap

Mivel 2018 a Családok éve volt, ezért a 2018/19-es nevelési évre több közös programot terveztünk a családokkal. A nevelési évet lezáró és egyik leg színesebb ilyen programunk a minden évben megrendezett, már hagyománnyá vált Zengő Óvoda Családi napunk, melynek megrendezésére idén május 25.-én került sor. A rendezvény célja a család és óvoda, valamint a különböző csoportokba járó gyermekek szülei közti kapcsolat erősítése, továbbá volt és leendő óvodásaink vendégül látása. A jó idő kedvezett a tervezett programok megtartására, így egy vidám, szórakoztató délelőttöt tölthettünk együtt. A műsor tárat óvodánk néptáncosai, az „Egy húron pendülünk” ovis néptánccsoport nyitotta meg népi gyermek játékokkal, majd ezt követően felléptek a PanicCrewHipHop tánciskola sárbogárdi növendékei, akik között volt és jelenlegi óvodásaink is vannak. A műsort Bíró Krisztina zenei előadó zárta interaktív gyermekműsorával, melyen igencsak megmozgatta a szerepelni vágyó gyermekeket.  Ezután még több helyszínen folyt a vidám, játékos délelőtt. A gyerekek kívánsága szerint részt vehettek különböző kézműves tevékenységekben az óvónénik vezetésével, kipróbálhatták ügyességüket akadálypályán, népi fajátékokon, volt célbadobó és természetesen használhatták az óvoda udvari játékait is. A legnagyobb kedvencek, az ugrálóvár és az arcfestés sem maradhatott ki a repertoárból. A gyerekek örömmel változtak át pillangóvá, pókemberré, cicává, stb. – ki, ki kedve szerint. A délelőtt folyamán képviseltette magát a tűzoltóság is egy tűzoltó autóval és egy „kamionos” apukánk is elhozta kamionját a gyerekek nagy örömére. Az önfeledt játékokban megéhező, megszomjazó gyermekeket és szüleiket büfé várta, ahol folyamatosan kaphatóak voltak  a szendvicsek, sütemények, palacsinta, üdítők, kávé. A délelőtt végén egy ráadás meglepetés várta a gyermek csapatot a tűzoltó autó körül: a tűzoltók habpartival örvendeztették meg a gyermekeket, mely kiváló lezárása volt a napi programoknak. Az intézmény nevében köszönjük a Sárbogárd Hivatásos Tűzoltóság támogatását, Hollósi István apukának, hogy részt vett programunkon kamionjával, a Kölyökidő Alapítványnak, hogy már sokadik éve járnak hozzánk ugráló várukkal és fa játékaikkal. Köszönjük a Közösségi szolgálat keretében közreműködő gimnazista diákok segítő munkáját, a Szülői szervezet aktív részvételét és a Szülők felajánlásait, mellyel nagyban hozzájárultak rendezvényünk sikeres megvalósításához.

Az intézmény gyermekei és dolgozói nevében:

                                                                                               Grúz Viktória intézményvezető helyettes

 

 

                                                              Bozsik foci 2018/19-es nevelési év

A szeptemberben kezdődő ovifoci programban a településünkön található Sárbogárdi Zengő Óvoda négy, a Sárszentmiklósi tagóvoda kettő, a Töbörzsöki telephely egy,a Pusztaegresi telephely egy csapattal vett részt.

Örömteli hogy a gyerekek nagy létszámmal vesznek részt évről évre a focis foglalkozásokon. Egyre több kislány is kipróbálja ezt a sportágat nagyon lelkesen ügyeskednek.

A fiúk közül nagyon sokan lettek a Sárbogárdi sportegyesület korosztályos igazolt labdarúgói, ők már heti két edzéssel készülnek, több tornán és kupán megmutatták tehetségüket. Ovisaink nagy izgalommal várták a Bozsik tornákat ahol igazi komoly csatákat vívtak a többi csapattal. A tornák végén csillogó szemekkel vették át a jól megérdemelt csokikat oklevelet érmeket.

Szeretnék köszönetet mondani az  óvodapedagógusoknak dajka néniknek az általuk nyújtott segítségükért.

 

                                                                                                                                Szabó Attila edző

 

A Kihívás napja

Egészséghetünk zárásaként 2019. május 17 - én tartottuk meg a Kihívás napi családi programunkat a Sárbogárdi Zengő Óvoda székhelyén. Szülők és gyermekek egyaránt várták már ezt a napot. Óvodánk udvarán és tornatermében több helyszínen különböző játékos, mozgásos, ügyességi játékokon vehettek részt a családok.

Reggel 9 órától az óvoda aulájában Tinódyné Liszi Helga játékos Zumba órát tartott, így kicsik és nagyok egyaránt bemelegíthettük izmainkat a délelőtti mozgáshoz.  A Sárbogárdi Rendőrfőkapitányságról egyik apukánk Fekti Csaba rendőr őrnagy, alosztályvezető és kollégái Sebestyén-Kövér Beáta rendőr főtörzsmester, előadó, valamint Puha Péter rendőr törzsőrmester, balesethelyszínelő irányításával futóbiciklikkel és rollerekkel kerékpáros ügyességi játékon vehettek részt a gyermekek, ahol nem csak ügyességüket próbálhatták ki, hanem az úttesten való helyes átkelést is gyakorolhatták rendőri segítséggel. A pálya végén jutalomként minden kisgyermek egy láthatósági karszalagot kapott.

A tornateremben Szabó Attila, óvodánk Bozsik foci edzője és segítője Őri Attila erőnléti és ügyességi pályákat alakítottak ki, így nem csak a gyerekek,de a szülők is kipróbálhatták milyen egy edzés és ki hogyan tud bánni a labdával. Az udvaron is több helyszínen játszhattak a családok: volt kötélhúzás, ugróiskola, kötél - labirintus pálya, célbadobás, zsákban futás és sítalpazás. Aki elfáradt, az a csoportjában pihenésként ásványvizet és almát fogyaszthatott.

Tartalmasan és sok-sok mozgással telt ez a délelőtt, ahol a családok együtt mozoghattak, játszhattak és egy kis időre minden felnőtt újra gyermek lehetett.

 

Horváthné Kovács Brigitta és Pálinkásné Horváth Erzsébet óvodapedagógusok

 

Víz világnapja

A 2019-es év mottója- Vizet mindenkinek

Március 22-én, a Sárbogárdi Zengő Óvoda Mikes közi épületének óvodásai szüleikkel együtt vehettek részt a víz világnapjához kapcsolódó játékos délelőttön.

Az óvoda pedagógusai változatos, kreatív, szórakoztató játékokkal, játékos feladatokkal örvendeztették meg a résztvevő gyermekeket és szüleiket.

Körforgásszerűen, minden helyszínen más-más feladat, tevékenység, játék várta a gyermekeket.

Pl.: horgászós játék többféle verzióban, halas-vizes kirakós játékok, buborékfújás, ügyességi- és szabályjátékok. Járhattak az „óceánon”, miközben feladatokat kellett elvégezniük, láthattak búvárfelszerelést, és öko-búvárpalackban „úszhattak”, relaxálhattak, miközben természetfilmet néztek.

Ez a nap egy egész heti „vizes” projekt zárásaként nagyon tartalmasan, vidáman, jó hangulatban telt. Kicsik és nagyok egyaránt találhattak kedvükre való tevékenységet. Az örömüket fokozta, hogy a szüleikkel együtt lehettek ezen a délelőttön.

Játékos módon hívtuk fel a gyermekek figyelmét a víz fontosságára, tudatosítva bennük, hogy milyen szerepe van a víznek az életünkben.

„Víz! Se ízed nincs, se színed, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.”

/Antoine de Saint- Exupéry/

                                                                                                              Mészáros Márta
                                                                                                              óvodapedagógus

„Itt a farsang, áll a bál!”

 

2019. február 8 – án tartottuk óvodánkban farsangi mulatságunkat, melyre minden kisgyermek szebbnél-szebb jelmezbe öltözve érkezett. Nem csak kölcsönzött, vagy készen vásárolt jelmezeket láthattunk, hanem a szülők által készített egyedi ötletek is megvalósultak.

Délelőtt 9 órától Gregus Anikó előadóművész interaktív, zenés-táncos műsorával fergeteges farsangi hangulatot varázsolt óvodánkba. A műsor után mindenki a saját csoportjában folytatta a mulatozást. Az óvó nénik által szervezett vetélkedőkön, játékokon szívesen vett részt minden kisgyermek.

Reméljük ezzel a tartalmas, vidám délelőttel sikerült elkergetnünk a telet.

 

Horváthné Kovács Brigitta és Kovács Gáborné óvodapedagógusok

 

 

Páratlan összefogás a mentett kutyákért - Állatok világnapja

Az állatok világnapja alkalmából óvodánkba már évről évre megrendezésre kerülő kutyás bemutatón visszatérő vendégeknek számítanak a Dog Plusz Egyesület kutyái és felvezetőik.

Az Egyesület tagjai igyekeztek minél érdekesebbé tenni a bemutatót, s minden korosztálynak emlékezetes szórakozást nyújtani. A gyermekek láthatták és megtanulhatták hogyan lehet egy kutyát mindenre megtanítani, hogyan kell vele szemben viselkedni, gondozni és nevelni. A kicsik alig várták, hogy maguk is részt vehessenek egy-egy sétáltatásban, simogatásban, a kutyákkal való közös játékban. Durmit az Egyesület terápiás kutyáját már jól ismerik a gyermekek, vele játszottak a legtöbben. Brandy a belga juhász karikákon keresztült ugrált, míg Magnum a labrador keverék kutya sokat segített a kertészkedésben is.

Az Egyesület hontalan kutyái számára adománygyűjtési akciót szerveztünk. A sárbogárdi Zengő Óvoda szülői és gyermekei példátlan összefogásról tehettek tanúbizonyságot, akik nemcsak az Egyesületet támogatták eledellel, felszereléssel, játékkal, takarókkal, hanem a Siófoki Állatmenhelyt is, ahol közel 180 kutya etetésében és mindennapos ellátásában segítettek adományaikkal. Köszönjük!

 Csapóné Sütő Éva

óvodapedagógus

 

 

 

ÓVODAI  BEIRATKOZÁS          

 

Értesítjük a Kedves Szülőket, hogy a Sárbogárdi Zengő Óvodában 2019/20-as nevelési évre történő

beíratásra az alábbi időpontokban kerül sor:

2019. április 24-25-26. szerda-csütörtök-péntek  / 9. 00 – 15. 30 óráig /.

A következő helyszíneken:

Sárbogárdi Zengő Óvoda (székhely) 7000 Sárbogárd, Mikes köz 3.

Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodája 7003 Sárbogárd, Gesztenye sor 1.

                 Sárbogárdi Zengő Óvoda Töbörzsöki Telephelye 7000 Sárbogárd, Szent István út. 49.

            Sárbogárdi Zengő Óvoda Pusztaegresi Telephelye 7018 Pusztaegres, Hatvani u. 50.

A beiratkozáshoz szükséges közokiratokat, dokumentumokat kérem, szíveskedjenek magukkal hozni:

                  - a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót (születési anyakönyvi kivonat v. személyi igazolvány)

és lakcímet igazoló hatósági igazolványt,

                       - szülő személyi azonosítót (törvényes képviselő) és lakcímet igazoló hatósági igazolványát,

- a gyermek TAJ számát igazoló hatósági bizonyítványt,

                      - orvosi igazolás arról, hogy a gyermek közösségbe jöhet

 Amennyiben rendelkeznek a gyermekre vonatkozólag a következő dokumentumokkal, akkor annak eredetijét, kérjük szintén bemutatni, illetve másolatát a jelentkezési lappal átadni. (jelentkezési lapot a beiratkozáskor kell kitölteni)

                                   -   Igazolás sajátos nevelési igényről (szakértői vélemény), tartós betegségről (orvosi igazolás)

                                      -    Nyilatkozat halmozottan hátrányos helyzetről

                                     Továbbá tájékoztatom a Kedves Szülőket a következőkről:

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 2015. szeptember 1-jétől hatályba lépő rendelkezése szerint a gyermeknek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson kell részt vennie.

 Tehát ez a kötelezettség azon gyermekekre vonatkozik, akik 2016. szeptember 1. előtt születtek, és még nem járnak óvodába.

Az a szülő vagy törvényes képviselő, aki a szülői felügyelete vagy gyámsága alatt álló gyermeket kellő időben az óvodába nem íratja be, szabálysértést követ el. A szabálysértés pénzbírsággal is büntethető, melynek mértéke ötezer forinttól százötvenezer forintig terjedhet.

Az óvodakötelezettség teljesítése alól felmentést a szülő kérelmére és az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével, a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, az illetékes jegyző az ötödik életév betöltéséig felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolja.

Amennyiben a napi négy órában óvodai nevelésre kötelezett gyermek az óvodakötelezettségét külföldön teljesíti, a szülők kötelesek arról az óvodai beiratkozás idejének utolsó határnapját követő tizenöt napon belül, azaz legkésőbb 2019. május 20-ig írásban értesíteni a gyermek lakóhelye, annak hiányában tartózkodási helye szerint illetékes jegyzőt.

Azon gyermekek esetében, akik 2016. szeptember 1-je után születtek és a 2019/20- as nevelési évben (mely 2019. szept. 1- 2020. aug. 31-ig tart) betöltik a 3. életévüket csak 2020. szeptember 1-je után kötelező az óvodába járás, de természetesen, ha a szülők szeretnék gyermeküket óvodába járatni a lehetőség adott. A jelzett beiratkozási időpont rájuk is vonatkozik!

  A köznevelési törvény alapján lehetőség van az óvodai férőhelyek függvényében a két és fél éves gyermek felvételére is abban az esetben, ha minden, a településen lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező hároméves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelme teljesíthető.

Az óvodai felvételi, átvételi kérelemnek helyt adó döntésről írásban, a kérelem elutasítására vonatkozó döntésről határozati formában a szülő 2019. május 20-ig értesítést kap.

Az óvodai jogviszony létesítésével kapcsolatban az óvoda vezetője által hozott döntés ellen a szülő a közléstől, ennek hiányában a tudomására jutástól számított tizenöt napon belül eljárást indíthat. Az óvoda vezetője a kérelmet annak beérkezésétől számított 3 napon belül továbbítja a jegyző részére. A benyújtott kérelem tárgyában a jegyző az Nkt. 37. § (3) bekezdése és a 38. § (1) bekezdése alapján hoz döntést. A szülő az Nkt. 38. § (4) bekezdése alapján jogszabálysértésre hivatkozással a jegyző döntésének bírósági felülvizsgálatát kérheti a közléstől számított harminc napon belül.

   SZERETETTEL VÁRUNK MINDEN KEDVES SZÜLŐT, ÉS GYERMEKET !   

   Sárbogárd, 2019. március 22.                                                    Tisztelettel:                                                    Huszárné Kovács Márta                                                     

intézményvezető

  A BEIRATKOZÁSHOZ SZÜKSÉGES NYILATKOZATOK LETÖLTHETŐEK A LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK MENÜPONTBÓL!

 

 

 

 

 

TÁJÉKOZTATÓ

 

Tisztelt Szülők!

 

Ezúton tájékoztatom Önöket, hogy a székhelyen 2018. június 15 – től előreláthatólag augusztus 10 – ig folyamatos átépítés miatt (új csoportszoba, konyha, egyéb mellékhelységek kialakítása) az ellátás szünetel. Ennek következtében fenntartói jóváhagyással módosul az óvodák nyitvatartási és zárva tartási rendje.

A nyári ügyelet ( a közzétettől eltérően) június 18 –tól előreláthatólag augusztus 10 – ig a Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodájában (7003 Sárbogárd- Sárszentmiklós Gesztenye sor 1.) lesz biztosítva. Ezt követő időszakban az ügyelet a székhely óvodában lesz. Amennyiben a nyári ügyeletet nem igényli gyermeke részére,2018. június 18 – augusztus 31 - ig a hiányzás igazolt távollétnek minősül.

Ha gyermeke részére igényelné az ügyeleti ellátást, kérem jelezze azt a csoportokban elhelyezett igénybejelentő lapon. Tájékoztatom továbbá arról, hogy az ügyeletet igénylő gyermekek részére amennyiben szükséges, autóbuszos szállítást biztosítunk a székhelyről a tagóvodába és vissza.

 

Szíves megértésüket és együttműködésüket köszönöm!

 

Sárbogárd, 2018.05.22.

Tisztelettel:

Huszárné Kovács Márta

intézményvezető

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kedves Szülők, Nagyszülők, Gyermekek, Barátok, Ismerősök! 


A Sárbogárdi Zengő Óvoda alapítványa részt vesz a TESCO "Ön választ, mi segítünk!" pályázati programjában. 
Zöld és Madárbarát óvoda lévén szeretnénk gyermekeink zöld környezetét, óvodánk udvarát tovább zöldíteni és egy Madármegfigyelő állomást felállítani, ahol zavartalanul figyelhetnénk, gondozhatnánk kertünk madarait és ezzel a gyerekeket rengeteg pozitív élményhez, tapasztalathoz juttathatnánk. 

Segítségükkel megnyerhetjük a 400.000 Ft összegű támogatást, melyből tervünk megvalósulhat. 
Kérjük, hogy 2018. május 07. és június 04. közötti vásárlásaik után kapott zsetonokkal támogassák óvodánk programját!

Egy vásárlás 1 zseton és 1 szavazat. 
Szavazzanak minden vásárlással óvodánk programjára az alábbi Tesco áruházakban: 
Sárbogárd, Ady Endre u. 19. 
Dunaújváros, Aranyvölgyi u. 6. 
Köszönjük!

 

Víz világnapja a Zengő Óvodában

 

Hagyományainkhoz híven idén is színes programokkal készültünk erre a napra.

Már egész héten sokat beszélgettünk a víz fontosságáról, védelméről, énekeltünk, beszélgettük, mondókáztunk a vízben élő állatokról, növényekről. Gyerekek által készített tengeri állatokból készült el óvodánk aulájában az „óriásakvárium”.

Március 22.-én óvodánk apraja-nagyja kék színű pólóban érkezett. A délelőtt folyamán a gyerekek örömmel teljesítették a tornaszobában a „vizes akadálypályát” és nagyon élvezték az ovi aulájában berendezett „vizes játszóteret”. Kedvük szerint próbálhatták ki a különféle vizes tevékenységeket, például: horgászás, méregetés, jégkockázás, célba dobás. A vízkóstolás során felhívtuk figyelmüket a vízivás fontosságára hiszen, már óvodás korban fontos az egészséges életmódra nevelés.

Ez a nap jó lehetőséget biztosított arra, hogy megálljunk egy pillanatra és másképp tekintsünk a természeti kincseinkre, és azok nélkülözhetetlenségére.

Gyermekeinket ebben a szellemben kell nevelnünk, hiszen ők a jövő nemzedéke, akiknek a mai felnőttek segítségével kell megóvniuk Földünk természeti kincseit.

 

Pálinkásné Horváth Erzsébet

óvodapedagógus

 

 

 

LÁRKE érzékenyítő program a Sárbogárdi Zengő Óvodában

A LÁRKE a látássérült emberek társadalmi befogadásáért, egyenlő esélyeinek megteremtéséért, érdekvédelmi, közösségfejlesztő és szemléletformáló munkát végez, egymást kölcsönösen segítő, aktív közösség összefogásával, a Közép-dunántúli régióban. Honlapjukon olvasható mottójuk:

"Ha már a szemednek nincs fénye,
akkor a lelked legyen fényes,
s mutasd meg a világnak,
hogy mit tudsz és mire vagy képes!"
/Rózsa Dezső/

A székhelyre és a tagóvodánkba járó óvodásaink vehettek részt az egyesület óvodásoknak tervezett érzékenyítő programján. Mindkét helyszínen az egyesület tagjai, - akik között látássérültek is voltak- ismertették meg a gyermekekkel azokat a lehetőségeket, amivel segíthetjük a gyengén látók, és vak emberek hétköznapi életét. Zsolti bácsi fekete szemüvegben, vakvezető kutyával érkezett, - a kiképzett labrador gazdáját segíti a tájékozódásban-, emellett a fehérbotját is használva közlekedik. A gyerekek interaktív feladatokban tapasztalhatták meg, amit a vakvezető kutyákról mindenkinek tudni illik. Például, hogy mire képesek: segíti a gazdájukat az irányok megtartásában, és főként abban, hogy véletlenül semmiképp se lépjenek le a járdáról. A kutya megállással jelzi a le- és fellépőket: a járdaszéleket és a lépcsőket. Megtanulta az irányokat (jobbra, balra, előre, fordulás), megtalálja a buszmegállót, oda tudja vezetni gazdáját a zebrához, épületek bejáratához. Nem tudja azonban értelmezni a jelzőlámpák színét, egyedül nem képes eldönteni, hogy mikor lehet biztonságosan átkelni az úton. A megállókat sem ismeri fel utazás közben, ezért gazdájának ahhoz is szüksége lehet mások segítségére, hogy az általa kívánt buszmegállóban szállhasson le. Ha mi segítséget ajánlunk fel egy vakvezető kutyával közlekedőnek, a kutyával ellentétes oldalról kell megközelítenünk, s illik megkérdeznünk, hogy hogyan segíthetünk. Munka közben a vakvezető kutyát nem szabad megsimogatni, és máskor is csak a gazdája engedélyével. Soha ne kínáljuk a vakvezető kutyát élelemmel! Ha mi is kutyával sétálunk, ne engedjük a kutyánkat a vakvezető kutyához. Zebránál elegendő, ha szólunk, amikor biztonságosan át lehet menni. Útbaigazításkor a gazdának mondjuk el a pontos irányokat, kézjelek helyett, hogy merre menjen. Ez alkalommal több olyan szituációs helyzetet is kipróbálhattak óvodásaink, amiben megtapasztalhatták, hogy a célt együttműködve, egymásban bízva lehet elérni.

                                                                                             Huszárné Kovács Márta

intézményvezető

 

BOZSIK hírek

 

2018. március 2 - án került sor a Bozsik-torna következő fordulójára a Sárszentmiklósi Általános Iskola tornacsarnokában.
A 2017/18 - as nevelési évben a Zengő óvoda és az összes hozzá tartozó tagintézmény és telephely is nevezett a programba, így a Sárszentmiklósi Tagóvoda, a Töbörzsöki és a Pusztaegresi Telephely.

Nagy örömünkre rendkívül népszerű foglalkozások ezek a gyerekek körében.

Ebben a körzetben szerepel még Daruszentmiklós, Cece, és Sárszentágota óvodáinak csapatai is így nagy létszám jön össze egy-egy tornán.
Remek kis meccseket láthattak a nagy létszámban megjelent szülők, kísérők igazi nagy csatákat vívtak az apró focistáink. Kipirult arccal újságolták el győzelmüket vagy épen sírásra görbülő szájjal a vereséget.
Itt azonban nincs vesztes vagy győztes mert a torna végén mindenki ásványvizet csokit kap és csapatonként egy gyermek egy nagy tábla csokit vihet haza.
Szeretném megköszönni az óvodák összes dolgozójának a segítségét a szülőknek a lelkes szurkolását és nagy létszámú megjelenését.

 

Szabó Attila

edző

„…Merre jár a kedves kis napsugár?...”

 

Az idei enyhébb tél ellenére is óvodásainkkal együtt nagyon várjuk már a kikeletet, a jó időt, a tavaszt, ezért idén is megemlékeztünk télűző és tavaszváró néphagyományainkról.

Február első hete óvodánkban már évek óta a „mackó-hét”, amikor valamennyi tevékenységünkbe belecsempésszük a medvéket. Minden csoport medvés versekkel, mondókákkal, dalokkal, versekkel várja a mackó kijövetelét a barlangjából. Vajon mit üzen nekünk? Meddig tart még a tél? Az óvodás gyermekek legtöbbjének egyik nagy kedvence a mackó, szinte mindenkinek lapul otthon a szobájában egy-egy plüss maci, melyet szívesen hoztak el idén is a mackó kiállításunkra. Volt ott barna medve, jeges medve és panda maci, Micimackó kicsi és nagy barátai. Minden gyerek tudja, hogy a macik kedvenc étele a méz így a hetet egy közös mézkóstolással zártuk.                                                  A mackó hét után tovább űztük a telet a farsangi készülődéssel. A gyerekek minden nap kérdezgették mennyit kell még aludni a mulatságig. Lelkesen készültek a farsangi maszkabálra, melynek fő attrakciója minden csoportban a jelmezes felvonulás volt. Egész héten farsangi verseket, dalokat tanultunk, bohócokat, álarcokat gyártottunk, színes lufikkal, szalagokkal díszítettük az óvodát és a csoportokat, így a mulatság napjára igazi színes, vidám forgatag vette körül a gyermekeket, akik szebbnél – szebb jelmezekben parádéztak. A szülők jóvoltából pedig még farsangi fánkok és egyéb finom sütemények is kerültek az asztalokra.           

 Bízunk benne, hogy a víg zeneszóval sikerült felébreszteni a tavaszt, előcsalogatni a tavaszi napsugarakat és lassan búcsút vehetünk a borús télnek.

Toldy Miklósné óvodapedagógus

                                                                                                                                                                                                                                    Süni csoport

 

 

Kedves Szülők!

 

Köszönjük, hogy ebben az évben is támogatták óvodánkat személyi adójuk 1%-ával, melynek összege:

 271.917Ft (2016. évi szja 1%-os összeg).

A felajánlást karácsonyi ajándékok, játékok vásárlására fordítjuk.

 

Sárbogárdi Zengő Óvoda dolgozói és

Központi Óvodát Segítő Alapítvány

Kuratóriuma

  Foci minden mennyiségben!

 A 2017/18 évben ismét nagy létszámmal veszünk részt a Bozsik - foci programban. Az idei tanévben nem csak a Zengő Óvoda székhelye,a Sárszentmiklósi Tagóvoda, de a Töbörzsöki és Pusztaegresi Telephelyünk is nevezett.

A gyerekek nagyon várják minden héten az edzéseket, hiszen ilyenkor nagy csaták folynak a pályán. Az ősz folyamán sok kisfiú és kislány ismerkedhetett meg a labdarúgás alapjaival. Az óvodások számára rendezett tornán büszkén szerepelhettünk a minket elkísérő szülők, nagyszülők előtt.

                                                                                                                                                        Szabó Attila edző

 

       

 

 

A jósághoz nem kellenek milliók

 

Itthon is van pozitív példa arra, hogy a pedagógusok értik, érzik az állat jelenlétének jótékony hatását. Ez a pozitív példa a mi óvodánkat is jellemzi.

Az Állatok világnapja alkalmából szinte már családtagként üdvözölhettük a Zengő Óvodában a Dog Plusz Egyesület kutyáit és felvezetőit.

Kis Kutya, Nagy kutya, ki ne szeretné őket? A gyerekek szemmel láthatóan élvezettel vettek részt a kutyusok bemutatóján. A délelőtt folyamán a gyermekek találkozhattak Milkával, Magnummal és nem utolsó sorban Durmival. Durmi, a csoki színű, labrador már ismerős volt gyermekeink számára. Ő óvodánk hűséges terápiás kutyusa, aki hihetetlen türelemmel és kedvességgel viselte a sok apró kéz finom simogatását.

A gyermekek megtudhatták, hogy bizony jó kutyával játszani, de evés közben ne zavarjuk őket, és kerítésen se nyúljunk be, az utcán pedig a gazdi engedélye nélkül nem szabad a kutyákat megsimogatni. Megtanulták az ember és a kutya közötti kommunikáció lehetőségeit, hogy melyek az alapszabályok és a helyes viselkedési formák egy ismeretlen kutyával történő találkozás esetén. Magnum, a mozgékony kutyus ügyes mutatványaival ejtette ámulatba a kicsiket, és láthatták, hogy egy kis jutalomfalatért cserébe még a kertészkedésben is segítséget nyújt.

A bemutató megszervezése előtt adománygyűjtésbe kezdtünk számukra, hiszen az Egyesület nehéz sorsú, mentett kutyusokkal foglalkozik. Köszönjük a szülők önzetlen, példaértékű segítség nyújtását az adományok felajánlásával!

Hát igen. Valakinek egy állat társasága megtiszteltetés, és ha megtanítja rá gyermekeinket is, talán egyszer jobb hely lesz a világ.

 

Sütő Éva

óvodapedagógus

 

 

 

 

 

 Népmese napja a Sárbogárdi Zengő Óvodában

„A mese gyógyír, a mese játék,

a mese csoda, a mese hit, a mese lélek.

 Mosoly mindenki lelkére.”

                               (Csernik Szende)

 A népmese napját szeptember 30-án, Benedek Elek születésének évfordulója alkalmából ünnepeljük. A Sárbogárdi Zengő Óvoda Mikes közi épületében minden évben kedveskedünk a gyerekeknek azzal, hogy mi, óvodapedagógusok vagy neves előadóművészek előadásában magyar népmesét hallgathatnak, láthatnak ezen a napon. Ebben az évben a Központi Óvodát Segítő Alapítvány pályázott a Sárbogárd Város Képviselőtestülete által kiírt, „Civil szervezetek működési és rendezvényi támogatása” pályázatra, melyben a népmese napjára terveztünk meghívni neves bábelőadó művészeket.  Nagy örömünkre szolgált, hogy a képviselő testület támogatta elképzeléseinket és így az „Álomzug Társulat” előadásában a „Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack” című népmesét tekinthették meg a gyerekek. Az óvodások ámulva figyelték az előadást, csodálták az igényes kidolgozású díszletet és bábokat. Igaz csak ketten játszottak, de lenyűgöző előadásmódjukkal, és interaktív produkciójukkal tartalmas, értékeket hordozó szórakozást biztosítottak. Az előadás végén a gyerekek soktapssal köszönték meg, hogy részesei lehettek e közvetlen, vidám hangulatú bábjátéknak.

 

 

Fiserné Farkas Csilla

óvodapedagógus

 

 

 

 

 

 

„Szüretis nap” a Sárbogárdi Zengő Óvodában

 

„Az öregnek aszú bor jár,

a gyereknek must csordogál.”

 

Szüreti mulatozással és lovaskocsis felvonulással elevenítettük fel a szüreti hagyományt óvodánk Mikes közi épületében, szeptember 27-én.Gyermekek és felnőttek egyaránt „szüretis” ruhába öltözve vettek részt a délelőtti kavalkádban. A jó hangulatot néptáncos produkcióval a Szivárvány csoportos gyermekek alapozták meg.Miután mindenki jókedvre derült, az óvoda apraja-nagyja lovaskocsikázásra indult. A Kölyökidő Alapítvány két zenésze egy különleges hangszerrel, kecskedudával, valamint egy dobbal kísérte végig a gyermekek nótázását az úton.A lovaskocsik pompás díszítést kaptak, köszönet a szülőknek az esztétikus dekorálásért. Köszönjük a lovaskocsik hajtóinak is az önzetlen segítséget: Németh Mihály, Huszár György, Nagy Gergely, Kéri Gábor, Horváth György, Rostás Attila, Gárdonyi János.A „díszes” menet a rendőrség és a polgárőrség munkatársai védelme alatt vonult végig az utcákon. Köszönjük, hogy vigyáztak ránk! A felvonulásról visszatérve az óvoda udvarán a gyermekek szőlőt darálhattak, préselhettek és mustot kóstolhattak Berkei György és Szabó József felügyelete mellett. Köszönjük a munkájukat! A Kölyökidő Alapítvány zenésze és néptáncosa irányításával táncházi mulatozás folyt a teraszon.A gyermekek örömmel, jókedvvel, élményekkel gazdagodva élhették át az óvodás „szüretis” napot!

 

„Szüretelni, jaj, de jó:

Igyunk erre egyet!”

/Takáts Gyula: Szüreti vers/

 

Mészáros Márta

óvodapedagógus

 

 

 

 

 

 

 

Családi nap a Sárbogárdi Zengő Óvodában

 Az idei évben is családi napot szerveztünk a szülői munkaközösség tagjaival az elmúlt szombaton (05.27.) a Mikes közben. A gyermeknap ünnepéhez is kapcsolódva szívesen láttuk vendégül volt, és leendő óvodásainkat is szüleikkel, rokonaikkal együtt. Örömünkre szolgált, hogy sokan elfogadták meghívásunkat.

 A családi napot a „Varázsköpeny” bábcsoport és a Csipp-csupp csodák kézműves csoport műsora nyitotta zenés, verses bábos előadásával. Zelk Zoltán Négy évszak című meséjét adtuk elő, zenei elemekkel ötvözve, így több Gryllus dal is felcsendült mese közben. A Tehetségek Magyarországa a (EFOP-3-2-1-15-2016-00001) kiemelt projekt által támogatott óvodánk, ezért a „Csoportos tehetségsegítő tevékenységek megvalósítására” című pályázat keretéből finanszírozhattuk a jelmezek elkészítéséhez, és a díszletekhez szükséges anyagokat. A műsorban szereplő, és fellépő gyermekek óvodánkban tehetséggondozó foglalkozásaink keretében sajátíthatták el a báb-és drámajáték ismereteket, gyermekdalokat, illetve a kézműves gyermekek kézügyességének köszönhetően lett színes és látványos az előadásunk. Ezt követően pedig Zenés ovi tornabemutató keretében Már Nóra ovis tanítványai táncoltak. A közönség nagy örömmel fogadta a gyermekek színvonalas előadását.

A délelőtt folyamán többféle ügyességi játékot lehetett kipróbálni: „állatparkos” célba dobás, kocka kirakó. A felkínált kézműves tevékenységek is népszerűek voltak. A Kölyökidő Alapítvány biztosította a légvárat, trambulint, és arcfestést. Ez utóbbi nagyon vonzotta a gyermekeket, egy kis idő elteltével alig ismertük fel óvodásainkat, mert átváltoztak különböző mesehősökké, színes arcukkal mosolyogtak ránk. A délelőtt folyamán a gyerekek izgatottan és kíváncsian ültek be, a tűzoltóautóba, beszélgettek a szakemberekkel.

Az együtt töltött idő értékes pillanatai, reméljük minden család életében jó érzéseket keltett felnőttként és gyermekként egyaránt.

Az intézmény nevében köszönöm a Sárbogárdi Hivatásos Tűzoltóság támogatását, a Közösségi szolgálat keretében közreműködő diákok segítő munkáját, a Szülői szervezet aktív részvételét és a szülők felajánlásait, mellyel nagyban hozzájárultak rendezvényünk sikeres megvalósításához.

Az intézmény gyermekei és dolgozói nevében:

                                                                                      Huszárné Kovács Márta

intézményvezető

 

 

 

Kihívás napja a Zengő Óvodában

 

Május 25 – én csütörtökön a Kihívás napja alkalmából örömmel szerveztünk meg óvodásainknak egy mozgásos rendezvényt, mely nyolc állomásos akadálypályából épült fel. Már néhány éve ezzel a programmal népszerűsítjük az aktív életmódot, a mozgást.

Nevelési programunk tökéletesen harmonizál az esemény célkitűzéseivel. A sportjátékokat úgy állítottuk össze, hogy nemcsak testileg, de szellemileg is megtornáztattuk a gyerekeket. A helyi felszereltséghez igazodva állítottuk össze az akadálypályákat. A szabadban, ülve, állva, fekve, négykézláb, izmokat kellemesen megterhelve, változatos testhelyzetekben mozgattuk meg őket. A játéknapon minden csoport képviseltette magát, birtokba vehették a sporteszközöket, amiben átélhették a kollektív mozgásöröm érzését. A játékos feladatok, a koordinációs és kondicionális képességeket is mozgósították. Természetesen nemcsak az apróságok mozogtak, hanem velük tartottak az óvó nénik is.

A nap sikerét bizonyította a gyermekek és a felnőttek közös lelkesedése. Óvodásainknak nem is kihívást, hanem fergeteges szórakozást és kikapcsolódást kínált ez a nap.

 

Szabó Zoltánné

óvodapedagógus

 

Madarak és fák napja – május 10.

 

A Sárbogárdi Zengő Óvoda Mikes közi épületének apraja-nagyja aktívan vett részt ezen a jeles „zöld” napon szervezett tevékenységekben.

Évek óta a postagalambok reptetése színesíti ezt a délelőttöt.

Idén Selmeczi-Kovács Istvánnak köszönjük, hogy elhozta óvodánkba galambjai gyönyörű példányait. Lelkes előadását a postagalambokról szívesen és érdeklődve hallgatták a gyermekek.

A madarak hangjának a megfigyelése csodálattal töltötte el a kicsiket. Óvatosan meg is simogathatták a galambokat. A reptetés pillanatát nagy lelkesedés kísérte.

Ezután közös játék vette kezdetét: különféle madarak képeit kellett puzzleként összerakni a gyermekcsoportoknak, miután megkeresték az elrejtett elemeket. Hangyabolyként szorgoskodtak az óvoda udvarán, nagyon élvezték ezt a játékos feladatot.

Ezt követően többféle növényt ültettünk el közösen a gyermekekkel. Köszönjük a szülők hozzájárulását az óvodai környezetünk széppé varázslásában.

Szemet, lelket gyönyörködtető az évről-évre egyre nagyobbá cseperedő facsemeték látványa.

A maihoz hasonló tevékenységeken keresztül és természetjáró kirándulásokkal igyekszünk óvodás gyermekeinket a természet szeretetére, védelmére, ápolására nevelni az év valamennyi napján.

 

„Fa nélkül egy fillért sem ér a táj.

S üres a fa, ha nincs rajta madár.

Én azt hiszem, nem kelne föl a nap,

Ha nem lennének fák és madarak.”

/Horváth Imre: Fák ás madarak/

 

Mészáros Márta

Óvodapedagógus

Sárbogárdi Zengő Óvoda

 

 

 

Tavaszi hangulatban

A tavaszi ünnepkörhöz kapcsolódóan a Sárbogárdi Zengő Óvodában ismét felelevenítettük hagyományainkat.

Nyíltnapokon látogathattak be csoport foglalkozásainkra az érdeklődő szülők, nagyszülők, akik ez alkalommal a gyermekek tevékenykedtetése közben is megtapasztalhatták mennyire színes óvodai életünk.

Ovi-suli programunk keretében iskolába készülő nagycsoportosaink órát látogattak az óvó nénijükkel a Sárbogárdi Mészöly Géza Általános Iskolában. Köszönjük a lehetőséget, és a tanító nénik kedvességét.

A húsvéti ünnepekhez kapcsolódóan megrendeztük hagyományos tavaszi hangversenyünket. Örömmel vártuk volt óvodásainkat, akik ma már a Violin Alapfokú Művészeti Iskola növendékei. Jákob Zoltán tanár úrnak, és a zeneiskola tanulóinak köszönhetően tavaszi dallamok csendültek fel. A fellépők között ez alkalommal egy tehetséges nagycsoportosunk is furulyázott, óvó nénije oboán kísérte. Gratulálunk minden fellépőnek, és köszönjük közreműködésüket! Tanár úrnak köszönjük a lehetőséget, és a szervezést!A közönség soraiban helyet foglaló gyermekek csodálattal hallgatták a vidám tavaszi hangokat felidéző zeneszámokat, és együtt énekelve a gyermekdalokat kellőképpen ráhangolódtunk az ünnepekre. A hangverseny után óvodásaink izgatottan keresték a fűben a hímes tojásokat, amiket a szorgoskodó nyuszik rejtettek el. Természetesen a locsolkodás sem maradt el, a fiúk mosolyogva mondták el a népi mondókákat, és locsolták meg a kislányokat, szerencsére csak kölnivel, így a lányok örültek, hogy utána illatoztak, mint a kisvirágok a tavaszi mezőn.

                                                                                       Huszárné Kovács Márta

intézményvezető

 

Bábszínházban jártunk óvodásainkkal

A Sárbogárdi Zengő Óvodában már régóta foglalkozunk tehetséggondozással, nemcsak a mindennapi tevékenységek során a csoportban, hanem heti egy-egy óra keretében külön foglalkozásokon is.  A kollégákkal folyamatosan keressük azokat a pályázati lehetőségeket, melyek anyagilag támogatnák tehetséggondozó programjainkat.

A Tehetségek Magyarországa a (EFOP-3-2-1-15-2016-00001) kiemelt projekt által támogatott, a „Csoportos tehetségsegítő tevékenységek megvalósítására” című pályázat keretében adódott lehetőségünk egy projekt megvalósítására, melynek része volt egy színházlátogatás is. A színházjegyeket pályázati forrásból biztosítottuk, az útiköltség fedezete a szülők támogatásával valósult meg, amit ezúton is köszönünk. Toldi Miklósné a projekt koordinátora szervezte a programot a gyerekek részére. A„Csip-csup csodák” kézműves, és a „Varázsköpeny” báb-és drámajáték, valamint a tagóvodánkban működő„Mesekuckó”drámajáték foglalkozásainkra járó gyerekek vehettek részt a színházlátogatáson. A budapesti Fabula Bábszínházban Bálint Ágnes klasszikus meséjét néztük meg: Mazsola és Tádé történeteit. Az óvodás korosztályhoz közelálló bábfigurák, a gyerekek saját hétköznapi életük megelevenítői voltak, így érzelmileg is könnyen azonosultak egy-egy szereplővel. Az előadás után műhely foglalkozás keretében bábkészítéssel folytattuk a napot. Minden kisgyermek elkészíthette saját Tádé bábját, amit boldogan hozott haza a hátizsákjában.

                                                                                     Huszárné Kovács Márta

intézményvezető

      

    

Erdőpedagógiai konferencián

Intézményünk a Sárbogárdi Zengő Óvoda referencia óvodája a VADEX Mezőföldi Zrt. Gilice Erdészeti Erdei Iskola és Óvoda programjának, melynek fő helyszínére a soponyai Ökocentrumban rendszeresen járnak óvodás csoportjaink, és az erdei óvodai programunkra jelentkező gyermekek. Sok-sok élménnyel gazdagodva szoktak óvodásaink visszatérni hozzánk, az óvodába lelkesen mesélve felfedezéseiket. A természet adta csodákat kihasználva Véninger Eszter program vezető az életkori sajátosságokat is figyelembe véve szervezi, és tervezi a természetben töltött napokat. Ezúttal azonban nem a gyermekeknek, hanem a pedagógusoknak szerveztek megyei szakmai konferenciát, melyen intézményünkből 5 kollégával a Zöld munkacsoportból mi is részt vettünk. Ez a nap az erdőpedagógiáról szólt. Hallhattunk előadást Tóth Károly, Termelési vezérigazgató-helyettestől, aki röviden bemutatta a VADEX Mezőföld Zrt. tevékenységi köreit, turisztikai, és közjóléti szempontból is. Véninger Eszter, az Erdészeti erdei Iskolák és óvodák történetéről, működéséről beszélt, illetve abból is kaptunk ízelítőt, hogy miért érdemes alkalmazni az IKT eszközöket, és használni a környezeti nevelés során. Fajkuszné Bodrogi Zsuzsanna a nemzetközi erdőpedagógiai  jó gyakorlatokat, európai követendő példákat osztott meg velünk. Kovács Norbert, a Pákozd-Sukorói Arborétum és Szabadidőpark vezetője csodálatos élővilág fotóival kápráztatott el bennünket, így betekintést nyerhettünk az arborétum és az ökocentrum élővilágába is. A gyakorlat orientált napon kipróbálhattuk a Gilice Erdészeti Erdei Iskola és Óvoda interaktív oktatási eszközeit is, ezt követően pedig mi is csapatokat alkottunk, és játékos feladatsort oldottunk meg. Délután szakvezetéssel ismerkedtünk a csodás soponyai ökocentrummal. A vadasparkban megtekintettük a vaddisznókat malacaikkal, a különböző szarvasokat, madarakat, elsétáltunk a tavakhoz, majd medvehagymát szedtünk. Köszönjük ezt a tartalmas, és hasznos napot a szervezőknek, előadóknak, és a vendégszeretet is, amiben részesítettek bennünket!

 A programon résztvevő kollégáim nevében is: Huszárné Kovács Márta intézményvezető

 

 

 

Köszönjük a támogatást!

Az idei évben is jó alkalom nyílott arra, hogy a Központi Óvodát Segítő Alapítvány, és a székhely óvoda Szülői Szervezete által szervezett hagyományos jótékonysági bálon támogatást kapjanak óvodásaink. A rendezvény sikeres megvalósítását megelőzte több szervezési feladat is. A báli jegyek előállítását a Bogárd és Vidéke Lapkiadó vállalta, köszönjük a támogatást. A szülői szervezet lelkes tagjai több héten át reggel, és délután kitartóan árulták a jegyeket, köszönöm, hogy idejüket adták ehhez a nemes feladathoz. Az anyukák, és nagymamák fáradozása sem volt hiábavaló, finom süteményeik nemcsak díszítették az asztalokat, de kelendőek is voltak, mert a bálon résztvevők szívesen vásároltak egy-egy tálcával, hogy megkóstolják, ezzel is gyarapítva a bál bevételét. Köszönöm a helyi vállalkozók, üzletvezetők felajánlásait, a sok tombolatárgyat, mely mind szerencsés gazdára talált. Köszönöm Rostás Péternek, az Amadeus Étterem és Pizzéria vezetőjének, hogy helyet biztosított rendezvényünknek, és ízletes vacsorát készítettek vendégeinknek. Boros Lászlónak a hangulatos, és talpalávaló zenét. A műsorban fellépő Dancing Feet HipHop Tánciskola növendékeinek és vezetőjüknek Gászler Dórinak látványos táncát. Tieger Tímea Mónika operett énekesnőnek és művésztársainak Reizinger Tibornak, és Pintér Gabriellának káprázatos előadását, akik dalaikkal megalapozták a bál jó hangulatát. Köszönöm, hogy elfogadták felkérésünket, és külön köszönöm, hogy ezt önzetlenül tették, hiszen az általuk adott műsor is felajánlás volt, melyet ezúton is köszönök Tímeának, akinek a kislánya szintén a mi ovisunk. Köszönöm Havasi Kingának a Szülői Szervezet Elnökének, és a Szülői Szervezet tagjainak áldozatos munkáját, segítőkészségét, nélkülük ez a rendezvény nem jött volna létre. A bál bevételéből gyarapítjuk az óvoda játékkészletét, szabadidős programot szervezünk, és a ballagó nagycsoportosoknak ebből a támogatásból tudjuk megvásárolni az ajándékokat. Köszönöm mindenkinek a támogatást, aki valamilyen módon hozzájárult rendezvényünk sikeréhez, és adományával segíti céljaink megvalósulását. Köszönöm az est résztvevőinek, hogy jelenlétükkel támogatták jótékonysági rendezvényünket, tombolát, süteményt vásároltak. Remélem jól szórakoztak, és jövőre is a vendégeink lesznek!

Köszönettel a Sárbogárdi Zengő Óvoda székhelyére járó gyermekek, és kollégák nevében:

                                                                                                                                                           Huszárné Kovács Márta

                                                                                                                                                                   intézményvezető

 

 

 

ÓVODAI  BEIRATKOZÁS      

                                                                                                

Értesítjük a Kedves Szülőket, hogy a Sárbogárdi Zengő Óvodában 2017/18-as nevelési évre történő

                            beíratásra, az alábbi időpontokban kerül sor:              

2017. április 24-25-26. hétfő-kedd-szerda  / 900 – 1600 óráig /.

A következő helyszíneken:

Sárbogárdi Zengő Óvoda (székhely) 7000 Sárbogárd, Mikes köz 3.

Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodája 7003 Sárbogárd, Gesztenye sor 1.

                 Sárbogárdi Zengő Óvoda Töbörzsöki Telephelye 7000 Sárbogárd, Szent István út. 49.

            Sárbogárdi Zengő Óvoda Pusztaegresi Telephelye 7018 Pusztaegres, Hatvani u. 50.

 A beiratkozáshoz szükséges közokiratokat, dokumentumokat kérem, szíveskedjenek magukkal hozni:

- a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót (születési anyakönyvi kivonat v. személyi igazolvány)

 és lakcímet igazoló hatósági igazolványt,

                        - szülő személyi azonosítót (törvényes képviselő) és lakcímet igazoló hatósági igazolványát,

                      - a gyermek TAJ számát igazoló hatósági bizonyítványt,

                      - orvosi igazolás arról, hogy a gyermek közösségbe jöhet

 Amennyiben rendelkeznek a gyermekre vonatkozólag a következő dokumentumokkal, akkor annak eredetijét, kérjük szintén bemutatni, illetve másolatát a jelentkezési lappal átadni. (jelentkezési lapot a beiratkozáskor kell kitölteni)

                                   -   Igazolás sajátos nevelési igényről (szakértői vélemény), tartós betegségről (orvosi igazolás)

                                       -    Nyilatkozat halmozottan hátrányos helyzetről

 

 Továbbá tájékoztatom a Kedves Szülőket a következőkről:                     

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 2015. szeptember 1-jétől hatályba lépő rendelkezése szerint a gyermeknek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson kell részt vennie.

 Tehát ez a kötelezettség azon gyermekekre vonatkozik, akik 2014. szeptember 1. előtt születtek, és még nem járnak óvodába.

Az a szülő vagy törvényes képviselő, aki a szülői felügyelete vagy gyámsága alatt álló gyermeket kellő időben az óvodába nem íratja be, szabálysértést követ el. A szabálysértés pénzbírsággal is büntethető, melynek mértéke ötezer forinttól százötvenezer forintig terjedhet.

Az óvodakötelezettség teljesítése alól felmentést a szülő kérelmére és az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével, a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, az illetékes jegyző az ötödik életév betöltéséig felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolja.

Amennyiben a napi négy órában óvodai nevelésre kötelezett gyermek az óvodakötelezettségét külföldön teljesíti, a szülők kötelesek arról az óvodai beiratkozás idejének utolsó határnapját követő tizenöt napon belül, azaz legkésőbb 2017. május 20-ig írásban értesíteni a gyermek lakóhelye, annak hiányában tartózkodási helye szerint illetékes jegyzőt.

Azon gyermekek esetében, akik 2014. szeptember 1-je után születtek és a 2017/18- as nevelési évben (mely 2017. szept. 1- 2018. aug. 31-ig tart) betöltik a 3. életévüket csak 2018. szeptember 1-je után kötelező az óvodába járás, de természetesen, ha a szülők szeretnék gyermeküket óvodába járatni a lehetőség adott. A jelzett beiratkozási időpont rájuk is vonatkozik!

A köznevelési törvény alapján lehetőség van az óvodai férőhelyek függvényében a két és fél éves gyermek felvételére is abban az esetben, ha minden, a településen lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező hároméves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelme teljesíthető.

Az óvodai felvételi, átvételi kérelemnek helyt adó döntésről írásban, a kérelem elutasítására vonatkozó döntésről határozati formában a szülő 2017. május 26  -ig értesítést kap.

Az óvodai jogviszony létesítésével kapcsolatban az óvoda vezetője által hozott döntés ellen a szülő a közléstől, ennek hiányában a tudomására jutástól számított tizenöt napon belül eljárást indíthat. Az óvoda vezetője a kérelmet annak beérkezésétől számított 3 napon belül továbbítja a jegyző részére. A benyújtott kérelem tárgyában a jegyző az Nkt. 37. § (3) bekezdése és a 38. § (1) bekezdése alapján hoz döntést. A szülő az Nkt. 38. § (4) bekezdése alapján jogszabálysértésre hivatkozással a jegyző döntésének bírósági felülvizsgálatát kérheti a közléstől számított harminc napon belül.

   SZERETETTEL VÁRUNK MINDEN KEDVES SZÜLŐT, ÉS GYERMEKET !   

   Sárbogárd, 2017. március 20.                                                    Tisztelettel:                                                    Huszárné Kovács Márta                                                     

                                                                            intézményvezető

 

 

 

Óvodai beiratkozáshoz jelentkezési lap letölthető itt!

 

 

 

 

A Víz Világnapja a Zengő Óvodában

 

Hagyománnyá vált óvodánkban, hogy minden évben, március 22-én a Víz Világnapját a Sárbogárdi Zengő Óvoda, Mikes közi csoportjai változatos, játékos tevékenységekkel teszik emlékezetessé. Idén is minden kisgyermek és felnőtt kék pólóban érkezett az óvodába és sok „vizes” próbát kellett kiállniuk a délelőtt folyamán. Ügyességüket vizes akadálypályán próbálhatták ki a gyerekek a tornaszobában. Az óvó nénik kreativitását dicséri, hogy a gyerekek nagyon élvezték a zenélő poharak csilingelő hangját, melyekkel ismert gyermekdalokat szólaltathattunk meg. Önfeledten számoltuk a tóba ugró békákat, melyekkel matematikai képességeiket fejlesztették. Türelmüket és kézügyességüket fejlesztettük a horgászos játékkal, kipróbálhatták nagyobb kavicsokon való járkálást is. A szappanbuborék fújás „csodája” minden gyermeket magával ragadott. Pihenés képpen projektorról kivetített vizes képekben gyönyörködhettünk. Hallgathattuk a tenger morajlását, a víz csobogását.

A Víz Világnapja alkalmából kiállítást is rendeztünk, melyen a szülők és gyermekek együttes munkájából kerültek ki szebbnél-szebb alkotások, melyeket az óvoda aulájában mindenki megtekinthetett.

Reméljük, a sok tapasztalatszerzés útján tovább erősítettük bennük a víz fontosságát mindennapjainkban.

 

Fiserné Farkas Csilla

Sütő Lászlóné

Huszárné Várhelyi Ildikó

 

 

 

Tájékoztatás a nyári óvodai nyitvatartás rendjéről

 

Bővebb tájékoztató

 

 

Kiszézés a Sárbogárdi Zengő Óvodában

2017. március.02.

 

   A „kisze” többnyire menyecskének öltöztetett szalmabábú, amelyet „kice, kiszőce, kivice, banya” néven is emlegettek. A lányok énekszóval vitték végig a faluban, majd a falu végén vízbe dobták, vagy elégették. A tűz a tisztító, illetve a gondűző szerepet töltötte be.

   Óvodánkban ezt az egyik legrégebbi télűző népszokást elevenítettük fel, illetve ismertettük meg a gyerekekkel. A Süni csoportos gyerekek izgatottan várták ezt a napot. Előző héten közösen elkészítettük a kisze bábunkat, minden kisgyerek lerajzolhatta félelmeit, gondjait, bánatait –amiket a bábura kötöztünk. Általuk barkácsolt csörgő-zörgő ritmushangszerekkel kiszéző mondókákkal, versekkel, tavaszváró dalokkal készültünk erre a napra. Lelkesen álltuk körül a tüzet a többi résztvevő csoporttal együtt és figyeltük, hogyan hamvad el a tűzben a bábu és vele együtt a tél, a félelmek és a betegségek is.

   Ezúton is köszönjük Kis Csaba apukának a tűzgyújtásban és felügyeletben nyújtott segítséget.

 

Pálinkásné Horváth Erzsébet

Süni csoport

 

 

 

Elegünk van már a télből, hóból, fagyból, hideg szélből…

 

Az elmúlt időszak a Sárbogárdi Zengő Óvodában a farsang jegyében telt. A székhelyen, Farsang napján mindenki maskarába öltözött, hogy így búcsúztassuk el a telet. Az aulában közösen táncoltak a gyermekek, majd mindenki a saját csoportjába visszatérve folytatta a mulatságot.

A Margaréta csoport lelkesen készült versekkel, énekekkel, hogy a társaiknak kedveskedjenek, valamint a nagycsoportosok előadták A brémai muzsikusok című mesét. Az előadást megelőző hetekben szorgosan elkészítették a jelmezeket és a mese díszletét. Az előkészületekből a kicsik és a nagyok is egyaránt kivették a részüket. A mesét kétszer is előadták. Először szüleiknek mutatták be a műsort, majd másnap az óvoda közönségének. Az előadás mindenkinek tetszett, a gyermekek jóízűen nevettek a vicces részeknél, és a mese végén nagy tapssal jutalmazták a „kis színészeket”

Reméljük, hogy sikerült elkergetnünk a telet és várjuk, hogy végre beköszöntsön a tavasz.

Bál, bál, maszkabál

Minden jelmez sorban áll,

De elfogyott a nóta már,

Véget ért, jajj de kár,

Véget ért a maszkabál.

 

Ulcz Bernadett, Vitéz Mariann, a Margaréta csoport óvodapedagógusai

 

 

 

 

Mackó – nap a Sárbogárdi Zengő Óvodában.

                             

Hagyományainkhoz híven óvodánkban február első hete ismét a macikról szólt. A néphagyomány szerint gyertyaszentelő napján, ami február 2.-ára esik, kibújik a medve a barlangjából és körülnéz:  vajon milyen az idő? Ha napos idő fogadja: mackónk az árnyékától megijedve visszamegy a barlangba és tovább szundít még 40 napig. Ha borús az idő, kint marad és velünk együtt örül a tavasznak. A hét elejétől az aulában megnyílt ismét a mackó kiállítás, melyre óvodásaink örömmel hozták különféle plüssmackóikat. Az idén 134 db játékmackó gyűlt össze. Február 2 – án reggel „mézkóstolóval” köszöntöttük az óvodába érkezőket. Köszönjük Máténé Kőkuti Ágnes anyukának erre az alkalomra felajánlott akácmézet. A délelőtt folyamán a csoportok is kilátogattak az aulába egy kis zenés „mézkóstolásra”. Miután a „kismackók” az összes mézet elnyalogatták, megtekinthették a Süni csoport mese előadását.

Tartalmas, vidám macicsalogató délelőttünk hírére a medve már biztosan előcammogott a barlangjából és vígan gyűjtögeti a tavaszra való elemózsiákat.

 

Pálinkásné Horváth Erzsébet

óvodapedagógus

 

 

Egy Csepp Figyelem!

 

Intézményünk vendége volt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2017. 01.20-án. „Belevalók” programjukat hozták el hozzánk, hogy segítsenek bennünket mindennapi kihívásainknak megfelelni. Az Alapítvány óvodai oktató programjának köszönhetően intézményünk dolgozói - óvodapedagógusok, dajkák, pedagógiai asszisztensek, konyhai dolgozóink- olyan ismereteket kaptak a szakemberektől, amivel el tudják látni óvodáinkban a cukorbeteg kisgyermekeket. Soltész Erzsébet dietetikus előadásában a cukorbetegség étrendi kezeléséről, mintaétrendről, mintanapirendről kaptunk tájékoztatást. Dr. Kiss Zsófia a cukorbetegség kórtörténetéről, a cukorbetegség tüneteiről, és a betegség kezeléséről beszélt nekünk. Az előadások után készségesen válaszolt a kérdéseinkre, majd ezt követően gyakorlati útmutatást, és tapasztalatot kaptunk az Egy Csepp Figyelem Alapítvány csapattagjaitól. Az előadásokat követő gyakorlati oktatás alkalmával,használati eszközökkel ismerkedtünk: vércukormérő, mérés, inzulinadagoló „pen” és inzulinpumpa használatának bemutatása diabetológiai szakápoló és betegedukátor közreműködésével. Diatetikai oktatás, szénhidrátforrások megismerése, mérési-számolási gyakorlat, mintaétrend ismertetése mind-mind fontos információ volt számunkra.

Korunkban elengedhetetlen, hogy megfelelő ismeretekkel rendelkezzen minden kisgyermekkel foglalkozó szakember a diabéteszről, hiszen egyre gyakoribb a cukorbetegség megjelenése már óvodáskorban is. Az egyik előadónktól idézve: „nyitott szívvel lehet a cukorbeteg gyermekek kihívásának megfelelni, és segíteni őket a mindennapi életet élni”.

Az alapítvány programjairól, rendezvényeiről a www.egycseppfigyelem.hu honlapon lehet tájékozódni. Ajánlom a Kedves Szülők figyelmébe még az alapítvány blogját is www.cukkerberg.blog.hu, mert olvashatnak a legújabb kutatási eredményekről, a cukorbetegség hazai kezelését érintő hírekről, cukorbetegeknek is szánt ételreceptekről, és megoszthatja élményeit, tapasztalatait a diabétesszel kapcsolatban, aki szeretné.

Ezúton is köszönöm az Egy Csepp Figyelem Alapítvány szakembereinek a segítséget!

                                                                                                                                                           Huszárné Kovács Márta

                                                                                                                                                                intézményvezető

         

                       

 

 

 

 

 

 

Luca napi népszokások a Zengő Óvodában

2016. december 12-én a Napraforgó csoportos gyermekek csoportjában került megvalósításra a Luca napjához köthető népszokások. S bár a készülődés a karácsony jegyében telt, ezen a napon a boszorkányságé volt a főszerep.

A Lucázás a köszöntő szokások közé tartozik. A gyermekek köszöntő rigmusokat halkan, titokban mondogatták, hogy a Lucázás meglepetés legyen a többiek számára. Ezen a napon kora délelőtt nagycsoportos fiúk bundás sapkát húztak, kis kabátba bújtak, láncos botot vettek kezükbe, a lányok pedig boszorkánynak öltözve indultak el az óvoda minden csoportjába kotyolni.

Már az ajtón kívül rákezdték a fiúk a „Luca, Luca kitty-kotty, kitty-kotty” című mondókát.

A lányok lopott szalmát vittek magukkal kis kosárkákban, melyet köszöntőjük idején szétszórtak a csoportokban. A botok zajával távol tartottuk a gonoszt, a boszorkányt a csoportoktól. Minden csoportban kaptak valamit a gyermekek ezért, ott sok jókívánságot mondtak. Az óvoda csoportja almával, aprósüteménnyel köszönték meg a kotyolást.

A Luca napi szokások felelevenítésével a karácsonyi ünnepre való lelki felkészülést, az együttérzést, a közösséghez tartozást kívántuk erősíteni óvodásainkban.

 

 

Sütő Éva

óvodapedagógus

 

 

Kutyás terápia a Zengő Óvodában

Minden gyermek különleges, aki a saját egyéni módján növekszik és fejlődik. A fejlődés mérföldköveit azonban néhány kisgyermek később éri el, mint társaik. A kutyás terápiát az ő megsegítésükre kezdeményeztem óvodánkban. Az tény,hogy ez a „fejlesztő eszköz” egy kicsit szőrösebb és hangosabb, mint az őt megelőzőek, de hatékonyságát tekintve felbecsülhetetlen.

Fejlesztő foglalkozásaink alkalmával számos tapasztalat bizonyította terápiás kutyáink pozitív hatásait. A gyermekek úgy dolgoznak, hogy nem érzik feladathelyzetben magukat, több a sikerélményük, nem szorongnak, az állat jelenlétének köszönhetően jól motiváltak, és magabiztosabbakká válnak. A terápia folyamán sokkal magasabb a motivációs szintjük a kutya jelenlétében, így kedvvel, örömmel vesznek részt a foglalkozásokon, szívesebben végeznek feladatokat, melyeket játéknak tekintik, a kutyával való játéknak. A fő hangsúly a motiváción van, a kutya motiváló erejében. A kutya motiváló erő a gyermekek számára, aki elősegíti a gyermeknek a feladatra való figyelmének összpontosítását.

A kutyás foglalkozásainknak nincsenek vesztesei. A foglalkozások alatt a kutyával foglalkozunk, aki még annak is leül vagy lefekszik és azt is szereti, aki az adott feladatban nem nyertesként került ki. Annak ellenére, hogy a kutyás foglalkozásokon is kialakíthatunk versenyhelyzeteket, a gyermek nem éli meg olyan mértékű feladathelyzetnek, mint az óvodai foglalkozásokat, mert ezekben a játékokban a fő cél a kutyával való foglalkozás.

 

 

Sütő Éva

óvodapedagógus

Gondolkodj egészségesen!

Intézményünk a Gondolkodj Egészségesen Alapítvány országos programja keretében november 25-én GE-napot tartott. Óvodáinkban az egészséges életmódra nevelés fontos szerepet kap. Ez az alkalom különösen jó lehetőséget nyújtott számunkra, hogy felhívjuk a figyelmet az egészséges életmódra. A Gondolkodj Egészségesen Alapítványnak köszönhetően kiscsoportosaink szülei az alapítvány ajándékát egy „EgészségZsákot” vehettek át. Az alapítvány programjának 7 pillére: táplálkozás, mozgás, gyermeklélek, környezetvédelem, biztonság, és testi egészség, művelődés, sokszínűség maximálisan illeszkedik pedagógiai programunkba, ezért szívesen vettünk részt a benne.

A Gondolkodj Egészségesen Alapítvány honlapján sok jó, és praktikus tanácsot, receptet, olvashatnak az érdeklődő szülők arról, miként lehet óvodáskorú gyermekeiket az egészséges életmódra nevelni. Sok színes, játékos programmal is várják rendezvényeikre a családokat!

Huszárné Kovács Márta

intézményvezető

 

 

Kutyával a gyermekekért - Gyermekkel a kutyákért

2016. október 4-én az Állatok világnapján már 4. alkalommal látogattak el a Sárbogárdi Zengő Óvodába, a Dog Plusz Egyesület kutyái és felvezetőik.

A kutyás bemutató elsődleges célja a gyermekek szórakoztatása mellett, hogy megismertessük velük a kulturált kutyatartás és nevelés legalapvetőbb elemeit. A gyermekekkel és a felvezetőkkel kötetlen beszélgetésekkel megalapoztuk a felelős állattartás és állatvédő magatartás alappilléreit és a bemutató előtti héten már ennek a hangulatát. Az Egyesület számos tevékenységei mellett mentett, nehéz sorsú kutyákkal is foglalkozik, számukra adománygyűjtést is szerveztünk. Ezáltal az önzetlen segítségnyújtásra hívtuk fel a szülők figyelmét. Köszönjük a sok-sok adományt!

Lábhoz, ül, fekszik, marad, hozzám! Ezeket a vezényszavakat tanulták meg az óvodások az Egyesület terápiás oktatóitól. Durmi, Gina és Magnum minden feladatot kiválóan hajtott végre. A bemutató legizgalmasabb és legaktívabb része az volt, amikor a gyermekeket is bevonták a játékokba, feladatokba (sétáltatás, akadályon való vezetés). A jutalomfalatokat a gyerekek kinyújtott tenyeréből ehették. Persze akadt olyan kisgyerek, aki félt a kutyusoktól, de legtöbben szívesen és örömmel vettek részt a bemutatón, így a tartózkodóbb gyerekek is láthatták nincs mitől félniük.

Az állatok világnapja alkalmából az aulában kisállatokkal is barátkozhattunk, hiszen ezen a napon szabad volt behozni az oviba a kis kedvenceket is. A rögtönzött kiállítás nagyon népszerű volt a gyerekek körében, és az óvoda dolgozói is szívesen „beszélgettek”- meg-meg állva napi teendőjük közben- a kis hörcsögökkel, papagájokkal, és csodálták az aranyhalakat az akváriumban. Köszönjük a szülőknek, hogy lehetővé tették ezt az élményt, ilyen módon is támogatva programunkat.

 

                                                                                                Sütő Éva

     óvodapedagógus

 

Nem mindennapi varázslat

Mesébe illő történet, ami a Sárbogárdi Zengő Óvoda székhelyén, a Mikes Közben lévő óvodánk udvarán történt. Szorgos kezek varázsolták újjá az udvarunkat a gyermekek, és mindannyiunk örömére. Az Önkéntes Központ Alapítvány szervezésében szeptember 19-én (a Takarítás világnapján) az E-ON.   vállalatcsoport önkéntes csapata 37 fővel „szállta meg” az udvari játékainkat. Hazánk különböző településeiről érkeztek hozzánk, hogy csak a két legtávolabbi várost említsem Győrből, Debrecenből is.  Mint a mesebeli manók, csiszolták, festették a mászókákat, csúszdákat, a terasz oszlopokat, újjávarázsolták megkopott kerti padjainkat, sőt új bútorokat is hoztak nekünk 6db kerti pados asztalkát, amin óvodásaink tevékenykedhetnek a szabadban. A tavalyi nevelési évben kialakított szánkódombunk is biztonságossá vált a szivárványszínt kapott „gumikerítés” által. A használt kerékgumikat Farkas Tamásnak köszönhetjük, aki nemcsak felajánlotta, de óvodánk udvarára is szállíttatta a 40 darabos rakományt. Az önkéntesek pedig a szivárvány színeibe öltöztették azokat, így nemcsak biztonságos, de vidám is lett a dombunk. A gyermekek örömmel vették birtokba a felújított udvari játékokat, és boldogan játszottak az Eurest Kft. jóvoltából kapott labdákkal, homokozós játékokkal.

Köszönetemet fejezem ki az óvoda dolgozói, és gyermekei nevében az E-ON. vállalatcsoportnak: önkéntes csapatáért, az anyagi támogatásért, mellyel lehetővé tették a „varázslatot”. Az Önkéntes Központ Alapítvány képviselőinek a szervezést, külön köszönöm Farkas Emese kommunikációs menedzsernek, Vállalati Önkéntes Programok vezetőnek a körültekintő munkafolyamatok biztosítását. Köszönöm az  Eurest Kft. - nek, és helyi vezetőjének Gregovszki Vincének támogató segítségét, az önkénteseknek felajánlott ebédet, mellyel lehetővé tette, hogy az alapítvány játékokat vásároljon nekünk.

Társadalmi felelősségvállalásból mutattak kiváló példát támogatóink gyermekeinknek, és mindenkinek. Őszinte jó érzés tölt el bennünket, hogy nem csak a mesékben vannak jó szándékú, segítőkész emberek, hanem a valóságban is.

Köszönettel: Huszárné Kovács Márta

intézményvezető

 

     

 

 

 

Szüreti mulatság 2016

 

„Szüretelnek, énekelnek,

láttál-e már ennél szebbet?”

 

A számunkra oly kedves népi hagyományt ápolva tartottuk meg óvodánk Mikes közi épületében a szüreti mulatságot és felvonulást, szeptember 16-án. Az óvoda apraja-nagyja népviseletbe, „szüreti” ruhába öltözve vett részt a rendezvényen. A Szivárvány csoportos gyermekek fergeteges néptánccal nyitották meg a mulatságot. A Kölyökidő Alapítvány két zenésze kísérte a produkciójukat. A kedvcsináló műsor után lovas kocsikázás vette kezdetét. A szülők lelkes munkáját dicsérte az igényesen feldíszített 10 lovas kocsi. Jó kedvvel, nótázva, muzsikaszóra vonultunk végig a szokásos útvonalon a polgárőrség kíséretében. Az óvodába visszatérve a Kölyökidő Alapítvány néptáncosa irányításával táncházi mulatozás kezdődött. Mindemellett a gyermekek kipróbálhatták a szőlő darálását, préselését és mustot kóstolhattak. Köszönjük a szülők, a nagyszülők hozzájárulását a nap széppé varázsolásában, melyen a gyermekek jól érezhették magukat. Köszönetünket fejezzük ki a Polgárőrségnek,a lovas kocsisoknak - Gárdonyi János, Nagy Gergely, Horváth György, Rigó László, Tatai László, Németh Mihály, Tóth Roxána, Nagy Dávid, Bögyös János, Huszár György – valamint a szőlő darálását és préselését végző Kajári Istvánnénak, Berkei Györgynek és Géczi Ferencnek.

Élményekben és ismeretekben gazdag programokkal telt el ez a vidám „szüreti” nap, mindenkinek örömet szerezve, mosolyt varázsolva az arcokra.

 

Mészáros Márta és Szabó Zoltánné óvodapedagógusok

 

 

 

 

 

Ismét kinyitottuk meseládikónkat.

A TÁMOP – 3.4.2.A/11-2-2012-0001 „Inkluzív intézmények Sárbogárdon” projekt keretében  2016.05.31-én mesedélutánra hívtuk a pályázatban részt vevő intézmények óvodásait, iskolásait.

Az óvodapedagógusok a Kié a virág? című mesét bábozták el, ami nagyon tetszett a résztvevőknek. Az előadás után, a már hagyománynak számító, puzzle kereső-kirakó játék következett. Az óvoda udvarán  tavaszi virágok képdarabjait, és a „ Varázsköpeny” elnevezésű bábcsoport műsorában szereplő állatok képdarabjait kellett megkeresni, majd összerakni a gyermekeket. A szeles idő ellenére sikerült mindegyik képrészletet megtalálni, és a csoportok ügyesen kirakták és megnevezték a kirakott képeket. A jóleső futkározás után meghallgattuk a bábcsoport műsorát, melynek vezetője Huszárné Kovács Márta, aki gitározásával tette színesebbé az ovisok előadását.

Végezetül finom uzsonnával kínáltuk  meg vendégeinknek. Az uzsonna után a „régi” óvodásaink nosztalgiáztak egy kicsit: örömmel kukkantottak be ovis társaikhoz.

                                                                                                                                                                                                                      Borosné Ica óvó néni

                                                                                                                                                                                                                 Sárbogárdi Zengő Óvoda

 

Környezetvédelmi világnap a Sárbogárdi Zengő Óvodában

1972 óta minden év június 5.-e nemzetközi környezetvédelmi világnap. Célja:  széles körben felhívni a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, a közös cselekvés és együtt-gondolkodás elősegítése, a fenntartható fejlődés eszméjének terjesztése.

“A világ, amit teremtettünk a gondolkodásunk eredménye; nem lehet megváltoztatni gondolkodásunk megváltoztatása nélkül.” (Albert Einstein)

Így próbálunk tenni mi is, ezért a SárbogárdiZengő Óvoda Mikes közi épülete – Zöld Óvoda lévén – egyik legfontosabb feladatául tűzte ki a környezet védelmét és a környezettudatos magatartás kialakítását. Óvodásainknak az egész nevelési év folyamán számos lehetőséget biztosítunk a környezeti problémák megtapasztalására, észre vételére és arra, hogyan kell ellenük védekezni, mit kell tenni, hogy szűkebb és tágabb környezetünk rendjét, tisztaságát megőrizzük és miért fontos, hogy megóvjuk környezeti értékeinket. Az év folyamán megrendezett jeles zöld napok záró eseménye volt a környezetvédelmi világnap, melyen a VERTIKÁL Nonprofit Zrt. - Öko Játszóházának jóvoltából a szelektív hulladékgyűjtés alapelveivel, szabályaival ismerkedhettek a gyerekek egy zenés – játékos délelőtt keretében. Kipróbálhatták a különböző érdekes játékokat és közben játszva sajátíthatták el a szelektív hulladék gyűjtéssel kapcsolatos legfontosabb ismereteket, melyeket bízunk benne, hogy a való életben alkalmazni is fognak szüleikkel együtt. Egész éves „zöld munkánk” nem valósulhatott volna meg segítő partnereink nélkül, így ezúton mondunk köszönetet mindenkinek akik programjaink színesítésében segítséget nyújtottak. Legnagyobb támogatóin természetesen a családok, a szülők, akik folyamatosan támogatják óvodánkat, segítséget nyújtanak a különböző Zöld jeles napok megünneplésében és szorgalmasan gyűjtik velünk a PET palackot, papírt, használt elemet, elektronikus hulladékot. Munkálkodjunk  háttovább EGYÜTT környezetünk megóvásáért, hiszen „A kis emberek, akik a világ különböző részén tevékenykednek, képesek megváltoztatni a Föld arculatát, és jobbá tenni az életet.” –( Jane Goodall )

                                                                                                  Toldy Miklósné

                                                                                                 óvodapedagógus

                   

Családi nap a Sárbogárdi Zengő Óvodában

Óvodánkban hagyományainkhoz híven az idei évben is családi napot szerveztünk az elmúlt szombaton a Mikes közben a szülői munkaközösség közreműködésével. Ezen a napon nyitott óvodánk, és szívesen láttuk vendégül volt, és leendő óvodásainkat is szüleikkel, rokonaikkal együtt. Örömünkre szolgált, hogy sokan elfogadták meghívásunkat. Nem véletlen, hogy a gyermeknap időpontjához kapcsolódik az esemény, hiszen az ünnep céljával azonosulva szeretnénk a figyelmet a gyermekek sajátos világára irányítani.

 A családi napot a „Varázsköpeny” bábcsoport műsora nyitotta zenés, verses bábos előadásával. Ezt követően pedig óvodánk „Egy húron pendülünk”elnevezésű néptánccsoportja népi gyermekjátékokat adott elő, és mutatta be tánc tudását magyar népzenére. A műsorban szereplő, és fellépő gyermekek óvodánkban tehetséggondozó foglalkozásaink keretében sajátíthatták el a báb-és drámajáték ismereteket, illetve a néptánc lépéseket, gyermekdalokat. A közönség nagy örömmel fogadta a gyermekek színes előadását.

A délelőtt folyamán többféle ügyességi játékot lehetett kipróbálni: „állatparkos” célba dobás, toronyépítő, és dobáló játék, memória játék, lengő teke, stb. A játékok érdekessége az volt, hogy újra hasznosítható anyagokból készültek, - az óvodapedagógusok kreatív ötleteiket megvalósítva készítették el ezeket az esztétikus, és szórakoztató fejlesztőjátékokat-, ezzel pedig a környezettudatosság fontosságára szerettük volna felhívni a figyelmet. A felkínált kézműves tevékenységek is népszerűek voltak köztük tapasztalatot lehetett szerezni arról is, hogy újrahasznosítható anyagokból csodás díszeket,és apró játéktárgyakat is lehet alkotni. A Kölyökidő Alapítvány biztosította a légvárat, trambulint, és arcfestést. Ez utóbbi nagyon vonzotta a gyermekeket, egy kis idő elteltével alig ismertük fel óvodásainkat, mert átváltoztak különböző mesehősökké, színes arcukkal mosolyogtak ránk. Homokvár építő versenyt is hirdettünk a csoportoknak, jutalmul mindegyik csoport - alapítványunk támogatásával- egy labdát, és a Hell Energy Magyarország Kft. által felajánlott XIXO gyümölcs italt kapott. A délelőtt folyamán a gyerekek izgatottan és kíváncsian ültek be a rendőrautóba, és a tűzoltóautóba, beszélgettek a szakemberekkel.

Az együtt töltött idő értékes pillanatai, reméljük minden család életében jó érzéseket keltett felnőttként és gyermekként egyaránt.

Az intézmény nevében köszönöm a Sárbogárdi Rendőrkapitányság, a Sárbogárd Hivatásos Tűzoltóság támogatását, a Közösségi szolgálat keretében közreműködő diákok segítő munkáját, a Szülői szervezet aktív részvételét és a szülők felajánlásait, mellyel nagyban hozzájárultak rendezvényünk sikeres megvalósításához.

Az intézmény gyermekei és dolgozói nevében:

                                                                                                                                                                                       Huszárné Kovács Márta

                                                                                                                                                                                            intézményvezető

file:///D:/Zengo/2015%20-16%20Sz%E9khely/Csal%E1di%20nap/DSCF2187.jpg

 

Madarak és fák napja a Sárbogárdi Zengő Óvodában

 

„… évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében” /Herman Ottó/

 

A „Zöld Óvoda” címet büszkén viselő óvodánk Mikes közi épületében hosszú évek hagyományaként szerveztük meg a Madarak és fák napját. Ezzel is a természet tiszteletére és szeretetére nevelve a gyermekeket.

Május 10-én,ezen a jeles „zöld” napon az óvoda gyermekcsoportjai facsemetéket és különféle növényeket ültettek el az óvoda udvarán.

Bereczki Jenő galambász gyönyörű postagalambjaival örvendeztette meg a gyermekeket. Mesélt a galambokkal kapcsolatos tudnivalókról, az életmódjukról, a tájékozódó-képességükről. A gyermekek kíváncsiságát kielégítve szívesen válaszolt a kérdéseikre. A bátrabb gyermekek megsimogathatták a madarakat. Egy-egy gyermek pedig a saját tenyeréből engedett útjára egy-egy galambot, majd a többi postagalamb egyszerre repült ki a ketrecből. Nagy ováció fogadta a közös repülés látványát. Ezúton is köszönjük Bereczki Jenőnek az élménynyújtást.

A természet szeretete, védése, óvása és ápolása a mindennapok szerves része óvodánkban. A madarak és fák napja az egész természet ünnepe – ezt mindig tartsuk szem előtt!

 

Mészáros Márta

óvodapedagógus

Sárbogárdi Zengő Óvoda

 

 

Megújult a töbörzsöki óvodánk udvara

Hegedüs János szülő kezdeményezésének köszönhetően óvodánk alapítványa részt vehetett az Alcoa Alapítvány ACTION nevű programjában. Ennek eredményeként, az Alcoa-Köfém Kft. dolgozóiból alakult önkéntes munkacsoport tette szebbé a Pillangó csoportban dolgozó kollégák és szülők támogató részvételével a töbörzsöki óvodánk udvarát, és újították meg festéssel az udvari játékok egy részét. A környezetrendezés nyáron még folytatódik, mert egy nagyobb összegű anyagi támogatásban is részesül az óvoda a program révén.

A Sárbogárdi Zengő Óvoda nevében köszönöm az önkéntesek tevékenységét és mindenkinek a munkáját, aki segítette a program megvalósulását. Külön köszönetemet fejezem ki Hegedüs Jánosnak, aki szülőként fontosnak tartja, hogy segítse óvodánkat, példát mutatva mindenkinek gyermeke közössége iránti felelősségérzetével, elkötelezettségével.

                                                                                                                                                                                    Huszárné Kovács Márta
                                                                                                                                                                                         Intézményvezető

 
 

 

„ Ákom-bákom hadsereg” címmel tartott előadást a Sárbogárdi Zengő Óvoda székhelyén Hargitai Enikő a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Sárbogárdi Tagintézményének vezetője. Sok hasznos, tanácsot, információt hallhattak az érdeklődő szülők, akiknek gyermekei szeptember 1-én megkezdik tanulmányaikat az első osztályban. Az intézmény óvodáiból a nyílt hét keretében hívtuk meg a szülőket erre a rendezvényünkre szakszerű  segítséget kínálva a jövőbeli helyzetek megfelelő „kézbentartására”. Tovább lépve az óvodából a sikeres iskolai évek biztosítéka, ha kellő időben a megfelelő segítséget kapja a gyermek a szülőtől és a pedagógusoktól, ha szükséges a gyógypedagógusoktól is. Ehhez azonban nélkülözhetetlen, hogy a tüneteket felismerjük, akár szülőként, akár pedagógusként foglalkozunk a gyermekekkel. Tudatos figyelemmel, és egyéni fejlesztéssel a tanulási problémák megszüntethetőek, illetve a megfelelő módszerekkel korrigálhatók. Azonban sohasem szabad elfelejtenünk, hogy a szeretet a legjobb orvosság, ezért a legjobb módszerek mellett hatékonyság növelő az érzelmi biztonság, a szülő feltétel nélküli szeretete a gyermeke iránt. Köszönjük Hargitai Enikőnek az előadást.

 Huszárné Kovács Márta

Intézményvezető

        


  

 

BOZSIK  intézményi torna 2016.

 2016. április 19 - én ifjú focistáinkkal BOZSIK tornán jártunk Sárszentmiklóson. Szép számú csapatunk tagjai közül Ratkai Ádám és Papp Noel egész éves teljesítményükért különdíjban részesültek, egy - egy szép kupát kaptak. Elismerő oklevelet kapott Vinczellér Levente, Csőgör Balázs és Tóth Erik. Mindenki  kapott aranyérmet, csokit és üdítőt. Minden résztvevőnek köszönöm a jó teljesítményt, külön köszönöm a szülőknek a részvételt.

Szabó Attila edző

 

 

Kiszézés a Sárbogárdi Zengő Óvodában

 

 2016. február 29-éna kiszebáb égetésével egy régi néphagyomány megelevenítésére került sor a Sárbogárdi Zengő Óvoda Mikes közi épületében. A Süni és Bóbita csoportos gyermekek már hetek óta közösen készültek erre az alkalomra. A kiszéző mondókák,énekek és versek mellett a gyermekek közösen készítették el a kiszebábot és újrahasznosított anyagból az alkalomhoz illő zajkeltő eszközöket. A kiszebábbal együtt elégettük a korábban gondűző cédulákra felírt gyermeki félelmeket, így próbáltuk magunktól elengedi mindazt, ami rossz érzést kelt gyermekeinkben, mint például a rossz álmok, betegségek.

Az előkészületekben és a lebonyolításban segítségünkre volt egy Bóbita csoportos kisgyermek édesapja Kis Csaba, akinek ezúton is szeretnénk megköszönni a közreműködést.

Nagy örömünkre szolgált a többi Zengő óvodás kisgyermekkel együtt megszólaltatni a ritmushangszereket. Reméljük, hogy sikerült a kiszebáb égetésével jó messzire kergetni a telet, elűzni minden rosszat és a betegségeket.

 

„ Jöjj el tavasz várva-várlak,

Hozz zöld ruhát, fűnek-fának!

Azt mondják a cinegék,

Itt a tavasz, nyitnikék!

Kék ibolya, hóvirág

Csupa öröm a világ!

Fúj szél, meleg szél

Jön a tavasz, fut a tél!”

 
Farkasné Tálai Gabriella

Bóbita csoport

 

 

 

Tájékoztatás a nyári óvodai nyitvatartás rendjéről

 

Kattintson ide

 

Mackónap és kiállítás a  Sárbogárdi Zengő Óvodában

 

Újra megnyitott egy egész hétre az idei Zengő ovis mackókiállítás. Az óvoda kis lakói az idén is lelkesen hozták otthonról kedvenc mackóikat, melyekből az aulában rendeztük be a mackó birodalmat. A legkülönfélébb mackók köszöntötték a gyerekeket óvodába érkezéskor: barna medvék, jeges medvék, panda macik egyaránt láthatóak voltak a gyerekek és szülők jóvoltából. A medvekiállítást második éve rendezzük meg és ötletét gyertyaszentelő napja adta. A népi hiedelem szerint gyertyaszentelő napján, ami február 2.-ára esik, kibújik a medve a barlangjából és körülnéz:  vajon milyen az idő? Ha napos idő fogadja: mackónk az árnyékától megijedve visszamegy a barlangba és tovább szundít még 40 napig. Ha borús az idő, kint marad és velünk együtt örül a tavasznak. A kiállítás zárásaként február 2.-án a Süni csoportosok egy rövid kis műsorral is kedveskedtek az óvoda többi „kis mackójának”. A nyolc csoport együtt mondogatta azokat a medvékről szóló mondókákat, dalocskákat amiket minden valamire való „medvebocs” már tanult az oviban.

Toldy Miklósné óvodapedagógus

 

Közösségi szolgálatban

 

A Sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium két 10. c osztályos tanulójának segítő közreműködésével szépült meg aulánk fala. Huszár Boróka Márta és Horváth Dóra kitartó munkájának köszönhetően tettük óvodásaink örömére vidámabbá közösségi terünk főfalát.

                                                                                                                                                                 Huszárné Kovács Márta

 

                                                                                        

                                                         

                                    A Sárbogárdi Zengő Óvoda három óvodája is elnyerte a „Zöld Óvoda” címet                    

Az okleveleket december 16-án vehettük át, ünnepélyes szakmai nap keretében, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtárnak otthont adó Vajdahunyadvárban.
A Földművelésügyi Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett pályázat oklevél átadó ünnepségén
az okleveleket Román István, a Földművelésügyi Minisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára, és Thaisz Miklós főosztályvezető, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelési Programok és Kapcsolatok Főosztályának vezetője adta át. A díjazottakat köszöntötte, és a címátadó ünnepséget megnyitotta Dr. Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár főigazgatója. A pályázat célja: az óvodai környezeti nevelés feladatai az európai normáknak, ezen belül a hazai jellegzetességeknek megfelelő környezettudatos magatartásminták, értékek és életviteli szokások átadása, átvétele. A fenntarthatóságra nevelésnek az óvodába járó gyermekeink szülei is aktív részesei, legyen szó zöld jeles napok megvalósításáról, vagy hulladékgyűjtésről.  Ezért köszönjük a szülők együttműködését, hiszen ezzel ők is hozzájárultak ahhoz, hogy óvodáink a minősítési eljáráson elnyerték a Zöld Óvoda címet. A Sárbogárdi Zengő Óvoda székhelye (Mikes köz 3.) és  vidéki óvodái közül: Töbörzsökön (Szent István út 49.) és Pusztaegresen (Hatvani út 50.) 2018. 12. 31-ig jogosult a Zöld Óvoda cím viselésére. Kitűzött céljaink megvalósítása érdekében továbbra is számítunk a fenntartó, szülők és civil szervezetek együttműködő támogatására.Napjainkban egyre jobban előtérbe került a környezetvédelem, az egészségvédelem és a fenntartható életmód. Fontosnak tartjuk, így óvodai nevelésünkben is nagy szerepet kap a környezeti nevelés, a környezettudatos szemléletmód és magatartás, amit az óvodánkba járó gyermekeknek és rajtuk keresztül a családoknak is át szeretnénk adni. Nevelőmunkánk során kiemelt figyelmet fordítunk a gyermekek környezetükhöz fűződő pozitív viszonyának kialakítására. Támogatást nyújtunk a tapasztalatok megszerzéséhez, ha tehetjük tapasztalati úton, a természetben, élmények útján. A gyermekek környezeti nevelése az egész nap folyamán jelen van, beépül az óvodai életünk minden mozzanatába, valamennyi tevékenységünkbe. Környezettudatos szemlélet és magatartás közvetítésével kívánjuk a gyermekeket a természet tiszteletére, óvására, okos, jó cselekedetekre nevelni, valamint az értékeket átörökíteni.

Többször emlegetett közismert mondás, mely David Brower-től származik örök érvényű:
 

"A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön." Így közös célunk kell legyen, hogy mindenki számára váljon természetes igénnyé a környezet védelme.

 

                                                                            Huszárné Kovács Márta intézményvezető és Toldy Miklósné munkaközösség vezető   

 

 

                                                                                                                             

 

 

 

                                                                                                                    GE ! nap a Sárbogárdi Zengő Óvodában


November 27-én óvodáinkban a Gondolkodj egészségesen!- program keretében hívtuk fel a figyelmet az egészséges életmódra. Intézményünk csatlakozott a Gondolkodj Egészségesen Alapítvány országos programjához, melynek köszönhetően kiscsoportosaink szülei az alapítvány ajándékát egy „EgészségZsákot” vehettek át.
Az alapítvány programjának 7 pillére: táplálkozás, mozgás, gyermeklélek, környezetvédelem, biztonság, és testi egészség, művelődés, sokszínűség. A GE nap programjának forgatókönyve is erre a 7 pillérre épült, az idei évben a Mese a tökéletes Üveggolyóról c. alkotás feldolgozásával. A forgatókönyvet Dr. Bakonyi Anna, pedagógiai szakértő Bori-Fekete Ágnes, színész-drámatanár országosan ismert neves szakemberek állították össze, lehetőséget adva az óvodapedagógusoknak arra, hogy az óvodai csoportjukat jól ismerve, kreatív módon, szabadon használhassák fel a legnagyobb hatékonyságot elérve a gyermekekben.
A Gondolkodj Egészségesen Alapítvány honlapján sok jó, és praktikus tanácsot, receptet, olvashatnak az érdeklődő szülők arról, miként lehet óvodáskorú gyermekeiket az egészséges életmódra nevelni. Sok színes, játékos programmal is várják rendezvényeikre a családokat!
 

Huszárné Kovács Márta
     intézményvezető
 

 

 

 

 

Köszönetünket fejezzük ki Kalocsay Tamásnak, a sárbogárdi Tesco igazgatójának, hogy mikulás csomagokkal ajándékozta meg a Sárbogárdi Zengő Óvoda Micimackó csoportját.

Gyermekeink nevében is köszönjük szépen kedves támogatását:

 

                                                                                                           Kőrösi Erika és Huszárné Várhelyi Ildikó

                                                                                                                  a Micimackó csoport óvodapedagógusai

                                                                                          

 

 

 

„Rémisztő kezek” a Sárbogárdi Zengő Óvodában

 

Ijedelemre semmi okunk, a mi óvodásaink már biztosan tudják, hogyan lehet védekezni a bacilusok és vírusok ellen. Azt is tudják, hogy vannak jótékony baktériumok is. Az e-Bug nevű egészségfejlesztési „Játékos Tudomány- Rémisztő kezek”” modul alkalmazásával, látványos és interaktív foglalkozás alkalmával mutatta be Dr. Pásztor László, a Fejér Megyei Kormányhivatal osztályvezető főorvosa és Dr. Marton János a gyermekeknek, hogyan terjednek a bacilusok például egy tüsszentéssel, kézfogással. Óvodásaink arra is kaptak hasznos tanácsokat, hogy, hogyan tudjuk kivédeni a „támadásokat” alapos kézmosással hat lépésben. A mikroszkopikus felvételekről készült fotókon „közelről” is láthatóvá váltak ezek a lények, melyek mindennapi életünk hasznos vagy haszontalan velejárói.  A gyermekek sólisztgyurmából elkészíthették a mikrobák világába való betekintés után, a nekik legszimpatikusabb kórokozót, és hazavihették, mert ebben az állapotban nem fertőző.

A program létrejöttét az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága (DG SANCO) által kiírt európai uniós pályázat tette lehetővé, melyet az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) partnerintézményként támogat.

Köszönjük, Dr. Pásztor Lászlónak, és Dr. Marton Jánosnak, hogy elfogadták a meghívást, és óvodáinkban is lehetővé tették, hogy az egészséges életmódra nevelés ilyen módon is megvalósuljon.

Huszárné Kovács Márta

intézményvezető

 

 

Tájékoztató!

A 2015/2016-os nevelési évre vonatkozó dokumentumok az alábbi linkekre kattintva letölthetőek:

Jövedelemnyilatkozat
Tájékoztató a jövedelemnyilatkozathoz

-

Étkezési igény a 2015/2016-os nevelési évre

 

 

 

 

Szüreti mulatság a Sárbogárdi Zengő Óvodában


2015. szeptember 18 –án idén is megrendeztük óvodánkban a már hagyománnyá vált szüreti mulatságot. Hetekkel az ünnep előtt lázas munka folyt a csoportokban. A gyermekek óvodapedagógusaikkal együtt díszítették a csoportszobákat, szürettel, ősszel kapcsolatos dalokat, dalosjátékokat, verseket tanultak. Barkácsoltak, kézműveskedtek. Felelevenítették a régi néphagyományt, beszélgettek a szüreti munkákról, a munka befejeztével tartandó bálról, mulatságról. Aztán elérkezett a várva várt nap. A szülők kora reggel óvodánk előtt szebbnél-szebb virágkompozíciókkal, szalagokkal díszítették a lovaskocsikat, meglepve ezzel gyermekeiket, akik csodaszép népviseletben, hagyományőrző ruhákban jöttek reggel óvodába. A mulatságot a Micimackó csoportosok rövid műsora nyitotta meg, akik egy övid dal erejéig bevonták társaikat is a közös éneklésbe. Ezután következett a nap fénypontja a lovaskocsizás, a szüreti felvonulás. Boldogan integettek a gyermekek a megjelent szüleiknek, ismerőseiknek. Szóltak a szüreti nóták, s felverte a kis utcák csendjét a kereplő hangja. A lovaskocsizás után táncház várta az apróságokat, ahol népzenére ismerkedhettek a kicsik egyszerűbb tánclépéssel, változatos térformákkal. Természetesen közben az udvaron folyt a szőlő darálása, préselése, az édes must és a szülők által készített finomabbnál finomabb sütemények kóstolgatása.

Köszönetünket fejezzük ki a szülőknek, akik megajándékoztak bennünket mindenféle jóval (ropogtatni valóval süteménnyel, pogácsával, szőlővel stb.), az apukáknak, nagypapáknak, akik megmutatták a darálás, préselés tudományát, és a lovaskocsisoknak: Bögyös Jánosnak,Gárdonyi Jánosnak Horváth Györgynek, Horváth Patriknak, Huszár Györgynek, Kiss Istvánnak, Puha Zsoltnak, Rigó Istvánnak, Rostás Attilának és édesapjának, Tatai Lászlónak, akik örömet okoztak gyermekeinknek.                                                                                                                                                                                   Huszárné Várhelyi Ildikó

                                                                                                                                                                                         Óvodapedagógus

 

 

 

Állatok világnapja a Sárbogárdi Zengő Óvodában


Az állatok a gyermekek kedvencei. Sokat érdeklődnek irántuk utánozzák a hangjukat, mozdulataikat. Szívesen beszélgetnek róluk, nézegetnek állatokról szóló könyveket, hallgatnak róluk szóló meséket. A Sárbogárdi Zengő Óvoda székhelyén, az Állatok világnapja keretében egy egész hét az állatok szeretetéről szólt. Programjaink célja az volt, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítsük, és felhívjuk a figyelmet az együttélés fontosságára és szabályaira. Az állatok szeretetét nem lehet könyvekből megtanulni, tanítani. A közvetlen élménynyújtás, tapasztalatszerzés a legjobb ,módszer arra, hogy az óvodás gyermekek az állatokkal közeli kapcsolatba kerüljenek és ezáltal kialakuljon bennük a szeretet, a gondoskodás, a védelmezés érzése. Az óvoda minden csoportjában állatos verseket, mondókákat tanultak, dalokat énekeltek. Szebbnél szebb állatokról szóló kreatív alkotások kerültek ki folyamatosan minden csoport faliújságára. A hét közepén egy állatokról szóló rajz kiállítás is nyílt, melyen a gyermekek otthon készült munkáik voltak láthatóak. Pénteken pedig az óvoda – a gyermekek nagy örömére - valódi állathangoktól zengett. Voltak itt papagájok, kis kacsák, nyuszik, teknősök, tengeri malac, hörcsög, kaméleon, kígyó és gekkók, melyeket a szülők hoztak be otthonról, hogy az óvoda kis lakóinak örömet szerezzenek. A program sorozat zárásaként hétfőre terveztük a Dog Plusz Egyesület kutyabemutatóját, ami sajnos a reggeli eső miatt elmaradt, de nem véglegesen. Várjuk az eső mentes napokat, hogy a kutyusokkal újra találkozhassunk és átadhassuk nekik a rengeteg szülők által összegyűjtött adományt: száraz – és konzerv kutyaeledeleket, kutya szalámikat, jutalom falatokat, plédeket, stb. Köszönettel tartozunk minden kedves szülőnek, hogy az óvoda eme programjaihoz bármilyen formában hozzájárultak, segítséget nyújtottak és ezzel a gyermekeknek nagy örömet szereztek.

                                                                                                        

                                                                                                                                                                                        Toldy Miklósné

                                                                                                                                                                                      óvodapedagógus

 

 

A népmese napja a Sárbogárdi Zengő Óvodában

A népmese napját Benedek Elek születésének évfordulója alkalmából minden év szeptember 30.-án tartják hazánkban.

A nap célja, hogy könyvtárosok, óvodapedagógusok, tanítók, tanárok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek, és felnőttek, ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak a magyar népmese felé.

Ezen a napon a Sárbogárdi Zengő Óvoda Mikes közi épületében rendhagyó módon tartottuk meg a népmese napját.

A Gárembucka, Napos-holdas mesemondóitól, Gregus Lászlót hívtuk meg, hogy meséljen nekünk.

A mesemondás alatt a gyerekeket is bevonta a mesébe, dalokat, mondókákat tanulhattak együtt. A tarisznyából előkerültek a népi hangszerek is, mint például a furulya, tilinkó, doromb.

A gyerekek úgy hallgathatták a népmeséket, ahogy még a régi világban hallották az öregektől: élő szóval elmondva, mindig egy kicsit máshogyan kanyarítva.

Az előadó szavait idézve: „Az egyik legizgalmasabb dolog a mesélésben, hogy ez mindig is az élőszó művészete volt, a mesélőnek a hallgatók igényeihez igazodva kellett mesét választania, a mesét elmondania, színesítenie.” Így történt ez nálunk is. A gyerekek csillogó szeméből, mosolyából, örömteli tapsolásából érezhettük, hogy tetszik nekik a mese varázslatos világa, fantáziájuk segítségével sikerült elrepülniük a mesék birodalmába.


                                                                                                                                                                                           Fischerné Farkas Csilla

                                                                                                                                                                                               óvodapedagógus

 

 

 

Egészségünk kulcsa a helyes táplálkozás

Szakmai nap keretében Farkasné Horváth Ágnes az Eurest Kft. diák-és gyermekétkeztetés vezetője, volt vendége óvodánknak, aki előadásával színesítette, és gazdagította a nap programját. Az egészséges életmód kialakítása fontos, és egyik alappillére intézményünk Pedagógiai programjának is. Az egészséges életmód egyik eleme az étkezés, mely alapvetően meghatározza a gyermekek egészséges testi fejlődését. Óvodáinkban a gyermekek napi háromszori étkezését az Eurest Kft. biztosítja, a legnagyobb odafigyeléssel készített vitamindús ételekkel. A közétkeztetésre vonatkozó törvények, és rendeletek meghatározzák az életkorhoz szükséges tápanyagbevitelt, só és cukor csökkentett mennyiségét. Mindezt, azért, hogy a felnövekvő nemzedék egészségesebb legyen, mint a jelenlegi felnőtt generáció. A szív, és érrendszeri megbetegedések visszavezethetőek a helytelen táplálkozásra, és a mozgás szegény életmódra. A Köznevelési törvénynek köszönhetően ma már minden köznevelési intézményben biztosítani kell a speciális étrendű ( tej-és gluténérzékenyek, egyéb ételallergiás, cukorbeteg) gyermekek étkezését is. Abban a szerencsés helyzetben van intézményünk, hogy ez óvodáinkban az Eurest Kft.-nek köszönhetően nem jelent problémát. Az előadásból arról is tájékoztatást kaptunk, hogy mire kell ügyelni például a gluténérzékeny gyermekek ételeinek a felszolgálásánál. A sok elhangzott információ után, előadónk arra is felhívta a figyelmünket, hogy a faliújságjainkon elhelyezett heti étrend nemcsak tájékoztató jellegű, hanem azzal a céllal is készül, hogy segítse a szülőket abban, hogy az otthoni étkezést a napi óvodai étkezéssel harmonikusan alakítsák ki.

Az Eurest Kft. konyhájáról kerülnek ki reform ételek is, megismertetik az ízek világán keresztül a gyermekekkel más földrészek, tájegységek ételeit is, színesítve ezzel a hétköznapjainkat. A szakmai napunkon Gregovszki Vince a sárbogárdi Eurest konyha vezetője lepett meg bennünket teljes kiőrlésű lisztből készült, sárgarépás pogácsával,- mely nagyon finom volt,- ezúton is köszönjük.

Farkasné Horváth Ágnesnek az intézmény nevében ezúton is köszönöm, hogy elfogadta meghívásunkat, és köszönöm a tartalmas, információ gazdag előadást.


                                                                                                                                                                             Huszárné Kovács Márta

                                                                                                                                                          Sárbogárdi Zengő Óvoda intézményvezetője

 

 

 

 

Szüreti mulatság a Pusztaegresi óvodában


Szeptember 18-án reggel napfényes időre ébredtünk.

A hagyományokhoz hűen minden év szeptemberében megrendezésre kerül a szüreti mulatság óvodánkban.

A gyermekek már kora reggel megérkeztek az óvodába. Öröm volt látni a népviseletbe felöltözött kislányokat, kisfiúkat és szülőket.

A szülők is nagy izgalommal várták az eseményt és előző nap délutánján sok szorgos kéz díszítette fel az óvodát.

A gyermekek minden évben nagy izgalommal várják ezt a napot, mert sok érdekes dologban lehet részük a nap folyamán.

A szüreti felvonulással kezdődött a mulatság, kis póni fogat és utánfutó segítségével jártuk be a falut szüreti dalokat énekelve. Néhány lelkes szülő gyalog kísérte a kis csapatot.

A gyermekek megismerkedhettek a szüreteléshez szükséges eszközökkel darálóval, préselővel és meg is kóstolhatták a méz édes mustot is.

Egy igazi nagy, családi összejövetel volt ez, ahol népi zene felvételeinek hallgatása és táncolása mellett fogyaszthatta mindenki a finom pogácsát, süteményt és gyümölcsöt.

Úgy értékeltük, hogy jól sikerült ez a rendezvény, mert azt láttuk, hogy nagyon jól érezte magát, aki eljött és a gyermekeknek is felejthetetlen élményt nyújtott.

Köszönjük minden kedves szülőnek, aki pogácsát, vagy süteményt, szőlőt, egyéb gyümölcsöt hozott, vagy segítségével hozzájárult az élmény-teli naphoz.

Külön köszönetemet fejezem ki Vájer Tamásnak, aki kis póni fogatával hozzájárult az esemény lebonyolításához.


Jövőre megismételjük!