TÁJÉKOZTATÓ

 

Tisztelt Szülők!

 

Ezúton tájékoztatom Önöket, hogy a székhelyen 2018. június 15 – től előreláthatólag augusztus 10 – ig folyamatos átépítés miatt (új csoportszoba, konyha, egyéb mellékhelységek kialakítása) az ellátás szünetel. Ennek következtében fenntartói jóváhagyással módosul az óvodák nyitvatartási és zárva tartási rendje.

A nyári ügyelet ( a közzétettől eltérően) június 18 –tól előreláthatólag augusztus 10 – ig a Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodájában (7003 Sárbogárd- Sárszentmiklós Gesztenye sor 1.) lesz biztosítva. Ezt követő időszakban az ügyelet a székhely óvodában lesz. Amennyiben a nyári ügyeletet nem igényli gyermeke részére,2018. június 18 – augusztus 31 - ig a hiányzás igazolt távollétnek minősül.

Ha gyermeke részére igényelné az ügyeleti ellátást, kérem jelezze azt a csoportokban elhelyezett igénybejelentő lapon. Tájékoztatom továbbá arról, hogy az ügyeletet igénylő gyermekek részére amennyiben szükséges, autóbuszos szállítást biztosítunk a székhelyről a tagóvodába és vissza.

 

Szíves megértésüket és együttműködésüket köszönöm!

 

Sárbogárd, 2018.05.22.

Tisztelettel:

Huszárné Kovács Márta

intézményvezető

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kedves Szülők, Nagyszülők, Gyermekek, Barátok, Ismerősök! 


A Sárbogárdi Zengő Óvoda alapítványa részt vesz a TESCO "Ön választ, mi segítünk!" pályázati programjában. 
Zöld és Madárbarát óvoda lévén szeretnénk gyermekeink zöld környezetét, óvodánk udvarát tovább zöldíteni és egy Madármegfigyelő állomást felállítani, ahol zavartalanul figyelhetnénk, gondozhatnánk kertünk madarait és ezzel a gyerekeket rengeteg pozitív élményhez, tapasztalathoz juttathatnánk. 

Segítségükkel megnyerhetjük a 400.000 Ft összegű támogatást, melyből tervünk megvalósulhat. 
Kérjük, hogy 2018. május 07. és június 04. közötti vásárlásaik után kapott zsetonokkal támogassák óvodánk programját!

Egy vásárlás 1 zseton és 1 szavazat. 
Szavazzanak minden vásárlással óvodánk programjára az alábbi Tesco áruházakban: 
Sárbogárd, Ady Endre u. 19. 
Dunaújváros, Aranyvölgyi u. 6. 
Köszönjük!

 

Víz világnapja a Zengő Óvodában

 

Hagyományainkhoz híven idén is színes programokkal készültünk erre a napra.

Már egész héten sokat beszélgettünk a víz fontosságáról, védelméről, énekeltünk, beszélgettük, mondókáztunk a vízben élő állatokról, növényekről. Gyerekek által készített tengeri állatokból készült el óvodánk aulájában az „óriásakvárium”.

Március 22.-én óvodánk apraja-nagyja kék színű pólóban érkezett. A délelőtt folyamán a gyerekek örömmel teljesítették a tornaszobában a „vizes akadálypályát” és nagyon élvezték az ovi aulájában berendezett „vizes játszóteret”. Kedvük szerint próbálhatták ki a különféle vizes tevékenységeket, például: horgászás, méregetés, jégkockázás, célba dobás. A vízkóstolás során felhívtuk figyelmüket a vízivás fontosságára hiszen, már óvodás korban fontos az egészséges életmódra nevelés.

Ez a nap jó lehetőséget biztosított arra, hogy megálljunk egy pillanatra és másképp tekintsünk a természeti kincseinkre, és azok nélkülözhetetlenségére.

Gyermekeinket ebben a szellemben kell nevelnünk, hiszen ők a jövő nemzedéke, akiknek a mai felnőttek segítségével kell megóvniuk Földünk természeti kincseit.

 

Pálinkásné Horváth Erzsébet

óvodapedagógus

 

 

 

LÁRKE érzékenyítő program a Sárbogárdi Zengő Óvodában

A LÁRKE a látássérült emberek társadalmi befogadásáért, egyenlő esélyeinek megteremtéséért, érdekvédelmi, közösségfejlesztő és szemléletformáló munkát végez, egymást kölcsönösen segítő, aktív közösség összefogásával, a Közép-dunántúli régióban. Honlapjukon olvasható mottójuk:

"Ha már a szemednek nincs fénye,
akkor a lelked legyen fényes,
s mutasd meg a világnak,
hogy mit tudsz és mire vagy képes!"
/Rózsa Dezső/

A székhelyre és a tagóvodánkba járó óvodásaink vehettek részt az egyesület óvodásoknak tervezett érzékenyítő programján. Mindkét helyszínen az egyesület tagjai, - akik között látássérültek is voltak- ismertették meg a gyermekekkel azokat a lehetőségeket, amivel segíthetjük a gyengén látók, és vak emberek hétköznapi életét. Zsolti bácsi fekete szemüvegben, vakvezető kutyával érkezett, - a kiképzett labrador gazdáját segíti a tájékozódásban-, emellett a fehérbotját is használva közlekedik. A gyerekek interaktív feladatokban tapasztalhatták meg, amit a vakvezető kutyákról mindenkinek tudni illik. Például, hogy mire képesek: segíti a gazdájukat az irányok megtartásában, és főként abban, hogy véletlenül semmiképp se lépjenek le a járdáról. A kutya megállással jelzi a le- és fellépőket: a járdaszéleket és a lépcsőket. Megtanulta az irányokat (jobbra, balra, előre, fordulás), megtalálja a buszmegállót, oda tudja vezetni gazdáját a zebrához, épületek bejáratához. Nem tudja azonban értelmezni a jelzőlámpák színét, egyedül nem képes eldönteni, hogy mikor lehet biztonságosan átkelni az úton. A megállókat sem ismeri fel utazás közben, ezért gazdájának ahhoz is szüksége lehet mások segítségére, hogy az általa kívánt buszmegállóban szállhasson le. Ha mi segítséget ajánlunk fel egy vakvezető kutyával közlekedőnek, a kutyával ellentétes oldalról kell megközelítenünk, s illik megkérdeznünk, hogy hogyan segíthetünk. Munka közben a vakvezető kutyát nem szabad megsimogatni, és máskor is csak a gazdája engedélyével. Soha ne kínáljuk a vakvezető kutyát élelemmel! Ha mi is kutyával sétálunk, ne engedjük a kutyánkat a vakvezető kutyához. Zebránál elegendő, ha szólunk, amikor biztonságosan át lehet menni. Útbaigazításkor a gazdának mondjuk el a pontos irányokat, kézjelek helyett, hogy merre menjen. Ez alkalommal több olyan szituációs helyzetet is kipróbálhattak óvodásaink, amiben megtapasztalhatták, hogy a célt együttműködve, egymásban bízva lehet elérni.

                                                                                             Huszárné Kovács Márta

intézményvezető

 

BOZSIK hírek

 

2018. március 2 - án került sor a Bozsik-torna következő fordulójára a Sárszentmiklósi Általános Iskola tornacsarnokában.
A 2017/18 - as nevelési évben a Zengő óvoda és az összes hozzá tartozó tagintézmény és telephely is nevezett a programba, így a Sárszentmiklósi Tagóvoda, a Töbörzsöki és a Pusztaegresi Telephely.

Nagy örömünkre rendkívül népszerű foglalkozások ezek a gyerekek körében.

Ebben a körzetben szerepel még Daruszentmiklós, Cece, és Sárszentágota óvodáinak csapatai is így nagy létszám jön össze egy-egy tornán.
Remek kis meccseket láthattak a nagy létszámban megjelent szülők, kísérők igazi nagy csatákat vívtak az apró focistáink. Kipirult arccal újságolták el győzelmüket vagy épen sírásra görbülő szájjal a vereséget.
Itt azonban nincs vesztes vagy győztes mert a torna végén mindenki ásványvizet csokit kap és csapatonként egy gyermek egy nagy tábla csokit vihet haza.
Szeretném megköszönni az óvodák összes dolgozójának a segítségét a szülőknek a lelkes szurkolását és nagy létszámú megjelenését.

 

Szabó Attila

edző

„…Merre jár a kedves kis napsugár?...”

 

Az idei enyhébb tél ellenére is óvodásainkkal együtt nagyon várjuk már a kikeletet, a jó időt, a tavaszt, ezért idén is megemlékeztünk télűző és tavaszváró néphagyományainkról.

Február első hete óvodánkban már évek óta a „mackó-hét”, amikor valamennyi tevékenységünkbe belecsempésszük a medvéket. Minden csoport medvés versekkel, mondókákkal, dalokkal, versekkel várja a mackó kijövetelét a barlangjából. Vajon mit üzen nekünk? Meddig tart még a tél? Az óvodás gyermekek legtöbbjének egyik nagy kedvence a mackó, szinte mindenkinek lapul otthon a szobájában egy-egy plüss maci, melyet szívesen hoztak el idén is a mackó kiállításunkra. Volt ott barna medve, jeges medve és panda maci, Micimackó kicsi és nagy barátai. Minden gyerek tudja, hogy a macik kedvenc étele a méz így a hetet egy közös mézkóstolással zártuk.                                                  A mackó hét után tovább űztük a telet a farsangi készülődéssel. A gyerekek minden nap kérdezgették mennyit kell még aludni a mulatságig. Lelkesen készültek a farsangi maszkabálra, melynek fő attrakciója minden csoportban a jelmezes felvonulás volt. Egész héten farsangi verseket, dalokat tanultunk, bohócokat, álarcokat gyártottunk, színes lufikkal, szalagokkal díszítettük az óvodát és a csoportokat, így a mulatság napjára igazi színes, vidám forgatag vette körül a gyermekeket, akik szebbnél – szebb jelmezekben parádéztak. A szülők jóvoltából pedig még farsangi fánkok és egyéb finom sütemények is kerültek az asztalokra.           

 Bízunk benne, hogy a víg zeneszóval sikerült felébreszteni a tavaszt, előcsalogatni a tavaszi napsugarakat és lassan búcsút vehetünk a borús télnek.

Toldy Miklósné óvodapedagógus

                                                                                                                                                                                                                                    Süni csoport

 

 

Kedves Szülők!

 

Köszönjük, hogy ebben az évben is támogatták óvodánkat személyi adójuk 1%-ával, melynek összege:

 271.917Ft (2016. évi szja 1%-os összeg).

A felajánlást karácsonyi ajándékok, játékok vásárlására fordítjuk.

 

Sárbogárdi Zengő Óvoda dolgozói és

Központi Óvodát Segítő Alapítvány

Kuratóriuma

  Foci minden mennyiségben!

 A 2017/18 évben ismét nagy létszámmal veszünk részt a Bozsik - foci programban. Az idei tanévben nem csak a Zengő Óvoda székhelye,a Sárszentmiklósi Tagóvoda, de a Töbörzsöki és Pusztaegresi Telephelyünk is nevezett.

A gyerekek nagyon várják minden héten az edzéseket, hiszen ilyenkor nagy csaták folynak a pályán. Az ősz folyamán sok kisfiú és kislány ismerkedhetett meg a labdarúgás alapjaival. Az óvodások számára rendezett tornán büszkén szerepelhettünk a minket elkísérő szülők, nagyszülők előtt.

                                                                                                                                                        Szabó Attila edző

 

       

 

 

A jósághoz nem kellenek milliók

 

Itthon is van pozitív példa arra, hogy a pedagógusok értik, érzik az állat jelenlétének jótékony hatását. Ez a pozitív példa a mi óvodánkat is jellemzi.

Az Állatok világnapja alkalmából szinte már családtagként üdvözölhettük a Zengő Óvodában a Dog Plusz Egyesület kutyáit és felvezetőit.

Kis Kutya, Nagy kutya, ki ne szeretné őket? A gyerekek szemmel láthatóan élvezettel vettek részt a kutyusok bemutatóján. A délelőtt folyamán a gyermekek találkozhattak Milkával, Magnummal és nem utolsó sorban Durmival. Durmi, a csoki színű, labrador már ismerős volt gyermekeink számára. Ő óvodánk hűséges terápiás kutyusa, aki hihetetlen türelemmel és kedvességgel viselte a sok apró kéz finom simogatását.

A gyermekek megtudhatták, hogy bizony jó kutyával játszani, de evés közben ne zavarjuk őket, és kerítésen se nyúljunk be, az utcán pedig a gazdi engedélye nélkül nem szabad a kutyákat megsimogatni. Megtanulták az ember és a kutya közötti kommunikáció lehetőségeit, hogy melyek az alapszabályok és a helyes viselkedési formák egy ismeretlen kutyával történő találkozás esetén. Magnum, a mozgékony kutyus ügyes mutatványaival ejtette ámulatba a kicsiket, és láthatták, hogy egy kis jutalomfalatért cserébe még a kertészkedésben is segítséget nyújt.

A bemutató megszervezése előtt adománygyűjtésbe kezdtünk számukra, hiszen az Egyesület nehéz sorsú, mentett kutyusokkal foglalkozik. Köszönjük a szülők önzetlen, példaértékű segítség nyújtását az adományok felajánlásával!

Hát igen. Valakinek egy állat társasága megtiszteltetés, és ha megtanítja rá gyermekeinket is, talán egyszer jobb hely lesz a világ.

 

Sütő Éva

óvodapedagógus

 

 

 

 

 

 Népmese napja a Sárbogárdi Zengő Óvodában

„A mese gyógyír, a mese játék,

a mese csoda, a mese hit, a mese lélek.

 Mosoly mindenki lelkére.”

                               (Csernik Szende)

 A népmese napját szeptember 30-án, Benedek Elek születésének évfordulója alkalmából ünnepeljük. A Sárbogárdi Zengő Óvoda Mikes közi épületében minden évben kedveskedünk a gyerekeknek azzal, hogy mi, óvodapedagógusok vagy neves előadóművészek előadásában magyar népmesét hallgathatnak, láthatnak ezen a napon. Ebben az évben a Központi Óvodát Segítő Alapítvány pályázott a Sárbogárd Város Képviselőtestülete által kiírt, „Civil szervezetek működési és rendezvényi támogatása” pályázatra, melyben a népmese napjára terveztünk meghívni neves bábelőadó művészeket.  Nagy örömünkre szolgált, hogy a képviselő testület támogatta elképzeléseinket és így az „Álomzug Társulat” előadásában a „Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack” című népmesét tekinthették meg a gyerekek. Az óvodások ámulva figyelték az előadást, csodálták az igényes kidolgozású díszletet és bábokat. Igaz csak ketten játszottak, de lenyűgöző előadásmódjukkal, és interaktív produkciójukkal tartalmas, értékeket hordozó szórakozást biztosítottak. Az előadás végén a gyerekek soktapssal köszönték meg, hogy részesei lehettek e közvetlen, vidám hangulatú bábjátéknak.

 

 

Fiserné Farkas Csilla

óvodapedagógus

 

 

 

 

 

 

„Szüretis nap” a Sárbogárdi Zengő Óvodában

 

„Az öregnek aszú bor jár,

a gyereknek must csordogál.”

 

Szüreti mulatozással és lovaskocsis felvonulással elevenítettük fel a szüreti hagyományt óvodánk Mikes közi épületében, szeptember 27-én.Gyermekek és felnőttek egyaránt „szüretis” ruhába öltözve vettek részt a délelőtti kavalkádban. A jó hangulatot néptáncos produkcióval a Szivárvány csoportos gyermekek alapozták meg.Miután mindenki jókedvre derült, az óvoda apraja-nagyja lovaskocsikázásra indult. A Kölyökidő Alapítvány két zenésze egy különleges hangszerrel, kecskedudával, valamint egy dobbal kísérte végig a gyermekek nótázását az úton.A lovaskocsik pompás díszítést kaptak, köszönet a szülőknek az esztétikus dekorálásért. Köszönjük a lovaskocsik hajtóinak is az önzetlen segítséget: Németh Mihály, Huszár György, Nagy Gergely, Kéri Gábor, Horváth György, Rostás Attila, Gárdonyi János.A „díszes” menet a rendőrség és a polgárőrség munkatársai védelme alatt vonult végig az utcákon. Köszönjük, hogy vigyáztak ránk! A felvonulásról visszatérve az óvoda udvarán a gyermekek szőlőt darálhattak, préselhettek és mustot kóstolhattak Berkei György és Szabó József felügyelete mellett. Köszönjük a munkájukat! A Kölyökidő Alapítvány zenésze és néptáncosa irányításával táncházi mulatozás folyt a teraszon.A gyermekek örömmel, jókedvvel, élményekkel gazdagodva élhették át az óvodás „szüretis” napot!

 

„Szüretelni, jaj, de jó:

Igyunk erre egyet!”

/Takáts Gyula: Szüreti vers/

 

Mészáros Márta

óvodapedagógus

 

 

 

 

 

 

 

Családi nap a Sárbogárdi Zengő Óvodában

 Az idei évben is családi napot szerveztünk a szülői munkaközösség tagjaival az elmúlt szombaton (05.27.) a Mikes közben. A gyermeknap ünnepéhez is kapcsolódva szívesen láttuk vendégül volt, és leendő óvodásainkat is szüleikkel, rokonaikkal együtt. Örömünkre szolgált, hogy sokan elfogadták meghívásunkat.

 A családi napot a „Varázsköpeny” bábcsoport és a Csipp-csupp csodák kézműves csoport műsora nyitotta zenés, verses bábos előadásával. Zelk Zoltán Négy évszak című meséjét adtuk elő, zenei elemekkel ötvözve, így több Gryllus dal is felcsendült mese közben. A Tehetségek Magyarországa a (EFOP-3-2-1-15-2016-00001) kiemelt projekt által támogatott óvodánk, ezért a „Csoportos tehetségsegítő tevékenységek megvalósítására” című pályázat keretéből finanszírozhattuk a jelmezek elkészítéséhez, és a díszletekhez szükséges anyagokat. A műsorban szereplő, és fellépő gyermekek óvodánkban tehetséggondozó foglalkozásaink keretében sajátíthatták el a báb-és drámajáték ismereteket, gyermekdalokat, illetve a kézműves gyermekek kézügyességének köszönhetően lett színes és látványos az előadásunk. Ezt követően pedig Zenés ovi tornabemutató keretében Már Nóra ovis tanítványai táncoltak. A közönség nagy örömmel fogadta a gyermekek színvonalas előadását.

A délelőtt folyamán többféle ügyességi játékot lehetett kipróbálni: „állatparkos” célba dobás, kocka kirakó. A felkínált kézműves tevékenységek is népszerűek voltak. A Kölyökidő Alapítvány biztosította a légvárat, trambulint, és arcfestést. Ez utóbbi nagyon vonzotta a gyermekeket, egy kis idő elteltével alig ismertük fel óvodásainkat, mert átváltoztak különböző mesehősökké, színes arcukkal mosolyogtak ránk. A délelőtt folyamán a gyerekek izgatottan és kíváncsian ültek be, a tűzoltóautóba, beszélgettek a szakemberekkel.

Az együtt töltött idő értékes pillanatai, reméljük minden család életében jó érzéseket keltett felnőttként és gyermekként egyaránt.

Az intézmény nevében köszönöm a Sárbogárdi Hivatásos Tűzoltóság támogatását, a Közösségi szolgálat keretében közreműködő diákok segítő munkáját, a Szülői szervezet aktív részvételét és a szülők felajánlásait, mellyel nagyban hozzájárultak rendezvényünk sikeres megvalósításához.

Az intézmény gyermekei és dolgozói nevében:

                                                                                      Huszárné Kovács Márta

intézményvezető

 

 

 

Kihívás napja a Zengő Óvodában

 

Május 25 – én csütörtökön a Kihívás napja alkalmából örömmel szerveztünk meg óvodásainknak egy mozgásos rendezvényt, mely nyolc állomásos akadálypályából épült fel. Már néhány éve ezzel a programmal népszerűsítjük az aktív életmódot, a mozgást.

Nevelési programunk tökéletesen harmonizál az esemény célkitűzéseivel. A sportjátékokat úgy állítottuk össze, hogy nemcsak testileg, de szellemileg is megtornáztattuk a gyerekeket. A helyi felszereltséghez igazodva állítottuk össze az akadálypályákat. A szabadban, ülve, állva, fekve, négykézláb, izmokat kellemesen megterhelve, változatos testhelyzetekben mozgattuk meg őket. A játéknapon minden csoport képviseltette magát, birtokba vehették a sporteszközöket, amiben átélhették a kollektív mozgásöröm érzését. A játékos feladatok, a koordinációs és kondicionális képességeket is mozgósították. Természetesen nemcsak az apróságok mozogtak, hanem velük tartottak az óvó nénik is.

A nap sikerét bizonyította a gyermekek és a felnőttek közös lelkesedése. Óvodásainknak nem is kihívást, hanem fergeteges szórakozást és kikapcsolódást kínált ez a nap.

 

Szabó Zoltánné

óvodapedagógus

 

Madarak és fák napja – május 10.

 

A Sárbogárdi Zengő Óvoda Mikes közi épületének apraja-nagyja aktívan vett részt ezen a jeles „zöld” napon szervezett tevékenységekben.

Évek óta a postagalambok reptetése színesíti ezt a délelőttöt.

Idén Selmeczi-Kovács Istvánnak köszönjük, hogy elhozta óvodánkba galambjai gyönyörű példányait. Lelkes előadását a postagalambokról szívesen és érdeklődve hallgatták a gyermekek.

A madarak hangjának a megfigyelése csodálattal töltötte el a kicsiket. Óvatosan meg is simogathatták a galambokat. A reptetés pillanatát nagy lelkesedés kísérte.

Ezután közös játék vette kezdetét: különféle madarak képeit kellett puzzleként összerakni a gyermekcsoportoknak, miután megkeresték az elrejtett elemeket. Hangyabolyként szorgoskodtak az óvoda udvarán, nagyon élvezték ezt a játékos feladatot.

Ezt követően többféle növényt ültettünk el közösen a gyermekekkel. Köszönjük a szülők hozzájárulását az óvodai környezetünk széppé varázslásában.

Szemet, lelket gyönyörködtető az évről-évre egyre nagyobbá cseperedő facsemeték látványa.

A maihoz hasonló tevékenységeken keresztül és természetjáró kirándulásokkal igyekszünk óvodás gyermekeinket a természet szeretetére, védelmére, ápolására nevelni az év valamennyi napján.

 

„Fa nélkül egy fillért sem ér a táj.

S üres a fa, ha nincs rajta madár.

Én azt hiszem, nem kelne föl a nap,

Ha nem lennének fák és madarak.”

/Horváth Imre: Fák ás madarak/

 

Mészáros Márta

Óvodapedagógus

Sárbogárdi Zengő Óvoda

 

 

 

Tavaszi hangulatban

A tavaszi ünnepkörhöz kapcsolódóan a Sárbogárdi Zengő Óvodában ismét felelevenítettük hagyományainkat.

Nyíltnapokon látogathattak be csoport foglalkozásainkra az érdeklődő szülők, nagyszülők, akik ez alkalommal a gyermekek tevékenykedtetése közben is megtapasztalhatták mennyire színes óvodai életünk.

Ovi-suli programunk keretében iskolába készülő nagycsoportosaink órát látogattak az óvó nénijükkel a Sárbogárdi Mészöly Géza Általános Iskolában. Köszönjük a lehetőséget, és a tanító nénik kedvességét.

A húsvéti ünnepekhez kapcsolódóan megrendeztük hagyományos tavaszi hangversenyünket. Örömmel vártuk volt óvodásainkat, akik ma már a Violin Alapfokú Művészeti Iskola növendékei. Jákob Zoltán tanár úrnak, és a zeneiskola tanulóinak köszönhetően tavaszi dallamok csendültek fel. A fellépők között ez alkalommal egy tehetséges nagycsoportosunk is furulyázott, óvó nénije oboán kísérte. Gratulálunk minden fellépőnek, és köszönjük közreműködésüket! Tanár úrnak köszönjük a lehetőséget, és a szervezést!A közönség soraiban helyet foglaló gyermekek csodálattal hallgatták a vidám tavaszi hangokat felidéző zeneszámokat, és együtt énekelve a gyermekdalokat kellőképpen ráhangolódtunk az ünnepekre. A hangverseny után óvodásaink izgatottan keresték a fűben a hímes tojásokat, amiket a szorgoskodó nyuszik rejtettek el. Természetesen a locsolkodás sem maradt el, a fiúk mosolyogva mondták el a népi mondókákat, és locsolták meg a kislányokat, szerencsére csak kölnivel, így a lányok örültek, hogy utána illatoztak, mint a kisvirágok a tavaszi mezőn.

                                                                                       Huszárné Kovács Márta

intézményvezető

 

Bábszínházban jártunk óvodásainkkal

A Sárbogárdi Zengő Óvodában már régóta foglalkozunk tehetséggondozással, nemcsak a mindennapi tevékenységek során a csoportban, hanem heti egy-egy óra keretében külön foglalkozásokon is.  A kollégákkal folyamatosan keressük azokat a pályázati lehetőségeket, melyek anyagilag támogatnák tehetséggondozó programjainkat.

A Tehetségek Magyarországa a (EFOP-3-2-1-15-2016-00001) kiemelt projekt által támogatott, a „Csoportos tehetségsegítő tevékenységek megvalósítására” című pályázat keretében adódott lehetőségünk egy projekt megvalósítására, melynek része volt egy színházlátogatás is. A színházjegyeket pályázati forrásból biztosítottuk, az útiköltség fedezete a szülők támogatásával valósult meg, amit ezúton is köszönünk. Toldi Miklósné a projekt koordinátora szervezte a programot a gyerekek részére. A„Csip-csup csodák” kézműves, és a „Varázsköpeny” báb-és drámajáték, valamint a tagóvodánkban működő„Mesekuckó”drámajáték foglalkozásainkra járó gyerekek vehettek részt a színházlátogatáson. A budapesti Fabula Bábszínházban Bálint Ágnes klasszikus meséjét néztük meg: Mazsola és Tádé történeteit. Az óvodás korosztályhoz közelálló bábfigurák, a gyerekek saját hétköznapi életük megelevenítői voltak, így érzelmileg is könnyen azonosultak egy-egy szereplővel. Az előadás után műhely foglalkozás keretében bábkészítéssel folytattuk a napot. Minden kisgyermek elkészíthette saját Tádé bábját, amit boldogan hozott haza a hátizsákjában.

                                                                                     Huszárné Kovács Márta

intézményvezető

      

    

Erdőpedagógiai konferencián

Intézményünk a Sárbogárdi Zengő Óvoda referencia óvodája a VADEX Mezőföldi Zrt. Gilice Erdészeti Erdei Iskola és Óvoda programjának, melynek fő helyszínére a soponyai Ökocentrumban rendszeresen járnak óvodás csoportjaink, és az erdei óvodai programunkra jelentkező gyermekek. Sok-sok élménnyel gazdagodva szoktak óvodásaink visszatérni hozzánk, az óvodába lelkesen mesélve felfedezéseiket. A természet adta csodákat kihasználva Véninger Eszter program vezető az életkori sajátosságokat is figyelembe véve szervezi, és tervezi a természetben töltött napokat. Ezúttal azonban nem a gyermekeknek, hanem a pedagógusoknak szerveztek megyei szakmai konferenciát, melyen intézményünkből 5 kollégával a Zöld munkacsoportból mi is részt vettünk. Ez a nap az erdőpedagógiáról szólt. Hallhattunk előadást Tóth Károly, Termelési vezérigazgató-helyettestől, aki röviden bemutatta a VADEX Mezőföld Zrt. tevékenységi köreit, turisztikai, és közjóléti szempontból is. Véninger Eszter, az Erdészeti erdei Iskolák és óvodák történetéről, működéséről beszélt, illetve abból is kaptunk ízelítőt, hogy miért érdemes alkalmazni az IKT eszközöket, és használni a környezeti nevelés során. Fajkuszné Bodrogi Zsuzsanna a nemzetközi erdőpedagógiai  jó gyakorlatokat, európai követendő példákat osztott meg velünk. Kovács Norbert, a Pákozd-Sukorói Arborétum és Szabadidőpark vezetője csodálatos élővilág fotóival kápráztatott el bennünket, így betekintést nyerhettünk az arborétum és az ökocentrum élővilágába is. A gyakorlat orientált napon kipróbálhattuk a Gilice Erdészeti Erdei Iskola és Óvoda interaktív oktatási eszközeit is, ezt követően pedig mi is csapatokat alkottunk, és játékos feladatsort oldottunk meg. Délután szakvezetéssel ismerkedtünk a csodás soponyai ökocentrummal. A vadasparkban megtekintettük a vaddisznókat malacaikkal, a különböző szarvasokat, madarakat, elsétáltunk a tavakhoz, majd medvehagymát szedtünk. Köszönjük ezt a tartalmas, és hasznos napot a szervezőknek, előadóknak, és a vendégszeretet is, amiben részesítettek bennünket!

 A programon résztvevő kollégáim nevében is: Huszárné Kovács Márta intézményvezető

 

 

 

Köszönjük a támogatást!

Az idei évben is jó alkalom nyílott arra, hogy a Központi Óvodát Segítő Alapítvány, és a székhely óvoda Szülői Szervezete által szervezett hagyományos jótékonysági bálon támogatást kapjanak óvodásaink. A rendezvény sikeres megvalósítását megelőzte több szervezési feladat is. A báli jegyek előállítását a Bogárd és Vidéke Lapkiadó vállalta, köszönjük a támogatást. A szülői szervezet lelkes tagjai több héten át reggel, és délután kitartóan árulták a jegyeket, köszönöm, hogy idejüket adták ehhez a nemes feladathoz. Az anyukák, és nagymamák fáradozása sem volt hiábavaló, finom süteményeik nemcsak díszítették az asztalokat, de kelendőek is voltak, mert a bálon résztvevők szívesen vásároltak egy-egy tálcával, hogy megkóstolják, ezzel is gyarapítva a bál bevételét. Köszönöm a helyi vállalkozók, üzletvezetők felajánlásait, a sok tombolatárgyat, mely mind szerencsés gazdára talált. Köszönöm Rostás Péternek, az Amadeus Étterem és Pizzéria vezetőjének, hogy helyet biztosított rendezvényünknek, és ízletes vacsorát készítettek vendégeinknek. Boros Lászlónak a hangulatos, és talpalávaló zenét. A műsorban fellépő Dancing Feet HipHop Tánciskola növendékeinek és vezetőjüknek Gászler Dórinak látványos táncát. Tieger Tímea Mónika operett énekesnőnek és művésztársainak Reizinger Tibornak, és Pintér Gabriellának káprázatos előadását, akik dalaikkal megalapozták a bál jó hangulatát. Köszönöm, hogy elfogadták felkérésünket, és külön köszönöm, hogy ezt önzetlenül tették, hiszen az általuk adott műsor is felajánlás volt, melyet ezúton is köszönök Tímeának, akinek a kislánya szintén a mi ovisunk. Köszönöm Havasi Kingának a Szülői Szervezet Elnökének, és a Szülői Szervezet tagjainak áldozatos munkáját, segítőkészségét, nélkülük ez a rendezvény nem jött volna létre. A bál bevételéből gyarapítjuk az óvoda játékkészletét, szabadidős programot szervezünk, és a ballagó nagycsoportosoknak ebből a támogatásból tudjuk megvásárolni az ajándékokat. Köszönöm mindenkinek a támogatást, aki valamilyen módon hozzájárult rendezvényünk sikeréhez, és adományával segíti céljaink megvalósulását. Köszönöm az est résztvevőinek, hogy jelenlétükkel támogatták jótékonysági rendezvényünket, tombolát, süteményt vásároltak. Remélem jól szórakoztak, és jövőre is a vendégeink lesznek!

Köszönettel a Sárbogárdi Zengő Óvoda székhelyére járó gyermekek, és kollégák nevében:

                                                                                                                                                           Huszárné Kovács Márta

                                                                                                                                                                   intézményvezető

 

 

 

ÓVODAI  BEIRATKOZÁS      

                                                                                                

Értesítjük a Kedves Szülőket, hogy a Sárbogárdi Zengő Óvodában 2017/18-as nevelési évre történő

                            beíratásra, az alábbi időpontokban kerül sor:              

2017. április 24-25-26. hétfő-kedd-szerda  / 900 – 1600 óráig /.

A következő helyszíneken:

Sárbogárdi Zengő Óvoda (székhely) 7000 Sárbogárd, Mikes köz 3.

Sárbogárdi Zengő Óvoda Sárszentmiklósi Tagóvodája 7003 Sárbogárd, Gesztenye sor 1.

                 Sárbogárdi Zengő Óvoda Töbörzsöki Telephelye 7000 Sárbogárd, Szent István út. 49.

            Sárbogárdi Zengő Óvoda Pusztaegresi Telephelye 7018 Pusztaegres, Hatvani u. 50.

 A beiratkozáshoz szükséges közokiratokat, dokumentumokat kérem, szíveskedjenek magukkal hozni:

- a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót (születési anyakönyvi kivonat v. személyi igazolvány)

 és lakcímet igazoló hatósági igazolványt,

                        - szülő személyi azonosítót (törvényes képviselő) és lakcímet igazoló hatósági igazolványát,

                      - a gyermek TAJ számát igazoló hatósági bizonyítványt,

                      - orvosi igazolás arról, hogy a gyermek közösségbe jöhet

 Amennyiben rendelkeznek a gyermekre vonatkozólag a következő dokumentumokkal, akkor annak eredetijét, kérjük szintén bemutatni, illetve másolatát a jelentkezési lappal átadni. (jelentkezési lapot a beiratkozáskor kell kitölteni)

                                   -   Igazolás sajátos nevelési igényről (szakértői vélemény), tartós betegségről (orvosi igazolás)

                                       -    Nyilatkozat halmozottan hátrányos helyzetről

 

 Továbbá tájékoztatom a Kedves Szülőket a következőkről:                     

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 2015. szeptember 1-jétől hatályba lépő rendelkezése szerint a gyermeknek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson kell részt vennie.

 Tehát ez a kötelezettség azon gyermekekre vonatkozik, akik 2014. szeptember 1. előtt születtek, és még nem járnak óvodába.

Az a szülő vagy törvényes képviselő, aki a szülői felügyelete vagy gyámsága alatt álló gyermeket kellő időben az óvodába nem íratja be, szabálysértést követ el. A szabálysértés pénzbírsággal is büntethető, melynek mértéke ötezer forinttól százötvenezer forintig terjedhet.

Az óvodakötelezettség teljesítése alól felmentést a szülő kérelmére és az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével, a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, az illetékes jegyző az ötödik életév betöltéséig felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolja.

Amennyiben a napi négy órában óvodai nevelésre kötelezett gyermek az óvodakötelezettségét külföldön teljesíti, a szülők kötelesek arról az óvodai beiratkozás idejének utolsó határnapját követő tizenöt napon belül, azaz legkésőbb 2017. május 20-ig írásban értesíteni a gyermek lakóhelye, annak hiányában tartózkodási helye szerint illetékes jegyzőt.

Azon gyermekek esetében, akik 2014. szeptember 1-je után születtek és a 2017/18- as nevelési évben (mely 2017. szept. 1- 2018. aug. 31-ig tart) betöltik a 3. életévüket csak 2018. szeptember 1-je után kötelező az óvodába járás, de természetesen, ha a szülők szeretnék gyermeküket óvodába járatni a lehetőség adott. A jelzett beiratkozási időpont rájuk is vonatkozik!

A köznevelési törvény alapján lehetőség van az óvodai férőhelyek függvényében a két és fél éves gyermek felvételére is abban az esetben, ha minden, a településen lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező hároméves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelme teljesíthető.

Az óvodai felvételi, átvételi kérelemnek helyt adó döntésről írásban, a kérelem elutasítására vonatkozó döntésről határozati formában a szülő 2017. május 26  -ig értesítést kap.

Az óvodai jogviszony létesítésével kapcsolatban az óvoda vezetője által hozott döntés ellen a szülő a közléstől, ennek hiányában a tudomására jutástól számított tizenöt napon belül eljárást indíthat. Az óvoda vezetője a kérelmet annak beérkezésétől számított 3 napon belül továbbítja a jegyző részére. A benyújtott kérelem tárgyában a jegyző az Nkt. 37. § (3) bekezdése és a 38. § (1) bekezdése alapján hoz döntést. A szülő az Nkt. 38. § (4) bekezdése alapján jogszabálysértésre hivatkozással a jegyző döntésének bírósági felülvizsgálatát kérheti a közléstől számított harminc napon belül.

   SZERETETTEL VÁRUNK MINDEN KEDVES SZÜLŐT, ÉS GYERMEKET !   

   Sárbogárd, 2017. március 20.                                                    Tisztelettel:                                                    Huszárné Kovács Márta                                                     

                                                                            intézményvezető

 

 

 

Óvodai beiratkozáshoz jelentkezési lap letölthető itt!

 

 

 

 

A Víz Világnapja a Zengő Óvodában

 

Hagyománnyá vált óvodánkban, hogy minden évben, március 22-én a Víz Világnapját a Sárbogárdi Zengő Óvoda, Mikes közi csoportjai változatos, játékos tevékenységekkel teszik emlékezetessé. Idén is minden kisgyermek és felnőtt kék pólóban érkezett az óvodába és sok „vizes” próbát kellett kiállniuk a délelőtt folyamán. Ügyességüket vizes akadálypályán próbálhatták ki a gyerekek a tornaszobában. Az óvó nénik kreativitását dicséri, hogy a gyerekek nagyon élvezték a zenélő poharak csilingelő hangját, melyekkel ismert gyermekdalokat szólaltathattunk meg. Önfeledten számoltuk a tóba ugró békákat, melyekkel matematikai képességeiket fejlesztették. Türelmüket és kézügyességüket fejlesztettük a horgászos játékkal, kipróbálhatták nagyobb kavicsokon való járkálást is. A szappanbuborék fújás „csodája” minden gyermeket magával ragadott. Pihenés képpen projektorról kivetített vizes képekben gyönyörködhettünk. Hallgathattuk a tenger morajlását, a víz csobogását.

A Víz Világnapja alkalmából kiállítást is rendeztünk, melyen a szülők és gyermekek együttes munkájából kerültek ki szebbnél-szebb alkotások, melyeket az óvoda aulájában mindenki megtekinthetett.

Reméljük, a sok tapasztalatszerzés útján tovább erősítettük bennük a víz fontosságát mindennapjainkban.

 

Fiserné Farkas Csilla

Sütő Lászlóné

Huszárné Várhelyi Ildikó

 

 

 

Tájékoztatás a nyári óvodai nyitvatartás rendjéről

 

Bővebb tájékoztató

 

 

Kiszézés a Sárbogárdi Zengő Óvodában

2017. március.02.

 

   A „kisze” többnyire menyecskének öltöztetett szalmabábú, amelyet „kice, kiszőce, kivice, banya” néven is emlegettek. A lányok énekszóval vitték végig a faluban, majd a falu végén vízbe dobták, vagy elégették. A tűz a tisztító, illetve a gondűző szerepet töltötte be.

   Óvodánkban ezt az egyik legrégebbi télűző népszokást elevenítettük fel, illetve ismertettük meg a gyerekekkel. A Süni csoportos gyerekek izgatottan várták ezt a napot. Előző héten közösen elkészítettük a kisze bábunkat, minden kisgyerek lerajzolhatta félelmeit, gondjait, bánatait –amiket a bábura kötöztünk. Általuk barkácsolt csörgő-zörgő ritmushangszerekkel kiszéző mondókákkal, versekkel, tavaszváró dalokkal készültünk erre a napra. Lelkesen álltuk körül a tüzet a többi résztvevő csoporttal együtt és figyeltük, hogyan hamvad el a tűzben a bábu és vele együtt a tél, a félelmek és a betegségek is.

   Ezúton is köszönjük Kis Csaba apukának a tűzgyújtásban és felügyeletben nyújtott segítséget.

 

Pálinkásné Horváth Erzsébet

Süni csoport

 

 

 

Elegünk van már a télből, hóból, fagyból, hideg szélből…

 

Az elmúlt időszak a Sárbogárdi Zengő Óvodában a farsang jegyében telt. A székhelyen, Farsang napján mindenki maskarába öltözött, hogy így búcsúztassuk el a telet. Az aulában közösen táncoltak a gyermekek, majd mindenki a saját csoportjába visszatérve folytatta a mulatságot.

A Margaréta csoport lelkesen készült versekkel, énekekkel, hogy a társaiknak kedveskedjenek, valamint a nagycsoportosok előadták A brémai muzsikusok című mesét. Az előadást megelőző hetekben szorgosan elkészítették a jelmezeket és a mese díszletét. Az előkészületekből a kicsik és a nagyok is egyaránt kivették a részüket. A mesét kétszer is előadták. Először szüleiknek mutatták be a műsort, majd másnap az óvoda közönségének. Az előadás mindenkinek tetszett, a gyermekek jóízűen nevettek a vicces részeknél, és a mese végén nagy tapssal jutalmazták a „kis színészeket”

Reméljük, hogy sikerült elkergetnünk a telet és várjuk, hogy végre beköszöntsön a tavasz.

Bál, bál, maszkabál

Minden jelmez sorban áll,

De elfogyott a nóta már,

Véget ért, jajj de kár,

Véget ért a maszkabál.

 

Ulcz Bernadett, Vitéz Mariann, a Margaréta csoport óvodapedagógusai

 

 

 

 

Mackó – nap a Sárbogárdi Zengő Óvodában.

                             

Hagyományainkhoz híven óvodánkban február első hete ismét a macikról szólt. A néphagyomány szerint gyertyaszentelő napján, ami február 2.-ára esik, kibújik a medve a barlangjából és körülnéz:  vajon milyen az idő? Ha napos idő fogadja: mackónk az árnyékától megijedve visszamegy a barlangba és tovább szundít még 40 napig. Ha borús az idő, kint marad és velünk együtt örül a tavasznak. A hét elejétől az aulában megnyílt ismét a mackó kiállítás, melyre óvodásaink örömmel hozták különféle plüssmackóikat. Az idén 134 db játékmackó gyűlt össze. Február 2 – án reggel „mézkóstolóval” köszöntöttük az óvodába érkezőket. Köszönjük Máténé Kőkuti Ágnes anyukának erre az alkalomra felajánlott akácmézet. A délelőtt folyamán a csoportok is kilátogattak az aulába egy kis zenés „mézkóstolásra”. Miután a „kismackók” az összes mézet elnyalogatták, megtekinthették a Süni csoport mese előadását.

Tartalmas, vidám macicsalogató délelőttünk hírére a medve már biztosan előcammogott a barlangjából és vígan gyűjtögeti a tavaszra való elemózsiákat.

 

Pálinkásné Horváth Erzsébet

óvodapedagógus

 

 

Egy Csepp Figyelem!

 

Intézményünk vendége volt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2017. 01.20-án. „Belevalók” programjukat hozták el hozzánk, hogy segítsenek bennünket mindennapi kihívásainknak megfelelni. Az Alapítvány óvodai oktató programjának köszönhetően intézményünk dolgozói - óvodapedagógusok, dajkák, pedagógiai asszisztensek, konyhai dolgozóink- olyan ismereteket kaptak a szakemberektől, amivel el tudják látni óvodáinkban a cukorbeteg kisgyermekeket. Soltész Erzsébet dietetikus előadásában a cukorbetegség étrendi kezeléséről, mintaétrendről, mintanapirendről kaptunk tájékoztatást. Dr. Kiss Zsófia a cukorbetegség kórtörténetéről, a cukorbetegség tüneteiről, és a betegség kezeléséről beszélt nekünk. Az előadások után készségesen válaszolt a kérdéseinkre, majd ezt követően gyakorlati útmutatást, és tapasztalatot kaptunk az Egy Csepp Figyelem Alapítvány csapattagjaitól. Az előadásokat követő gyakorlati oktatás alkalmával,használati eszközökkel ismerkedtünk: vércukormérő, mérés, inzulinadagoló „pen” és inzulinpumpa használatának bemutatása diabetológiai szakápoló és betegedukátor közreműködésével. Diatetikai oktatás, szénhidrátforrások megismerése, mérési-számolási gyakorlat, mintaétrend ismertetése mind-mind fontos információ volt számunkra.

Korunkban elengedhetetlen, hogy megfelelő ismeretekkel rendelkezzen minden kisgyermekkel foglalkozó szakember a diabéteszről, hiszen egyre gyakoribb a cukorbetegség megjelenése már óvodáskorban is. Az egyik előadónktól idézve: „nyitott szívvel lehet a cukorbeteg gyermekek kihívásának megfelelni, és segíteni őket a mindennapi életet élni”.

Az alapítvány programjairól, rendezvényeiről a www.egycseppfigyelem.hu honlapon lehet tájékozódni. Ajánlom a Kedves Szülők figyelmébe még az alapítvány blogját is www.cukkerberg.blog.hu, mert olvashatnak a legújabb kutatási eredményekről, a cukorbetegség hazai kezelését érintő hírekről, cukorbetegeknek is szánt ételreceptekről, és megoszthatja élményeit, tapasztalatait a diabétesszel kapcsolatban, aki szeretné.

Ezúton is köszönöm az Egy Csepp Figyelem Alapítvány szakembereinek a segítséget!

                                                                                                                                                           Huszárné Kovács Márta

                                                                                                                                                                intézményvezető

         

                       

 

 

 

 

 

 

Luca napi népszokások a Zengő Óvodában

2016. december 12-én a Napraforgó csoportos gyermekek csoportjában került megvalósításra a Luca napjához köthető népszokások. S bár a készülődés a karácsony jegyében telt, ezen a napon a boszorkányságé volt a főszerep.

A Lucázás a köszöntő szokások közé tartozik. A gyermekek köszöntő rigmusokat halkan, titokban mondogatták, hogy a Lucázás meglepetés legyen a többiek számára. Ezen a napon kora délelőtt nagycsoportos fiúk bundás sapkát húztak, kis kabátba bújtak, láncos botot vettek kezükbe, a lányok pedig boszorkánynak öltözve indultak el az óvoda minden csoportjába kotyolni.

Már az ajtón kívül rákezdték a fiúk a „Luca, Luca kitty-kotty, kitty-kotty” című mondókát.

A lányok lopott szalmát vittek magukkal kis kosárkákban, melyet köszöntőjük idején szétszórtak a csoportokban. A botok zajával távol tartottuk a gonoszt, a boszorkányt a csoportoktól. Minden csoportban kaptak valamit a gyermekek ezért, ott sok jókívánságot mondtak. Az óvoda csoportja almával, aprósüteménnyel köszönték meg a kotyolást.

A Luca napi szokások felelevenítésével a karácsonyi ünnepre való lelki felkészülést, az együttérzést, a közösséghez tartozást kívántuk erősíteni óvodásainkban.

 

 

Sütő Éva

óvodapedagógus

 

 

Kutyás terápia a Zengő Óvodában

Minden gyermek különleges, aki a saját egyéni módján növekszik és fejlődik. A fejlődés mérföldköveit azonban néhány kisgyermek később éri el, mint társaik. A kutyás terápiát az ő megsegítésükre kezdeményeztem óvodánkban. Az tény,hogy ez a „fejlesztő eszköz” egy kicsit szőrösebb és hangosabb, mint az őt megelőzőek, de hatékonyságát tekintve felbecsülhetetlen.

Fejlesztő foglalkozásaink alkalmával számos tapasztalat bizonyította terápiás kutyáink pozitív hatásait. A gyermekek úgy dolgoznak, hogy nem érzik feladathelyzetben magukat, több a sikerélményük, nem szorongnak, az állat jelenlétének köszönhetően jól motiváltak, és magabiztosabbakká válnak. A terápia folyamán sokkal magasabb a motivációs szintjük a kutya jelenlétében, így kedvvel, örömmel vesznek részt a foglalkozásokon, szívesebben végeznek feladatokat, melyeket játéknak tekintik, a kutyával való játéknak. A fő hangsúly a motiváción van, a kutya motiváló erejében. A kutya motiváló erő a gyermekek számára, aki elősegíti a gyermeknek a feladatra való figyelmének összpontosítását.

A kutyás foglalkozásainknak nincsenek vesztesei. A foglalkozások alatt a kutyával foglalkozunk, aki még annak is leül vagy lefekszik és azt is szereti, aki az adott feladatban nem nyertesként került ki. Annak ellenére, hogy a kutyás foglalkozásokon is kialakíthatunk versenyhelyzeteket, a gyermek nem éli meg olyan mértékű feladathelyzetnek, mint az óvodai foglalkozásokat, mert ezekben a játékokban a fő cél a kutyával való foglalkozás.

 

 

Sütő Éva

óvodapedagógus

Gondolkodj egészségesen!

Intézményünk a Gondolkodj Egészségesen Alapítvány országos programja keretében november 25-én GE-napot tartott. Óvodáinkban az egészséges életmódra nevelés fontos szerepet kap. Ez az alkalom különösen jó lehetőséget nyújtott számunkra, hogy felhívjuk a figyelmet az egészséges életmódra. A Gondolkodj Egészségesen Alapítványnak köszönhetően kiscsoportosaink szülei az alapítvány ajándékát egy „EgészségZsákot” vehettek át. Az alapítvány programjának 7 pillére: táplálkozás, mozgás, gyermeklélek, környezetvédelem, biztonság, és testi egészség, művelődés, sokszínűség maximálisan illeszkedik pedagógiai programunkba, ezért szívesen vettünk részt a benne.

A Gondolkodj Egészségesen Alapítvány honlapján sok jó, és praktikus tanácsot, receptet, olvashatnak az érdeklődő szülők arról, miként lehet óvodáskorú gyermekeiket az egészséges életmódra nevelni. Sok színes, játékos programmal is várják rendezvényeikre a családokat!

Huszárné Kovács Márta

intézményvezető

 

 

Kutyával a gyermekekért - Gyermekkel a kutyákért

2016. október 4-én az Állatok világnapján már 4. alkalommal látogattak el a Sárbogárdi Zengő Óvodába, a Dog Plusz Egyesület kutyái és felvezetőik.

A kutyás bemutató elsődleges célja a gyermekek szórakoztatása mellett, hogy megismertessük velük a kulturált kutyatartás és nevelés legalapvetőbb elemeit. A gyermekekkel és a felvezetőkkel kötetlen beszélgetésekkel megalapoztuk a felelős állattartás és állatvédő magatartás alappilléreit és a bemutató előtti héten már ennek a hangulatát. Az Egyesület számos tevékenységei mellett mentett, nehéz sorsú kutyákkal is foglalkozik, számukra adománygyűjtést is szerveztünk. Ezáltal az önzetlen segítségnyújtásra hívtuk fel a szülők figyelmét. Köszönjük a sok-sok adományt!

Lábhoz, ül, fekszik, marad, hozzám! Ezeket a vezényszavakat tanulták meg az óvodások az Egyesület terápiás oktatóitól. Durmi, Gina és Magnum minden feladatot kiválóan hajtott végre. A bemutató legizgalmasabb és legaktívabb része az volt, amikor a gyermekeket is bevonták a játékokba, feladatokba (sétáltatás, akadályon való vezetés). A jutalomfalatokat a gyerekek kinyújtott tenyeréből ehették. Persze akadt olyan kisgyerek, aki félt a kutyusoktól, de legtöbben szívesen és örömmel vettek részt a bemutatón, így a tartózkodóbb gyerekek is láthatták nincs mitől félniük.

Az állatok világnapja alkalmából az aulában kisállatokkal is barátkozhattunk, hiszen ezen a napon szabad volt behozni az oviba a kis kedvenceket is. A rögtönzött kiállítás nagyon népszerű volt a gyerekek körében, és az óvoda dolgozói is szívesen „beszélgettek”- meg-meg állva napi teendőjük közben- a kis hörcsögökkel, papagájokkal, és csodálták az aranyhalakat az akváriumban. Köszönjük a szülőknek, hogy lehetővé tették ezt az élményt, ilyen módon is támogatva programunkat.

 

                                                                                                Sütő Éva

     óvodapedagógus

 

Nem mindennapi varázslat

Mesébe illő történet, ami a Sárbogárdi Zengő Óvoda székhelyén, a Mikes Közben lévő óvodánk udvarán történt. Szorgos kezek varázsolták újjá az udvarunkat a gyermekek, és mindannyiunk örömére. Az Önkéntes Központ Alapítvány szervezésében szeptember 19-én (a Takarítás világnapján) az E-ON.   vállalatcsoport önkéntes csapata 37 fővel „szállta meg” az udvari játékainkat. Hazánk különböző településeiről érkeztek hozzánk, hogy csak a két legtávolabbi várost említsem Győrből, Debrecenből is.  Mint a mesebeli manók, csiszolták, festették a mászókákat, csúszdákat, a terasz oszlopokat, újjávarázsolták megkopott kerti padjainkat, sőt új bútorokat is hoztak nekünk 6db kerti pados asztalkát, amin óvodásaink tevékenykedhetnek a szabadban. A tavalyi nevelési évben kialakított szánkódombunk is biztonságossá vált a szivárványszínt kapott „gumikerítés” által. A használt kerékgumikat Farkas Tamásnak köszönhetjük, aki nemcsak felajánlotta, de óvodánk udvarára is szállíttatta a 40 darabos rakományt. Az önkéntesek pedig a szivárvány színeibe öltöztették azokat, így nemcsak biztonságos, de vidám is lett a dombunk. A gyermekek örömmel vették birtokba a felújított udvari játékokat, és boldogan játszottak az Eurest Kft. jóvoltából kapott labdákkal, homokozós játékokkal.

Köszönetemet fejezem ki az óvoda dolgozói, és gyermekei nevében az E-ON. vállalatcsoportnak: önkéntes csapatáért, az anyagi támogatásért, mellyel lehetővé tették a „varázslatot”. Az Önkéntes Központ Alapítvány képviselőinek a szervezést, külön köszönöm Farkas Emese kommunikációs menedzsernek, Vállalati Önkéntes Programok vezetőnek a körültekintő munkafolyamatok biztosítását. Köszönöm az  Eurest Kft. - nek, és helyi vezetőjének Gregovszki Vincének támogató segítségét, az önkénteseknek felajánlott ebédet, mellyel lehetővé tette, hogy az alapítvány játékokat vásároljon nekünk.

Társadalmi felelősségvállalásból mutattak kiváló példát támogatóink gyermekeinknek, és mindenkinek. Őszinte jó érzés tölt el bennünket, hogy nem csak a mesékben vannak jó szándékú, segítőkész emberek, hanem a valóságban is.

Köszönettel: Huszárné Kovács Márta

intézményvezető

 

     

 

 

 

Szüreti mulatság 2016

 

„Szüretelnek, énekelnek,

láttál-e már ennél szebbet?”

 

A számunkra oly kedves népi hagyományt ápolva tartottuk meg óvodánk Mikes közi épületében a szüreti mulatságot és felvonulást, szeptember 16-án. Az óvoda apraja-nagyja népviseletbe, „szüreti” ruhába öltözve vett részt a rendezvényen. A Szivárvány csoportos gyermekek fergeteges néptánccal nyitották meg a mulatságot. A Kölyökidő Alapítvány két zenésze kísérte a produkciójukat. A kedvcsináló műsor után lovas kocsikázás vette kezdetét. A szülők lelkes munkáját dicsérte az igényesen feldíszített 10 lovas kocsi. Jó kedvvel, nótázva, muzsikaszóra vonultunk végig a szokásos útvonalon a polgárőrség kíséretében. Az óvodába visszatérve a Kölyökidő Alapítvány néptáncosa irányításával táncházi mulatozás kezdődött. Mindemellett a gyermekek kipróbálhatták a szőlő darálását, préselését és mustot kóstolhattak. Köszönjük a szülők, a nagyszülők hozzájárulását a nap széppé varázsolásában, melyen a gyermekek jól érezhették magukat. Köszönetünket fejezzük ki a Polgárőrségnek,a lovas kocsisoknak - Gárdonyi János, Nagy Gergely, Horváth György, Rigó László, Tatai László, Németh Mihály, Tóth Roxána, Nagy Dávid, Bögyös János, Huszár György – valamint a szőlő darálását és préselését végző Kajári Istvánnénak, Berkei Györgynek és Géczi Ferencnek.

Élményekben és ismeretekben gazdag programokkal telt el ez a vidám „szüreti” nap, mindenkinek örömet szerezve, mosolyt varázsolva az arcokra.

 

Mészáros Márta és Szabó Zoltánné óvodapedagógusok

 

 

 

 

 

Ismét kinyitottuk meseládikónkat.

A TÁMOP – 3.4.2.A/11-2-2012-0001 „Inkluzív intézmények Sárbogárdon” projekt keretében  2016.05.31-én mesedélutánra hívtuk a pályázatban részt vevő intézmények óvodásait, iskolásait.

Az óvodapedagógusok a Kié a virág? című mesét bábozták el, ami nagyon tetszett a résztvevőknek. Az előadás után, a már hagyománynak számító, puzzle kereső-kirakó játék következett. Az óvoda udvarán  tavaszi virágok képdarabjait, és a „ Varázsköpeny” elnevezésű bábcsoport műsorában szereplő állatok képdarabjait kellett megkeresni, majd összerakni a gyermekeket. A szeles idő ellenére sikerült mindegyik képrészletet megtalálni, és a csoportok ügyesen kirakták és megnevezték a kirakott képeket. A jóleső futkározás után meghallgattuk a bábcsoport műsorát, melynek vezetője Huszárné Kovács Márta, aki gitározásával tette színesebbé az ovisok előadását.

Végezetül finom uzsonnával kínáltuk  meg vendégeinknek. Az uzsonna után a „régi” óvodásaink nosztalgiáztak egy kicsit: örömmel kukkantottak be ovis társaikhoz.

                                                                                                                                                                                                                      Borosné Ica óvó néni

                                                                                                                                                                                                                 Sárbogárdi Zengő Óvoda

 

Környezetvédelmi világnap a Sárbogárdi Zengő Óvodában

1972 óta minden év június 5.-e nemzetközi környezetvédelmi világnap. Célja:  széles körben felhívni a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, a közös cselekvés és együtt-gondolkodás elősegítése, a fenntartható fejlődés eszméjének terjesztése.

“A világ, amit teremtettünk a gondolkodásunk eredménye; nem lehet megváltoztatni gondolkodásunk megváltoztatása nélkül.” (Albert Einstein)

Így próbálunk tenni mi is, ezért a SárbogárdiZengő Óvoda Mikes közi épülete – Zöld Óvoda lévén – egyik legfontosabb feladatául tűzte ki a környezet védelmét és a környezettudatos magatartás kialakítását. Óvodásainknak az egész nevelési év folyamán számos lehetőséget biztosítunk a környezeti problémák megtapasztalására, észre vételére és arra, hogyan kell ellenük védekezni, mit kell tenni, hogy szűkebb és tágabb környezetünk rendjét, tisztaságát megőrizzük és miért fontos, hogy megóvjuk környezeti értékeinket. Az év folyamán megrendezett jeles zöld napok záró eseménye volt a környezetvédelmi világnap, melyen a VERTIKÁL Nonprofit Zrt. - Öko Játszóházának jóvoltából a szelektív hulladékgyűjtés alapelveivel, szabályaival ismerkedhettek a gyerekek egy zenés – játékos délelőtt keretében. Kipróbálhatták a különböző érdekes játékokat és közben játszva sajátíthatták el a szelektív hulladék gyűjtéssel kapcsolatos legfontosabb ismereteket, melyeket bízunk benne, hogy a való életben alkalmazni is fognak szüleikkel együtt. Egész éves „zöld munkánk” nem valósulhatott volna meg segítő partnereink nélkül, így ezúton mondunk köszönetet mindenkinek akik programjaink színesítésében segítséget nyújtottak. Legnagyobb támogatóin természetesen a családok, a szülők, akik folyamatosan támogatják óvodánkat, segítséget nyújtanak a különböző Zöld jeles napok megünneplésében és szorgalmasan gyűjtik velünk a PET palackot, papírt, használt elemet, elektronikus hulladékot. Munkálkodjunk  háttovább EGYÜTT környezetünk megóvásáért, hiszen „A kis emberek, akik a világ különböző részén tevékenykednek, képesek megváltoztatni a Föld arculatát, és jobbá tenni az életet.” –( Jane Goodall )

                                                                                                  Toldy Miklósné

                                                                                                 óvodapedagógus

                   

Családi nap a Sárbogárdi Zengő Óvodában

Óvodánkban hagyományainkhoz híven az idei évben is családi napot szerveztünk az elmúlt szombaton a Mikes közben a szülői munkaközösség közreműködésével. Ezen a napon nyitott óvodánk, és szívesen láttuk vendégül volt, és leendő óvodásainkat is szüleikkel, rokonaikkal együtt. Örömünkre szolgált, hogy sokan elfogadták meghívásunkat. Nem véletlen, hogy a gyermeknap időpontjához kapcsolódik az esemény, hiszen az ünnep céljával azonosulva szeretnénk a figyelmet a gyermekek sajátos világára irányítani.

 A családi napot a „Varázsköpeny” bábcsoport műsora nyitotta zenés, verses bábos előadásával. Ezt követően pedig óvodánk „Egy húron pendülünk”elnevezésű néptánccsoportja népi gyermekjátékokat adott elő, és mutatta be tánc tudását magyar népzenére. A műsorban szereplő, és fellépő gyermekek óvodánkban tehetséggondozó foglalkozásaink keretében sajátíthatták el a báb-és drámajáték ismereteket, illetve a néptánc lépéseket, gyermekdalokat. A közönség nagy örömmel fogadta a gyermekek színes előadását.

A délelőtt folyamán többféle ügyességi játékot lehetett kipróbálni: „állatparkos” célba dobás, toronyépítő, és dobáló játék, memória játék, lengő teke, stb. A játékok érdekessége az volt, hogy újra hasznosítható anyagokból készültek, - az óvodapedagógusok kreatív ötleteiket megvalósítva készítették el ezeket az esztétikus, és szórakoztató fejlesztőjátékokat-, ezzel pedig a környezettudatosság fontosságára szerettük volna felhívni a figyelmet. A felkínált kézműves tevékenységek is népszerűek voltak köztük tapasztalatot lehetett szerezni arról is, hogy újrahasznosítható anyagokból csodás díszeket,és apró játéktárgyakat is lehet alkotni. A Kölyökidő Alapítvány biztosította a légvárat, trambulint, és arcfestést. Ez utóbbi nagyon vonzotta a gyermekeket, egy kis idő elteltével alig ismertük fel óvodásainkat, mert átváltoztak különböző mesehősökké, színes arcukkal mosolyogtak ránk. Homokvár építő versenyt is hirdettünk a csoportoknak, jutalmul mindegyik csoport - alapítványunk támogatásával- egy labdát, és a Hell Energy Magyarország Kft. által felajánlott XIXO gyümölcs italt kapott. A délelőtt folyamán a gyerekek izgatottan és kíváncsian ültek be a rendőrautóba, és a tűzoltóautóba, beszélgettek a szakemberekkel.

Az együtt töltött idő értékes pillanatai, reméljük minden család életében jó érzéseket keltett felnőttként és gyermekként egyaránt.

Az intézmény nevében köszönöm a Sárbogárdi Rendőrkapitányság, a Sárbogárd Hivatásos Tűzoltóság támogatását, a Közösségi szolgálat keretében közreműködő diákok segítő munkáját, a Szülői szervezet aktív részvételét és a szülők felajánlásait, mellyel nagyban hozzájárultak rendezvényünk sikeres megvalósításához.

Az intézmény gyermekei és dolgozói nevében:

                                                                                                                                                                                       Huszárné Kovács Márta

                                                                                                                                                                                            intézményvezető

file:///D:/Zengo/2015%20-16%20Sz%E9khely/Csal%E1di%20nap/DSCF2187.jpg

 

Madarak és fák napja a Sárbogárdi Zengő Óvodában

 

„… évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében” /Herman Ottó/

 

A „Zöld Óvoda” címet büszkén viselő óvodánk Mikes közi épületében hosszú évek hagyományaként szerveztük meg a Madarak és fák napját. Ezzel is a természet tiszteletére és szeretetére nevelve a gyermekeket.

Május 10-én,ezen a jeles „zöld” napon az óvoda gyermekcsoportjai facsemetéket és különféle növényeket ültettek el az óvoda udvarán.

Bereczki Jenő galambász gyönyörű postagalambjaival örvendeztette meg a gyermekeket. Mesélt a galambokkal kapcsolatos tudnivalókról, az életmódjukról, a tájékozódó-képességükről. A gyermekek kíváncsiságát kielégítve szívesen válaszolt a kérdéseikre. A bátrabb gyermekek megsimogathatták a madarakat. Egy-egy gyermek pedig a saját tenyeréből engedett útjára egy-egy galambot, majd a többi postagalamb egyszerre repült ki a ketrecből. Nagy ováció fogadta a közös repülés látványát. Ezúton is köszönjük Bereczki Jenőnek az élménynyújtást.

A természet szeretete, védése, óvása és ápolása a mindennapok szerves része óvodánkban. A madarak és fák napja az egész természet ünnepe – ezt mindig tartsuk szem előtt!

 

Mészáros Márta

óvodapedagógus

Sárbogárdi Zengő Óvoda

 

 

Megújult a töbörzsöki óvodánk udvara

Hegedüs János szülő kezdeményezésének köszönhetően óvodánk alapítványa részt vehetett az Alcoa Alapítvány ACTION nevű programjában. Ennek eredményeként, az Alcoa-Köfém Kft. dolgozóiból alakult önkéntes munkacsoport tette szebbé a Pillangó csoportban dolgozó kollégák és szülők támogató részvételével a töbörzsöki óvodánk udvarát, és újították meg festéssel az udvari játékok egy részét. A környezetrendezés nyáron még folytatódik, mert egy nagyobb összegű anyagi támogatásban is részesül az óvoda a program révén.

A Sárbogárdi Zengő Óvoda nevében köszönöm az önkéntesek tevékenységét és mindenkinek a munkáját, aki segítette a program megvalósulását. Külön köszönetemet fejezem ki Hegedüs Jánosnak, aki szülőként fontosnak tartja, hogy segítse óvodánkat, példát mutatva mindenkinek gyermeke közössége iránti felelősségérzetével, elkötelezettségével.

                                                                                                                                                                                    Huszárné Kovács Márta
                                                                                                                                                                                         Intézményvezető

 
 

 

„ Ákom-bákom hadsereg” címmel tartott előadást a Sárbogárdi Zengő Óvoda székhelyén Hargitai Enikő a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Sárbogárdi Tagintézményének vezetője. Sok hasznos, tanácsot, információt hallhattak az érdeklődő szülők, akiknek gyermekei szeptember 1-én megkezdik tanulmányaikat az első osztályban. Az intézmény óvodáiból a nyílt hét keretében hívtuk meg a szülőket erre a rendezvényünkre szakszerű  segítséget kínálva a jövőbeli helyzetek megfelelő „kézbentartására”. Tovább lépve az óvodából a sikeres iskolai évek biztosítéka, ha kellő időben a megfelelő segítséget kapja a gyermek a szülőtől és a pedagógusoktól, ha szükséges a gyógypedagógusoktól is. Ehhez azonban nélkülözhetetlen, hogy a tüneteket felismerjük, akár szülőként, akár pedagógusként foglalkozunk a gyermekekkel. Tudatos figyelemmel, és egyéni fejlesztéssel a tanulási problémák megszüntethetőek, illetve a megfelelő módszerekkel korrigálhatók. Azonban sohasem szabad elfelejtenünk, hogy a szeretet a legjobb orvosság, ezért a legjobb módszerek mellett hatékonyság növelő az érzelmi biztonság, a szülő feltétel nélküli szeretete a gyermeke iránt. Köszönjük Hargitai Enikőnek az előadást.

 Huszárné Kovács Márta

Intézményvezető

        


  

 

BOZSIK  intézményi torna 2016.

 2016. április 19 - én ifjú focistáinkkal BOZSIK tornán jártunk Sárszentmiklóson. Szép számú csapatunk tagjai közül Ratkai Ádám és Papp Noel egész éves teljesítményükért különdíjban részesültek, egy - egy szép kupát kaptak. Elismerő oklevelet kapott Vinczellér Levente, Csőgör Balázs és Tóth Erik. Mindenki  kapott aranyérmet, csokit és üdítőt. Minden résztvevőnek köszönöm a jó teljesítményt, külön köszönöm a szülőknek a részvételt.

Szabó Attila edző

 

 

Kiszézés a Sárbogárdi Zengő Óvodában

 

 2016. február 29-éna kiszebáb égetésével egy régi néphagyomány megelevenítésére került sor a Sárbogárdi Zengő Óvoda Mikes közi épületében. A Süni és Bóbita csoportos gyermekek már hetek óta közösen készültek erre az alkalomra. A kiszéző mondókák,énekek és versek mellett a gyermekek közösen készítették el a kiszebábot és újrahasznosított anyagból az alkalomhoz illő zajkeltő eszközöket. A kiszebábbal együtt elégettük a korábban gondűző cédulákra felírt gyermeki félelmeket, így próbáltuk magunktól elengedi mindazt, ami rossz érzést kelt gyermekeinkben, mint például a rossz álmok, betegségek.

Az előkészületekben és a lebonyolításban segítségünkre volt egy Bóbita csoportos kisgyermek édesapja Kis Csaba, akinek ezúton is szeretnénk megköszönni a közreműködést.

Nagy örömünkre szolgált a többi Zengő óvodás kisgyermekkel együtt megszólaltatni a ritmushangszereket. Reméljük, hogy sikerült a kiszebáb égetésével jó messzire kergetni a telet, elűzni minden rosszat és a betegségeket.

 

„ Jöjj el tavasz várva-várlak,

Hozz zöld ruhát, fűnek-fának!

Azt mondják a cinegék,

Itt a tavasz, nyitnikék!

Kék ibolya, hóvirág

Csupa öröm a világ!

Fúj szél, meleg szél

Jön a tavasz, fut a tél!”

 
Farkasné Tálai Gabriella

Bóbita csoport

 

 

 

Tájékoztatás a nyári óvodai nyitvatartás rendjéről

 

Kattintson ide

 

Mackónap és kiállítás a  Sárbogárdi Zengő Óvodában

 

Újra megnyitott egy egész hétre az idei Zengő ovis mackókiállítás. Az óvoda kis lakói az idén is lelkesen hozták otthonról kedvenc mackóikat, melyekből az aulában rendeztük be a mackó birodalmat. A legkülönfélébb mackók köszöntötték a gyerekeket óvodába érkezéskor: barna medvék, jeges medvék, panda macik egyaránt láthatóak voltak a gyerekek és szülők jóvoltából. A medvekiállítást második éve rendezzük meg és ötletét gyertyaszentelő napja adta. A népi hiedelem szerint gyertyaszentelő napján, ami február 2.-ára esik, kibújik a medve a barlangjából és körülnéz:  vajon milyen az idő? Ha napos idő fogadja: mackónk az árnyékától megijedve visszamegy a barlangba és tovább szundít még 40 napig. Ha borús az idő, kint marad és velünk együtt örül a tavasznak. A kiállítás zárásaként február 2.-án a Süni csoportosok egy rövid kis műsorral is kedveskedtek az óvoda többi „kis mackójának”. A nyolc csoport együtt mondogatta azokat a medvékről szóló mondókákat, dalocskákat amiket minden valamire való „medvebocs” már tanult az oviban.

Toldy Miklósné óvodapedagógus

 

Közösségi szolgálatban

 

A Sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium két 10. c osztályos tanulójának segítő közreműködésével szépült meg aulánk fala. Huszár Boróka Márta és Horváth Dóra kitartó munkájának köszönhetően tettük óvodásaink örömére vidámabbá közösségi terünk főfalát.

                                                                                                                                                                 Huszárné Kovács Márta

 

                                                                                        

                                                         

                                    A Sárbogárdi Zengő Óvoda három óvodája is elnyerte a „Zöld Óvoda” címet                    

Az okleveleket december 16-án vehettük át, ünnepélyes szakmai nap keretében, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtárnak otthont adó Vajdahunyadvárban.
A Földművelésügyi Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett pályázat oklevél átadó ünnepségén
az okleveleket Román István, a Földművelésügyi Minisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára, és Thaisz Miklós főosztályvezető, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelési Programok és Kapcsolatok Főosztályának vezetője adta át. A díjazottakat köszöntötte, és a címátadó ünnepséget megnyitotta Dr. Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár főigazgatója. A pályázat célja: az óvodai környezeti nevelés feladatai az európai normáknak, ezen belül a hazai jellegzetességeknek megfelelő környezettudatos magatartásminták, értékek és életviteli szokások átadása, átvétele. A fenntarthatóságra nevelésnek az óvodába járó gyermekeink szülei is aktív részesei, legyen szó zöld jeles napok megvalósításáról, vagy hulladékgyűjtésről.  Ezért köszönjük a szülők együttműködését, hiszen ezzel ők is hozzájárultak ahhoz, hogy óvodáink a minősítési eljáráson elnyerték a Zöld Óvoda címet. A Sárbogárdi Zengő Óvoda székhelye (Mikes köz 3.) és  vidéki óvodái közül: Töbörzsökön (Szent István út 49.) és Pusztaegresen (Hatvani út 50.) 2018. 12. 31-ig jogosult a Zöld Óvoda cím viselésére. Kitűzött céljaink megvalósítása érdekében továbbra is számítunk a fenntartó, szülők és civil szervezetek együttműködő támogatására.Napjainkban egyre jobban előtérbe került a környezetvédelem, az egészségvédelem és a fenntartható életmód. Fontosnak tartjuk, így óvodai nevelésünkben is nagy szerepet kap a környezeti nevelés, a környezettudatos szemléletmód és magatartás, amit az óvodánkba járó gyermekeknek és rajtuk keresztül a családoknak is át szeretnénk adni. Nevelőmunkánk során kiemelt figyelmet fordítunk a gyermekek környezetükhöz fűződő pozitív viszonyának kialakítására. Támogatást nyújtunk a tapasztalatok megszerzéséhez, ha tehetjük tapasztalati úton, a természetben, élmények útján. A gyermekek környezeti nevelése az egész nap folyamán jelen van, beépül az óvodai életünk minden mozzanatába, valamennyi tevékenységünkbe. Környezettudatos szemlélet és magatartás közvetítésével kívánjuk a gyermekeket a természet tiszteletére, óvására, okos, jó cselekedetekre nevelni, valamint az értékeket átörökíteni.

Többször emlegetett közismert mondás, mely David Brower-től származik örök érvényű:
 

"A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön." Így közös célunk kell legyen, hogy mindenki számára váljon természetes igénnyé a környezet védelme.

 

                                                                            Huszárné Kovács Márta intézményvezető és Toldy Miklósné munkaközösség vezető   

 

 

                                                                                                                             

 

 

 

                                                                                                                    GE ! nap a Sárbogárdi Zengő Óvodában


November 27-én óvodáinkban a Gondolkodj egészségesen!- program keretében hívtuk fel a figyelmet az egészséges életmódra. Intézményünk csatlakozott a Gondolkodj Egészségesen Alapítvány országos programjához, melynek köszönhetően kiscsoportosaink szülei az alapítvány ajándékát egy „EgészségZsákot” vehettek át.
Az alapítvány programjának 7 pillére: táplálkozás, mozgás, gyermeklélek, környezetvédelem, biztonság, és testi egészség, művelődés, sokszínűség. A GE nap programjának forgatókönyve is erre a 7 pillérre épült, az idei évben a Mese a tökéletes Üveggolyóról c. alkotás feldolgozásával. A forgatókönyvet Dr. Bakonyi Anna, pedagógiai szakértő Bori-Fekete Ágnes, színész-drámatanár országosan ismert neves szakemberek állították össze, lehetőséget adva az óvodapedagógusoknak arra, hogy az óvodai csoportjukat jól ismerve, kreatív módon, szabadon használhassák fel a legnagyobb hatékonyságot elérve a gyermekekben.
A Gondolkodj Egészségesen Alapítvány honlapján sok jó, és praktikus tanácsot, receptet, olvashatnak az érdeklődő szülők arról, miként lehet óvodáskorú gyermekeiket az egészséges életmódra nevelni. Sok színes, játékos programmal is várják rendezvényeikre a családokat!
 

Huszárné Kovács Márta
     intézményvezető
 

 

 

 

 

Köszönetünket fejezzük ki Kalocsay Tamásnak, a sárbogárdi Tesco igazgatójának, hogy mikulás csomagokkal ajándékozta meg a Sárbogárdi Zengő Óvoda Micimackó csoportját.

Gyermekeink nevében is köszönjük szépen kedves támogatását:

 

                                                                                                           Kőrösi Erika és Huszárné Várhelyi Ildikó

                                                                                                                  a Micimackó csoport óvodapedagógusai

                                                                                          

 

 

 

„Rémisztő kezek” a Sárbogárdi Zengő Óvodában

 

Ijedelemre semmi okunk, a mi óvodásaink már biztosan tudják, hogyan lehet védekezni a bacilusok és vírusok ellen. Azt is tudják, hogy vannak jótékony baktériumok is. Az e-Bug nevű egészségfejlesztési „Játékos Tudomány- Rémisztő kezek”” modul alkalmazásával, látványos és interaktív foglalkozás alkalmával mutatta be Dr. Pásztor László, a Fejér Megyei Kormányhivatal osztályvezető főorvosa és Dr. Marton János a gyermekeknek, hogyan terjednek a bacilusok például egy tüsszentéssel, kézfogással. Óvodásaink arra is kaptak hasznos tanácsokat, hogy, hogyan tudjuk kivédeni a „támadásokat” alapos kézmosással hat lépésben. A mikroszkopikus felvételekről készült fotókon „közelről” is láthatóvá váltak ezek a lények, melyek mindennapi életünk hasznos vagy haszontalan velejárói.  A gyermekek sólisztgyurmából elkészíthették a mikrobák világába való betekintés után, a nekik legszimpatikusabb kórokozót, és hazavihették, mert ebben az állapotban nem fertőző.

A program létrejöttét az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága (DG SANCO) által kiírt európai uniós pályázat tette lehetővé, melyet az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) partnerintézményként támogat.

Köszönjük, Dr. Pásztor Lászlónak, és Dr. Marton Jánosnak, hogy elfogadták a meghívást, és óvodáinkban is lehetővé tették, hogy az egészséges életmódra nevelés ilyen módon is megvalósuljon.

Huszárné Kovács Márta

intézményvezető

 

 

Tájékoztató!

A 2015/2016-os nevelési évre vonatkozó dokumentumok az alábbi linkekre kattintva letölthetőek:

Jövedelemnyilatkozat
Tájékoztató a jövedelemnyilatkozathoz

-

Étkezési igény a 2015/2016-os nevelési évre

 

 

 

 

Szüreti mulatság a Sárbogárdi Zengő Óvodában


2015. szeptember 18 –án idén is megrendeztük óvodánkban a már hagyománnyá vált szüreti mulatságot. Hetekkel az ünnep előtt lázas munka folyt a csoportokban. A gyermekek óvodapedagógusaikkal együtt díszítették a csoportszobákat, szürettel, ősszel kapcsolatos dalokat, dalosjátékokat, verseket tanultak. Barkácsoltak, kézműveskedtek. Felelevenítették a régi néphagyományt, beszélgettek a szüreti munkákról, a munka befejeztével tartandó bálról, mulatságról. Aztán elérkezett a várva várt nap. A szülők kora reggel óvodánk előtt szebbnél-szebb virágkompozíciókkal, szalagokkal díszítették a lovaskocsikat, meglepve ezzel gyermekeiket, akik csodaszép népviseletben, hagyományőrző ruhákban jöttek reggel óvodába. A mulatságot a Micimackó csoportosok rövid műsora nyitotta meg, akik egy övid dal erejéig bevonták társaikat is a közös éneklésbe. Ezután következett a nap fénypontja a lovaskocsizás, a szüreti felvonulás. Boldogan integettek a gyermekek a megjelent szüleiknek, ismerőseiknek. Szóltak a szüreti nóták, s felverte a kis utcák csendjét a kereplő hangja. A lovaskocsizás után táncház várta az apróságokat, ahol népzenére ismerkedhettek a kicsik egyszerűbb tánclépéssel, változatos térformákkal. Természetesen közben az udvaron folyt a szőlő darálása, préselése, az édes must és a szülők által készített finomabbnál finomabb sütemények kóstolgatása.

Köszönetünket fejezzük ki a szülőknek, akik megajándékoztak bennünket mindenféle jóval (ropogtatni valóval süteménnyel, pogácsával, szőlővel stb.), az apukáknak, nagypapáknak, akik megmutatták a darálás, préselés tudományát, és a lovaskocsisoknak: Bögyös Jánosnak,Gárdonyi Jánosnak Horváth Györgynek, Horváth Patriknak, Huszár Györgynek, Kiss Istvánnak, Puha Zsoltnak, Rigó Istvánnak, Rostás Attilának és édesapjának, Tatai Lászlónak, akik örömet okoztak gyermekeinknek.                                                                                                                                                                                   Huszárné Várhelyi Ildikó

                                                                                                                                                                                         Óvodapedagógus

 

 

 

Állatok világnapja a Sárbogárdi Zengő Óvodában


Az állatok a gyermekek kedvencei. Sokat érdeklődnek irántuk utánozzák a hangjukat, mozdulataikat. Szívesen beszélgetnek róluk, nézegetnek állatokról szóló könyveket, hallgatnak róluk szóló meséket. A Sárbogárdi Zengő Óvoda székhelyén, az Állatok világnapja keretében egy egész hét az állatok szeretetéről szólt. Programjaink célja az volt, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítsük, és felhívjuk a figyelmet az együttélés fontosságára és szabályaira. Az állatok szeretetét nem lehet könyvekből megtanulni, tanítani. A közvetlen élménynyújtás, tapasztalatszerzés a legjobb ,módszer arra, hogy az óvodás gyermekek az állatokkal közeli kapcsolatba kerüljenek és ezáltal kialakuljon bennük a szeretet, a gondoskodás, a védelmezés érzése. Az óvoda minden csoportjában állatos verseket, mondókákat tanultak, dalokat énekeltek. Szebbnél szebb állatokról szóló kreatív alkotások kerültek ki folyamatosan minden csoport faliújságára. A hét közepén egy állatokról szóló rajz kiállítás is nyílt, melyen a gyermekek otthon készült munkáik voltak láthatóak. Pénteken pedig az óvoda – a gyermekek nagy örömére - valódi állathangoktól zengett. Voltak itt papagájok, kis kacsák, nyuszik, teknősök, tengeri malac, hörcsög, kaméleon, kígyó és gekkók, melyeket a szülők hoztak be otthonról, hogy az óvoda kis lakóinak örömet szerezzenek. A program sorozat zárásaként hétfőre terveztük a Dog Plusz Egyesület kutyabemutatóját, ami sajnos a reggeli eső miatt elmaradt, de nem véglegesen. Várjuk az eső mentes napokat, hogy a kutyusokkal újra találkozhassunk és átadhassuk nekik a rengeteg szülők által összegyűjtött adományt: száraz – és konzerv kutyaeledeleket, kutya szalámikat, jutalom falatokat, plédeket, stb. Köszönettel tartozunk minden kedves szülőnek, hogy az óvoda eme programjaihoz bármilyen formában hozzájárultak, segítséget nyújtottak és ezzel a gyermekeknek nagy örömet szereztek.

                                                                                                        

                                                                                                                                                                                        Toldy Miklósné

                                                                                                                                                                                      óvodapedagógus

 

 

A népmese napja a Sárbogárdi Zengő Óvodában

A népmese napját Benedek Elek születésének évfordulója alkalmából minden év szeptember 30.-án tartják hazánkban.

A nap célja, hogy könyvtárosok, óvodapedagógusok, tanítók, tanárok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek, és felnőttek, ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak a magyar népmese felé.

Ezen a napon a Sárbogárdi Zengő Óvoda Mikes közi épületében rendhagyó módon tartottuk meg a népmese napját.

A Gárembucka, Napos-holdas mesemondóitól, Gregus Lászlót hívtuk meg, hogy meséljen nekünk.

A mesemondás alatt a gyerekeket is bevonta a mesébe, dalokat, mondókákat tanulhattak együtt. A tarisznyából előkerültek a népi hangszerek is, mint például a furulya, tilinkó, doromb.

A gyerekek úgy hallgathatták a népmeséket, ahogy még a régi világban hallották az öregektől: élő szóval elmondva, mindig egy kicsit máshogyan kanyarítva.

Az előadó szavait idézve: „Az egyik legizgalmasabb dolog a mesélésben, hogy ez mindig is az élőszó művészete volt, a mesélőnek a hallgatók igényeihez igazodva kellett mesét választania, a mesét elmondania, színesítenie.” Így történt ez nálunk is. A gyerekek csillogó szeméből, mosolyából, örömteli tapsolásából érezhettük, hogy tetszik nekik a mese varázslatos világa, fantáziájuk segítségével sikerült elrepülniük a mesék birodalmába.


                                                                                                                                                                                           Fischerné Farkas Csilla

                                                                                                                                                                                               óvodapedagógus

 

 

 

Egészségünk kulcsa a helyes táplálkozás

Szakmai nap keretében Farkasné Horváth Ágnes az Eurest Kft. diák-és gyermekétkeztetés vezetője, volt vendége óvodánknak, aki előadásával színesítette, és gazdagította a nap programját. Az egészséges életmód kialakítása fontos, és egyik alappillére intézményünk Pedagógiai programjának is. Az egészséges életmód egyik eleme az étkezés, mely alapvetően meghatározza a gyermekek egészséges testi fejlődését. Óvodáinkban a gyermekek napi háromszori étkezését az Eurest Kft. biztosítja, a legnagyobb odafigyeléssel készített vitamindús ételekkel. A közétkeztetésre vonatkozó törvények, és rendeletek meghatározzák az életkorhoz szükséges tápanyagbevitelt, só és cukor csökkentett mennyiségét. Mindezt, azért, hogy a felnövekvő nemzedék egészségesebb legyen, mint a jelenlegi felnőtt generáció. A szív, és érrendszeri megbetegedések visszavezethetőek a helytelen táplálkozásra, és a mozgás szegény életmódra. A Köznevelési törvénynek köszönhetően ma már minden köznevelési intézményben biztosítani kell a speciális étrendű ( tej-és gluténérzékenyek, egyéb ételallergiás, cukorbeteg) gyermekek étkezését is. Abban a szerencsés helyzetben van intézményünk, hogy ez óvodáinkban az Eurest Kft.-nek köszönhetően nem jelent problémát. Az előadásból arról is tájékoztatást kaptunk, hogy mire kell ügyelni például a gluténérzékeny gyermekek ételeinek a felszolgálásánál. A sok elhangzott információ után, előadónk arra is felhívta a figyelmünket, hogy a faliújságjainkon elhelyezett heti étrend nemcsak tájékoztató jellegű, hanem azzal a céllal is készül, hogy segítse a szülőket abban, hogy az otthoni étkezést a napi óvodai étkezéssel harmonikusan alakítsák ki.

Az Eurest Kft. konyhájáról kerülnek ki reform ételek is, megismertetik az ízek világán keresztül a gyermekekkel más földrészek, tájegységek ételeit is, színesítve ezzel a hétköznapjainkat. A szakmai napunkon Gregovszki Vince a sárbogárdi Eurest konyha vezetője lepett meg bennünket teljes kiőrlésű lisztből készült, sárgarépás pogácsával,- mely nagyon finom volt,- ezúton is köszönjük.

Farkasné Horváth Ágnesnek az intézmény nevében ezúton is köszönöm, hogy elfogadta meghívásunkat, és köszönöm a tartalmas, információ gazdag előadást.


                                                                                                                                                                             Huszárné Kovács Márta

                                                                                                                                                          Sárbogárdi Zengő Óvoda intézményvezetője

 

 

 

 

Szüreti mulatság a Pusztaegresi óvodában


Szeptember 18-án reggel napfényes időre ébredtünk.

A hagyományokhoz hűen minden év szeptemberében megrendezésre kerül a szüreti mulatság óvodánkban.

A gyermekek már kora reggel megérkeztek az óvodába. Öröm volt látni a népviseletbe felöltözött kislányokat, kisfiúkat és szülőket.

A szülők is nagy izgalommal várták az eseményt és előző nap délutánján sok szorgos kéz díszítette fel az óvodát.

A gyermekek minden évben nagy izgalommal várják ezt a napot, mert sok érdekes dologban lehet részük a nap folyamán.

A szüreti felvonulással kezdődött a mulatság, kis póni fogat és utánfutó segítségével jártuk be a falut szüreti dalokat énekelve. Néhány lelkes szülő gyalog kísérte a kis csapatot.

A gyermekek megismerkedhettek a szüreteléshez szükséges eszközökkel darálóval, préselővel és meg is kóstolhatták a méz édes mustot is.

Egy igazi nagy, családi összejövetel volt ez, ahol népi zene felvételeinek hallgatása és táncolása mellett fogyaszthatta mindenki a finom pogácsát, süteményt és gyümölcsöt.

Úgy értékeltük, hogy jól sikerült ez a rendezvény, mert azt láttuk, hogy nagyon jól érezte magát, aki eljött és a gyermekeknek is felejthetetlen élményt nyújtott.

Köszönjük minden kedves szülőnek, aki pogácsát, vagy süteményt, szőlőt, egyéb gyümölcsöt hozott, vagy segítségével hozzájárult az élmény-teli naphoz.

Külön köszönetemet fejezem ki Vájer Tamásnak, aki kis póni fogatával hozzájárult az esemény lebonyolításához.


Jövőre megismételjük!